En rakett skutt opp fra Andøya Spaceport falt ned kort tid etter oppskyting uten å detonere, noe astrofysiker Eirik Newth finner bekymringsfullt. Han påpeker at slike raketter vanligvis har en mekanisme for å detonere i krisesituasjoner for å unngå skade.
Newth kritiserer også mangelen på informasjon etter hendelsen, spesielt at videooverføringen ble kuttet etter 18 sekunder.
Selskapet bak oppskytingen, ISAR Aerospace, hevder at oppskytingen var en suksess, men Newth er uenig og mener selskapet åpenbart ikke hadde kontroll over raketten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En rakettutskyting på Andøya, i regi av Andøya Space og Isar Aerospace, måtte avbrytes kort tid etter oppskyting da bæreraketten «Spectrum» eksploderte. Til tross for at raketten eksploderte og falt i havet, omtaler Isar Aerospace hendelsen som en suksess, da de fikk testet systemene og samlet inn data. Selskapet har planer om en ny oppskyting i 2025, men er avhengig av godkjenning fra Luftfartstilsynet. Luftfartstilsynet understreker at romfart innebærer høy risiko, men at sikkerhetstiltakene fungerte som de skulle under hendelsen.
1 måned siden
Isar Aerospace gjennomførte en prøveoppskyting av Spectrum-raketten fra Andøya Space Port. Kort tid etter oppskyting mistet raketten kraft og falt ned. Professor Kjellmar Oksavik beskriver likevel hendelsen som en suksess, da raketten ikke eksploderte på rampen og kom seg opp i luften. Han understreker viktigheten av å lære av feil, og viser til at dette var en testrakett. Politiet har innført ferdselsforbud i området. Oppskytingen var et historisk forsøk, og målet er å sende opp norske satellitter innen 2028.
3 måneder siden
Astrofysiker Eirik Newth er kritisk til Elon Musks planer om å kolonisere Mars, og kaller det et stort offentlig pengesluk. Newth mener Musk mangler løsninger for mat, energi og strålingsbeskyttelse på Mars, og at hans visjon er preget av science fiction. Han ser forskning som et mer fornuftig mål for romfart enn bosetting. Newth siterer Elton John for å understreke at Mars ikke er et sted å oppdra barn. Mens Musk har ambisjoner om å sende bemannede romferder til Mars innen få år, mener Newth at dette er mer science fiction enn realitet.
1 måned siden
En bærerakett fra Isar Aerospace ble skutt opp fra Andøya Spaceport, men måtte avbrytes etter 30 sekunder. Til tross for dette omtales hendelsen som en suksess, fordi selskapet fikk samlet inn store mengder data som er viktige for videre utvikling. Eksperter fremhever at dette er første gang en romrakett er skutt opp fra norsk jord, og at det er et viktig skritt for å utvikle kommersiell oppskytingsevne i Europa. Selskapet planlegger en ny testoppskyting så snart som mulig.
1 måned siden
Det tyske romselskapet Isar Aerospace planlegger nye oppskytinger fra Andøya Spaceport, selv om den første raketten, Spectrum, havarerte etter 30 sekunder. Selskapet anser likevel testflygingen som en suksess og fremhever det gode samarbeidet med Norge. Andøya Space er stolte over å ha skrevet historie og mener oppskytingen har plassert Norge på romkartet. Isar Aerospace har kapasitet til å produsere 40 raketter årlig og analyserer nå data fra den første oppskytingen for å forberede de neste.
1 måned siden
Isar Aerospace, en tysk oppstart finansiert av private investorer, NATO og EU, utfordrer Elon Musks Space X ved å bruke Andøya Spaceport for oppskyting av sine Spectrum-raketter. Selv om den første oppskytingen mislyktes, anses selskapet som en lovende europeisk aktør innen romfart, spesielt innen mikrosatellitter. Andøya er valgt på grunn av sin unike geografi som tillater oppskyting i ulike baner. Norge er sterkt involvert i europeisk romfart gjennom leveranser til prosjekter som Ariane-rakettene, noe som understreker Andøyas strategiske betydning for Europa.
1 måned siden
Etter flere utsettelser skal raketten «Spectrum» fra det tyske romfartsselskapet Isa Aerospace etter planen skytes opp fra Andøya Spaceport i dag. Oppskytingen vil skje i et tidsrom på tre timer midt på dagen. Prøveoppskytingen er historisk, da det er første gang en rakett som kan bære en satellitt skytes opp fra Fastlands-Europa. Selv om raketten ikke flyr mer enn et halvt minutt, vil det være verdifullt for selskapet da de samler data. Målet er å sende opp to norske satellitter innen 2028. Politiet har innført ferdselsforbud i området.
