Forsvarere kritiserer soningsforholdene for personer dømt til forvaring i Norge. De mener manglende rehabiliteringstilbud og lange køer fører til unødvendig lang soningstid.
Advokatene Tonje Lilaas Larsen og Anders Westeng, som har forsvart flere forvaringsdømte, inkludert Pål Olsen omtalt i NRK-dokumentaren «Trailermannen», kritiserer systemet for forvaringsstraff. De peker på at det er for få forvaringsplasser i Norge, noe som fører til lange ventetider for spesialisert behandling.
Rundt 13 personer står for tiden i kø, og noen har ventet i flere år, noe som forsinker muligheten til å starte rehabiliteringsprosessen og dermed kan føre til at de soner lenger enn nødvendig. Advokatene mener også at forholdene i høysikkerhetsfengsler som Ila gjør det vanskelig å jobbe med endring knyttet til problemer som oppstår i samfunnet.
Fengselsleder ved Ila, Tonje Sandal, anerkjenner utfordringene, men sier fengselet legger til rette for utvikling og ser behov for flere plasser på lavere sikkerhetsnivå. Antallet forvaringsdømte har doblet seg på ti år, og Justisdepartementet vurderer nå forslag om flere plasser på lavere sikkerhetsnivå.
Tonje Lilaas Larsen
Anders Westeng
Pål Olsen
Stig Millehaugen
Tonje Sandal
NRK
Kriminalomsorgsdirektoratet
Ila fengsel
Justisdepartementet
Straffereaksjonsutvalget
Høgsterett
Noreg
Ila
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Kine Asper Vistnes, nestleder i Fellesforbundet, blir trolig ny LO-leder etter at Frode Alfheim, leder i LO-forbundet Styrke, trakk sitt kandidatur. Vistnes, som ifølge kilder har valgkomiteens støtte, uttrykker glede over situasjonen. Avtroppende leder Peggy Hessen Følsvik beskriver begge som solide fagforeningsfolk. Valget av ny leder skjer torsdag på LO-kongressen, som åpnet tirsdag med fokus på arbeiderbevegelsens historie og kommende politiske veivalg, inkludert debatt om kraftpolitikk.
Israels statsminister bekrefter planer om en ny, intensiv offensiv i Gaza med mål om permanent militær tilstedeværelse, noe som vekker internasjonal frykt for en katastrofe og etnisk rensning. Samtidig øker presset mot Israel: 18 norske artister krever landet utestengt fra Eurovision, mens Fagforbundet, LOs største forbund, foreslår full økonomisk boikott av Israel på LO-kongressen. En 19-årig israeler ble nylig løslatt etter å ha sonet 197 dager i fengsel for å ha nektet tjeneste i Gaza-krigen.
Rettssaken mot Gjert Ingebrigtsen fortsetter med nye vitnemål. Filmprodusent Hilde Skofteland, som fulgte familien tett for TV-serier, forklarte at hun ikke opplevde at barna var redde for faren. Venner og kollegaer innkalt av forsvaret beskrev Ingebrigtsen som omsorgsfull og dyktig. Pressen har bedt om innsyn i Tone Ingebrigtsens lukkede vitnemål. Gjert Ingebrigtsen uttrykte overraskelse over en psykologspesialists uttalelser i retten om definisjonen av vold.
EU-kommisjonen har lagt frem en plan som inkluderer tiltak for å fase ut russisk gass innen 2028 og et forslag om importforbud. Dette skjer etter at EUs import av flytende naturgass (LNG) fra Russland har økt med 60 prosent de siste årene, til tross for sanksjoner mot russisk energi etter invasjonen av Ukraina. Eksperter påpeker at Russland har funnet alternative kjøpere, og et EU-forbud kan føre til høyere energipriser i Europa, da LNG er dyrere enn gass via rørledning.
Stortinget skal tirsdag kveld behandle og stemme over flere forslag knyttet til den omstridte elektrifiseringen av Equinors gassanlegg på Melkøya. Regjeringens tillatelse fra august 2023 møter betydelig motstand fra flere partier, inkludert Senterpartiet, som frykter kraftmangel og høyere strømpriser i Finnmark. Til tross for bred motstand har opposisjonen ikke klart å enes om et felles alternativ, noe som gjør utfallet av avstemningen usikkert.
Canadas statsminister Mark Carney møter USAs president Donald Trump i Washington tirsdag. Møtet finner sted i et historisk anspent forhold, forsterket av Trumps tollavgifter og utspill om Canada. Samtidig har tidligere visepresident Mike Pence rettet skarp kritikk mot Trump, og hevder hans vaklende Ukraina-støtte har styrket Russland. Pence kritiserer også Trumps tollpolitikk og benådningen av personer involvert i kongresstormingen 6. januar.
