Isar Aerospace gjennomførte en prøveoppskyting av Spectrum-raketten fra Andøya Space Port. Kort tid etter oppskyting mistet raketten kraft og falt ned.
Professor Kjellmar Oksavik beskriver likevel hendelsen som en suksess, da raketten ikke eksploderte på rampen og kom seg opp i luften. Han understreker viktigheten av å lære av feil, og viser til at dette var en testrakett.
Politiet har innført ferdselsforbud i området. Oppskytingen var et historisk forsøk, og målet er å sende opp norske satellitter innen 2028.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En rakettutskyting på Andøya, i regi av Andøya Space og Isar Aerospace, måtte avbrytes kort tid etter oppskyting da bæreraketten «Spectrum» eksploderte. Til tross for at raketten eksploderte og falt i havet, omtaler Isar Aerospace hendelsen som en suksess, da de fikk testet systemene og samlet inn data. Selskapet har planer om en ny oppskyting i 2025, men er avhengig av godkjenning fra Luftfartstilsynet. Luftfartstilsynet understreker at romfart innebærer høy risiko, men at sikkerhetstiltakene fungerte som de skulle under hendelsen.
1 måned siden
Det tyske romselskapet Isar Aerospace planlegger nye oppskytinger fra Andøya Spaceport, selv om den første raketten, Spectrum, havarerte etter 30 sekunder. Selskapet anser likevel testflygingen som en suksess og fremhever det gode samarbeidet med Norge. Andøya Space er stolte over å ha skrevet historie og mener oppskytingen har plassert Norge på romkartet. Isar Aerospace har kapasitet til å produsere 40 raketter årlig og analyserer nå data fra den første oppskytingen for å forberede de neste.
1 måned siden
Bæreraketten «Spectrum» eksploderte under oppskyting fra Andøya Spaceport etter 25 sekunder. Oppskytingen skulle være den første av en bærerakett fra Europa, med mål om å sende satellitter i bane innen 2028. Det tyske selskapet Isar Aerospace gjennomførte testen, som har vært utsatt grunnet værforhold. Testen genererte data som nå skal analyseres.
1 måned siden
Den europeiske romfarten skrev historie da raketten «Spectrum» ble skutt opp fra Andøya Spaceport. Dette var den første oppskytningen av en orbital bærerakett fra det europeiske fastlandet. Oppskytningen skjedde etter flere avlyste forsøk. Kort tid etter oppskytningen falt raketten ned. I forkant av oppskytningen ble det opprettet et ferdselsforbud i området rundt Andøya Spaceport for å ivareta sikkerheten.
1 måned siden
Etter flere utsettelser skal raketten «Spectrum» fra det tyske romfartsselskapet Isa Aerospace etter planen skytes opp fra Andøya Spaceport i dag. Oppskytingen vil skje i et tidsrom på tre timer midt på dagen. Prøveoppskytingen er historisk, da det er første gang en rakett som kan bære en satellitt skytes opp fra Fastlands-Europa. Selv om raketten ikke flyr mer enn et halvt minutt, vil det være verdifullt for selskapet da de samler data. Målet er å sende opp to norske satellitter innen 2028. Politiet har innført ferdselsforbud i området.
1 måned siden
Isar Aerospace planlegger en historisk oppskytning av raketten «Spectrum» fra Andøya Spaceport i dag. Dette er den første oppskytningen av en orbital bærerakett fra det europeiske fastlandet. Oppskytningsvinduet er mellom klokken 12:30 og 15:30, avhengig av vær og sikkerhet. Det er opprettet et ferdselsforbud i området rundt Andøya Spaceport for å sikre allmennhetens sikkerhet. Om prøveoppskytningen gjennomføres vil det bli første gang en rakett som kan bære en satellitt er skutt opp fra Andøya og fra Fastlands-Europa. Målet er å sende opp to norske satellitter innen 2028.
1 måned siden
En bærerakett fra Isar Aerospace ble skutt opp fra Andøya Spaceport, men måtte avbrytes etter 30 sekunder. Til tross for dette omtales hendelsen som en suksess, fordi selskapet fikk samlet inn store mengder data som er viktige for videre utvikling. Eksperter fremhever at dette er første gang en romrakett er skutt opp fra norsk jord, og at det er et viktig skritt for å utvikle kommersiell oppskytingsevne i Europa. Selskapet planlegger en ny testoppskyting så snart som mulig.
1 måned siden
Det tyske selskapet Isar Aerospace skal mandag foreta sin første testoppskyting av raketten «Spectrum» fra Andøya Spaceport, som er den første operative romhavnen i Europa. Dette markerer den første kommersielle oppskytingen av en romrakett fra det europeiske fastlandet. Spectrum-raketten er 28 meter høy og har som mål å frakte satellitter i bane rundt jorden. I 2024 ga regjeringen Andøya Spaceport tillatelse til å drive romhavn, og mandag er det ferdselsforbud i området for å ivareta sikkerheten under oppskytingen.
