Over 80 personer med forvaringsdom fikk permisjon fra fengsel i fjor. Til sammen var de ute i samfunnet mer enn tusen ganger.
Artikkelen rapporterer at 83 personer dømt til forvaring i Norge fikk innvilget en eller flere permisjoner i 2023. Dette utgjør 58 prosent av alle forvaringsdømte. Til sammen var disse personene ute i samfunnet over 1000 ganger.
Permisjonene inkluderte både korttidspermisjoner på inntil fem timer og ordinære permisjoner med overnatting. For å få permisjon må den dømte ha sonet minst to tredeler av minstetiden.
Spørsmålet om permisjon for forvaringsdømte ble aktuelt etter at Stig Millehaugen, som er forvaringsdømt, ble siktet for drap på Metkel Betew mens han var på permisjon. Justisminister Astri Aas Hansen uttaler at man må se på rutinene og vurderingene som gjøres før permisjon innvilges, for å sikre at farlige personer ikke slippes ut.
Stig Millehaugen
Metkel Betew
Astri Aas Hansen
Kriminalomsorgsdirektoratet
P4-nyhetene
Arbeiderpartiet
Norge
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
7 dager siden
Stig Millehaugen, som soner en forvaringsdom på 21 år for drap, ble pågrepet og siktet for drapet på Nokas-raner Metkel Betew under en permisjon fra Berg fengsel, et lavsikkerhetsfengsel. Til tross for sin lange kriminelle historie, inkludert drap på en fengselsbetjent og flere brudd på soningsvilkår, fikk han innvilget permisjon. Kriminalomsorgen understreker at permisjoner vurderes konkret i hvert tilfelle, og gis ikke dersom sikkerhetsrisikoen er for stor. Permisjoner er viktige for rehabilitering og for å opprettholde kontakt med pårørende. Juridiske eksperter påpeker at forvaringsdømte ikke skal sone strengere enn nødvendig, og at permisjoner kan gis selv om det finnes en risiko for ny kriminalitet, for å fremme tilbakeføring til samfunnet. Millehaugen hadde etablert gode rutiner under permisjonen, ifølge hans forsvarer, men nekter for å ha noe med drapet å gjøre.
3 dager siden
Regjeringen varsler innstramminger for forvaringsdømte. Justisministeren mener nye tiltak er nødvendig for å verne samfunnet.
9 dager siden
Stig Millehaugen har gjentatte ganger begått alvorlige voldshandlinger og rømninger under permisjoner og friere soningsforhold, til tross for flere dommer og forvaring. Artikkelen peker på et mønster der permisjoner har ført til nye alvorlige hendelser, inkludert et bestillingsdrap i 2009 og en pågående drapssiktelse under permisjon i 2024. Forfatteren argumenterer for at draps- og forvaringsdømte bør utstyres med fotlenke under permisjon for å redusere risikoen for rømning og kriminalitet. Videre etterlyses en klarere lovbestemmelse om vilkårene for løslatelse fra forvaring, samt en bedre vurdering av forskjellen mellom god oppførsel i fengsel og reell risiko for vold i samfunnet. Disse tiltakene skal styrke sikkerheten og kontrollen med personer med høy voldsrisko under permisjon eller løslatelse.
1 dag siden
Debatten om straffenivået i Norge fortsetter å eskalere. Spesielt forvaring og mulig gjeninnføring av livstidsstraff diskuteres.
1 måned siden
Justisminister Astri Aas-Hansen har uttalt seg om de 21 mennene som er dømt til forvaring i to ulike saker. Hun understreker at det er uakseptabelt at forvaringsdømte begår ny alvorlig kriminalitet etter løslatelse, og etterlyser bedre risikovurderinger. NRKs gjennomgang viser at minst 28 mennesker kunne vært spart for kriminalitet om disse mennene ikke hadde blitt løslatt. En rettspsykiater påpeker at rehabilitering i fengsel er vanskelig, og at det er umulig å forutse hvem som vil begå ny kriminalitet. Aas-Hansen mener de som fortsatt er farlige må belage seg på et langt liv i fengsel.
7 dager siden
Stig Millehaugen, som soner forvaringsdom for drap, fikk innvilget skriveplass på Litteraturhuset i Oslo for å jobbe med bokprosjektet «Forvaring fra innsiden». Han benyttet plassen noen dager i uken i underkant av to måneder, etter å ha fått plass via sitt forlag. Millehaugen var på permisjon fra Berg fengsel da han er siktet for drapet på Metkel Betew i Oslo. Litteraturhuset har mottatt reaksjoner på at han fikk skriveplass, men understreker at vurderinger om permisjoner og frigang gjøres av kriminalomsorgen. Millehaugen har tidligere gitt ut bok og mottok støtte fra Fritt Ord til det nye prosjektet. Politiet undersøker nå permisjonen han hadde da drapet skal ha skjedd, og saken er under etterforskning.
