Norge oppnådde rekordhøy krafteskport til utlandet i fjor, med 32 TWh eksportert og 14 TWh importert. Dette genererte over 11 milliarder kroner i flaskehalsinntekter for Statnett, en økning fra året før.
Ifølge Fornybar Norge skyldes de økte inntektene større prisforskjeller mellom Norge og Europa, hvor Norge eksporterte dyr strøm og importerte billig.
Den høye eksporten kan også tilskrives økt nedbør og dermed høyere kraftproduksjon.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Norge opplevde rekordhøy krafteksport i fjor, med 32 TWh sendt til utlandet. Dette resulterte i økte inntekter for Statnett, som genererte over 11 milliarder kroner i flaskehalsinntekter. Fornybar Norge påpeker at den store prisforskjellen mellom Norge og Europa bidro til de økte inntektene, da Norge kunne eksportere strøm dyrt og importere billig. Den økte eksporten skyldes delvis økt kraftproduksjon som følge av mye regn.
1 måned siden
NVEs magasinstatistikk for uke 11 viser rekordhøy magasinfylling for årstiden, på 53,1 prosent, over tidligere maksimumsnivå. Samtidig har kraftprisene steget i Nord-Europa, spesielt i Norden, grunnet økt forbruk kombinert med lavere produksjon av vind- og solkraft. Dette har ført til økt etterspørsel etter norsk vannkraft, resulterende i Norges høyeste nettoeksport av kraft hittil i år.
3 måneder siden
Statnett oppnådde rekordhøye inntekter fra utenlandskablene i fjor, med England som den klart største bidragsyteren. Totalt hadde Statnett flaskehalsinntekter på 10,4 milliarder kroner, hvorav to tredjedeler kom fra overføring av strøm til utlandet. Inntektene oppstår ved prisforskjeller mellom ulike områder, og Statnett eier normalt halvparten av kablene til utlandet. Mens eksporten til England var størst, var inntektene fra kablene til Danmark og Tyskland også betydelige. Kabelen til Sverige hadde derimot lavest inntekt grunnet små prisforskjeller, til tross for stor overføringsvolum. En del av inntektene fra kablene går til å redusere nettleien for norske kunder.
3 måneder siden
Norge oppnådde sin høyeste strømproduksjon noensinne i 2024, med totalt 157,2 terawattimer (TWh). Dette er en økning på 2,1 prosent fra året før og overgår den tidligere rekorden fra 2021. Vannkraft utgjorde 140 TWh av produksjonen, mens vindkraft bidro med 14,5 TWh, en økning på 4,2 prosent. Varmekraftproduksjonen gikk ned, mens solkraft utgjorde en liten andel. Norge eksporterte 33,1 TWh og importerte 14,7 TWh strøm i 2024. Nettoeksporten har vært stabil siden 2010, med unntak av 2019, og var høyest i 2020.
1 måned siden
Norge opplevde en betydelig økning i handelsoverskuddet i februar, som nådde 84,7 milliarder kroner, en økning på 59,2 prosent fra februar 2024. Eksporten steg til 169,8 milliarder kroner, drevet av økte gasspriser som følge av kaldere temperaturer og reduserte gasslagre i Europa. Fastlandseksporten økte også. Samtidig har den norske kronen svekket seg, noe som bidrar til økte eksportinntekter, men også dyrere importvarer. Seniorrådgiver Jan Olav Rørhus fremhever at Norge nyter godt av en fordelaktig prisutvikling, der eksportvarer har høyere prisvekst enn importvarer.
2 måneder siden
Statnett rapporterte om betydelige flaskehalsinntekter i januar, totalt over 1,7 milliarder kroner. Disse inntektene oppstår som følge av prisforskjeller på kraft mellom ulike områder i Norge og mellom Norge og utlandet. Høy kraftutveksling forsterket effekten. Statnetts andel fra utenlandsforbindelsene var omtrent 1,1 milliarder kroner, mens inntektene mellom norske prisområder utgjorde over 615 millioner kroner. Alle flaskehalsinntektene blir ført videre til strømkundene gjennom reduksjon i Statnetts tariffer.
2 måneder siden
Norge opplevde et handelsoverskudd på 94,8 milliarder kroner i januar, det høyeste siden januar 2023. Økte gasspriser bidro sterkt til at eksportinntektene steg med 20 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Naturgasseksporten økte alene med over 56 prosent. Oljeeksporten holdt seg stabil, mens fastlandseksporten satte ny rekord. Samtidig svekket den norske kronen seg, noe som isolert sett økte inntektene for eksportindustrien. Til tross for et sterkt handelsoverskudd i januar, viser tallene for 2024 en svekkelse sammenlignet med tidligere år, men importen av maskiner og transportmidler økte.
