Andøya Spaceport har inngått en intensjonsavtale med det tyske selskapet Exolaunch, som har hatt samarbeid med det russiske rombyrået Roscosmos. Avtalen ble inngått uten at regjeringen ble informert, noe som har ført til at Nærings- og fiskeridepartementet nå undersøker saken.
Flere sentrale personer i Exolaunch har bakgrunn fra Russland. Andøya Spaceport understreker at de er underlagt sikkerhetsloven og vil vurdere å terminere avtalen dersom det avdekkes forbindelser til russiske myndigheter.
Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) har tidligere benyttet Exolaunch som leverandør for oppskyting av satellitter.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Norge og USA har signert en avtale som tillater amerikanske rakettutskytinger fra norsk territorium. Avtalen er viktig for Andøya Spaceport, som nå får tilgang til det amerikanske markedet. Næringsministeren uttrykker ingen bekymring for reaksjoner fra Russland, og understreker viktigheten av samarbeid med allierte. Andøya Spaceport har allerede hatt besøk av representanter fra det amerikanske forsvaret, og ser frem til et produktivt samarbeid. Det er nødvendig å bygge en ny oppskytningsplattform for å legge til rette for amerikanske utskytinger.
3 måneder siden
Norge og USA har signert en avtale som tillater oppskyting av amerikanske bæreraketter og satellitter fra Andøya Spaceport. Avtalen, kjent som Technology Safeguards Agreement (TSA), er nødvendig for å sikre amerikansk teknologi og åpner for kommersielle oppskytinger for amerikanske kunder. Næringsminister Cecilie Myrseth fremhever avtalens betydning for norsk romindustri og Andøya Spaceport. Utenriksminister Espen Barth-Eide og forsvarsminister Bjørn Arild Gram understreker avtalens sikkerhetspolitiske betydning, spesielt for Norges rolle som romnasjon i Arktis. Avtalen forventes å styrke samarbeidet mellom Norge og USA innen romsektoren og i NATO-sammenheng.
3 måneder siden
Norge og USA har signert en avtale som tillater oppskyting av amerikanske bæreraketter og satellitter fra Andøya Spaceport. Teknologiavtalen, kalt TSA, er nødvendig for å sikre amerikansk teknologi og åpner for kommersielle oppskytinger. Næringsminister Cecilie Myrseth fremhever avtalens betydning for norsk romindustri og Andøya som et attraktivt sted for satellittoppskyting. Utenriksminister Espen Barth-Eide og forsvarsminister Bjørn Arild Gram understreker avtalens sikkerhetspolitiske betydning, spesielt i Arktis, og forventer et styrket samarbeid med USA og NATO innen romsektoren. Avtalen gir Norge en viktig rolle som romnasjon.
17 dager siden
Regjeringen har inngått en avtale som gir USA mulighet til å skyte opp raketter fra Andøya Spaceport, noe Rødt kritiserer sterkt. De mener det er uklokt å gi USA et større fotfeste i Norge, spesielt sett i lys av EUs ønske om å begrense handel med amerikanske våpenprodusenter. Høyre på sin side argumenterer for at samarbeid med USA er nødvendig for å styrke norsk romindustri. Avtalen beskrives som viktig for norsk romvirksomhet og forholdet til USA, men Rødt frykter økt spenning i nordområdene og mener den undergraver Norges tradisjonelle lavspenningspolitikk.
1 måned siden
Isar Aerospace, en tysk oppstart finansiert av private investorer, NATO og EU, utfordrer Elon Musks Space X ved å bruke Andøya Spaceport for oppskyting av sine Spectrum-raketter. Selv om den første oppskytingen mislyktes, anses selskapet som en lovende europeisk aktør innen romfart, spesielt innen mikrosatellitter. Andøya er valgt på grunn av sin unike geografi som tillater oppskyting i ulike baner. Norge er sterkt involvert i europeisk romfart gjennom leveranser til prosjekter som Ariane-rakettene, noe som understreker Andøyas strategiske betydning for Europa.
1 måned siden
Det tyske selskapet Isar Aerospace skal mandag foreta sin første testoppskyting av raketten «Spectrum» fra Andøya Spaceport, som er den første operative romhavnen i Europa. Dette markerer den første kommersielle oppskytingen av en romrakett fra det europeiske fastlandet. Spectrum-raketten er 28 meter høy og har som mål å frakte satellitter i bane rundt jorden. I 2024 ga regjeringen Andøya Spaceport tillatelse til å drive romhavn, og mandag er det ferdselsforbud i området for å ivareta sikkerheten under oppskytingen.
1 måned siden
Tyske Isar Aerospace er klare for å skyte opp sin Spectrum-rakett fra Andøya Spaceport etter å ha mottatt nødvendig tillatelse fra Luftfartstilsynet. Oppskytningen, som tidligst kan skje søndag, vil være den første av en orbital bærerakett fra europeisk jord. Selskapet fremhever betydningen av prosjektet for å sikre Europas uavhengige tilgang til verdensrommet, spesielt i lys av dagens geopolitiske situasjon. Testflyvningen har som mål å samle inn data og erfaring, og det vil bli etablert sikkerhetssoner rundt Andøya under operasjonen.