6 dager siden
Debatten om straffenivået i Norge fortsetter å eskalere. Spesielt forvaring og mulig gjeninnføring av livstidsstraff diskuteres.
2 måneder siden
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) slår alarm om økende ventetider i helsekøene, til tross for tidligere forbedringer. Nye tall viser en økning i ventetiden for påbegynt helsehjelp. Vestre har gitt sykehusledere klar beskjed om å prioritere nedbemanning av ventetider, øke kapasiteten og bruke tildelte midler effektivt. Han understreker behovet for å inkludere ansatte i arbeidet og vurdere økt bruk av private aktører. NHO kritiserer Vestre og mener regjeringen bør satse på langsiktige løsninger som faste stillinger istedenfor overtid.
2 måneder siden
NHO-toppene Anniken Hauglie og Karita Bekkemellem kritiserer helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre for manglende handling i å redusere helsekøene, og omtaler han som en «pratmaker». De mener at private helseforetak ikke blir tilstrekkelig benyttet, selv om de har ledig kapasitet. Hauglie og Bekkemellem påpeker at avtaler med private selskaper sies opp i fylker med lange helsekøer, som for eksempel Møre og Romsdal. Samtidig fremhever de at økt bruk av overtid og innleie er tatt i bruk for å redusere ventetidene, noe de anser som en lite bærekraftig løsning. Helseminister Vestre understreker at private aktører skal inkluderes, men han understreker også viktigheten av å øke kapasiteten i de offentlige sykehusene.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Eirik Jensens forsøk på løslatelse fra fengsel, der han engasjerte psykiatere som diagnostiserte ham med en alvorlig psykisk lidelse. Hans samboer kontaktet fengselsledelsen grunnet bekymring for hans helse. Kriminalomsorgen engasjerte deretter egne eksperter, som bekreftet diagnosen, men samtidig åpnet for muligheten for simulering av sykdom. Jensen soner en dom på 21 år for korrupsjon og narkotikainnførsel, etter tidligere å ha blitt løslatt. Hans advokat avviser påstander om simulering og understreker legenes konklusjoner.
4 måneder siden
Togforsinkelser har blitt et økende problem i Norge, med punktlighet som har falt siden 2021. Pendler Henrik Ulrichsen beskriver situasjonen som uholdbar, med hyppige forsinkelser og ustabilitet, spesielt på strekningen Drammen-Oslo. I Stortingets spørretime kritiserte flere politikere samferdselsminister Jon-Ivar Nygård for manglende tiltak, til tross for tidligere løfter om forbedringer. Nygård innrømmer utfordringene, men peker på at det ikke finnes en rask løsning. Han lover økte investeringer i vedlikehold og nye tog. Bane Nor erkjenner at infrastrukturen er gammel og slitt, men mener punktligheten vil forbedres over tid, selv om det kan ta flere år før merkbare resultater oppnås.
1 måned siden
Justisminister Astri Aas-Hansen har uttalt seg om de 21 mennene som er dømt til forvaring i to ulike saker. Hun understreker at det er uakseptabelt at forvaringsdømte begår ny alvorlig kriminalitet etter løslatelse, og etterlyser bedre risikovurderinger. NRKs gjennomgang viser at minst 28 mennesker kunne vært spart for kriminalitet om disse mennene ikke hadde blitt løslatt. En rettspsykiater påpeker at rehabilitering i fengsel er vanskelig, og at det er umulig å forutse hvem som vil begå ny kriminalitet. Aas-Hansen mener de som fortsatt er farlige må belage seg på et langt liv i fengsel.
8 dager siden
Regjeringen varsler innstramminger for forvaringsdømte. Justisministeren mener nye tiltak er nødvendig for å verne samfunnet.
3 måneder siden
Den europeiske torturkomiteen (CPT) retter sterk kritikk mot norske fengsler for omfattende bruk av isolasjon og manglende psykisk helsehjelp. Innsatte sitter innelåst på cellene opptil 22 timer i døgnet, noe som fører til et høyt omfang av selvskading. Sivilombudet bekrefter CPTs funn etter besøk i flere fengsler, og beskriver forholdene som uholdbare. SV reagerer kraftig på kritikken og krever at regjeringen tar grep for å bedre soningsforholdene. Justisministeren viser til en kommende utredning, men kritikere mener utviklingen går i feil retning og at lovfesting er nødvendig for å sikre innsattes rettigheter.
