Batteriselskapet Freyr, som opprinnelig skulle bygge gigantfabrikker i Mo i Rana og USA, skifter nå navn til T1 Energy.
Selskapet har skrotet planene om fabrikk i Atlanta og forsøker å selge fabrikken i Mo i Rana.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Freyr Battery har skrotet planene om å bygge en batterifabrikk i Atlanta, et prosjekt til 2,6 milliarder dollar. Selskapet forsøker også å selge fabrikken i Mo i Rana og en planlagt katodefabrikk i Finland. Freyr vil nå satse på solenergi og har kjøpt et produksjonsanlegg for solcellemoduler i Texas. Selskapet har mottatt statsstøtte fra Innovasjon Norge og Enova til batteriprosjektet i Mo i Rana.
1 måned siden
Energiselskapet T1 Energy, tidligere Freyr, har nedskrevet verdier for 3,3 milliarder kroner etter å ha droppet planene om en batterifabrikk i Mo i Rana. Selskapet hadde opprinnelig planer om en fabrikk til 40 milliarder kroner med potensielt 1500 arbeidsplasser. Totalt har staten brukt nesten 200 millioner kroner på prosjektet. Selskapet har flyttet hovedkvarteret til Austin, Texas, og satser nå på solceller. Næringsministeren påpeker at den statlige støtten har bidratt til verdifull kunnskap og avviser at alle midler er tapte.
1 måned siden
Batteriselskapet Northvolt har begjært seg konkurs, ifølge svenske medier. Selskapet, som tidligere varslet oppsigelser og søkte konkursbeskyttelse i USA, bekreftes nå å ha levert inn konkursbegjæring. Skellefteå kommune og regionale myndigheter holder pressekonferanse for å diskutere situasjonen. Northvolt har hentet inn milliarder for å bygge batterifabrikker, men har slitt med lav produksjon, økonomiske tap, tapte kontrakter og dødsfall under byggingen av fabrikken i Skellefteå. Dagens Nyheter meldte tirsdag at konkurs var nært forestående hvis selskapet ikke klarte å skaffe mer kapital.
3 måneder siden
Morrow Batteries nedbemanner inntil 60 ansatte og konsentrerer virksomheten til fabrikken i Arendal og forskningssenteret i Grimstad. Selskapet avvikler aktiviteter på Kjeller og i Arendal sentrum, og reduserer bemanningen i Oslo. Produksjonsstart er utsatt fire måneder på grunn av forsinkelser med arbeidstillatelser for tekniske eksperter. Morrow prioriterer nå produksjon, forskning og salg, og utsetter andre prosjekter, inkludert bygging av ny fabrikk. Selskapet har mottatt 1,5 milliarder kroner i lån fra Innovasjon Norge, og har som ambisjon å starte kommersiell produksjon av LFP-batterier i tredje kvartal 2025.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler batteriprodusenten Morrow i Arendal, som har mottatt 1,5 milliarder kroner i statlige lån. Uten disse lånene ville selskapet trolig gått konkurs. I motsetning til Freyr, som satset på ny teknologi, produserer Morrow batterier basert på kjent teknologi. Morrows forretningsplan avhenger av billig strøm og kundenes vilje til å betale ekstra for grønn produksjon. Artikkelen stiller spørsmål ved om de statlige lånene vil bli tilbakebetalt og om Morrow vil tiltrekke seg nok privat kapital for å realisere sine planer om fullskala batteriproduksjon.
4 måneder siden
Store naturområder ved Frier Vest i Telemark er planlagt for en av landets største næringsparker, men kun Grenland Havn har konkrete planer om etablering. Naturvernforbundet kritiserer prosjektet og kaller det en 'spøkelsespark' da få bedrifter har vist interesse. Batteriselskapet Vianode valgte å etablere sin neste fabrikk i Nord-Amerika istedenfor. Ordfører i Bamble kommune, Jon Pieter Flølo, forsvarer planene og mener området vil skape aktivitet. Naturvernforbundet håper kommuner vil lære av situasjonen og unngå å regulere områder basert på urealistiske løfter.
17 dager siden
Den svenske batteriprodusenten Northvolt gikk konkurs etter å ha mistet en kontrakt med BMW grunnet manglende evne til å produsere batterier med tilstrekkelig kapasitet. Selskapets utstyr, verdt rundt 300 millioner euro, selges nå på auksjon. Lastebilprodusenten Scania kjøper Northvolts industridivisjon, som inkluderer et produksjonsanlegg i Gdańsk og et forsknings- og utviklingssenter i Stockholm, og overtar 260 ansatte. Northvolt var ment å være en europeisk spydspiss i batterikonkurransen.
