Energiselskapet T1 Energy, tidligere Freyr, har nedskrevet verdier for 3,3 milliarder kroner etter å ha droppet planene om en batterifabrikk i Mo i Rana. Selskapet hadde opprinnelig planer om en fabrikk til 40 milliarder kroner med potensielt 1500 arbeidsplasser.
Totalt har staten brukt nesten 200 millioner kroner på prosjektet. Selskapet har flyttet hovedkvarteret til Austin, Texas, og satser nå på solceller.
Næringsministeren påpeker at den statlige støtten har bidratt til verdifull kunnskap og avviser at alle midler er tapte.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Freyr Battery har skrotet planene om å bygge en batterifabrikk i Atlanta, et prosjekt til 2,6 milliarder dollar. Selskapet forsøker også å selge fabrikken i Mo i Rana og en planlagt katodefabrikk i Finland. Freyr vil nå satse på solenergi og har kjøpt et produksjonsanlegg for solcellemoduler i Texas. Selskapet har mottatt statsstøtte fra Innovasjon Norge og Enova til batteriprosjektet i Mo i Rana.
2 måneder siden
Batteriselskapet Freyr, som opprinnelig skulle bygge gigantfabrikker i Mo i Rana og USA, skifter nå navn til T1 Energy. Selskapet har skrotet planene om fabrikk i Atlanta og forsøker å selge fabrikken i Mo i Rana.
1 måned siden
Batteriselskapet Northvolt har begjært seg konkurs, ifølge svenske medier. Selskapet, som tidligere varslet oppsigelser og søkte konkursbeskyttelse i USA, bekreftes nå å ha levert inn konkursbegjæring. Skellefteå kommune og regionale myndigheter holder pressekonferanse for å diskutere situasjonen. Northvolt har hentet inn milliarder for å bygge batterifabrikker, men har slitt med lav produksjon, økonomiske tap, tapte kontrakter og dødsfall under byggingen av fabrikken i Skellefteå. Dagens Nyheter meldte tirsdag at konkurs var nært forestående hvis selskapet ikke klarte å skaffe mer kapital.
3 måneder siden
Batterifabrikken Morrow i Arendal reduserer bemanningen med 50 til 60 ansatte og utsetter utvidelsen av fabrikken. Administrerende direktør Lars Christian Bacher bekrefter dette overfor Agderposten, og sier at selskapet må tilpasse seg omgivelsene. Etter nedbemanningen vil Morrow ha rundt 180 ansatte, hovedsakelig på Sørlandet. Selskapet mottok 1,5 milliarder i statlige lån i desember. Statsminister Jonas Gahr Støre deltok på den offisielle åpningen av fabrikken i august, og uttalte at Morrow er en viktig del av det grønne skiftet i Norge.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler batteriprodusenten Morrow i Arendal, som har mottatt 1,5 milliarder kroner i statlige lån. Uten disse lånene ville selskapet trolig gått konkurs. I motsetning til Freyr, som satset på ny teknologi, produserer Morrow batterier basert på kjent teknologi. Morrows forretningsplan avhenger av billig strøm og kundenes vilje til å betale ekstra for grønn produksjon. Artikkelen stiller spørsmål ved om de statlige lånene vil bli tilbakebetalt og om Morrow vil tiltrekke seg nok privat kapital for å realisere sine planer om fullskala batteriproduksjon.
4 måneder siden
Morrow batterifabrikk har fått innvilget et statlig lån på 1,5 milliarder kroner fra Innovasjon Norge. Lånet er delt opp i 400 millioner fra Grønn industrifinansiering og 1,1 milliarder på kommersielle vilkår. Tidligere har investor Øystein Stray Spetalen uttrykt skepsis til Morrows konkurranseevne. Morrow har svart at de har rekruttert eksperter fra asiatisk batteriindustri og etablert et forskningsmiljø i Grimstad for å styrke sin posisjon i markedet. Selskapet er nå i gang med produksjon i Arendal.
2 måneder siden
Horisont Energi i Sandnes nedbemanner kraftig og reduserer arbeidsstokken til 10–15 ansatte. Årsaken er usikkerhet knyttet til grønn omstilling og manglende finansiering. Selskapet har forsøkt å finne nye investorer via Danske Bank Markets, men uten hell. Markedet for grønne omstillingsprosjekter har opplevd en nedgang siden 2021, kombinert med økte renter, noe som gjør investorer mer forsiktige. Selskapet satser på transport og lagring av CO₂ og grønn ammoniakk, men mistet nylig partneren Fertibera i Barents Blue-prosjektet. Horisont Energi melder likevel om fremskritt i prosjektene Barents Blue og Gismarvik CO₂-huben.
