Den svenske saksofonisten Elin Forkelid har gitt ut albumet «Songs to Keep You Company on a Dark Night», inspirert av Kenny Wheelers «Angel Song». Forkelid ønsker å tilby trøst gjennom musikken, som ble spilt inn i Atlantis Studio i Stockholm med musikerne Mats Dimming, David Stackenäs og Tobias Wiklund.
Albumet inneholder både egne komposisjoner og coverlåter som Stevie Nicks´ «Landslide» og Carla Bleys «Ida Lupino».
Det trommefrie lydbildet skaper en rolig og behagelig atmosfære.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Eva Storrusten (34), utdannet arkitekt, debuterer som artist med albumet "Through Darkness", der hun utforsker personlige traumer og motgang gjennom musikk. Inspirert av artister som Nina Simone og Eva Cassidy, og med bakgrunn fra vokalkollektivet Oslo 14, har Storrusten skapt et album som beskrives som nakent, sårbart og ærlig. Albumet inneholder både engelske og norske tekster, hovedsakelig skrevet av Storrusten selv, og musikken beveger seg i et pop- og indie-landskap med jazzinnslag. Anmelderen fremhever Storrustens fine stemme og varme uttrykk, og antyder at prosjektet har vært en viktig del av hennes egen helingsprosess.
4 måneder siden
Sanger og forsker Lisa Bonnár Stjernø har utgitt et album med elleve kjente norske vuggesanger. Hun har tidligere forsket på vuggesangers betydning, og gir nå sine personlige tolkninger av sanger som «Eg veit ei lita jente» og «Blåmann, blåmann». Med seg har hun jazzmusikerne Sigurd Hole på bass og Andreas Ulvo på piano. Sammen skaper de et nedstemt og vakkert lydbilde som fremhever vuggesangenes evne til å skape ro. Albumet presenterer en viktig del av norsk kulturarv.
2 måneder siden
Ukas musikkanmeldelser presenterer et bredt utvalg av sjangere og artister, hovedsakelig innenfor jazz. Elin Forkelid får anerkjennelse for sitt atmosfæriske album, mens Treverket fremheves for sin livsbejaende musikk. Stein Urheim utforsker unike lydlandskap med et internasjonalt ensemble, og Ben Wendel bekrefter sin posisjon som en fremtredende saksofonist. The New York Second presenterer musikk inspirert av kunstverk, John Stein hylles for sin tidløse jazz, og Mute inviterer lytterne inn i nye musikalske territorier med sin blanding av asiatiske og amerikanske elementer.
6 dager siden
Vidar Furholt, singer-songwriter fra Marnardal med bakgrunn som lektor i Stavanger, har gitt ut albumet «Slippe taket». Albumet preges av personlige og inderlige tekster på sørlandsdialekt, der han reflekterer over minner, læring av feil, relasjoner og det å gi slipp på fortiden for å se fremover. Musikalsk beveger han seg i et singer-songwriter-landskap med innslag av country, og får støtte av dyktige musikere fra Stavanger, blant annet gitaristen Dag Vagle. Furholts uttrykk og stemme kan minne om artister som Jan Eggum og Bjørn Eidsvåg. Han legger vekt på ekte følelser, verdifulle relasjoner og viktigheten av å bruke tiden på det som virkelig betyr noe. «Slippe taket» byr på et varmt og troverdig møte med en moden artist som deler sitt univers.
3 måneder siden
Denne artikkelen er en samling av musikkanmeldelser. To album, Innlandet – II og In the Country, Solveig Slettahjell & Knut Reiersrud – Remembrance, fikk terningkast 6. Innlandet beskrives som et skjørt og inderlig uttrykk, mens In the Country, Solveig Slettahjell & Knut Reiersrud presenterer tidløs musikk. Ryan Keberle & Catharsis og Ingi Bjarni fikk begge terningkast 5. Ryan Keberle & Catharsis blander jazz med singer-songwriter-elementer, mens Ingi Bjarni presenterer melankolsk musikk. Alex McLaughlin, Stine Bogsveen og Terje Gewelt fikk alle terningkast 4. McLaughlins musikk er inspirert av 50- og 60-tallet, Bogsveen synger på trysling, og Gewelt presenterer en samling av tidligere uutgitte låter.
3 måneder siden
Den islandske pianisten og komponisten Ingi Bjarni har gitt ut albumet «Hope» etter studier i blant annet Norge. Musikken er skrevet i 2021, året moren hans døde, noe som har preget den med melankoli. Han har tidligere gitt ut «Tenging» i 2019 og «Farfuglar» i 2023, begge med norske musikere. På «Hope» samarbeider han med de islandske musikerne Magnús Trygvason Eliassen og Hilmar Jensson, samt den svenske bassisten Anders Jormin. Musikken har et ECM-estetisk preg og viser Ingi Bjarni som en stadig mer moden komponist og pianist.
6 dager siden
Emmalisa Hallander (26) er et lovende nytt navn i den svenske jazzvokaltradisjonen, inspirert av legender som Alice Babs og Monica Zetterlund. Hun skriver egne låter med et tidløst preg hentet fra American Songbook, og formidler dem med en moden og personlig stemme. Hallander opptrer med en trio bestående av piano, bass og trommer, i tillegg til strykekvartett og gjesteartister på trompet og saksofon. Musikken hennes er preget av vakker og tidløs jazz med temaer som lengsel og romantikk. Anmelderen ser henne som en verdig arvtaker etter store vokalister som Ella Fitzgerald, men påpeker at hun kan utvikle mer originalitet i fremtiden.