3 måneder siden
Batterifabrikken Morrow i Arendal reduserer bemanningen med 50 til 60 ansatte og utsetter utvidelsen av fabrikken. Administrerende direktør Lars Christian Bacher bekrefter dette overfor Agderposten, og sier at selskapet må tilpasse seg omgivelsene. Etter nedbemanningen vil Morrow ha rundt 180 ansatte, hovedsakelig på Sørlandet. Selskapet mottok 1,5 milliarder i statlige lån i desember. Statsminister Jonas Gahr Støre deltok på den offisielle åpningen av fabrikken i august, og uttalte at Morrow er en viktig del av det grønne skiftet i Norge.
3 måneder siden
Bellona-leder Frederic Hauge kritiserer Frp for å «mobbe» batterifabrikken Morrow, og frykter at dette vil skade fabrikkens mulighet til å tiltrekke seg internasjonal kapital. Frp avviser kritikken og er skeptiske til statlig støtte til batteriproduksjon. Morrow har nylig annonsert oppsigelser og utsettelse av fabrikkutvidelse, men beskriver dette som et strategisk grep. Selskapet har mottatt et statlig lån på 1,5 milliarder kroner, noe Frp er kritisk til. Morrow har planer om å bygge flere fabrikker, men dette er nå utsatt.
3 måneder siden
Aksjonærene i den svenske batteriprodusenten Northvolt har besluttet å fortsette driften, til tross for betydelige utfordringer i 2024. Selskapet har opplevd økonomiske tap, produksjonsproblemer, store investeringer som ble vraket og omfattende oppsigelser. I tillegg gikk datterselskapet Northvolt Ett Expansion konkurs i fjor, og etterlot seg varer til en verdi av fem milliarder kroner. Northvolt har en gjeldsbyrde på 60 milliarder svenske kroner og ba om konkursbeskyttelse i USA. Selskapet jobber nå med en rekonstruksjon i USA, som de håper å fullføre i første kvartal 2025. De fleste av selskapets 6000 ansatte jobber i batterifabrikken i Skellefteå.
3 måneder siden
Batteriselskapet Morrow reduserer staben med mellom 50 og 60 ansatte. Selskapet begrunner nedbemanningen med behov for å stramme inn fokus, etter å ha vurdert både egne erfaringer og utviklingen i bransjen. Morrow mottok nylig 1,5 milliarder kroner i lån fra Innovasjon Norge. Etter nedbemanningen vil selskapet ha rundt 180 ansatte, hovedsakelig i Arendal. Samtidig opplyser selskapet at planene om en andre batterifabrikk er satt på vent.
2 måneder siden
Horisont Energi i Sandnes nedbemanner kraftig og reduserer arbeidsstokken til 10–15 ansatte. Årsaken er usikkerhet knyttet til grønn omstilling og manglende finansiering. Selskapet har forsøkt å finne nye investorer via Danske Bank Markets, men uten hell. Markedet for grønne omstillingsprosjekter har opplevd en nedgang siden 2021, kombinert med økte renter, noe som gjør investorer mer forsiktige. Selskapet satser på transport og lagring av CO₂ og grønn ammoniakk, men mistet nylig partneren Fertibera i Barents Blue-prosjektet. Horisont Energi melder likevel om fremskritt i prosjektene Barents Blue og Gismarvik CO₂-huben.
1 måned siden
Tomme sykehusbygg på Dikemark i Asker koster Oslo universitetssykehus (OUS) store summer i strøm, primært for å unngå frostskader. OUS har brukt rundt 18 millioner kroner årlig på strøm og fjernvarme. Sykehusdriften avvikles snart, og OUS planlegger å selge bygningene i 2025. Oslo kommune eier også store deler av området og har brukt betydelige midler på vedlikehold. Asker kommune ønsker at salget fremskyndes, og ser potensial for et nytt lokalsamfunn med boliger og næring. Tidligere planer om at Asker kommune skulle kjøpe eiendommen ble skrinlagt på grunn av økonomisk risiko.
3 måneder siden
Morrow Batteries i Arendal reduserer bemanningen med 50 til 60 ansatte. Selskapet, som har rundt 240 ansatte, har nylig mottatt et lån på 1,5 milliarder kroner fra Innovasjon Norge. Nedbemanningen skjer i en tid hvor batteribransjen generelt møter utfordringer, spesielt på grunn av konkurranse fra Kina. Flere norske aktører ser mot Kina eller Nord-Amerika for produksjon og ekspansjon. Overkapasitet og dumping av battericeller fra Kina skaper vanskeligheter for bransjen og fører til at investorer trekker seg.
4 måneder siden
Morrow batterifabrikk har fått innvilget et statlig lån på 1,5 milliarder kroner fra Innovasjon Norge. Lånet er delt opp i 400 millioner fra Grønn industrifinansiering og 1,1 milliarder på kommersielle vilkår. Tidligere har investor Øystein Stray Spetalen uttrykt skepsis til Morrows konkurranseevne. Morrow har svart at de har rekruttert eksperter fra asiatisk batteriindustri og etablert et forskningsmiljø i Grimstad for å styrke sin posisjon i markedet. Selskapet er nå i gang med produksjon i Arendal.