1 måned siden
Norge opplevde rekordhøy import og eksport av tjenester i fjerde kvartal 2024. Importen av tjenester beløp seg til 109 milliarder kroner, mens eksporten var på nesten 127 milliarder kroner, noe som resulterte i en tjenestebalanse på 18 milliarder kroner. Sjøtransporttjenester utgjorde en betydelig del av eksporten, men opplevde en liten nedgang fra forrige kvartal. Mesteparten av importen kom fra EU, Norden og Europa, mens eksporten primært gikk til de samme regionene.
3 måneder siden
Norge oppnådde en rekordhøy sjømateksportverdi på 175,4 milliarder kroner i 2024, til tross for utfordringer som kvotekutt og produksjonsproblemer. Eksportvolumet var på 2,8 millioner tonn, det samme som året før, men en svak kronekurs bidro til økt verdi. Laks sto for 70 prosent av eksportverdien, med en ny rekord på 122,9 milliarder kroner, selv om prisene falt. Polen, Danmark og USA var de største markedene, mens Kina hadde størst vekst. Torsk opplevde redusert eksportvolum på grunn av kvotekutt, men økte priser bidro til å dempe nedgangen. Makrell og reker hadde derimot en økning i eksportverdien.
23 dager siden
NVE melder om større kraftoverskudd enn ventet de nærmeste årene, til tross for økt kraftforbruk. Justeringen skyldes at flere prosjekter innen batteri- og hydrogenproduksjon er nedskalert eller avlyst. Elektrifisering av transport, sokkelen og datasentre trekker opp forbruket. Norge ligger etter målet om strømsparing i bygg, og solkraft vokser saktere enn antatt. I 2024 hadde Norge rekordhøy kraftproduksjon og eksporterte mest strøm til Storbritannia.
4 måneder siden
Strømprisene i Sør-Norge har nådd rekordhøyder, med en topp på 13,15 kroner per kWh. Dette skyldes mangel på vindkraft i Europa og lave temperaturer, ikke lite vann i norske kraftmagasiner. Husholdninger med strømstøtte betaler en redusert pris på 2,14 kroner per kWh i den dyreste timen, mens hytteeiere og bedrifter må betale full pris. Dette gjør det svært dyrt å bruke strøm, spesielt på hytta. For eksempel kan en times bruk av stekeovn koste 126 kroner, noe som gjør det dyrere å steke ribbe enn å kjøpe den. Norge eksporterer mye strøm via utenlandskabler, spesielt til England.
4 måneder siden
Norge har tjent 90 milliarder kroner på høye strømpriser ved å selge strøm til Europa, men dette har ført til høye strømpriser for norske forbrukere og bedrifter, spesielt i Sør-Norge. Strømstøtten hjelper noe, men flere politikere ønsker å skrote utenlandskablene. Dette vil ikke løse problemet. En undersøkelse fra SSB viser at enkelte bransjer rammes hardt av de høye prisene, med en strømsjokkfaktor på opptil 9,8 prosent av omsetningen for noen bedrifter. Det er behov for målrettede tiltak for å hjelpe de hardest rammede bedriftene, i stedet for å kutte kabler eller melde seg ut av ACER.
3 måneder siden
I 2024 opplevde Norge rekordhøy tømmerhogst, med nesten 12 millioner kubikkmeter solgt for over åtte milliarder kroner. Dette er en økning på 33 prosent fra året før og den høyeste avvirkningen som er registrert, 336.000 kubikkmeter mer enn forrige rekordår i 2021. Ifølge Landbruksdirektoratet skyldes dette stor etterspørsel, høye tømmerpriser og gode driftsforhold. Gjennomsnittlig tømmerpris steg fra 602 kroner per kubikkmeter i januar til 762 kroner i desember, noe som er et rekordhøyt prisnivå. Prisøkningen er delvis et resultat av internasjonalt underskudd på tømmer.
2 måneder siden
Norsk våpeneksport har satt ny rekord i 2024, hovedsakelig drevet av økt salg til NATO-land. Den totale eksportverdien er 7,9 milliarder kroner, en økning fra året før. USA og Ungarn er de største importørene, mens eksporten til land utenfor NATO har gått ned. Australia utmerker seg med en markant økning i importen av norske våpen, og er nå Norges viktigste marked utenfor NATO. Eksporten til Ukraina har falt noe, men landet er fortsatt en betydelig mottaker.
1 måned siden
Norsk sjømateksport setter nye rekorder i februar, med en total eksportverdi på 14,1 milliarder kroner. Dette skyldes en kombinasjon av en svak krone, høye laksevolumer og økt eksport til USA. Sanksjoner mot Russland har gjort Norge til den eneste leverandøren av kongekrabbe til USA, noe som har ført til rekordhøye priser og en historisk måned for kongekrabbeeksport. Storbritannia utmerker seg også som et voksende marked for norske pillede reker.