Kritiserer Bergens utvidede skjenketider på 17. mai
En nettavisartikkel kritiserer sterkt beslutningen om å utvide skjenketidene på 17. mai i Bergen. Forfatteren mener dette forsterker problemer med fyll og går ut over barn og sårbare grupper.
En nettavisartikkel kritiserer sterkt beslutningen om å utvide skjenketidene på 17. mai i Bergen. Forfatteren mener dette forsterker problemer med fyll og går ut over barn og sårbare grupper.
Artikkelen uttrykker sterk misnøye med Bergens håndtering av skjenkepolitikken på 17. mai, spesielt etter at høyresiden vedtok å tillate servering fra klokken 06. 00.
Dette skjer samtidig som 17. mai-komiteen i Bergen flytter barneaktiviteter tidligere på grunn av økende fyll og spetakkel i sentrum. Forfatteren argumenterer for at økt tilgjengelighet til alkohol skaper flere problemer og kritiserer politikerne for å forsterke drikkepresset i stedet for å dempe det.
En uttalelse fra Oslos byråd for kultur og næring, Anita Leirvik North, om alkoholisme trekkes frem som et eksempel på manglende forståelse for sårbare grupper. Artikkelen konkluderer med at politikken feiler ved å prioritere handelsstandens interesser over hensynet til barn og personer med alkoholproblemer, og frykter at Oslo kan følge Bergens eksempel.
Anita Leirvik North
17. mai-komiteen i Bergen
Høyresiden i Bergen
Utelivsbransjen
Byråd for kultur og næring
Bergen
Oslo
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Konflikten mellom India og Pakistan har eskalert kraftig etter et terrorangrep i Kashmir i april. India anklager Pakistan for å stå bak og har svart med militære aksjoner, inkludert luftangrep på pakistanskkontrollert område, som Pakistan hevder rammet sivile. Pakistan har gjengjeldt og hevder å ha skutt ned indiske fly. Det meldes om intens skyting langs grensen, og det internasjonale samfunnet, inkludert FN, USA og Kina, oppfordrer til deeskalering for å unngå storkrig mellom atommaktene. Norske politikere med indisk-pakistansk bakgrunn ber også om fred.
LO-kongressen preges av valget av Kine Asper Vistnes som ny leder, som overtar en organisasjon med endret maktbalanse og utfordringer som AFP-reformen. Kongressen har vedtatt økonomisk støtte til Rødt, i tillegg til Ap, SV og Senterpartiet, etter debatt. Statsminister Støre og FrP-leder Listhaug har hatt en skarp debatt om næringspolitikk. Samtidig er det et sterkt press fra flere forbund om full boikott av Israel, noe LOs ledelse og regjeringen advarer mot.
133 kardinaler under 80 år er samlet i Det sixtinske kapell i Vatikanet for å velge pave Frans' etterfølger. Konklavet startet onsdag ettermiddag bak strengt lukkede dører, og prosessen krever to tredjedels flertall. Kardinalene har ingen kontakt med omverdenen, og resultatet av stemmerundene signaliseres med sort eller hvit røyk. Diskusjonene forventes å omhandle kandidatenes profil og geografiske bakgrunn. Flere kardinaler nevnes som mulige kandidater.
USA har ifølge Wall Street Journal beordret økt etterretningsaktivitet på Grønland, tolket som et tegn på alvoret i tidligere president Trumps ønske om å kjøpe øya. Målet skal være å sikre amerikansk innflytelse og samle informasjon. Danmarks utenriksminister har innkalt USAs ambassadør og uttrykker uro. Grønlands parlamentpresident Kim Kielsen er også dypt bekymret og understreker Grønlands tilhørighet til Danmark og Norden. Norge støtter Danmark og Grønland i saken.
Statsminister Jonas Gahr Støre uttaler at nordmenn igjen må være forberedt på at krig kan ramme Norge, og peker på Russland som en farligere og mer uforutsigbar nabo. Han understreker at krig ikke anses som sannsynlig eller umiddelbart forestående, men at forberedelse er nødvendig for å sikre landets frihet. Uttalelsen kommer samtidig som regjeringen legger frem Norges første nasjonale sikkerhetsstrategi.
Hjelpeorganisasjonen World Central Kitchen (WCK) har stanset all matutdeling og baking i Gaza på grunn av mangel på nødvendige forsyninger. Organisasjonen, som har servert over 130 millioner måltider, oppgir at de ikke har fått tillatelse til å fylle opp lagrene etter at Israel stengte grenseovergangene i mars. WCK melder at mobile bakerier mangler mel og at kjøkken mangler ingredienser og drivstoff, og at hjelp står fast ved grensen.
3 dager siden
En beslutning om å tillate tidlig skjenking på 17. mai i Oslo møter kritikk. Artikkelen argumenterer for at dette prioriterer voksnes fest fremfor barnas dag.
10 dager siden
Rødt-politiker Mímir Kristjánsson kritiserer Oslo bystyres vedtak om tidligere skjenking 17. mai. Han mener det normaliserer fyll og rammer barn av alkoholikere.
1 dag siden
Bystyret i Oslo har vedtatt å tillate skjenking av alkohol fra klokken åtte om morgenen på nasjonaldagen. Endringen møter sterk kritikk fra flere hold, som frykter økt fyll og at barnas dag blir nedprioritert.
