Ein huseigar i Sunnfjord står i ein vanskeleg situasjon der huset hans er omringa av ein europaveg og eit sandtak. Huseigaren har forsøkt å få kommunen til å overta eigedommen, men kommunen avviser dette og peikar på Firda Billag som ansvarleg.
Firda Billag meiner på si side at det er kommunen som må løyse saka. Huseigaren er bekymra for støy og ulemper frå anleggsarbeidet med Hafstadtunnelen.
Juridiske ekspertar meiner at huseigaren kan ha rett til innløysing av eigedommen etter oreigningslova eller grannelova.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Beboere i Storetveitvegen i Bergen er bekymret for å miste hjemmene sine på grunn av planer om en sykkelvei og et leilighetskompleks. Flere hus står i fare for å bli revet, og beboerne føler seg overkjørt av både private utbyggere og offentlige myndigheter. Et tidligere forslag om å redde husene ble skrinlagt, og saken er utsatt i bystyret. Samarbeidspartiene i byrådet har nå snudd og vil kjempe mot riving. Utbygger avviser å ha presset beboere til å selge, men er opptatt av at sykkelveien blir realisert. Beboerne mener det finnes alternativer til å rive hus for å bygge sykkelvei, og at det er mulig å flytte husene.
1 måned siden
Et ektepar på Snarøya i Bærum risikerer å måtte rive deler av boligen og garasjen sin etter en nabokonflikt. Naboen oppdaget ulovlige påbygg fra 1980-tallet, noe som førte til at kommunen avslo ekteparets søknad om ettergodkjenning. Ekteparet hevder å ha fått muntlige tillatelser fra kommunen, men dette blir avvist. Kommunen understreker at det er tiltakshavers ansvar å følge regelverket. Planutvalget støttet kommunedirektørens innstilling om å opprettholde avslaget. Saken skal nå behandles av Statsforvalteren.
2 måneder siden
Et ektepar i Trondheim er i konflikt med kommunen etter at en stor brakkerigg ble plassert like ved huset deres. Ekteparet hevder de ikke ble varslet om oppføringen og mener brakkeriggen er ulovlig. De er også bekymret for økt støy fra snøproduksjon om natten. Kommunen avviser at brakkeriggen er ulovlig, da den er midlertidig og skal fjernes innen to måneder, og mener den ikke medfører vesentlige ulemper for omgivelsene.
9 dager siden
Målfrid Vartdal (95) har fått buplikt på småbruket hun vokste opp på i Volda kommune, til tross for at kommunen tidligere vurderte huset som ubeboelig. Etter at broren hennes døde og testamenterte gården til en annen, fikk den nye eieren fritak fra buplikten. Da Målfrid kjøpte ut denne eieren og søkte om fritak, snudde kommunen og krevde at hun eller noen andre må bo på eiendommen i flere år. Kommunen har strammet inn på buplikten for å hindre at hus står tomme eller brukes som ferieboliger. Familien mener huset er i så dårlig stand at det bør rives, og at det vil bli dyrere å renovere enn å bygge nytt. Ordføreren i Volda understreker viktigheten av at folk bor i bygdene, og kommunen har gitt Målfrid tre år på å sette i stand huset før tvangssalg kan vurderes. Nå skal statsforvaltaren avgjøre om huset kan beboes eller må rives.
2 måneder siden
Naturvernere har okkupert et hus i Øyresvika i Lillehammer for å hindre byggingen av en ny E6-tunnel. Huset, som eies av Vegvesenet, ble ekspropriert i forbindelse med E6-planleggingen. Demonstrantene sier de vil bli værende så lenge det er nødvendig for å stoppe prosjektet, og begrunner aksjonen med at politikere har sviktet dem. Politiet har foreløpig valgt en dialogbasert tilnærming og understreker at de respekterer ytringsfriheten, men påpeker at ulovlig opphold på eiendommen i utgangspunktet er straffbart. Samtidig har Nye Veier og AF Gruppen signert en intensjonsavtale om bygging av den aktuelle strekningen.
3 måneder siden
Berit Hallan, en pensjonist på Røa, har takket nei til et tilbud på 40 millioner kroner fra utbyggeren Skanska for sitt barndomshjem. Skanska bygger nå boligblokker rundt huset hennes, noe som har ført til en vanskelig situasjon for Berit. Hun opplever byggeprosessen som svært belastende og sier den har ødelagt livskvaliteten hennes. Berit er kritisk til at Skanska har tatt over hennes tinglyste oppkjørsel. Hun er mest opptatt av å bo i huset sitt sammen med hunden sin, og hun ønsker ikke å flytte. Skanska bekrefter å ha tilbudt et godt tilbud, men sier de har planlagt prosjektet ut fra de eiendommene de fikk kjøpe. De har forståelse for at situasjonen er slitsom for Berit, men sier at hennes adkomst til huset opprettholdes.
