Et nytt EU-forslag om vedovner møter sterk kritikk fra Senterpartiet og vedfyringsbransjen. Forslaget innebærer blant annet nye testmetoder, utslippskrav og automatisk forbrenningskontroll, noe som kan føre til at 97 prosent av dagens vedovner ikke vil bli godkjent for salg.
Senterpartiets Marit Arnstad kaller forordningen «virkelighetsfjern» og mener den vil svekke beredskapen i krisetider.
Norske myndigheter følger saken tett og er klar over utfordringene bransjen peker på, men et planlagt møte med EU-kommisjonen er utsatt.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Senterpartiet lanserer nye strømforslag, inkludert en «Norgespris» for næringslivet og regulering av strømeksporten. Vedum ønsker å utfordre EUs rammeverk og mener Norge må slutte å være for ettergivende overfor EU. Energiminister Aasland kritiserer forslagene som urealistiske og potensielt i strid med EUs regler om statsstøtte, og mener Vedums språkbruk ikke hjelper norsk næringsliv.
7 dager siden
Regjeringens forslag om å innføre en fast Norgespris på strøm har møtt omfattende kritikk fra både norske og svenske aktører. Forslaget, som ble lansert etter at Senterpartiet forlot regjeringen, har fått 223 høringssvar som peker på manglende utredning, juridiske uklarheter og potensielt negative konsekvenser for kraftmarkedet. Norske bransjeorganisasjoner, advokater, Konkurransetilsynet og industrien mener ordningen kan svekke insentivene til strømsparing, energieffektivisering og fleksibel forbrukstilpasning. Svenske myndigheter og organisasjoner advarer om at forslaget kan føre til redusert overføringskapasitet og utfordringer for det nordiske kraftmarkedet, og oppfordrer til utsettelse eller endringer. Flere aktører påpeker at dagens strømstøtteordning allerede er god, og at alternative tiltak bør vurderes. Det reises også bekymring for økt nettbelastning, særlig i hytteområder, og at forslaget kan hemme investeringer i fornybar energi og skape utfordringer for industrien.
3 måneder siden
Senterpartiets Marit Arnstad mener at EU ikke kan straffe Norge på andre områder enn energi dersom Norge ikke innfører EUs fjerde energimarkedspakke. Hun hevder at en slik kobling er i strid med EØS-avtalen. Arnstad avviser dermed Arbeiderpartiets argument om at Norge må innføre energireglene for å opprettholde et godt forhold til EU på andre områder som helse og toll. Regjeringen er splittet i synet på energipakken, og saken kan føre til regjeringskrise. Det er ikke ventet et vedtak i dagens regjeringskonferanse, men Sp ønsker en forsikring om at saken ikke legges frem i denne stortingsperioden.
1 måned siden
Senterpartiet kritiserer EUs skogregelverk (LULUCF) og oppfordrer Arbeiderpartiet til å trekke seg fra avtalen for å unngå en potensiell milliardregning. Marit Arnstad (Sp) hevder regelverket er absurd og vil føre til nedleggelser i norsk næringsliv, noe som illustrerer utfordringene i samarbeidet mellom Sp og Ap. Klimaminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) påpeker at Norge er bundet av avtalen, som ble inngått under Solberg-regjeringen, og vil arbeide for å finne løsninger innenfor de eksisterende rammene. Han avviser Arnstads påstander om at dette vil ramme norske arbeidsplasser, og understreker at regjeringen vil jobbe aktivt med andre EU-land for å påvirke regelverket.
1 måned siden
Venstre og MDG retter kritikk mot Arbeiderpartiet og Høyre for deres manglende vilje til å åpne for en ny EU-debatt i Norge. De argumenterer for at den nåværende situasjonen i Europa krever en grundig vurdering av Norges forhold til EU, spesielt med tanke på sikkerhetspolitiske og økonomiske utfordringer. Venstre-leder Guri Melby understreker at Norge ikke lenger kan tillate seg å stå utenfor, mens MDG tar til orde for en offentlig utredning for å kartlegge fordeler og ulemper ved et eventuelt EU-medlemskap. Kritikken kommer i kjølvannet av økende krav fra eksperter om en ny debatt, men både statsminister Jonas Gahr Støre og Erna Solberg har vist tilbakeholdenhet i spørsmålet.
3 måneder siden
En strid om EUs fjerde energipakke har ført til splid i den norske regjeringen, der Senterpartiet truer med å trekke seg dersom direktivene blir en del av EØS-avtalen. Resten av EU har praktisert regelverket siden 2019, og reagerer med sjokk og vantro på Norges motstand. Flere europeiske aktører kritiserer Norges innadvendte holdning, spesielt i lys av sikkerhetsutfordringer fra Russland og Kina. EU har lagt sterkt press på Norge, og gitt en frist til mai for å vise fremgang. EUs nye energikommissær planlegger samtaler med Norge for å sikre et godt samarbeid om energispørsmål.
2 måneder siden
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum uttrykker uenighet med deler av Støres nye klimapolitikk, og frykter økte avgifter og nullutslippssoner for bilister. Han kritiserer også den nye regjeringens helsereform, og mener den kan føre til sentralisering av helsetjenesten. Vedum hevder Sp har hindret Arbeiderpartiet i å innføre upopulære tiltak tidligere, og kritiserer regjeringen for å informere EU om godkjennelse av direktiver før Stortinget er informert. Statssekretær Varteressian avviser kritikken og sier det ikke var noen formell dialog med EU.