1 måned siden
Det tyske selskapet Isar Aerospace forbereder den første oppskytningen av en orbital bærerakett fra det europeiske fastlandet. Forsøket finner sted på Andøya Spaceport i dag, med et oppskytningsvindu mellom klokken 12.30 og 15.30. Myndighetene har opprettet et ferdselsforbud i området rundt oppskytningsstedet for å ivareta sikkerheten. En vellykket oppskytning vil markere første gang en rakett kapabel til å bære en satellitt skytes opp fra Andøya og Fastlands-Europa. Målet er å sende opp to norske satellitter innen 2028.
1 måned siden
Norge forbereder en historisk oppskyting av Europas første romrakett fra Andøya Spaceport. Det tyske selskapet Isar Aerospace står bak operasjonen, som kan markere Norges inntreden i romfartsligaen. Sikkerheten er prioritert med etablerte sikkerhetssoner til lands, til vanns og i luften. Testflygingen «Going Full Spectrum» er en milepæl for europeisk romfart, og Isar Aerospace har utviklet nesten hele raketten selv. Oppskytingsvinduet er satt til mandag mellom klokken 12:30 og 15:30, avhengig av værforhold og infrastruktur.
1 måned siden
Det tyske romselskapet Isar Aerospace planlegger nye oppskytinger fra Andøya Spaceport, selv om den første raketten, Spectrum, havarerte etter 30 sekunder. Selskapet anser likevel testflygingen som en suksess og fremhever det gode samarbeidet med Norge. Andøya Space er stolte over å ha skrevet historie og mener oppskytingen har plassert Norge på romkartet. Isar Aerospace har kapasitet til å produsere 40 raketter årlig og analyserer nå data fra den første oppskytingen for å forberede de neste.
1 måned siden
Andøya Space forbereder seg på en historisk oppskyting av en satellitt, et forsøk ingen andre europeiske land har gjennomført fra eget territorium. Oppskytingen utføres av det tyske selskapet Isar Aerospace, med mål om å teste teknologi og systemer. Eksperter fremhever betydningen av romfart for sikkerhet og teknologisk utvikling, men understreker at det er en kompleks operasjon med høy risiko for feil. Testflygingen vil foregå innen 30. mars, men mandag er det mest sannsynlige tidspunktet.
1 måned siden
Det tyske romfartsselskapet Isar Aerospace har fått tillatelse fra Luftfartstilsynet til å gjennomføre sin første testoppskyting av raketten Spectrum fra Andøya Spaceport. Oppskytingsperioden starter 20. mars. Dette er den første oppskytingen av et romfartøy i bane rundt jorden fra det europeiske fastlandet. Testflygingen, «Going Full Spectrum», vil teste komponenter uten kundelaster. Andøya Spaceport er det første operative oppskytingsstedet for satellitter i bane rundt jorden på det europeiske fastlandet. Isar Aerospace ble grunnlagt i 2018 og har over 400 ansatte fra 50 nasjoner, og utvikler raketter for transport av satellitter.
24 dager siden
En kjennelse i Nord-Troms og Senja tingrett tillater aksjonærer å ta utlegg i en russisk eiendom på Svalbard for å dekke et krav på 57 milliarder kroner mot den russiske stat. Svalbard-ekspert Per Arne Totland mener dette bryter med norsk Svalbard-politikk og kan brukes i russisk propaganda. Han frykter at Russland vil se på dette som et bevis på at Norge undergraver russiske interesser på Svalbard, og at det i verste fall kan brukes som et påskudd for å sikre seg øygruppen. Utenriksdepartementet har foreløpig ikke kommentert saken.
1 måned siden
Andøya Space og tyske Isar Aerospace samarbeider om å sende opp «Spectrum»-raketten fra Andøya, i et forsøk på å etablere den første operative romhavnen i Europa. Prosjektet har imidlertid møtt utfordringer på grunn av vindforhold som kan føre til at vrakdeler blåser inn over land. Flere oppskytingsforsøk har blitt utsatt, og selv om oppskytingsperioden er utvidet til 6. april, er det et sterkt ønske om å gjennomføre oppskytingen så snart som mulig.
1 måned siden
Etter flere utsettelser skal raketten «Spectrum» fra det tyske romfartsselskapet Isa Aerospace etter planen skytes opp fra Andøya Spaceport i dag. Oppskytingen vil skje i et tidsrom på tre timer midt på dagen. Prøveoppskytingen er historisk, da det er første gang en rakett som kan bære en satellitt skytes opp fra Fastlands-Europa. Selv om raketten ikke flyr mer enn et halvt minutt, vil det være verdifullt for selskapet da de samler data. Målet er å sende opp to norske satellitter innen 2028. Politiet har innført ferdselsforbud i området.