Flere av Europas superrike familier reduserer sine aksjeporteføljer i selskaper som Ferrari, ISS og Keurig Dr Pepper. Agnelli-familien, kjent for eierskap i blant annet Ferrari og Juventus, selger Ferrari-aksjer for å diversifisere sine investeringer.
Den danske Lego-familien Kirk Kristiansen har solgt en betydelig andel av sine aksjer i ISS, mens den tyske Reimann-familien kvitter seg med aksjer i Keurig Dr Pepper.
Disse salgene skjer i en periode preget av markedsmessig usikkerhet, delvis forårsaket av politiske utspill.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Ukrainas president Zelenskyj advarer ledere mot å delta på Moskvas 9. mai-parade, mens etterretning tyder på at Putin kan ha endret krigsmål til å sikre erobret territorium. Samtidig styrker Russland båndene til Nord-Korea og Kina, og russisk luftvern hevder å ha skutt ned ukrainske droner nær norskegrensen. Ukraina koblet seg fra Russlands strømnett timer før invasjonen.
Gazas grenser har vært stengt i to måneder, noe som forverrer den humanitære krisen. Hjelpeorganisasjoner beskriver situasjonen som kritisk med mangel på mat og medisiner, og frykter at Israel og USA vil ta kontroll over nødhjelpsdistribusjonen. Samtidig fortsetter israelske angrep, og et angrep i Gaza by drepte minst 25 mennesker, inkludert to fire år gamle tvillingsøstre.
Warren Buffett (94) varsler sin avgang som leder for Berkshire Hathaway og kritiserer president Trumps tollkrig. Samtidig leverer selskapet sterke resultater og har en rekordhøy kontantbeholdning. Oljefondssjef Nicolai Tangen advarer om at tollkrigen i verste fall kan redusere fondets verdi betydelig.
Fremskrittspartiet er dypt splittet i spørsmålet om å tillate surrogati i Norge. Saken avgjøres på partiets landsmøte søndag. Et flertall i landsstyret støtter forslaget, mens partileder Sylvi Listhaug er imot, og viser til medisinsk risiko og barnets beste.
Pressefriheten er under globalt press, og journalister møter fare i mange land. I Norge uttrykker FpU-leder Simen Velle bekymring for unges synkende tillit til tradisjonelle medier. Samtidig etterlyser redaktører bedre debattkultur, og en utstilling med karikaturtegninger ble avlyst i London av frykt for å støte.
Frp åpner for å støtte Natos forslag om å bruke fem prosent av BNP på forsvar og sikkerhet. Samtidig avslører et internt varsel betydelige forsinkelser i etableringen av en ny spesialavdeling for Marinejegerkommandoen på Ramsund, noe som skaper reaksjoner på Stortinget.
1 måned siden
DNB-forvalter Torje Gundersen reduserer risikoen ved å selge aksjer og obligasjoner for flere hundre millioner kroner. Dette skyldes markedsuro, geopolitisk usikkerhet og Trumps handelspolitikk. Gevinsten plasseres uvanlig nok på bankkonto. Trumps tollutspill mot Canada og Mexico skaper usikkerhet. Olav Chen i Storebrand har også redusert sin posisjon i globale aksjer til normalvekt på grunn av Trump. Eksperter advarer småsparere mot panikkreaksjoner i urolige markeder.
1 måned siden
Forsvarsaksjer, spesielt Kongsberg Gruppen, har hatt betydelig vekst på grunn av økte forsvarsbudsjetter i Europa og internasjonal politisk usikkerhet. Robert Næss i Nordea påpeker at Kongsberg Gruppen nå er høyt priset. MP Pensjon, som har investert i Kongsberg Gruppen i over 20 år, har solgt over 80 prosent av sine aksjer, men eier fortsatt aksjer for over én milliard kroner. Salget skyldes behovet for å spre risiko. MP Pensjon investerer ikke i selskaper som produserer farlige våpen, og holder seg unna amerikanske våpenprodusenter. Det forventes at amerikanske forsvarsselskaper vil legge press på Trump for å endre retorikken rundt forsvarsbudsjetter, noe som kan påvirke europeiske forsvarsaksjer.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler økende uro i markedet grunnet geopolitiske spenninger og frykt for finanskrise, og hvordan dette påvirker folks investeringer. Eksperter understreker viktigheten av langsiktig sparing og tilpasning av risiko etter tidshorisont. Investeringsplattformen Nordnet ser at folk søker mer informasjon og at investorer flytter investeringer fra amerikanske aksjefond til andre markeder. Det anbefales å ha en kontantbuffer for å kunne utnytte eventuelle kjøpsmuligheter som oppstår i et fallende marked. Ekspertene understreker at det ikke er grunn til panikk, og at markedet historisk sett har kommet seg gjennom perioder med uro.
26 dager siden
Børsuroen utløst av blant annet Trumps tollsatser, har ført til bekymring blant norske fondssparere, og bankene opplever økt pågang fra kunder. Mens noen velger å ta ut penger eller bytte fond, råder de fleste bankene til å unngå panikk og minner om at historisk sett har det lønt seg å være tålmodig. Mange kunder som reduserer sin eksponering i aksjemarkedet, plasserer midlene på en kontantkonto knyttet til aksjesparekontoen. DNB påpeker at man må forvente lavere avkastning i fremtiden på grunn av geopolitisk usikkerhet og handelskriger.
26 dager siden
Etter børsfall utløst av Trumps tollpolitikk, reagerer småsparere forskjellig; noen stopper fondssparing, mens andre selger aksjer. Eksperter advarer mot panikk og understreker viktigheten av å bevare roen og ha en langsiktig investeringsstrategi. De anbefaler diversifisering av porteføljen for å redusere risiko. Uroen skyldes frykt for handelskrig og usikkerhet rundt global økonomisk utvikling. Mange nordmenn forholder seg likevel rolige og lar investeringene stå.
