Frp-leder Sylvi Listhaug kommenterer Oslo-byrådets endring av skjenketidene på 17. mai. Hun støtter prinsippet om tidligere servering, men understreker at nasjonaldagen er barnas dag.
Frp-leder Sylvi Listhaug støtter Oslo-byrådets beslutning om å tillate alkoholservering fra klokken 08. 00 på 17. mai, en endring fra tidligere klokken 12. 00.
Listhaug begrunner sitt standpunkt med et prinsipielt syn om at staten eller kommunen ikke bør bestemme når folk kan ta seg et glass. Hun stoler på at folk selv vurderer når det passer. Samtidig påpeker Listhaug at hun personlig ikke vil benytte seg av den tidlige skjenketiden, da hennes 17. mai er fylt med barneaktiviteter.
Hun minner også om at 17. mai først og fremst er barnas dag, og at folk bør oppføre seg og nyte alkohol med måte, spesielt når det er mange barn ute. Debatten om endringen har vært stor, og kritikere, som Rødts Mimir Kristjansson, frykter at det kan føre til mer fyll.
Sylvi Listhaug
Mimir Kristjansson
Frp
Nettavisen
Oslo-byrådet
Rødt
Gardermoen
Oslo
Fremskrittspartiet vedtok på sitt landsmøte et nytt partiprogram med mål om regjeringsdeltakelse. Partiet går inn for strengere straffer, inkludert livstid og utvidet forvaring, kutt i offentlig sektor som Utrykningspolitiet og Innovasjon Norge, og vil kreve kunnskapsministerposten. Mest kontroversielt vedtok landsmøtet, mot partiledelsens råd, å tillate surrogati i Norge. Andre vedtak inkluderer nei til gratis ferger og elektrifisering av Melkøya, samt ja til kasinoer og gasskraftverk. Analyser peker på en stilendring hos leder Sylvi Listhaug, men at Trump kan være en utfordring for partiets fokus.
Kine Asper Vistnes, nestleder i Fellesforbundet, stiller som kandidat til ledervervet i LO. Beslutningen kom etter at Jørn Eggum trakk sitt kandidatur som følge av mediesaker. Vistnes har mottatt sterk oppfordring fra Fellesforbundet og Fagforbundet, som til sammen representerer et flertall av delegatene på LO-kongressen, og regnes nå som favoritt til å etterfølge Peggy Hessen Følsvik. Valgkomiteens leder bekrefter at det nå er to sterke kandidater.
Donald Trump har i et intervju utelukket å søke en tredje presidentperiode, og anerkjenner grunnlovens begrensning på to perioder. Samtidig planlegger administrasjonen massedeportasjoner av innvandrere ved hjelp av Palantir-teknologi og en avtale med El Salvador om bruk av det omstridte Cecot-fengselet, selv for personer uten kriminelt rulleblad. Canadas nyvalgte statsminister Mark Carney skal møte Trump i Washington tirsdag, i et forsøk på å håndtere et anstrengt forhold preget av Trumps tollpolitikk og uttalelser.
Det er bred forventning om at Norges Bank holder styringsrenten uendret på 4,5 prosent ved rentemøtet denne uken. Sentralbanken har vært mer avventende med kutt enn andre land grunnet høy inflasjon. Usikkerhet knyttet til internasjonal økonomi, Trumps handelspolitikk og en svak kronekurs påvirker utsiktene, og økonomene er uenige om tidspunktet for eventuelle rentekutt senere i år. Samtidig har dollaren svekket seg betydelig den siste tiden, og flere storbanker venter videre fall mot euro og norske kroner.
Houthi-bevegelsen i Jemen har tatt på seg ansvaret for et missilangrep som traff nær Ben Gurion-flyplassen utenfor Tel Aviv i Israel. Angrepet førte til at flere personer ble skadet og flytrafikken ble midlertidig stanset. Houthiene hevder angrepet viser deres evne til å ramme beskyttede mål og er i solidaritet med palestinerne. Israels forsvarsminister har varslet harde tiltak som svar på angrepet.
50 norske organisasjoner, inkludert LO og Amnesty, kritiserer Oljefondets investeringer i israelsk-okkuperte områder i et brev til finansministeren. De viser til at FN-domstolen har fastslått at okkupasjonen er ulovlig og at regjeringen fraråder handel knyttet til bosetningene. Organisasjonene mener det er doble standarder når fondet likevel investerer der, mens Etikkrådet viser til sitt mandat. Finansdepartementet forsvarer dagens rammeverk for fondet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
6 dager siden
Oslo bystyre har vedtatt å tillate tidligere skjenking på 17. mai. Vedtaket møter motstand, spesielt fra Rødt-politiker Mímir Kristjánsson.
9 dager siden
Oslo byråd foreslår å åpne for skjenking av alkohol fra klokken 08.00 på søndager, helligdager og høytidsdager, inkludert 17. mai. Forslaget fikk flertall med én stemme i bystyret og skal behandles videre onsdag. Flere, som Ap-politiker Marthe Scharning Lund og «Helsesista» Tale Maria Krohn Engvik, er kritiske og mener det kan svekke barnas opplevelse av nasjonaldagen, som tradisjonelt er barnas dag. Byrådet, ved næringsbyråd Anita Leirvik North, argumenterer for at endringen skal reflektere byens utvikling og forenkle reglene, samtidig som skjenkepolitikken skal være liberal og ansvarlig. De mener også at tidligere skjenking kan bidra til tryggere feiringer ved at alkoholservering flyttes til kontrollerte serveringssteder. Kritikerne etterlyser større hensyn til barn og unges perspektiv før en eventuell endring vedtas.