1 måned siden
Andøya Space forbereder seg på en historisk oppskyting av en satellitt, et forsøk ingen andre europeiske land har gjennomført fra eget territorium. Oppskytingen utføres av det tyske selskapet Isar Aerospace, med mål om å teste teknologi og systemer. Eksperter fremhever betydningen av romfart for sikkerhet og teknologisk utvikling, men understreker at det er en kompleks operasjon med høy risiko for feil. Testflygingen vil foregå innen 30. mars, men mandag er det mest sannsynlige tidspunktet.
1 måned siden
Andøya Space og tyske Isar Aerospace samarbeider om å sende opp «Spectrum»-raketten fra Andøya, i et forsøk på å etablere den første operative romhavnen i Europa. Prosjektet har imidlertid møtt utfordringer på grunn av vindforhold som kan føre til at vrakdeler blåser inn over land. Flere oppskytingsforsøk har blitt utsatt, og selv om oppskytingsperioden er utvidet til 6. april, er det et sterkt ønske om å gjennomføre oppskytingen så snart som mulig.
1 måned siden
En rakett skutt opp fra Andøya Spaceport falt ned kort tid etter oppskyting uten å detonere, noe astrofysiker Eirik Newth finner bekymringsfullt. Han påpeker at slike raketter vanligvis har en mekanisme for å detonere i krisesituasjoner for å unngå skade. Newth kritiserer også mangelen på informasjon etter hendelsen, spesielt at videooverføringen ble kuttet etter 18 sekunder. Selskapet bak oppskytingen, ISAR Aerospace, hevder at oppskytingen var en suksess, men Newth er uenig og mener selskapet åpenbart ikke hadde kontroll over raketten.
1 måned siden
Det tyske romfartsselskapet Isar Aerospace har fått tillatelse fra Luftfartstilsynet til å gjennomføre sin første testoppskyting av raketten Spectrum fra Andøya Spaceport. Oppskytingsperioden starter 20. mars. Dette er den første oppskytingen av et romfartøy i bane rundt jorden fra det europeiske fastlandet. Testflygingen, «Going Full Spectrum», vil teste komponenter uten kundelaster. Andøya Spaceport er det første operative oppskytingsstedet for satellitter i bane rundt jorden på det europeiske fastlandet. Isar Aerospace ble grunnlagt i 2018 og har over 400 ansatte fra 50 nasjoner, og utvikler raketter for transport av satellitter.
1 måned siden
Norge forbereder en historisk oppskyting av Europas første romrakett fra Andøya Spaceport. Det tyske selskapet Isar Aerospace står bak operasjonen, som kan markere Norges inntreden i romfartsligaen. Sikkerheten er prioritert med etablerte sikkerhetssoner til lands, til vanns og i luften. Testflygingen «Going Full Spectrum» er en milepæl for europeisk romfart, og Isar Aerospace har utviklet nesten hele raketten selv. Oppskytingsvinduet er satt til mandag mellom klokken 12:30 og 15:30, avhengig av værforhold og infrastruktur.
3 måneder siden
SpaceX's Starship-rakett opplevde et stort tilbakeslag under sin syvende testflygning, og eksploderte kort tid etter oppskyting. Hendelsen skjedde like før midnatt norsk tid, og selskapet mistet kontakten åtte minutter etter avgang. Eksplosjonen sendte vrakgods over himmelen, noe som førte til nødvarsler til fly i området. Til tross for feilen med Starship, landet Super Heavy-boosteren vellykket, noe som markerer andre gang SpaceX har oppnådd denne bragden. Raketten som feilet var en ny, større versjon av Starship. Mens Elon Musk antyder at mindre justeringer vil løse problemet, kan luftfartsmyndighetene kreve en grundig undersøkelse, noe som potensielt kan forsinke selskapets planer om å sende det første romfartøyet til Mars innen slutten av 2026.
1 måned siden
Tyske Isar Aerospace er klare for å skyte opp sin Spectrum-rakett fra Andøya Spaceport etter å ha mottatt nødvendig tillatelse fra Luftfartstilsynet. Oppskytningen, som tidligst kan skje søndag, vil være den første av en orbital bærerakett fra europeisk jord. Selskapet fremhever betydningen av prosjektet for å sikre Europas uavhengige tilgang til verdensrommet, spesielt i lys av dagens geopolitiske situasjon. Testflyvningen har som mål å samle inn data og erfaring, og det vil bli etablert sikkerhetssoner rundt Andøya under operasjonen.