4 dager siden
Oslo Børs åpner dagen med fall. Flere store selskaper presenterer kvartalstall som påvirker aksjekursene.
1 måned siden
Forvalter i Storebrand Asset Management mener Trumps varslede tollsatser er risikabelt. Storebrand har redusert sin investering i amerikanske aksjer og økt i europeiske aksjer som følge av Trumps politikk. USA vil innføre 25 prosent toll på handel fra land som kjøper olje/gass fra Venezuela, og tilsvarende toll på biler. Usikkerheten har ført til fall i forbrukertilliten og nedjustering av vekstanslag for amerikansk økonomi. En annen forvalter påpeker at gjensidig toll kan ha positive effekter hvis det fører til lavere tollsatser globalt.
29 dager siden
Børsuroen, utløst av blant annet Donald Trumps tollpolitikk, har ført til betydelige tap for nordmenn med investeringer i fond og aksjer. Eksperter anslår at verdien av aksjefond har falt med rundt 100 milliarder kroner de siste tre ukene. Oslo Børs har også opplevd kraftige fall, og private aksjonærer har tapt om lag 12 milliarder kroner i april. De største tapene er i aksjer som Equinor, DNB og Kongsberg Gruppen. Til tross for usikkerheten anbefales det å sitte stille i båten, men det understrekes at markedet er svært volatilt og fremtiden vanskelig å forutsi.
26 dager siden
Uro i markedene fører til flere lånesmell og tvangssalg hos Nordnet. Når aksjeverdien faller under lånebeløpet, kreves nedsalg eller innbetaling. Nordnet ser økt tvangssalg, men også at kunder følger med og regulerer. Selskapet råder belånte investorer til å være årvåkne på grunn av høyere risiko. Samtidig benytter flere anledningen til å kjøpe billigere aksjer. En forvalter mener tvangssalg ikke har varig effekt, da andre investorer kjøper de solgte aksjene. Nordnet anbefaler investorer å tenke langsiktig.
1 måned siden
Norske bankar melder om auka pågang frå kundar som er bekymra for sparepengane sine i lys av internasjonal uro og svingande aksjemarknader. Mange nordmenn vurderer å redusere risikoen i investeringane sine, og Nordnet observerer ein trend der spararar flyttar midlar frå aksjefond til høgrentefond. Bankfolk understrekar viktigheita av å vurdere tidshorisonten og behovet for pengane før ein gjer endringar, og anbefaler langsiktigheit for dei som sparer over tid.
1 måned siden
Den norske kronen viser en splittet utvikling, med styrking mot dollar og svekkelse mot euro. Endringene tilskrives blant annet USAs tollpolitikk og Europas økte investeringer, spesielt Tysklands planer om store investeringer i infrastruktur og forsvar, som bidrar til å styrke euroen. Markedet preges av usikkerhet rundt internasjonal handelspolitikk, noe som begrenser omsetningen. Kronekursen kan påvirke Norges Banks rentebeslutninger fremover, men de fleste analytikere venter fortsatt rentekutt.
26 dager siden
Verdens børser opplever kraftige fall på grunn av frykt for økonomisk nedgang, resesjon i USA og usikkerhet rundt internasjonal handelspolitikk. Sjefstrateg i Nordea, Erik Bruce, påpeker at børsfallet kan redusere forbruket og vanskeliggjøre bedrifters finansiering. Kristian Tunaal i Alfred Berg fremhever at situasjonen er unik, men ser også positive aspekter som tidligere kriser og muligheten for politisk inngripen. Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 Markets antyder at sentralbankene kan kutte renten som følge av svekket økonomi, og at Oslo Børs vil bunne ut etter hvert. Frykten for redusert global etterspørsel rammer også norsk økonomi.
26 dager siden
Verdens børser faller på frykt for handelskrig, og Oslo Børs følger etter. Storebrands forvalter, Hans Thrane Nielsen, ser muligheter i markedet og forsøker å tjene penger på «rariteter» som oppstår. Fondsfinans er mer avventende, men har en defensiv portefølje. Eksperter peker på oljeprisraset som en alvorlig faktor for Oslo Børs, og venter at analytikere vil kutte inntjeningsestimater. Det spekuleres også i fall på OBX-indeksen.
2 måneder siden
Europeiske børser faller markant tirsdag formiddag, i likhet med Oslo Børs og Wall Street dagen før. Nedgangen skyldes i stor grad bekymringer knyttet til handelskrigen, etter at Donald Trump bekreftet innføringen av nye toller. I tillegg meldes det at USA stanser all militærstøtte til Ukraina, noe som skaper usikkerhet i markedene. De fleste store børsene i Europa viser nedgang, med Frankfurt, Paris, Madrid og Milano som de hardest rammede. Oljeprisen faller også, noe som bidrar til nedgangen på Oslo Børs. Også de nordiske børsene preges av røde tall.
3 måneder siden
Nikolai Astrups familieselskap, Pactum AS, solgte aksjer for over 38 millioner kroner i desember 2024. Astrups eierandel i selskapet er 36,24 prosent, noe som tilsvarer en reduksjon på 13,862 millioner kroner. Blant annet ble det solgt 150.000 aksjer i Austevoll Seafood og 50.000 aksjer i Schibsted. Salget omfattet også aksjer i Nordic Semiconductor, Otovo og Bonheur. Det er ukjent hvilken kurs aksjene ble solgt for, da beregningen er basert på sluttkursen etter siste børsdag i desember. Astrup har ikke ønsket å kommentere salgene.