7 dager siden
Oslo bystyre vurderer å endre skjenketidene for alkohol på 17. mai og andre helligdager. Forslaget om å starte servering klokken åtte om morgenen skaper debatt.
4 dager siden
Oslo bystyre har vedtatt å tillate tidligere skjenking på 17. mai. Utesteder i sentrum får nå servere alkohol fra klokken åtte om morgenen.
10 dager siden
Oslo byråd foreslår å åpne for alkoholservering fra klokken åtte på 17. mai, i motsetning til dagens regelverk som tillater skjenking først fra klokken 12 på røde dager. Forslaget møter sterk motstand fra opposisjonen, spesielt KrF-politiker Øyvind Håbrekke, som mener barnas trygghet må prioriteres på nasjonaldagen. Byrådet, ved næringsbyråd Anita Leirvik North (H), argumenterer for at tidlig skjenking kan flytte alkoholforbruket til mer kontrollerte omgivelser og potensielt redusere fylleproblemer i gatene. Flere høringsinstanser og rusforebyggende organisasjoner advarer mot økt alkoholbruk og negative konsekvenser ved tidligere skjenkestart. Bystyret skal fatte endelig vedtak 30. april, og utfallet kan avgjøres av støtte fra uavhengige representanter. Debatten illustrerer en konflikt mellom næringsinteresser og hensynet til barn og folkehelse på nasjonaldagen.
4 dager siden
Oslo bystyre har besluttet å utvide skjenketidene på nasjonaldagen. Vedtaket om å tillate servering fra klokken 08 møter sterk kritikk.
8 timer siden
Oslo Bystyre har vedtatt å tillate servering av alkohol fra klokken 8 på 17. mai. Endringen møter kritikk fra flere organisasjoner og politikere som frykter økt fyll.
10 dager siden
Oslo bystyre har med knappest mulig flertall vedtatt å tillate skjenking av vin, øl og bobler fra klokka åtte om morgenen på 17. mai. Dagens regel forbyr alkoholservering før klokka 12 på søndager og høytidsdager. Forslaget ble hastebehandlet for å rekke nasjonaldagsfeiringen. Høyre, Venstre og Frp støtter endringen, mens KrF og flere andre partier er imot, med bekymring for økt alkoholbruk blant barn på nasjonaldagen. Ap støtter endring, men ikke for 17. mai. En avgjørende stemme fra Frps varamann sikret flertallet. Samtidig ønsker de samme partiene å oppheve forbudet mot brennevin før klokka 13 for å tillate akevitt på julelunsj, men dette reguleres av alkoholloven og kan ikke endres lokalt. Rusorganisasjonen Actis advarer mot at tidligere skjenkestart kan føre til høyere promille tidligere på dagen.
10 dager siden
Finansutvalget i Oslo skal i dag behandle et forslag om å tillate alkoholservering fra klokken 08 på 17. mai, noe som kan gi mulighet for champagnefrokost på utesteder. Forslaget, som tidligere ble lagt frem av byrådet, innebærer en endring fra dagens regelverk som forbyr alkoholservering før klokken 12 på høytidsdager. Hvis forslaget får flertall, vil det bli mulig å servere alkohol tidligere enn vanlig på denne nasjonaldagen. Arbeiderpartiet, Rødt, SV og MDG advarer mot at tidlig skjenking kan skape en utrygg feiring for barn som deltar i barnetoget. Oslo Handelsstands forening støtter forslaget og mener det vil styrke bylivet og sysselsettingen. Saken skal videre til bystyret for endelig behandling neste uke.
10 dager siden
Byrådet i Oslo foreslår å tillate utesteder å servere alkohol fra klokka 08 på nasjonaldagen, inkludert 17. mai, for å flytte alkoholkonsumet fra private hjem til kontrollerte skjenkesteder. Forslaget skal hastebehandles i finansutvalget og kan bli vedtatt før nasjonaldagen. Næringsbyråd Anita Leirvik North (H) mener dette kan bidra til en tryggere feiring for barn og unge. Forslaget møter imidlertid sterk motstand fra Arbeiderpartiet, SV, Rødt og MDG, som frykter at tidlig skjenking vil skape en utrygg atmosfære for de rundt 30 000 barna som deltar i barnetoget i sentrum. Arbeiderpartiets bystyregruppeleder Marthe Scharning Lund oppfordrer voksne til å vente med alkohol til etter barnetoget. Saken skal behandles i bystyret neste uke.
8 dager siden
Rødt-politiker Mímir Kristjánsson kritiserer Oslo bystyres vedtak om tidligere skjenking 17. mai. Han mener det normaliserer fyll og rammer barn av alkoholikere.
8 dager siden
Oslo bystyre har vedtatt å endre skjenketidene på søndager og helligdager. Dette møter sterk kritikk fra Rødt-politiker Mímir Kristjánsson.
20 timer siden
En beslutning om å tillate tidlig skjenking på 17. mai i Oslo møter kritikk. Artikkelen argumenterer for at dette prioriterer voksnes fest fremfor barnas dag.
1 dag siden
Oslo bystyre har vedtatt nye skjenketider som tillater servering av øl og vin fra klokken 8 om morgenen. Flere utesteder i sentrum er likevel avventende til å benytte seg av muligheten, spesielt på 17. mai.
4 dager siden
Oslo bystyre har vedtatt endringer i byens alkoholregler. Vedtaket inkluderer blant annet tidligere skjenketid på nasjonaldagen og utvidet uteservering.