1 måned siden
Et flertall i Straffereaksjonsutvalget vil videreføre ordningen med statlig finansiert prøveløslatelse, der farlige fanger soner i enmannsfengsler, til tross for en årlig kostnad på over 100 millioner kroner. Mindretallet i utvalget, støttet av Høyre, foreslår sikkerhetsboliger under Kriminalomsorgen som et rimeligere alternativ, da dagens system kritiseres for å være dyrt og ha mangelfullt tilsyn. Ordningen har eksistert i 25 år og kostet over en milliard kroner. Kritikere fremhever uklare ansvarslinjer og manglende kvalitetssikring, mens de som forsvarer ordningen mener den er nødvendig for å sikre tilbakeføring til samfunnet for visse domfelte.
1 måned siden
En TV 2-undersøkelse avslører at flere helsetiltak for barn og unge med rus- og psykiatriutfordringer fortsatt mangler, til tross for tidligere løfter fra regjeringen. Dette inkluderer manglende psykiatriteam i barnevernsinstitusjoner, treg satsing på heldøgnsplasser og helgestengte klinikker. Høyres Tone Trøen kritiserer regjeringen for manglende handling og bringer saken til Stortinget. Helseminister Jan Christian Vestre forsvarer seg med at helseregionene jobber med å implementere tiltakene, og takker samtidig en mor som har engasjert seg i saken. Utvalgsleder Erik Stene påpekte tidligere at manglende handling ville føre til flere dødsfall, noe som har vist seg å stemme.
4 måneder siden
En ny undersøkelse viser at ventetiden for helsehjelp har økt med nesten tre uker siden Støre-regjeringen overtok, med 260.000 personer i helsekø. Fire av ti nordmenn er bekymret for helsetjenesten. Høyre kritiserer regjeringens politikk for å skape en todelt helsetjeneste der de med ressurser kan kjøpe seg raskere behandling. De foreslår å styrke sykehusøkonomien med 1,2 milliarder og øremerke 0,5 milliarder til kjøp av privat kapasitet. Høyre fremhever også at det nye sykehuset i Drammen, som åpner i 2025, er et resultat av deres initiativ.
1 måned siden
Straffereaksjonsutvalget har evaluert straffeordningene for de farligste lovbryterne og personer med psykiske lidelser eller utviklingshemming. Rapporten avdekker flere utfordringer, særlig mangelfull oppfølging av innsatte med psykiske lidelser grunnet mangel på ressurser, bemanning og kompetanse i Kriminalomsorgen. Samarbeidet mellom Kriminalomsorgen og helsevesenet er for svakt, og det er for få tilrettelagte forvaringsplasser. Utvalget mener forvaringsstraffer må bli mer spesialiserte. De anbefaler økt grunnbemanning i fengslene og bedre tilgang til psykisk helsevern. Regjeringen lover å følge opp utredningen, med fokus på å øke døgnkapasiteten i psykiatrien.
24 dager siden
Regjeringens forslag om en ny samtykkelov, der «bare ja betyr ja», møter motbør fra flere jurister og advokater som frykter vanskeligere bevisførsel og flere frifinnelser. Advokat Mette Yvonne Larsen kaller loven et aktivistforslag. Jurist Eirin Eikefjord tror loven kan føre til økt bruk av filming for å sikre bevis. Bistandsadvokat Kristin F. Hammervik mener den vil beskytte sårbare personer. Samtidig er det enighet om at fjerning av minstestraffen for voldtekt er positivt, da det gir domstolene større fleksibilitet.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en markant økning i antall klager på helsevesenet, der Hege Thoresen er et eksempel på en pasient som kjemper for sine rettigheter. Statsforvalterne har opplevd en økning på nesten 50 prosent i klager sammenlignet med 2022, noe som fører til lange ventetider for mange. Fylkeslege Kristin Cotta Schønberg påpeker at økonomiske nedskjæringer kan være en årsak. Samtidig er det store regionale forskjeller i antall klager og saksbehandlingstid. Pasient- og brukerombud Jannicke Bruvik uttrykker bekymring over de lange ventetidene, mens flere statsforvaltere etterlyser økte ressurser for å sikre rettssikkerheten til pasientene. Helse- og omsorgsdepartementet sier de tar situasjonen på alvor.
2 måneder siden
Kriminalomsorgens Yrkesforbund (KY) krever en grundig vurdering av Eirik Jensens straffeavbrudd, etter påstander om at hans helsetilstand er overdrevet. Jensen, som er dømt for korrupsjon og narkotikakriminalitet, ble løslatt i mars 2023 på grunn av helseproblemer, og avbruddet er forlenget flere ganger. KY påpeker at mindre ressurssterke innsatte sliter med å få soningsavbrudd. Kriminalomsorgen forsvarer sin praksis med grundige, individuelle vurderinger, men understreker at straffavbrudd kun innvilges dersom det er sikkerhetsmessig forsvarlig og i overensstemmelse med allmenn rettsfølelse. Ifølge tall fra Kriminalomsorgen har kun 21 innsatte straffavbrudd, en nedgang fra tidligere år.