1 måned siden
Ingebjørg Loe Bjørnstad (46) presenterer sitt personlige album «Duv», der hun utforsker store temaer som følelser, vold og ensomhet på dialekten surnadalsk. Sammen med trekkspiller Frode Haltli og felespiller Håkon Aase skapte Bjørnstad et kammermusikalsk uttrykk gjennom en liveinnspilling i Trondheim, ledet av tekniker Kyrre Laastad. Tekstene berører kroppslige uttrykk, sensualitet og forholdet mellom det vakre og stygge, og viser Bjørnstads evne til å formidle inderlighet. Albumet fremstår som et kompromissløst visittkort som bekrefter Bjørnstads unike stemme.
3 måneder siden
Ingrid Olava og Andreas Ulvo har gitt ut sitt andre album, «II», som består av coverlåter. Albumet inneholder tolkninger av kjente sanger fra artister som David Foster, Sufjan Stevens, Neil Young, The Beatles, Kate Bush, Emil Svanängen og Bob Dylan. Innspillingen ble gjort etter en dags øving, med begge musikerne i samme rom og kun hele opptak. Ingrid Olavas vokal beskrives som skjørt, inderlig og personlig, mens Andreas Ulvos pianospill er minimalistisk, men treffsikkert med referanser til gospel og klassisk musikk. Anmelderen mener albumet har potensial til å bli en klassiker, og sammenligner det med «Fairytales». Duoen har klart å sette sitt eget preg på det velkjente materialet.
1 måned siden
Den estiske pianisten og komponisten Rahel Talts har gitt ut albumet «New and Familiar». Etter studier i Danmark, pendler hun nå mellom Danmark og Estland. Albumet inneholder musikk skrevet og arrangert av Talts, med unntak av en estisk folkemelodi. Musikken fremføres av et band bestående av musikere fra flere land, inkludert en strykekvartett. Anmelderen beskriver musikken som varm, melodisk og livsbejaende, og ser frem til å følge Talts' karriere i årene som kommer.
1 måned siden
Pianisten Ole Fredrik Norbye og saksofonisten Njål Ølnes presenterer duoprosjektet "Bird Food", et album som utforsker improvisert musikk med et fugletema. Albumet består av både egne komposisjoner og tolkninger av låter fra blant andre Ornette Coleman, Keith Jarrett og Steve Swallow. Musikken beskrives som en kammerperle, der Norbyes melankolske pianospill møter Ølnes' tenorsaksofon i intime samtaler. Etter mange år med undervisning, viser Ølnes at han fortsatt er en aktiv og relevant musiker med dette albumet.
20 dager siden
Den danske altsaksofonisten Amalie Dahl, som har base i Norge, presenterer sitt nye kvartettprosjekt 'Breaking/Building Habits'. Kvartetten, med en unik instrumentering bestående av altsaksofon, gitar, trommer og vibrafon, utforsker musikalske landskap mellom komponert musikk og fri improvisasjon. Musikken, som ble fremført på Victoria Nasjonal Jazzscene i Oslo, beskrives som spennende, uforutsigbar og fascinerende, og viser Dahls evne til å utvide sitt musikalske uttrykk.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler det nye albumet «Remembrance» av In the Country, Solveig Slettahjell og Knut Reiersrud, som også inkluderer Sidsel Endresen. Albumet inneholder musikk skrevet av Morten Qvenild, basert på lyrikk av Emily og Charlotte Brontë, samt Emily Dickinson. Solveig Slettahjell synger tekstene, mens Sidsel Endresen resiterer deler av diktene. Musikken er utviklet over en toårsperiode i Morten Qvenilds studio. Anmelderen beskriver albumet som en tidløs opplevelse med sterke personlige uttrykk fra alle involverte, og fremhever spesielt Slettahjells evne til å formidle tekstene og Endresens resitasjon.
19 dager siden
Stefan Pasborg Trio ga en hyllestkonsert til den avdøde danske trommelegenden Alex Riel på Victoria Nasjonal Jazzscene i Oslo. Pasborg, som var Riels gudsønn, presenterte materiale fra sitt nye album "Dear Alex", sammen med Carsten Dahl og Fredrik Lundin. Konserten spente over et bredt musikalsk landskap, fra fri improvisasjon til tolkninger av Stravinskij, Monk, Coleman og Mangelsdorff, i tillegg til Riels favorittlåter som "Danny Boy" og "Smile". Pasborg delte også personlige minner om Riel, noe som bidro til en varm og livsbejaende hyllest.
14 dager siden
Artikkelen omhandler Simin Tanders nye album «The Wind», der den tysk-afghanske vokalisten med base i Oslo utforsker sin musikalske identitet. Albumet er inspirert av ulike kulturer og språk, inkludert pasjto, og kombinerer elementer fra Spania, Italia, England og Norge. Tander har satt sammen et band bestående av Harpreet Bansal, Björn Meyer og Samuel Rohrer, som sammen skaper et sjangersprengende lydbilde. Musikken beskrives som et personlig visittkort som løfter Tander opp på et høyt og originalt nivå.