3 måneder siden
SpaceX's Starship-rakett opplevde et stort tilbakeslag under sin syvende testflygning, og eksploderte kort tid etter oppskyting. Hendelsen skjedde like før midnatt norsk tid, og selskapet mistet kontakten åtte minutter etter avgang. Eksplosjonen sendte vrakgods over himmelen, noe som førte til nødvarsler til fly i området. Til tross for feilen med Starship, landet Super Heavy-boosteren vellykket, noe som markerer andre gang SpaceX har oppnådd denne bragden. Raketten som feilet var en ny, større versjon av Starship. Mens Elon Musk antyder at mindre justeringer vil løse problemet, kan luftfartsmyndighetene kreve en grundig undersøkelse, noe som potensielt kan forsinke selskapets planer om å sende det første romfartøyet til Mars innen slutten av 2026.
18 dager siden
Regjeringen har inngått en avtale som gir USA mulighet til å skyte opp raketter fra Andøya Spaceport, noe Rødt kritiserer sterkt. De mener det er uklokt å gi USA et større fotfeste i Norge, spesielt sett i lys av EUs ønske om å begrense handel med amerikanske våpenprodusenter. Høyre på sin side argumenterer for at samarbeid med USA er nødvendig for å styrke norsk romindustri. Avtalen beskrives som viktig for norsk romvirksomhet og forholdet til USA, men Rødt frykter økt spenning i nordområdene og mener den undergraver Norges tradisjonelle lavspenningspolitikk.
1 måned siden
Andøya Space og tyske Isar Aerospace samarbeider om å sende opp «Spectrum»-raketten fra Andøya, i et forsøk på å etablere den første operative romhavnen i Europa. Prosjektet har imidlertid møtt utfordringer på grunn av vindforhold som kan føre til at vrakdeler blåser inn over land. Flere oppskytingsforsøk har blitt utsatt, og selv om oppskytingsperioden er utvidet til 6. april, er det et sterkt ønske om å gjennomføre oppskytingen så snart som mulig.
1 måned siden
Bæreraketten «Spectrum» eksploderte under oppskyting fra Andøya Spaceport etter 25 sekunder. Oppskytingen skulle være den første av en bærerakett fra Europa, med mål om å sende satellitter i bane innen 2028. Det tyske selskapet Isar Aerospace gjennomførte testen, som har vært utsatt grunnet værforhold. Testen genererte data som nå skal analyseres.
1 måned siden
Skiskytter Vebjørn Sørum er kritisk til at han ikke fikk gå normaldistansen i Pokljuka, noe som hindret ham i å kjempe om seieren i normalcupen. Han og Vetle Sjåstad Christiansen kritiserer manglende kommunikasjon fra landslagsledelsen. Endre Strømsheim varsler en evaluering av uttaket etter sesongen. Landslagssjef Per Arne Botnan forsvarer uttaket og mener kommunikasjonen har vært god nok, men er åpen for tilbakemeldinger. NRKs eksperter stiller seg undrende til uttaket.
1 måned siden
Andøya Spaceport har inngått en intensjonsavtale med det tyske selskapet Exolaunch, som har hatt samarbeid med det russiske rombyrået Roscosmos. Avtalen ble inngått uten at regjeringen ble informert, noe som har ført til at Nærings- og fiskeridepartementet nå undersøker saken. Flere sentrale personer i Exolaunch har bakgrunn fra Russland. Andøya Spaceport understreker at de er underlagt sikkerhetsloven og vil vurdere å terminere avtalen dersom det avdekkes forbindelser til russiske myndigheter. Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) har tidligere benyttet Exolaunch som leverandør for oppskyting av satellitter.
1 måned siden
Den europeiske romfarten skrev historie da raketten «Spectrum» ble skutt opp fra Andøya Spaceport. Dette var den første oppskytningen av en orbital bærerakett fra det europeiske fastlandet. Oppskytningen skjedde etter flere avlyste forsøk. Kort tid etter oppskytningen falt raketten ned. I forkant av oppskytningen ble det opprettet et ferdselsforbud i området rundt Andøya Spaceport for å ivareta sikkerheten.
16 dager siden
Astronaut Jannicke Mikkelsen er tilbake i Norge etter å ha deltatt i den historiske romferden «Fram2», som krysset begge polområdene og gjennomførte 22 forskningsprosjekter. Samtidig møter Petter Northug kritikk for sin håndtering av kvinners reduserte premiepenger i Janteloppet. Astrid Øyre Slind reagerte kraftig og brente startnummeret sitt i protest. TV 2-ekspert Petter Skinstad kritiserer Northugs forsøk på å bagatellisere saken, og beskriver rennendringen som kjønnsdiskriminering.