Høyre-politiker Lene Westgaard-Halle mener norsk landbrukspolitikk er gammeldags og fører til unødvendig høye matpriser for forbrukerne. Hun kritiserer det høye tollvernet som hindrer konkurranse fra utenlandske lavpriskjeder, og mener at dagens politikk favoriserer de store aktørene.
Westgaard-Halle er også kritisk til skattepolitikken, som hun mener jager næringslivsledere ut av landet. Hun forteller om sin politiske oppvåkning gjennom elevrådet og innføring av milkshake på skolen, og om sin konvertering til katolisismen.
Etter 7 år på Stortinget, tar hun ikke gjenvalg i 2025 og ser frem til å jobbe i privat næringsliv.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En økonom ved BI Bergen hevder at landbrukspolitikken, med tollmurer og subsidier, koster hver nordmann 10.000 kroner i året. Dette fører til at matprisene er betydelig høyere enn i Sverige. Høy toll beskytter norske produsenter, men begrenser samtidig konkurransen og utvalget i dagligvaremarkedet. Flere økonomer mener at dette systemet indirekte gagner dagligvarekjedene og leverandørene. Orkla avviser at de tjener på tollmurene, mens Virke innrømmer at toll begrenser konkurransen fra utenlandske aktører.
1 måned siden
Konkurransetilsynet mener toll på mat er det største hinderet for bedre konkurranse i dagligvaremarkedet, og oppfordrer politikerne til å vurdere justeringer. De mener at tollmurene ikke bare beskytter bøndene, men også leverandører og dagligvarekjeder fra konkurranse utenfra. Senterpartiets Geir Pollestad kritiserer tilsynet for å blande seg inn i politikk, og mener matproduksjon også handler om sikkerhet og beredskap. Konkurransetilsynet understreker at det er deres jobb å gi råd for å bedre konkurransen, og at importvern påvirker hele dagligvaremarkedet.
3 måneder siden
Matprisene i Norge har økt betydelig mer enn i Sverige det siste året. Landbruksminister Geir Pollestad mener dagligvarekjedene er ansvarlige for de høye prisene og ønsker bedre konkurranse i bransjen. Han peker på at prisene på fisk og grønnsaker har hatt en spesielt dårlig utvikling i Norge sammenlignet med Sverige. Bransjeorganisasjonen Virke mener derimot at Pollestads egen landbrukspolitikk, med økt toll på importerte varer, bidrar til de høye prisene. De viser også til at Konkurransetilsynet ikke har funnet bevis for at dagligvarekjedene har økt sine marginer. Pollestad mener forbrukere og bønder har en felles interesse av å redusere dagligvarekjedenes makt, mens Virke mener at leverandørmakten bør kartlegges.
1 måned siden
Rødt-leder Marie Sneve Martinussen reagerer sterkt på Norgesgruppens årsresultat på 4,88 milliarder kroner før skatt, samtidig som matvareprisene har steget. Martinussen mener vanlige folk betaler for mye for mat, mens bøndene får for lite. Hun krever derfor at dagligvarekjedene splittes opp for å redusere kjedemakten. SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes støtter kritikken og etterlyser tiltak fra konkurransetilsynet og regjeringen. Flere økonomer mener at de høye matvareprisene kan føre til at Norges Bank ikke vil senke renten.
2 måneder siden
Erna Solberg kritiserer Støre og Stoltenbergs samarbeid, og mener deres politikk fører Norge mot et «isfjell» av økonomiske problemer. Hun lover å senke skattene og forbedre helse, skole og trygghet hvis Høyre vinner valget. Solberg avviser at hun er i skyggen av Listhaug og Støre, og lover å tydeliggjøre forskjellene mellom Høyre og Arbeiderpartiet. Hun fremhever økte kostnader for barnefamilier som en viktig valgkampsak, og kritiserer regjeringens økonomiske politikk for å gjøre Norge mindre attraktivt for investeringer.
2 måneder siden
Tidligere landbruksminister Geir Pollestad (Sp) advarer mot å fjerne importvernet på mat, da han mener det vil være kroken på døren for store deler av norsk landbruk. Han mener at Norge ikke kan straffe norske bønder på grunn av internasjonale politiske hendelser. Professor Ola H. Grytten ved NHH påpeker at Norge har høye tollsatser, men anerkjenner samtidig behovet for en viss toll for å opprettholde norsk jordbruk. FrP ønsker reduserte tollmurer, mens Norsk Bonde- og Småbrukarlag understreker at norske bønder er avhengig av det eksisterende tollvernet for å overleve.
3 måneder siden
Rødt-politiker Mímir Kristjánsson retter kritikk mot NHO for å være dominert av «broilere», som han definerer som personer med bakgrunn fra politikk, kommunikasjon og organisasjonsliv, uten erfaring fra næringslivet. Han mener disse lederne er for opptatt av «tilkarringskompetanse» og politisk påvirkning, og at de ikke representerer de reelle bekymringene til bedriftene, som for eksempel høye strømpriser. Kristjánsson hevder at NHO heller fokuserer på sykelønn og grønne subsidier. NHOs viseadministrerende direktør, Anniken Hauglie, avviser kritikken og påpeker at landsforeningene selv velger sin ledelse, som har bred bakgrunn og solid erfaring.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer Trygve Slagsvold Vedums periode som finansminister, og hevder at hans politikk har ført til økte priser på strøm, drivstoff og matvarer. Det påstås at Vedum har stemt ned forslag fra Frp om å redusere avgifter og moms, og at hans politikk har truet arbeidsplasser og verdiskapning. Videre hevdes det at Vedum har prioritert grønne prosjekter og bistand fremfor velferdstjenester som skoler og eldreomsorg. Artikkelen konkluderer med at Norge trenger en ny regjering med Frp og Høyre for å endre kursen.