2 måneder siden
Stig og hans kone har i 20 måneder opplevd sjenerende støy fra en kommunal leilighet under deres, noe som har gjort livet i deres eget hjem svært vanskelig. Ekteparet beskriver daglig støy fra tidlig morgen til sent på kveld, og føler at Eidsvoll kommune ikke tar deres klager seriøst. Familien i den kommunale leiligheten avviser anklagene om støy og nekter å flytte, og hevder støyen hovedsakelig går nedover. Kommunen sier de har taushetsplikt i saken. Situasjonen har eskalert, og ekteparet vurderer nå å anmelde både familien og kommunen for hensynsløs adferd.
1 måned siden
SU-leder Audun Hammer Hovda foreslår at personer som har okkupert en bolig i over tre år, uten å ha blitt forsøkt kastet ut, skal kunne overta boligen. Han viser til at det står mange boliger tomme i Oslo, samtidig som boligprisene stiger. Forslaget utfordrer SV til å ta stilling på sitt landsmøte. Nestleder i SV, Torgeir Knag Fylkesnes, er skeptisk, mens Unge Høyre-leder Ola Svenneby mener forslaget er en dårlig idé og et angrep på den private eiendomsretten. Hovda mener den private eiendomsretten ikke bør være viktigere enn grunnleggende behov som retten til et sted å bo.
1 måned siden
En gruppe demonstranter fra «Leve Lågendeltaet» har okkupert et hus i Vingromvegen på Lillehammer i fire uker for å protestere mot byggingen av en ny E6-tunnel. De mener prosjektet er miljøskadelig og økonomisk uforsvarlig. Nye Veier har nå bedt politiet om å fjerne demonstrantene, med henvisning til sikkerhetsrisiko på anleggsområdet. Demonstrantenes advokat understreker deres rett til å demonstrere, mens Nye Veier forsvarer prosjektet med at det vil gi en trafikksikker E6. Gruppen hevder Nye Veier forsøker å skremme dem fra å forlate huset.
4 dager siden
Influenser Sara Emilie Tandberg møter uventede utfordringer med salg av boligen sin i Hakadal. Hun hevder huset ble markedsført ulovlig da hun kjøpte det.
19 dager siden
Arild Næss opplever problemer med å selge en hyttetomt etter at kommunen etterspurte byggetillatelse for en falleferdig hytte fra 1947. Kommunen har ikke funnet dokumentasjon på at hytta er byggemeldt og anser den derfor som ulovlig oppført. Tomten ligger i et område regulert av Markaloven, som betyr at selv mindre byggeprosjekter krever dispensasjon. Næss er frustrert over byråkratiet og mener det er vanskeligere å få bygge der enn på Rådhusplassen.
3 måneder siden
Berit Hallan, 76, kjemper mot boligutbygger Skanska som planlegger å bygge fire blokker rett ved hennes hus på Røa. Hun har bodd i huset siden 1953 og nekter å selge, til tross for at de fleste naboene har flyttet. Utbyggingen vil mure huset hennes inne og gjøre det vanskelig å bo der. Berit har fått støtte fra flere organisasjoner og naboer, men føler seg sliten etter syv år med konflikt. Hun ønsker at hagen hennes skal bevares som en park for lokalbefolkningen, og stiller spørsmål ved om hensynet til fortetting går foran menneskers liv og historie.
3 måneder siden
I Bykle kommune har lokalbefolkningen uttrykt bekymring over hytteutbygging, og en undersøkelse viser at et flertall mener at hytteeiere tar seg for mye til rette og at mer utbygging vil skade lokalsamfunnet. Ordføreren er uenig i kritikken, men erkjenner behov for kontrollert utbygging og understreker at kommunen allerede har satt bremsen på flere hytteprosjekter. Hytteutbygging er viktig for kommunens økonomi, men det er en økende misnøye blant innbyggerne. En professor påpeker at skepsisen til hyttebygging er økende i flere fjellkommuner, ikke bare i Bykle.
1 måned siden
Johnny Horrigmoe på Kvitsandøra er frustrert over at Telenor ikke fjerner gamle telefonstolper ved eiendommen hans, selv etter at fastlinjen er nedlagt. Han opplever vanskeligheter med å få kontakt med Telenor og føler at saken treneres. Horrigmoe har kontaktet både kommune og Statsforvalteren, og viser til lover som pålegger Telenor å rydde opp. Telenor på sin side, forklarer at de er i gang med en landsomfattende opprydding, men at arbeidet tar tid og er underlagt регуlatoriske krav fra Nkom om å opprettholde tilgang til kobbernettet frem til september 2025.
4 måneder siden
Hytteeier Øystein Bjøndal Lund, som også er styremedlem i Norges Hytteforbund, opplever økte strømkostnader på hytta og ønsker en ordning der strømstøtten kan fordeles mellom hjem og fritidsbolig. Han mener det bør være opp til hver enkelt å bestemme hvor strømstøtten skal brukes. Regjeringen på sin side, ved statssekretær Elisabeth Sæther, understreker at dagens strømstøtteordning er lik og rettferdig for alle, og at det ikke er aktuelt å endre den slik at den også gjelder fritidsboliger. Lund er bekymret for konsekvensene høye strømpriser har for lokalt næringsliv i hyttekommuner. Regjeringen har innført lavere nettleie i områder med høye strømpriser som et tiltak.