9 dager siden
Oslo bystyre har vedtatt å tillate tidligere skjenking på 17. mai. Vedtaket møter motstand, spesielt fra Rødt-politiker Mímir Kristjánsson.
11 dager siden
Oslo bystyre har vedtatt å endre skjenketidene på søndager og helligdager. Dette møter sterk kritikk fra Rødt-politiker Mímir Kristjánsson.
13 dager siden
Oslo byråd foreslår å åpne for alkoholservering fra klokken åtte på 17. mai, i motsetning til dagens regelverk som tillater skjenking først fra klokken 12 på røde dager. Forslaget møter sterk motstand fra opposisjonen, spesielt KrF-politiker Øyvind Håbrekke, som mener barnas trygghet må prioriteres på nasjonaldagen. Byrådet, ved næringsbyråd Anita Leirvik North (H), argumenterer for at tidlig skjenking kan flytte alkoholforbruket til mer kontrollerte omgivelser og potensielt redusere fylleproblemer i gatene. Flere høringsinstanser og rusforebyggende organisasjoner advarer mot økt alkoholbruk og negative konsekvenser ved tidligere skjenkestart. Bystyret skal fatte endelig vedtak 30. april, og utfallet kan avgjøres av støtte fra uavhengige representanter. Debatten illustrerer en konflikt mellom næringsinteresser og hensynet til barn og folkehelse på nasjonaldagen.
6 dager siden
Oslo bystyre har besluttet å utvide skjenketidene på nasjonaldagen. Vedtaket om å tillate servering fra klokken 08 møter sterk kritikk.
2 dager siden
En utelivstopp i Tromsø reagerer sterkt på Oslos vedtak om å tillate skjenking fra klokken 08.00 på 17. mai. Han ber lokalpolitikerne i Tromsø om å ikke følge etter og mener nasjonaldagen har blitt for alkoholisert.
9 dager siden
Oslo bystyre vurderer å endre skjenketidene for alkohol på 17. mai og andre helligdager. Forslaget om å starte servering klokken åtte om morgenen skaper debatt.
2 dager siden
En ung stemme kritiserer regjeringens innblanding i russetiden. Artikkelen argumenterer for at politiske grep ødelegger feiringen og skaper negative konsekvenser for elevene.
12 dager siden
Oslo byråd foreslår å åpne for skjenking av alkohol fra klokken 08.00 på søndager, helligdager og høytidsdager, inkludert 17. mai. Forslaget fikk flertall med én stemme i bystyret og skal behandles videre onsdag. Flere, som Ap-politiker Marthe Scharning Lund og «Helsesista» Tale Maria Krohn Engvik, er kritiske og mener det kan svekke barnas opplevelse av nasjonaldagen, som tradisjonelt er barnas dag. Byrådet, ved næringsbyråd Anita Leirvik North, argumenterer for at endringen skal reflektere byens utvikling og forenkle reglene, samtidig som skjenkepolitikken skal være liberal og ansvarlig. De mener også at tidligere skjenking kan bidra til tryggere feiringer ved at alkoholservering flyttes til kontrollerte serveringssteder. Kritikerne etterlyser større hensyn til barn og unges perspektiv før en eventuell endring vedtas.
3 dager siden
Oslo Bystyre har vedtatt å tillate servering av alkohol fra klokken 8 på 17. mai. Endringen møter kritikk fra flere organisasjoner og politikere som frykter økt fyll.
3 dager siden
Frp-leder Sylvi Listhaug kommenterer Oslo-byrådets endring av skjenketidene på 17. mai. Hun støtter prinsippet om tidligere servering, men understreker at nasjonaldagen er barnas dag.
13 dager siden
Byrådet i Oslo foreslår å tillate utesteder å servere alkohol fra klokka 08 på nasjonaldagen, inkludert 17. mai, for å flytte alkoholkonsumet fra private hjem til kontrollerte skjenkesteder. Forslaget skal hastebehandles i finansutvalget og kan bli vedtatt før nasjonaldagen. Næringsbyråd Anita Leirvik North (H) mener dette kan bidra til en tryggere feiring for barn og unge. Forslaget møter imidlertid sterk motstand fra Arbeiderpartiet, SV, Rødt og MDG, som frykter at tidlig skjenking vil skape en utrygg atmosfære for de rundt 30 000 barna som deltar i barnetoget i sentrum. Arbeiderpartiets bystyregruppeleder Marthe Scharning Lund oppfordrer voksne til å vente med alkohol til etter barnetoget. Saken skal behandles i bystyret neste uke.
13 dager siden
Oslo bystyre har med knappest mulig flertall vedtatt å tillate skjenking av vin, øl og bobler fra klokka åtte om morgenen på 17. mai. Dagens regel forbyr alkoholservering før klokka 12 på søndager og høytidsdager. Forslaget ble hastebehandlet for å rekke nasjonaldagsfeiringen. Høyre, Venstre og Frp støtter endringen, mens KrF og flere andre partier er imot, med bekymring for økt alkoholbruk blant barn på nasjonaldagen. Ap støtter endring, men ikke for 17. mai. En avgjørende stemme fra Frps varamann sikret flertallet. Samtidig ønsker de samme partiene å oppheve forbudet mot brennevin før klokka 13 for å tillate akevitt på julelunsj, men dette reguleres av alkoholloven og kan ikke endres lokalt. Rusorganisasjonen Actis advarer mot at tidligere skjenkestart kan føre til høyere promille tidligere på dagen.