Artikkelen kritiserer vektfokuset i hoppsporten, der utøvere med lav BMI har en fordel, noe som kan føre til helseproblemer. Det internasjonale skiforbundet (FIS) får kritikk for mangelfull håndheving av vektregler, og for måten de beregner BMI på.
Mange utøvere velger kortere ski for å kompensere for lav vekt.
Forfatteren foreslår å heve BMI-grensen og diskvalifisere de som ikke oppfyller kravene, for å redusere vektfokuset, bedre rekrutteringen og sikre at utøverne ikke må velge mellom helse og suksess.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Artikkelen tar for seg Maren Lundbys kritikk av vektpresset i hoppsporten, der hun og Siri Opseth deler sine erfaringer. Lundby fremhever at fokuset på vekt er helseskadelig og kan skremme vekk rekrutter. Hun påpeker at de letteste utøverne har en konkurransefordel, der én kilo kroppsvekt kan utgjøre hele fire meter i lengde. Lundby etterlyser endringer i dagens vektregler, men opplever manglende respons fra hoppledelsen, noe hun mener er uheldig for sportens fremtid.
2 måneder siden
Maren Lundby har foreslått å endre reglene i hoppsporten slik at utøvere med for lav BMI diskvalifiseres, for å unngå at utøvere får helseutfordringer. Forslaget kommer etter at Silje Opseth sto frem med vektutfordringer. Eirin Maria Kvandal kritiserer Lundbys utspill og mener det er et dårlig tidspunkt å ta debatten, rett før VM. Halvor Egner Granerud mener Lundby viser manglende forståelse for naturlig slanke utøvere og frykter diskriminering. Han er åpen for å utvide tabellen for skilengde basert på vekt, men understreker at det ikke må gå på bekostning av de som er naturlig slanke. Lundby selv ønsker en debatt for å forbedre regelverket og unngå helseutfordringer.
2 måneder siden
NRK-ekspert Maren Lundby kritiserer vektpresset i hoppsporten etter et intervju med Silje Opseth, som forteller om psykiske belastninger knyttet til konstant fokus på vekt. Lundby mener FIS må endre regelverket og heve BMI-grensen. Hun foreslår en absolutt grense uten mulighet for å kompensere med kortere ski, og mener at situasjonen er så alvorlig at halve feltet burde diskvalifiseres. Målet er å ivareta utøvernes helse og sikkerhet.
2 måneder siden
Artikkelen kritiserer en overlege for å skape en dobbeltstandard ved å advare mot slanketrender for normalvektige, men samtidig anse det som nyttig for overvektige. Forfatteren argumenterer for at slanketrender og vektfokus kan føre til spiseforstyrrelser, dårlig kroppsbilde og vektstigma, uavhengig av kroppsstørrelse. Artikkelen understreker at vektstigma kan føre til alvorlige helsekonsekvenser, og at helsepersonell bør fokusere på å fremme et sunt forhold til mat og kropp for alle, fremfor å oppmuntre til kalorirestriksjon og slanking.
1 måned siden
Artikkelen diskuterer juks i norsk politikk og idrett, og spør om det er blitt en del av den norske identiteten. Den kritiserer spesielt den nylige skandalen i norsk hoppsport, og forfatteren oppfordrer FIS til å straffe Norge. Det argumenteres for at FIS må rydde opp i ukulturen rundt regelbrudd og utstyr, og lage tydeligere regler for å unngå urettferdige diskvalifikasjoner. Samtidig understrekes behovet for å gjøre hoppsporten mer forståelig og sunnere, med fokus på det grunnleggende: lengdehopp, og at helseproblemer knyttet til vekt må adresseres.
2 måneder siden
Den tyske OL-vinneren Andreas Wellinger refser Maren Lundbys kritikk av vektpress i hoppsporten. Lundby uttrykte bekymring for utøveres fysiske og mentale helse grunnet vektfokus, og etterlyste strengere regler. Wellinger avfeier kritikken og mener dagens BMI-grenser er tilstrekkelige. Karl Geiger støtter Wellinger og fremhever at vektkontroll er enkelt, og at man kan prestere godt med høyere BMI. BMI-grensene ble innført i 2004 for å hindre ekstrem slanking blant utøvere.
2 måneder siden
Silje Opseth har åpent fortalt om sin kamp med vektproblemer og de psykiske utfordringene dette har medført i hoppsporten. Hun beskriver et miljø hvor vektfokus er sterkt til stede, noe som har ført til negative tanker og følelse av utilstrekkelighet. Opseth kritiserer den nåværende BMI-regelen, som hun mener opprettholder en usunn kroppskultur, og får støtte fra Maren Lundby. FIS anerkjenner forslaget om endring, men påpeker at lav kroppsvekt fortsatt er en fordel i sporten. Etter et fall er Opseth skadet, men hun er fast bestemt på å finne en metode som lar henne kombinere toppidrett med god mental helse.
