Helsedirektoratet slår alarm over den store økningen i vaping, spesielt blant unge. Andelen unge som vaper har økt betydelig de siste årene, og de fleste bruker nikotinholdige produkter, noe som fører til avhengighet.
Mange unge søker hjelp til å slutte. Salg av e-sigaretter med nikotin er ulovlig i Norge, men nordmenn reiser til Sverige for å kjøpe dem.
Helsedirektoratet advarer mot bruk av både nikotinholdige og nikotinfrie vaper, og understreker at ingen av delene er bra for helsen. De anbefaler nikotinfri vape som et alternativ for de som allerede er avhengige, men oppfordrer ingen til å begynne.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
En 15 år gammel jente forteller at hun og mange andre ungdommer kjøper ulovlig vape med smak via Snapchat, til tross for forbudet mot dette. Hun bruker nesten alle pengene sine på dette. Ungdata-undersøkelser viser en økning i vaping blant ungdom, spesielt jenter. Flere skoler melder om økende problemer med vaping, som fører til konfiskeringer og utløste brannalarmer. Helsedirektoratet advarer om at vaping kan irritere luftveiene og inneholde kreftfremkallende stoffer, samt at nikotinbruk kan ha negativ effekt på hjernen hos unge.
3 måneder siden
E-sigaretter med nikotin blir lovlig å selge i Norge i 2025 som følge av EØS-avtalen. Helseorganisasjoner, inkludert Kreftforeningen, advarer mot utviklingen og ber om at forbudet opprettholdes. De frykter økt bruk blant barn og unge, og viser til forskning som indikerer at kombinasjonen av e-sigaretter og vanlige sigaretter øker risikoen for lungekreft. Syv helseorganisasjoner oppfordrer helseminister Jan Christian Vestre til å bruke unntaksmuligheter i direktivet for å forby produktene.
3 måneder siden
En ny versjon av appen «Slutta», som hjelper folk å slutte med røyk og snus, har fått 3000 nedlastinger for vaping-slutt på tre uker. Helsedirektoratet ser på dette som et signal om at mange har blitt avhengige av vaping, og at det er behov for mer forebygging. Ung.no mottar også mange henvendelser fra unge som ønsker hjelp til å slutte. Forskere ser at vaping er en trend blant unge, men at mange også slutter. E-sigaretter er lette å skjule, smaker godt og er enkle å dele, noe som gjør dem attraktive. Eksperter frykter de ukjente langtidseffektene av e-sigaretter, og påpeker at de inneholder mange skadelige stoffer.
2 måneder siden
Flere sentrale stemmer kritiserer planene om å tillate salg av e-sigaretter med nikotin i Norge. Tove Strand, kjent som «røykelovens mor», kaller det «uhørt» og frykter økt nikotinavhengighet, spesielt blant unge. Kreftforeningen og andre helseorganisasjoner har advart helseminister Jan Christian Vestre (Ap) mot å oppheve forbudet. Olaug Bollestad (KrF) har stilt helseministeren spørsmål om farene ved innføringen. Helseministeren svarer at han er bekymret for økningen i bruken av e-sigaretter blant unge, og at regjeringen vurderer tiltak for å begrense bruken.
2 måneder siden
En lovendring åpner for salg av nikotinholdige e-sigaretter, men Folkehelseinstituttet (FHI) advarer mot økt illegal omsetning. Seniorforsker Karl Erik Lund mener et kontrollert salg vil gi bedre forbrukersikkerhet og redusere risikoen for at ungdom får tilgang til farlige produkter. Ungdom bruker e-sigaretter primært på grunn av smak og nysgjerrighet, ikke nødvendigvis nikotinavhengighet. Helse- og omsorgsdepartementet er bekymret for økningen i e-sigarettbruk blant unge og vurderer å stramme inn regelverket ytterligere, inkludert et mulig forbud mot nettsalg og nikotinholdige e-sigaretter. E-sigaretter anses som mindre skadelige enn tradisjonell røyking, men kan likevel skade luftveiene, ifølge FHI.
3 måneder siden
Helseorganisasjoner i Norge advarer mot den kommende legaliseringen av e-sigaretter med nikotin, som er planlagt å tre i kraft i 2025 på grunn av EØS-avtalen. De syv organisasjonene, inkludert Kreftforeningen, ber helseministeren om å bruke tobakksdirektivets mulighet til å forby e-sigaretter, da de mener det er en trussel mot folkehelsen, spesielt for unge. De viser til forskning som knytter e-sigaretter til økt risiko for lungekreft og nikotinens skadelige effekter på hjernens utvikling. Selv om regjeringen har innført tiltak som forbud mot smakstilsetninger, vurderes ytterligere tiltak som forbud mot engangs e-sigaretter.
4 måneder siden
Forbrukerrådet slår alarm om utbredt bruk av kosttilskudd blant norsk ungdom, der sosiale medier spiller en stor rolle i å påvirke unge til å bruke slike produkter. En rapport viser at et stort flertall av ungdom bruker kosttilskudd, ofte uten å være klar over innhold og mulige helserisiko. Forbrukerrådet kritiserer markedsføringen av kosttilskudd i sosiale medier og krever strengere regulering. Eksperter påpeker at et normalt kosthold er tilstrekkelig for de fleste, og at mange kosttilskudd mangler dokumentert effekt og kan inneholde ukjente stoffer.
