USAs riksarkivar Colleen Shogan fikk sparken av Donald Trump via X. Nå besøker hun Stavanger for å tale på en arkivkonferanse.
Artikkelen handler om Colleen Shogan, som var USAs riksarkivar og den første kvinnen i stillingen. Hun ble brått avsatt av Donald Trump via en melding på X, noe som aldri har skjedd før med en nasjonalarkivar i USA. Sergio Gor fra Det hvite hus annonserte oppsigelsen.
Generalsekretær i Arkivforbundet, Kjetil Landrog, kaller hendelsen urovekkende, men tror ikke det vil skje i Norge, selv om han maner til vakt. Trump har uttalt at han fjerner personer utnevnt av forrige president.
Shogan mener avsettelsen gjør at arkivet står uten ledelse og hindrer utvikling. Nå er Shogan i Stavanger for å tale på Privatarkivkonferansen, hvor hun understreker viktigheten av arkiver for å holde politikere og embetsmenn ansvarlige.
Colleen Shogan
Donald Trump
Sergio Gor
Kjetil Landrog
Arkivforbundet
Det hvite hus
Amerikanske Nasjonalarkivet og Arkivadministrasjonen
Privatarkivkonferansen
USA
Stavanger
Norge
Europa
Florida
Mar-a-Lago resort
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
17 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps angrep på ytringsfriheten, inkludert å sparke en oberst etter kritikk av et visepresidentbesøk og nekte journalister adgang. USA skjerper også praksisen for visumsøknader basert på ytringer i sosiale medier, noe som skaper bekymring for manglende forutsigbarhet og vilkårlig håndheving. Artikkelen trekker paralleller til McCarthyismen og understreker viktigheten av å forsvare frie ytringer og støtte institusjoner som verner om dem.
25 dager siden
Donald Trumps avsettelse av NSA-sjef Timothy Haugh har skapt spekulasjoner og bekymring. Haugh skal ha blitt sparket etter anbefaling fra konspirasjonsteoretiker Laura Loomer, som anklaget ham for illojalitet. Flere andre tjenestemenn er også fratatt sine stillinger etter Loomers møte med Trump. Senatorer som Angus King og Mitch McConnell uttrykker sterk kritikk og stiller spørsmål ved Trumps kriterier for utnevnelser innen nasjonal sikkerhet. Kongressrepresentant Jim Himes er bekymret for at verdifulle folk sparkes, noe som gjør landet mindre trygt.
1 måned siden
Artikkelen analyserer Donald Trumps presidentskap og dets konsekvenser for Norge og Europa. Trumps administrasjon gjennomfører raske politiske endringer i USA og utfordrer samtidig den etablerte, regelbaserte verdensordenen. USA viser mindre vilje til å være verdenspoliti og forventer at Europa tar et større ansvar for egen sikkerhet. Økende bruk av toll og en trend mot å flytte produksjon tilbake til USA skaper usikkerhet i verdensøkonomien. Mest bekymringsfullt er det at USA i mindre grad skiller mellom allierte og motstandere, noe som skaper utfordringer for land som bygger på demokrati og felles verdier.
2 måneder siden
Donald Trump har sparket flere FBI-ansatte som tidligere har etterforsket ham, og krever en liste over alle som har jobbet med etterforskningen av angrepet på Kongressen. Dette har ført til sterke reaksjoner fra eksperter, som mener Trump forsøker å undergrave rettsstaten og demokratiet. Trump har også fjernet sikkerhetsklareringer fra kritikere, forbudt mangfoldstiltak og innført et forbud mot pronomen i e-postsignaturer for føderalt ansatte. Eksperter sammenligner utviklingen i USA med land som Polen og Ungarn, og frykter at FBI kan bli et våpen mot politiske motstandere. De mener at Trumps handlinger er et illevarslende tegn for demokratiet.
3 dager siden
Artikkelen ser på Donald Trumps handlinger og politikk i en hypotetisk andre presidentperiode. Flere eksperter kommenterer konsekvensene av Trumps politiske kurs.
2 måneder siden
Artikkelen beskriver hvordan Trump-administrasjonen arbeider for å undergrave offentlige institusjoner ved å skape mistillit blant ansatte og erstatte dem med lojalister. Dette skjer samtidig som USA distanserer seg fra tradisjonelle allianser og søker samarbeid med andre sterke ledere. Motstanden mot staten, som er dypt forankret i amerikansk historie, brukes som et argument for å gjennomføre disse endringene. Ironisk nok har utbrudd av fugleinfluensa ført til at noen oppsagte eksperter har fått jobbene sine tilbake.