28 dager siden
Høyre kritiserer regjeringen for å ha økt tollsatser, noe de mener svekker Norges posisjon i møte med Trumps tollpolitikk. Erna Solberg viser til amerikansk kritikk av Norges uforutsigbare tollpolitikk. Finansminister Jens Stoltenberg avviser kritikken og understreker behovet for samhold. Han påpeker at USA årlig kritiserer Norge for tollsatser på landbruksvarer, men at dette ikke rettferdiggjør USAs varslede tolløkninger. Næringsminister Cecilie Myrseth bagatelliserer Høyres bekymring og mener økt toll på enkelte grønnsaker ikke vil ha betydning.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer de høye matprisene i Norge og etterlyser en forklaring fra matvarekjedene om hvordan de fastsetter priser og tilbud. Prisene har steget kraftig de siste årene, og Konkurransetilsynet har bøtelagt flere kjeder for ulovlig prissamarbeid. Forfatteren hevder at matbutikkene bruker lokkepriser og villedende tilbud for å lure kundene, og at de konkurrerer mer om medlemsprogrammer enn om å tilby lave priser. Det understrekes at sunn mat bør være tilgjengelig og rimelig for alle, og at dagens situasjon bidrar til usunne kostholdsvalg.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Norges høye tollsatser på landbruksvarer, som kan overstige 400 prosent, og stiller dette i kontrast til landets generelle frihandelspolitikk. Professor Ola H. Grytten ved NHH påpeker at Norge kritiserer andre for proteksjonisme, samtidig som de opprettholder høye tollbarrierer. Han viser også til at Trumps kritikk av internasjonal tollpolitikk ikke er grunnløs. Finansdepartementet begrunner landbrukstollen med hensynet til matsikkerhet og beredskap, og understreker at Stortinget årlig fastsetter tolltariffen.
28 dager siden
Artikkelen tar for seg Norges høye tollsatser på matvarer, som i noen tilfeller overstiger 400 prosent, og stiller spørsmål ved om dette er rimelig i lys av internasjonal kritikk mot tollmurer. Økonomiprofessorer påpeker at de høye tollsatsene kan svekke Norges forhandlingsposisjon internasjonalt og føre til høyere matvarepriser for norske husholdninger. Samtidig argumenterer Norsk Bonde- og Småbrukarlag for at et styrket tollvern er nødvendig for å sikre bøndenes inntekter og opprettholde norsk matproduksjon. Diskusjonen dreier seg om å finne en balanse mellom å beskytte landbruket og å unngå negative konsekvenser for økonomi og handel, samt Norges internasjonale omdømme.
8 dager siden
Forslag om å splitte opp de store dagligvarekjedene i Norge for å øke konkurransen og redusere matprisene har fått bred støtte i befolkningen. BI-professor Per Ingar Olsen advarer imidlertid mot dette tiltaket og mener det vil føre til dyrere mat. Han forklarer at dagligvaremarkedet er tett integrert med eierskap i innkjøpsorganisasjoner, grossister, lagre og leverandører, noe som gjør en oppsplitting kostbar og ineffektiv. Olsen påpeker at dagens system har utviklet seg over tid med myndighetenes godkjennelse, og at kjedene har sterk kontroll over leverandørindustrien. Han mener at andre tiltak, som å redusere tollsatser, kan være mer effektive for å senke prisene. Et norsk EU-medlemskap kan også øke konkurransen ved å åpne markedet for utenlandske aktører. Olsen understreker at dagens situasjon gir de store kjedene liten grunn til å endre prisnivået, og at oppsplitting ikke nødvendigvis vil gi lavere priser.
29 dager siden
Høyre anklager Støre-regjeringen for å ha ignorert advarsler fra USA angående Norges tollregime, noe de mener kan skade norske bedrifter. Kritikken kommer etter en amerikansk handelsrapport som påpeker problematiske forhold ved norsk tollpolitikk. Ironisk nok mottok Norge lignende kritikk i 2021, da Høyre selv satt i regjering. Sentrale punkter i kritikken er Norges høye tollsatser på landbruksvarer, manglende forutsigbarhet i tolljusteringene, og strenge regler for genmodifisert mat. Høyre mener Støre-regjeringen har forverret situasjonen ved å øke tollmurene mot USA, til tross for økt internasjonal oppmerksomhet rundt toll.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer Sylvi Listhaug og Frps oljepolitikk, og hevder den skader norsk industri. Listhaug fremstilles som en politiker som prioriterer egen karriere og oljeinteresser fremfor omstilling til fornybar energi og industriarbeidernes fremtid. Det påpekes at Frp vil kutte i støtten til industriutvikling og at partiet selv var med på å legge til rette for de høye strømprisene de nå kritiserer. Artikkelen konkluderer med at Listhaugs politikk er skadelig for norsk industri og at hun fremmer en politikk som gagner de rikeste.