1 måned siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt unges økende bruk av kreditt, spesielt gjennom betalingsløsninger som Klarna. Forbrukerrådet og Sparebank 1 advarer om at dette kan føre til vanebasert bruk og gjeldsproblemer. Gjeldsregisteret viser en betydelig økning i antall unge med forbrukskreditt. Klarna avviser at deres tjeneste er spesielt rettet mot unge, og understreker at de har tydelige betingelser og få skjulte gebyrer. De fleste kjøp gjennomføres uten rente- og gebyrbelastning.
4 måneder siden
Forbrukerrådet uttrykker bekymring over den høye andelen ungdom som drikker energidrikk ukentlig, og etterlyser en snarlig innføring av den vedtatte 16-årsgrensen. En fersk undersøkelse viser at halvparten av ungdom mellom 13 og 18 år drikker energidrikk ukentlig, og en av ti drikker det daglig. Forbrukerrådet mener energidrikk er et avhengighetsskapende produkt som ikke er anbefalt for barn, og at bruken har blitt normalisert over flere år. De er også kritiske til markedsføringen av produktene rettet mot ungdom, spesielt i sosiale medier. Salget av energidrikk har økt betydelig det siste året.
1 måned siden
En gjeldsrådgiver i NAV advarer om at stadig flere unge sliter med gjeldsproblemer grunnet lett tilgang til kreditt og manglende impulskontroll. Mange unge har vanskelig for å spare og tyr raskt til kredittkort for å finansiere forbruket sitt. Rådgiveren påpeker at det er for enkelt å få kredittkort som 18-åring, og at mange skjemmes over pengebruken sin. Hun oppfordrer unge til å bli mer bevisste på egen økonomi og søke hjelp ved behov. Den samlede forbruksgjelden i Norge er høy, og NAV tilbyr gratis gjeldsrådgivning.
2 måneder siden
Frp-duoen Velle og Listhaug advarer om en alarmerende økning i dopbruk, vold og trusler i Oslos videregående skoler, og hevder at utviklingen er «importert» fra Sverige. De viser til en betydelig økning i narkotikarelaterte anmeldelser, vold og trusler blant unge, samt en dobling i kokainbeslag. De mener at kriminelle gjenger kontrollerer dopmarkedet og at politiet må få flere virkemidler, samtidig som de understreker behovet for strengere regler på skolene. Oppvekstbyråden i Oslo bekrefter at utviklingen er uakseptabel og har iverksatt et beredskapsteam for å bistå skolene. Mørketallene er trolig store, da mange unge ikke tør å anmelde.
4 måneder siden
En ny undersøkelse viser at en stor andel ungdom mellom 13 og 18 år drikker energidrikk ukentlig, noe som bekymrer Forbrukerrådet. De etterspør en 16-årsgrense for kjøp av energidrikk, som ble vedtatt av Stortinget i fjor, men ennå ikke er innført. Salgstall viser en økning i energidrikkesalget, og Forbrukerrådet er kritisk til den omfattende markedsføringen rettet mot ungdom. Regjeringen har foreslått å forby markedsføring av usunn mat og drikke mot barn og unge, men Forbrukerrådet mener det også må gjøres noe med tilgjengeligheten av energidrikk.
1 måned siden
Kokainbruken blant unge i Norge har økt markant, noe som bekymrer både politikere og eksperter. Andelen unge som har brukt kokain det siste året, har doblet seg på fem år. Sandra Borch (Sp) beskriver situasjonen som en «kokaintsunami» og tar til orde for strengere tiltak, som utvidet bruk av narkotikahunder og økt politimyndighet. Hun mener en tidligere debatt om avkriminalisering har bidratt til å normalisere narkotikabruk. En EU-analyse viser at Oslo har høyere kokainbruk enn andre skandinaviske byer. Borch understreker behovet for å begrense utviklingen raskt, selv om hun erkjenner at det er umulig å vinne kampen mot narkotika fullstendig.
4 måneder siden
En barnelege ved Ullevål sykehus melder om en økende og skremmende trend med hodepine og slitenhet blant unge, spesielt i alderen 13-18 år. En av fire unge sliter med tilbakevendende hodepine, og sykehuset mottar daglig nye henvisninger. Legen understreker at det er nødvendig med en oppvekker både for de unge og foreldrene. Hun peker på seks grunnleggende levefaktorer som søvn, kosthold, trening, skjermbruk og psykososiale faktorer som viktige å adressere. Hun advarer også mot overdreven bruk av smertestillende, som kan føre til medikamentoverforbrukshodepine. Legen mener foreldre må ta tilbake kontrollen og hjelpe ungdommene med å endre vaner.
1 måned siden
Bruken av legemidler for vektnedgang har økt kraftig i Norge de siste tre årene, også blant barn og unge. Folkehelseinstituttet (FHI) understreker at kunnskapen om bruken og underliggende årsaker er mangelfull. I 2024 brukte 172 000 nordmenn i alderen 18-79 år slike medisiner, og over 700 ungdommer mellom 12 og 17 år fikk dem utskrevet. Økningen sammenfaller med godkjenningen av mer effektive legemidler som GLP-1-analoger. Studier viser at vektøkning ofte følger etter avsluttet behandling, som også er kostbar for pasientene selv. Mellom 20 og 30 prosent av den voksne befolkningen i Norge har fedme.