23 dager siden
Artikkelen omhandler Trumps tollpolitikk og dens negative innvirkning på verdensøkonomien. Finansminister Stoltenberg beskriver situasjonen som enestående uro. Trumps tollmurer har ført til børsfall globalt, og USAs sentralbanksjef advarer om økt inflasjon og redusert vekst. Eksperter som Eirik Løkke tror ikke Trump vil innrømme feil, men Anders Romarheim påpeker at Trump kan snu raskt og kanskje inngå avtaler for å fremstå som en seierherre. Senator Lindsey Graham, stabssjef Susie Wiles og utenriksminister Marco Rubio nevnes som mulige påvirkere av Trump.
2 måneder siden
Artikkelen beskriver hvordan Donald Trumps presidentskap, i samarbeid med Elon Musk, skaper frykt og paranoia i Washington D.C. Gjennom utrenskninger i byråkratiet og nedleggelse av institusjoner som USAID, sprer de usikkerhet blant offentlig ansatte. Kritikere, inkludert Bernie Sanders, advarer om autoritære tendenser og et oligarki under Musks ledelse. Samtidig møter Trump motstand i rettsapparatet, og demokrater kritiseres for å være for passive. Trump utestenger også nyhetsbyrået AP, noe som ytterligere forsterker inntrykket av en turbulent politisk situasjon.
1 måned siden
Artikkelen beskriver en markant nedgang i interesse for USA-reiser etter at Donald Trump ble president. Reisebyråer i Europa melder om kraftig reduksjon i søk og bestillinger, noe som resulterer i oppsigelser. Eksperter forklarer dette med bekymring for USAs politikk og et ønske om boikott. Mens noen spår nedgang også i forretningsreiser, har Berg Hansen foreløpig ikke sett endringer. Reiseekspert Ole Stouby forventer at nedgangen vil forsterkes fremover, grunnet politisk uro og handelskonflikter.
3 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre fremhevet nordområdene tidlig i sitt møte med Donald Trump. Artikkelen kritiserer norsk mediedekning for å ha oversett dette viktige poenget.
3 måneder siden
President Donald Trump har sparket admiral Linda Lee Fagan, sjefen for USAs kystvakt. Fagan, som har ledet kystvakten siden juni 2022, var den første kvinnen i en så høy militær stilling i USA. Beslutningen ble tatt av Trumps nyutnevnte sjef for Sikkerhetsdepartementet, Benjamine Huffman, som mener Fagan har hatt mangelfulle lederegenskaper. Trump-administrasjonen anklager henne for å ha tatt for lett på grensekontrollen, manglende evne til å sikre nye helikoptre og isbrytere, samt feilaktig håndtering av anklager om seksuelle overgrep ved kystvaktakademiet. Admiral Kevin Lunday overtar som fungerende leder etter Fagan.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer Donald Trumps uortodokse og provoserende uttalelser og handlinger etter hans valgseier. Det trekkes frem eksempler som hans interesse for å kjøpe Grønland, innlemme Canada i USA, og hans bruk av trusler om militærmakt. Dette skaper usikkerhet og bekymring blant både allierte og fiender. Artikkelen påpeker at Trumps fokus ser ut til å ha skiftet fra valgløftene om å senke eggpriser og stanse unødvendige kriger, til å handle om eiendomsmarkedet og en ny verdensorden. Det stilles spørsmål ved om Trump virkelig mener alvor med sine utspill, og om verden trenger enda en leder som bruker makt for å oppnå sine mål.
1 måned siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt det amerikanske demokratiet under Donald Trump, hvor han har trosset domstolsavgjørelser og angrepet advokatfirmaer. Dette skaper en konstitusjonell krise der maktfordelingen trues. Domstolene fremstår som den eneste motmakten, men det er frykt for at de vil gi etter for press. Samtidig er det et håp knyttet til høyesterettsdommer Amy Coney Barrett. Artikkelen understreker behovet for at rettsapparatet står opp mot Trump for å forhindre en utvikling mot autoritært styre.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Trumps uttalelser og handlinger knyttet til Grønland, som signaliserer et brudd med den regelbaserte verdensorden USA har vært en garantist for. Trump har truet Danmark med militære konsekvenser for å få kontroll over Grønland, og har undergravd dansk styre gjennom både ord og handling. Dette skaper bekymring for USAs rolle som alliert, og for tilliten innad i NATO. Artikkelen peker også på at Trumps handlinger kan oppmuntre Russland og Kina, og at Norge må vurdere hvordan de skal støtte Danmark i en eventuell konflikt. Det stilles spørsmål ved om Trump vil bli stoppet av Kongressen, da han har støtte fra republikanerne.
10 dager siden
Artikkelen undersøker påstander om at Donald Trumps presidentskap fører USA i retning av en politistat eller et autoritært styre. Eksperter peker på Trumps angrep på rettsvesenet, undergraving av sivilsamfunnet og frie medier, samt ignorering av rettsavgjørelser som tegn på en farlig utvikling. Det uttrykkes også bekymring for Kinas økende innflytelse over USAs økonomi. Samtidig understrekes det at USA har sterke demokratiske tradisjoner, og at en motreaksjon mot Trumps politikk er sannsynlig.