Fritidsklubben Låven på Holmlia i Oslo er reddet fra nedleggelse etter vedtak i bydelsutvalget i Søndre Nordstrand. Dette skjedde etter at ungdommer, anført av 16 år gamle Sandra, har engasjert seg sterkt mot nedleggelsen.
Sandra, som selv har hatt stor nytte av klubben, fryktet at nedleggelsen ville føre til økt rus og kriminalitet blant ungdom. Hun har vært aktiv i klubben i elleve år og mener den gir ungdom et trygt og rusfritt alternativ.
En fersk studie fra England viser at nedleggelser av fritidsklubber har ført til økt kriminalitet blant ungdom. Sandra og hennes venner er svært lettet og glade over at klubben nå får fortsette.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Johan Golden og Atle Antonsen har engasjert seg i kampen mot kutt i fritidsklubber for barn og unge, som følge av omfordelingstiltak fra regjeringen som har rammet Oslo kommune. De mener fritidsklubber er en viktig investering for å gi ungdom trygge sosiale arenaer og forebygge problemer. Golden, som selv jobbet på en fritidsklubb på 90-tallet, understreker at slike tilbud har vist seg å være effektive. Sammen med 47 andre kjente personer, inkludert Markus Bailey, har de signert et opprop for å bevare fritidsklubbene. Onsdag skal Oslo bystyre behandle kuttforslagene.
1 måned siden
Norske breddeklubber ser en økende utfordring med at ungdom slutter med organisert idrett, noe som kan øke risikoen for inaktivitet, rus og kriminalitet. For å motvirke dette, tar flere klubber grep ved å utvide sine tilbud. Gresvik IF bygger et aktivitetshus med gamingrom og simulatorer, mens andre klubber, som Pol i Stavanger og Bodø Håndballklubb, satser på sosiale møteplasser og alternative aktiviteter. Norges idrettsforbund støtter initiativene og jobber for å tilpasse idretten til ungdommenes behov. Klubber understreker viktigheten av frivilliges bidrag, samtidig som de oppfordrer politikere til å ta ansvar for å støtte disse tiltakene.
4 måneder siden
LSK Kvinner har kunngjort at de har unngått konkurs og sikret klubbens fremtid etter en periode med alvorlige økonomiske problemer. Styreleder Lotte Lundby Kristiansen uttrykte takknemlighet overfor partnere og lokalmiljøet for deres støtte, som har vært avgjørende for å redde klubben. Tidligere i år sto klubben i fare for å miste lisensen, og en intensjonsavtale med Lørenskog om sammenslåing ble avbrutt i august. I september ble spillerne informert om at klubbens fremtid var usikker. Nå har klubben sikret midler til videre drift og jobber for å etablere en bærekraftig økonomisk modell.
3 måneder siden
I 2024 var over 80 skoler i Norge truet av nedleggelse på grunn av dårlig kommuneøkonomi. Likevel ble kun rundt 20 skoler faktisk lagt ned. Mange skoler, som Hillestveit skole på Bømlo, ble reddet av lokalpolitikere. En konsulent mener dette viser manglende lokalpolitisk handlingsvilje, spesielt med tanke på demografiske endringer med flere eldre og færre barn. Bømlo kommune la ned Foldrøy skole, men reddet Hillestveit skole. Ordføreren mener at skolestruktur ikke alene kan redde kommuneøkonomien. En elev ved Hillestveit skole uttrykker glede over at skolen ble reddet, men frykter fremtidige nedleggelsesforslag.
2 måneder siden
Fon barnehage i Tønsberg er reddet fra nedleggelse etter at foreldrene fant feil i kommunens saksdokumenter. Feilene inkluderte feilaktige beregninger av driftskostnader, deriblant gymsal og skytebane. Kommunen erkjente feilen, og posisjonspartiene har besluttet å utsette avgjørelsen til november for å kvalitetssikre informasjonen. FAU-lederen uttrykker stor lettelse og glede over at foreldrenes arbeid har hatt betydning for barnehagens fremtid.
2 måneder siden
Oslo kommune tar grep mot økende ungdomskriminalitet ved å innføre Multisystemisk terapi (MST). MST er en behandlingsmetode som innebærer tett oppfølging av ungdom og deres familier for å håndtere aggresjon, rus og kriminell atferd. Byråd for sosiale tjenester, Julianne Ferskaug, fremhever at MST er en del av en større tiltakspakke som også inkluderer institusjonsplasser og fritidstilbud. Leder for MST-teamet, Rebecca Joanne Ervik-Jeannin, påpeker at målet er å skape positive endringer hjemme og i nærmiljøet, selv om ungdommene kanskje ikke synes det er "kjempegøy" i starten. Barne- og familieetaten ser MST som en viktig metode for å forebygge kriminelle løpebaner.
2 måneder siden
Oslo kommune implementerer Multisystemisk terapi (MST) for å bekjempe ungdomskriminalitet. MST er et behandlingstilbud for familier med ungdom i alderen 12-18 år som sliter med aggresjon, rus og kriminell atferd. Kommunen har bevilget 6 millioner kroner til et fagteam som skal skreddersy hjelpetilbudet. Målet er å hjelpe ungdommen til å bo hjemme, gå på skole og ha en meningsfull fritid, som et alternativ til fosterhjem eller institusjon. Metoden har vist gode resultater, med over 90 prosent av ungdommene som ikke er i konflikt med loven ved tiltakets slutt.