9 dager siden
Stig Millehaugen, siktet for drapet på Nokas-raner Metkel Betew, fikk permisjon fra fengsel i påsken til tross for en lang historie med alvorlig kriminalitet. Han har tilbrakt rundt 35 år i fengsel de siste 36 årene og har begått drap mens han sonet straffer. Millehaugen ble nylig overført til et fengsel med lavere sikkerhet for å forberede en gradvis overgang til frihet, i tråd med anbefalinger fra lagmannsretten og fagpersoner. Kriminalomsorgen gir permisjoner for å gi forvaringsdømte mulighet til å redusere risikoen for tilbakefall og forberede seg på et liv utenfor fengselet. Millehaugen nekter straffskyld i drapssaken og skal fremstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett.
3 dager siden
En ny studie viser stor forskjell mellom lovens strafferamme og faktisk utmålt straff for aktiv dødshjelp i Norge. Jussprofessor Sören Koch har undersøkt dommer over 25 år.
2 måneder siden
Kriminalomsorgens Yrkesforbund (KY) krever en grundig vurdering av Eirik Jensens straffeavbrudd, etter påstander om at hans helsetilstand er overdrevet. Jensen, som er dømt for korrupsjon og narkotikakriminalitet, ble løslatt i mars 2023 på grunn av helseproblemer, og avbruddet er forlenget flere ganger. KY påpeker at mindre ressurssterke innsatte sliter med å få soningsavbrudd. Kriminalomsorgen forsvarer sin praksis med grundige, individuelle vurderinger, men understreker at straffavbrudd kun innvilges dersom det er sikkerhetsmessig forsvarlig og i overensstemmelse med allmenn rettsfølelse. Ifølge tall fra Kriminalomsorgen har kun 21 innsatte straffavbrudd, en nedgang fra tidligere år.
2 dager siden
Fremskrittspartiet foreslår å innføre livstidsforvaring for farlige gjengangere. Partiet mener dagens forvaringsinstitutt ikke alltid fungerer etter hensikten.
1 måned siden
NRK Brennpunkt har avslørt at 21 menn er dømt til forvaring to ganger etter løslatelse, og at de har begått ny, alvorlig kriminalitet som har rammet minst 28 ofre. Psykolog Pål Grøndahl mener dette tyder på at risikoen for tilbakefall har blitt undervurdert. Statsadvokat Trude Sparre understreker hvor vanskelig det er å vurdere gjentagelsesfare, og Grøndahl mener det finnes individer som ikke burde slippes fri fordi straff ikke har tilsiktet effekt.
4 måneder siden
En mann som har sittet lengst i forvaring i Norge, dømt for seksuelle overgrep mot sin sønn og andre gutter, kan bli prøveløslatt. Statsadvokaten vil forlenge forvaringen med tre år, men samtidig legge til rette for en ordinær prøveløslatelse. Tidligere vurderinger fra sakkyndige anså mannen som en fare for unge gutter, men en ny vurdering antyder en endring. Mannen har vært fengslet siden 1996 og har sonet flere dommer for overgrep. Han har tidligere hatt restriksjoner under prøveløslatelse, men disse kan bli lempet på.
1 dag siden
NRK melder at Stig Millehaugen intervjuet flere forvaringsdømte til en ny bok. En av personene han intervjuet var Metkel Betew, som Millehaugen nå er siktet for drapet på.
2 måneder siden
En analyse av 9000 dommer viser at kvinner i Norge får i gjennomsnitt 30 prosent lavere fengselsstraff enn menn, tilsvarende 35 dager. Vanlige forklaringer er at kvinner begår mindre alvorlig kriminalitet, oftere er førstegangsforbrytere, har omsorg for barn og psykiske problemer. Statistikken viser likevel at disse faktorene ikke fullt ut forklarer forskjellene. Advokater mener forskjellsbehandlingen kan skyldes kjønnsbaserte oppfatninger, et tema som sjelden diskuteres offentlig. En tidligere studie bekrefter forskjeller i straffeutmåling mellom kjønnene.
6 dager siden
Peter Frølich, medlem av Høyres partiledelse, kritiserer det norske straffesystemet som naivt etter at Stig Millehaugen, siktet for drap i forbindelse med NOKAS-ranet, fikk permisjon. Millehaugen har en lang kriminell historie med to tidligere drapsdommer, forvaringsdom og flere rømninger, men har likevel fått flere permisjoner. Frølich mener regelverket ikke passer for de mest alvorlige kriminelle og etterlyser strengere regler, inkludert bruk av elektronisk fotlenke for forvaringsdømte under permisjon. Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) understreker at dagens praksis følger gjeldende lovverk og at det er en krevende balanse mellom rehabilitering og samfunnssikkerhet. Frølich ønsker at politikerne vurderer lovendringer for å skjerpe vilkårene for permisjon og prøveløslatelse for de hardeste kriminelle.