1 måned siden
Maren Lundby og Silje Opseth har slått alarm om vektproblemer i hoppsporten. Sportssjef Jan-Erik Aalbu mener det er feil tidspunkt å ta debatten om vektregler før VM, men lover å ta det opp senere. Han mener hoppsporten er sunnere nå enn tidligere, og viser til at vekt er en viktig faktor i flere idretter, som for eksempel løping der utøvere som Jakob Ingebrigtsen sjelden får kommentarer om kroppsvekt. Aalbu understreker at utøverne er friske og raske.
2 måneder siden
Maren Lundby, tidligere skihopper, er bekymret for vektpresset i hoppsporten etter å ha fått helseproblemer som følge av mange år med slanking. Etter at hun la opp i 2023, har hun fått konstatert lav beintetthet og har til og med vokst noen centimeter, noe hun mener illustrerer hvor skadelig vektfokuset var. Lundby begynte å tenke på vekten allerede som 16-åring, og det ble en viktig faktor i karrieren hennes. Hun frykter at vektpresset kan skremme foreldre fra å la barna begynne med hoppsport, og etterlyser et regelverk som straffer de som er ekstremt lette. Hun åpner for et comeback dersom regelverket endres for å redusere vektfokuset.
1 måned siden
Artikkelen retter kritikk mot Clas Brede Bråthen, Alexander Stöckl og utestengte hoppere for deres manglende vilje til å kommentere påstander om juks i norsk hoppsport. Det fremheves at deres taushet bidrar negativt til sportens omdømme, og at det er avgjørende å imøtegå disse påstandene offentlig for å gjenopprette tilliten. Spesifikke anklager om bruk av trelim på hoppdresser under Bråthens ledelse blir trukket frem, og spørsmål reises rundt Marius Lindviks mulige kjennskap til juks. Artikkelen konkluderer med at åpenhet er nødvendig for å renvaske hoppsporten og sikre at sportslige spørsmål ikke overskygges av juks.
2 dager siden
Norsk kvinnelangrenn sliter med mangel på toppløpere ifølge en analyse. Landslaget for kommende sesong presenterer utfordringer.
1 måned siden
Birgit Skarstein kritiserer Norges Skiforbund for manglende rekruttering av parautøvere, spesielt etter det omdiskuterte VM-uttaket i Trondheim. Hun påpeker den lave deltakelsen i VM-sprinten og savner nye fjes i troppen. Skiforbundet, ved Anne Ragnhild Kroken og Ulf Morten Aune, ønsker velkommen en åpen diskusjon om prioriteringer og krav, og understreker behovet for å balansere ulike perspektiver. Isabell Valen uttrykker skuffelse over manglende uttak, mens Vilde Nilsen tror ikke dette vil skade rekrutteringen til paralangrenn. Skarstein fremhever viktigheten av mesterskap for rekruttering og motivasjon.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer «75 days hard challenge» og lignende dietttrender som spres i sosiale medier, og argumenterer for at slike trender kan føre til kroppspress og vanskelige tanker rundt mat. Forfatteren påpeker at dietter ofte fører til vektøkning på sikt, og at andelen overvektige har økt de siste tiårene. I stedet anbefales en god gammeldags livsstilsendring med langsiktige mål, der man tar vare på både kropp og psyke. Det understrekes også viktigheten av å være kritisk til råd om vektnedgang fra folk uten faglig bakgrunn, og å huske at alle mennesker er forskjellige.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Johannes Høsflot Klæbos beslutning om å ikke delta i NM, med henvisning til at han prioriterer VM på hjemmebane. NM-sjefen kritiserer Klæbos fravær og kaller det respektløst og uakseptabelt. Artikkelforfatteren argumenterer for at Klæbo må prioritere sitt eget opplegg i en individuell idrett, og at det er viktigere å prestere i VM enn i NM. Det nevnes også at flere andre stjerner mangler i NM. Artikkelen konkluderer med at skitoppene bør tilpasse kalenderen og ikke presse utøverne til å delta i NM, og at det er en overdrivelse å kalle Klæbos fravær en katastrofe for norsk langrenn.
4 måneder siden
Artikkelen tar for seg misnøyen i ski-miljøet rundt manglende TV-dekning av kombinert og hopprenn fra Østerrike. Kombinertsjef Ivar Stuan og hoppsjef Jan-Erik Aalbu er bekymret, mens TV-legende Arne Scheie er rystet. Forfatteren mener imidlertid at skisporten selv er skyld i situasjonen, da de har solgt rettighetene til ulike kanaler. Det kritiseres også at det klages over spredningen av vintersport på ulike kanaler. Kombinert har lav interesse utenfor mesterskap, og TV-selskaper prioriterer andre idretter. Kombinertsjefen tilbyr gratis strømming av helgens renn.