2 måneder siden
Høyre-leder Erna Solberg presser på for å innføre visitasjonssoner i Oslo for å bekjempe ungdomskriminalitet. Oslos byrådsleder, Eirik Lae Solberg (H), er mer forsiktig og understreker viktigheten av å følge opp ungdommene. Justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) har hatt møte med Lae Solberg om situasjonen i Oslo, og sier politiet ikke ønsker visitasjonssoner da de mener det kan virke mot sin hensikt. Hun vil likevel følge opp Stortingets vedtak om å utrede muligheten, men understreker at det ikke må stride mot menneskerettighetene. Lae Solberg tok også opp underfinansiering av barnevernet og behovet for økte ressurser til Oslo-politiet.
4 måneder siden
Artikkelen tar for seg situasjonen på Romsås, en bydel med mange innbyggere med innvandrerbakgrunn, lav utdanning og arbeidsledighet. En hendelse der rektor ved Bjøråsen skole ble angrepet av en ungdom, har skapt bekymring. Samtidig finnes det et positivt engasjement i bydelen, der ildsjeler som Adnan Naeem organiserer fritidsaktiviteter for ungdom i idrettshallen. Disse ildsjelene, som selv har innvandrerbakgrunn, kjenner ungdommen og kulturen, og forebygger kriminalitet gjennom tillit og klare rammer. Artikkelen argumenterer for at forebygging gjennom lokale krefter er viktigere enn politi i uniform, og at det er avgjørende å gi disse ildsjelene ressurser og anerkjennelse.
5 dager siden
Vold blant unge øker, og politiet er bekymret for våpenbruk. 16-åringer forteller om store slåsskamper med opptil 40 personer.
4 måneder siden
I Tysvær kommune i Rogaland har Sandra Christin Skarholm og andre ildsjeler i flere år arrangert «julehjerte-aksjonen», som samler inn julegaver til barn fra vanskeligstilte familier. I år ble julegaver verdt mellom 5 000 og 10 000 kroner stjålet fra aksjonens lokale på Aksdalsenteret. Blant de stjålne gavene var det gaver til barn i alderen to til sju år, noe som har gjort situasjonen ekstra vanskelig for familiene. Selv om færre gaver er samlet inn i år sammenlignet med tidligere, har hendelsen også ført til økt giverglede, med flere bedrifter og privatpersoner som har meldt seg for å bidra.
4 måneder siden
Senterpartiet vil gjenopprette Heimevernsungdommen nasjonalt, etter nedleggelser i 2016 grunnet lav deltakelse. Tilbudet, som inkluderer friluftsliv, våpenopplæring og fellesskap, skal styrke forsvarsvilje og rekruttering. Forsvaret har satt av midler til dette. Ungdom synes tilbudet er interessant, men er usikre på om de har tid grunnet andre aktiviteter. En gjenopprettet gruppe i Finnmark har hatt god oppslutning, med over 20 deltakere som har trent på feltferdigheter og overnatting ute. Heimevernsungdommen sees på som en god forberedelse til en karriere i Forsvaret.
2 måneder siden
I Årdal har lokalpolitikere tatt et uvanlig grep for å redde et populært programmeringsfag. De har valgt å kutte i egen lønn og redusere antall møter for å sikre finansieringen. Kommunen fant 100.000 kroner ved å redusere politikergodtgjørelser og antall utvalg, noe som sikrer faget i minst ett år til. Ordføreren understreker viktigheten av å fremme teknologiinteresse blant unge, mens den lokale hjørnesteinsbedriften Hydro Aluminium håper tiltaket vil bidra til fremtidig rekruttering. Elevene er begeistret for faget og ser muligheter for fremtidige karrierer innen teknologi.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en økning i uføretrygdede i Norge, særlig blant unge i Vestfold og Telemark. Samtidig jobber flere som mottar uføretrygd ved siden av, noe som anses som positivt for å unngå utenforskap. Madelén Samuelsen, en ung ufør, bidrar som frivillig i Røde Kors og opplever glede og mestring gjennom dette. Røde Kors fremhever betydningen av tilrettelegging og tilpasning for å inkludere uføre i arbeidslivet og understreker at frivillige som Madelén er avgjørende for å opprettholde tilbudet til ungdom.
3 måneder siden
Etter store snøfall har flere unge i Bergensområdet tilbudt gratis hjelp med snømåking. Preben Stusdal startet initiativet etter å ha sett klager på brøytemannskaper. Han kjørte rundt i fire timer og hjalp elleve personer, inkludert eldre og de med helseutfordringer. Mathias Berg Selvik og venner bidro også med gratis måkehjelp. De som mottok hjelp var takknemlige, og hjelperne opplevde glede og nytte ved å bidra. Frivillighet Norge ser en økning i frivillig innsats under kriser og mener det er en viktig del av samfunnsberedskapen.