3 måneder siden
Morrow Batteries nedbemanner inntil 60 ansatte og konsentrerer virksomheten til fabrikken i Arendal og forskningssenteret i Grimstad. Selskapet avvikler aktiviteter på Kjeller og i Arendal sentrum, og reduserer bemanningen i Oslo. Produksjonsstart er utsatt fire måneder på grunn av forsinkelser med arbeidstillatelser for tekniske eksperter. Morrow prioriterer nå produksjon, forskning og salg, og utsetter andre prosjekter, inkludert bygging av ny fabrikk. Selskapet har mottatt 1,5 milliarder kroner i lån fra Innovasjon Norge, og har som ambisjon å starte kommersiell produksjon av LFP-batterier i tredje kvartal 2025.
4 måneder siden
Store naturområder ved Frier Vest i Telemark er planlagt for en av landets største næringsparker, men kun Grenland Havn har konkrete planer om etablering. Naturvernforbundet kritiserer prosjektet og kaller det en 'spøkelsespark' da få bedrifter har vist interesse. Batteriselskapet Vianode valgte å etablere sin neste fabrikk i Nord-Amerika istedenfor. Ordfører i Bamble kommune, Jon Pieter Flølo, forsvarer planene og mener området vil skape aktivitet. Naturvernforbundet håper kommuner vil lære av situasjonen og unngå å regulere områder basert på urealistiske løfter.
3 måneder siden
Equinor har vurdert alternative kraftløsninger for gassanlegget på Melkøya, inkludert et gasskraftverk med karbonfangst. Energiminister Terje Aasland avkrefter at dette var et initiativ fra departementet, og understreker at Equinor har vurdert dette uavhengig. Aasland tar ikke stilling til prosjektet, men åpner for kommersiell utbygging av gasskraftverk med CO₂-rensing. Equinor selv anser imidlertid ikke dette som kommersielt interessant. Elektrifisering av Melkøya kan spare Equinor for minst 31 milliarder kroner, men kraftanalytikere mener dette vil koste andre bedrifter og forbrukere.
4 måneder siden
Solenergiselskapet Norsun, den eneste gjenværende norske produsenten av komponenter til solcellepaneler, har meldt oppbud. 70 ansatte ved fabrikken i Årdal har mistet jobben. Konkursen er et prestisjetap for regjeringen, som har satset på grønn industri i distriktene. Til tross for lån, tilskudd og støtteordninger, har Norsun ikke klart å konkurrere med lavprisprodukter fra Kina. Selskapet har tidligere varslet permitteringer og mulig utflagging. Statlige Nysnø Klimainvesteringer er største eier i selskapet, som har slitt med dårlig økonomi.
2 måneder siden
Regjeringen har droppet sitt mål om nullutslippskrav for hurtigbåter fra 1. januar, og begrunner det med at teknologien er for dyr. Næringen reagerer kraftig og mener teknologien er tilgjengelig. Batterisystemprodusenten Corvus Energy frykter tap av arbeidsplasser. MDG kritiserer regjeringen for å være kunnskapsløs og mener dette rammer grønne bedrifter. Regjeringen forsvarer avgjørelsen med at klimapolitikken må være realistisk og kostnadseffektiv, og at de vil satse på støtteordninger.
4 måneder siden
Morrow Batteries har fått innvilget et lån på 1,5 milliarder kroner fra staten, bestående av 400 millioner fra Grønn industrifinansiering og 1,1 milliarder i et kommersielt lån. Dette skjer etter at batteriprodusenten lenge har etterlyst statlig støtte. Frp har kritisert ordningen for å være rigget, mens regjeringen understreker at Innovasjon Norge vurderer søknadene uavhengig. Tidligere planer om flere store batterifabrikker i Norge har møtt utfordringer, og flere aktører ser nå mot Kina og Nord-Amerika for produksjon.
3 måneder siden
Solkraftbransjen i Norge har opplevd en betydelig nedgang i salget det siste året, med en reduksjon på 75% i privatmarkedet og 40% i næringsmarkedet. Bransjen håper at billigere batteriløsninger kan bidra til å øke salget igjen. Batterier gjør det mulig å lagre overskuddsstrøm fra solceller og bruke den når strømmen er dyrere, noe som gir mer stabile energipriser og reduserer nettleie. Globalt har batteriprisene falt raskt, noe som har ført til økt bruk av batterier i solcelleanlegg. Myndighetene vurderer nå støtteordninger for å stimulere investeringer i batterier og solceller. Det er et stort potensial for solcelleanlegg på tak og fasader i Norge, og bransjen oppfordrer til å utnytte dette.
1 måned siden
Oljefondet har opplevd et verdifall på over 1.000 milliarder kroner fra toppnivået tidligere i år, og er nå verdt 19.132 milliarder kroner. Hovedårsakene er nedgang på børsene, spesielt i USA hvor fondet har store investeringer, samt en styrking av den norske kronen mot dollar og euro. Reduserte overføringer av olje- og gassinntekter fra staten bidrar også til fallet. Elbilprodusenten Tesla, hvor Oljefondet har betydelige investeringer, har hatt et kraftig kursfall. Fondets ledelse har tidligere advart om at store svingninger i fondets verdi kan forekomme, og interne stresstester viser potensielle fall på opptil 40 prosent i ekstreme situasjoner.