3 måneder siden
Senterpartiets Nils Forren kritiserer Arbeiderpartiet for å ville innføre tre EU-direktiver om ren energi, og mener dette vil skade landet og prioritere EU-eliten fremfor vanlige folk. Forren, som er leder av Senterungdommen, reagerer sterkt på at AUF støtter Arbeiderpartiets linje. Han hevder at Arbeiderpartiet med dette valget trosser Fellesforbundet og egne medlemmer, og at de ikke prioriterer lave og stabile kraftpriser. Forren understreker at Senterpartiet vil bevare norsk vannkraft i folkets eie og mener Arbeiderpartiets forslag er 'håpløst'.
1 måned siden
Gründer Stian Sørlie retter kritikk mot EUs nye klimakvotesystem, ETS2, som pålegger brenselsoperatører å kjøpe klimakvoter. Han uttrykker bekymring for økte kostnader og kompliserte skjemaer, og vurderer å avslutte salget av drivstoff. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen argumenterer for at systemet er nødvendig for å nå klimamål og mener det er tilpasset norske forhold. Frp er bekymret for konsekvensene for små bedrifter, mens Miljødirektoratet understreker at de arbeider med å forenkle rapporteringen og at systemet er harmonisert med EU-regler.
3 måneder siden
En regjeringsstrid har oppstått i Norge angående EUs energidirektiver, der Senterpartiet truer med å forlate regjeringen dersom direktivene blir innlemmet i EØS-avtalen. Denne konflikten har skapt sterke reaksjoner i EU, som anser Norges håndtering av energisamarbeidet som kortsiktig og potensielt farlig. EU har gitt Norge en frist til mai for å vise fremgang i saken, og den nye energikommissæren forventer et godt samarbeid med Norge. Fornybardirektivet har vært en sentral del av konflikten, med sterkt press fra EU for å få Norge til å innlemme det i EØS-avtalen.
3 måneder siden
Energiminister Terje Aasland avviser å utsette de omstridte EU-direktivene til etter valget, og mener motstandere sprer feilinformasjon. Han understreker at direktivene ikke vil påvirke strømpriser eller norsk suverenitet, og at bygningsdirektivet fra 2018 ikke medfører nye krav for boligeiere. Aasland kritiserer Senterungdommen for å hevde at direktivene vil gi store regninger for isolering av gamle hus. Regjeringen jobber med å finne en løsning på konflikten, men det er ingen intern frist satt. Senterpartiet er sterkt imot direktivene, noe som setter regjeringssamarbeidet på prøve.
3 måneder siden
Arbeiderpartiet har lagt frem deler av EUs fjerde energipakke for regjeringen, til tross for sterk motstand fra Senterpartiet. Senterpartiet reagerer og mener det er uklokt å fremme saken før valget, da den potensielt kan true regjeringssamarbeidet. Energiminister Terje Aasland (Ap) fremhever at de fremlagte direktivene er viktige for norsk næringsliv, mens Senterpartiet fastholder at de ikke vil akseptere noen deler av pakken. De mest kontroversielle delene av energipakken er utsatt til etter valget. Senterpartiet planlegger møter for å diskutere situasjonen.
3 måneder siden
Det er full strid i regjeringen om EUs fjerde energipakke. Arbeiderpartiet og LO frykter konsekvenser for norske arbeidsplasser og handel dersom Senterpartiet får gjennomslag for sitt nei til deler av pakken. LO-topper advarer mot å ignorere EUs direktiver og mener det er viktig å opprettholde et godt forhold til EU, spesielt med tanke på den usikre internasjonale situasjonen. Senterpartiet står imidlertid fast på sitt og vil ikke gi etter. Flere Ap-ordførere mener Senterpartiet overdriver og setter saken unødvendig på spissen, og understreker at Norge er avhengig av et godt forhold til EU.
3 måneder siden
Regjeringen er i en avgjørende fase i behandlingen av EUs energipakke, der særlig fornybardirektivet skaper stor splid. Arbeiderpartiet ønsker å innføre pakken, mens Senterpartiet frykter tap av nasjonal kontroll over strømpolitikken og krever at Stortinget behandler saken. Sp-topp Marit Arnstad advarer mot å fremme saken nå. Også internt i Arbeiderpartiet og LO er det motstand mot energipakken. Regjeringen er i dialog med EU om tilpasninger, og Arbeiderpartiet argumenterer for at deler av regelverket allerede er innført og at det er viktig for næringslivet og forholdet til EU. Saken kan i ytterste konsekvens føre til regjeringskrise.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler hvordan feilinformasjon om EUs bygningsdirektiver skaper frykt for tvungen oppussing. Det hevdes at finansminister Trygve Slagsvold Vedum bidrar til denne frykten ved å spre feilaktige påstander om at EU vil bestemme hvordan nordmenn skal isolere husene sine. Artikkelen understreker at EU ikke planlegger å tvinge folk til å pusse opp, og at Norge allerede har vedtatt lignende klimamål. Videre kritiseres Senterpartiet for å undergrave tilliten til myndighetene ved å spre feilinformasjon om strømpriser og utenlandskabler, og for å motsi sin egen tidligere politikk.