Den svenske avisen Aftonbladet har avslørt at returnerte klær fra nettbutikken Shein ikke blir videresolgt i Europa, slik selskapet hevder. Ved hjelp av AirTags sporet journalister fem returnerte klesplagg. Sporene viste at klærne reiste over kontinenter, via smuglerruter og til store lagre.
Et av plaggene ble fraktet 21. 314 kilometer over åtte måneder.
Mye av returvarene ender opp på søppelfyllinger i Atacama-ørkenen i Chile, mens andre smugles til Bolivia. Shein hevder at 90 prosent av returene i Europa blir pakket om og solgt på nytt, men Aftonbladets undersøkelse viser noe annet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Klesgiganten Shein avviser anklager om bruk av tvangsarbeid i sine fabrikker i Kina, og selskapets sjef understreker at de har nulltoleranse for slike forhold. Kritikken kommer på bakgrunn av påstander om utnyttelse av uigur-minoriteten. Menneskerettsorganisasjoner som Amnesty oppfordrer Shein til større åpenhet, spesielt rundt produksjonen i Xinjiang. Samtidig investerer Shein stort i europeisk sirkulær økonomi for å bedre sitt renommé, men møter motstand fra miljøorganisasjoner. Selskapet mener også at tollpolitikk fra USA ikke vil hindre deres vekst i det amerikanske markedet.
1 måned siden
Klesgiganten Shein avviser anklager om tvangsarbeid i Kina og understreker nulltoleranse. Amnesty International krever åpenhet om leverandørkjeder og fabrikkinspeksjoner, spesielt i Xinjiang, der det er påstander om tvangsarbeid. En undersøkelse viser at arbeidere jobber opptil 75 timer i uken. Selskapet møter også motstand fra miljøorganisasjoner, men investerer 200 millioner euro i sirkulær økonomi. Shein mener tollpolitikk fra USA ikke vil bremse dem.
3 måneder siden
En BBC-reportasje avslører at arbeidere ved Sheins fabrikker i Kina jobber opptil 75 timer i uken, noe som er i strid med kinesisk arbeidsmiljølov. I «Shein-landsbyen» i Guangzhou ligger rundt 5000 fabrikker som leverer til netthandelsgiganten. Arbeiderne tjener svært lite, ned til 1,5 til 3 kroner per T-skjorte. Shein har innrømmet barnearbeid hos underleverandører og anklages for bruk av tvangsarbeid og kreftfremkallende kjemikalier. Selskapet møter politisk skepsis i forbindelse med sin planlagte børsnotering i London.
4 måneder siden
Sverige vurderer å forby nettbutikkene Temu og Shein, kjent for billige klær og varer. Dette kommer etter en undersøkelse som viser at mange svensker planlegger å kjøpe julegaver derfra. I Norge er et slikt forbud ikke aktuelt, selv om regjeringen deler bekymringen rundt bærekraft. Nordmenn handler i stor grad fra utenlandske nettbutikker, med Temu på topp. Regjeringen oppfordrer til mer bærekraftig handel, mens miljøorganisasjoner krever strengere tiltak som regler og avgifter. Frankrike vurderer forbud mot annonsering og økt moms for disse nettbutikkene.
2 måneder siden
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) har bedt Miljødirektoratet om å gjennomføre flere stikkontroller av varer kjøpt på nettsteder som Temu, Shein og Alibaba, etter funn av ulovlig høye nivåer av farlige stoffer i flere produkter. Regjeringen understreker at aktører som selger produkter i Norge er ansvarlige for å overholde norske lover og sikre trygge produkter. EU har også startet en gransking av Temu for mulig salg av helse- og miljøfarlige produkter. Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) avviser kritikk om manglende handling og fremhever regjeringens arbeid med nye lovverk og tiltak i samarbeid med EU.
4 måneder siden
Sveriges klima- og miljøminister Romina Pourmokhtari ønsker å forby import fra de kinesiske nettbutikkene Temu og Shein. Dette begrunnes med et ønske om å redusere svenskenes forbruk av billige klær og varer, samt fremme sirkulærøkonomi. Et forslag fra Liberalerna inneholder fire tiltak: importforbud fra billigbutikker, forbud mot salg av klær med PFAS, klimamerking av klær og redusert moms på bruktvarer. Ministeren viser til arbeidsforhold og helsefare ved billigproduksjon, og peker på Frankrike som vurderer lignende tiltak.
2 måneder siden
Netthandelselskapene Temu og Shein kommer dårlig ut i en nordisk omdømmeundersøkelse utført av Reputation And Trust Analytics. I Norge scorer også Bane Nor, Postnord og Ryanair lavt, mens Vipps, Vinmonopolet, Ikea, Tine og Flytoget har best omdømme. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen har tidligere varslet tiltak for å regulere handelen fra slike nettbutikker, med mål om at produktene skal møte norske standarder. I Danmark er Nordic Waste rangert nederst etter et jordskred i 2023.
4 måneder siden
Flere kunder har klaget på nettbutikken Wildfit.no etter å ha bestilt varer som ikke ble levert. Kundene opplevde manglende kommunikasjon og forsinkede eller kansellerte ordre uten refusjon. Forbrukerrådet kritiserer praksisen med manglende kundeservice og konstante salg. Etter at TV2 Hjelper deg tok kontakt, stengte Wildfit.no nettbutikken og sosiale medier. Daglig leder i Wildfit AS forklarer problemene med leverandør og lagersystem. Selskapet lover å refundere berørte kunder, men flere venter fortsatt på pengene sine.
2 måneder siden
Miljødirektoratet har avdekket miljøfarlige stoffer i over halvparten av testede produkter kjøpt fra nettbutikken Temu. Blant produktene var barnerangler, smykker og sandaler som inneholdt ulovlige mengder ftalater, kadmium, bly og klorparafiner. Disse stoffene er skadelige for både helse og miljø, og funnene betegnes som alvorlige. Temu hevder å ha retningslinjer for å sikre at selgere følger lokale regler og fjerner produkter som bryter disse. Klima- og miljøministeren understreker viktigheten av trygge og bærekraftige varer, og Miljødirektoratet vil fortsette kontrollaksjoner.
1 måned siden
Den svenske billigkjeden Lager 157 etablerer seg i Lørenskog, noe som har utløst kritikk fra flere hold. Kritikere som influenser Kornelia Minsaas og miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender mener kjeden bidrar til en bruk-og-kast-mentalitet og at de billige klærne gir en illusjon av å spare penger. De påpeker også at kvaliteten ofte er dårlig. Lager 157 ble tidligere ilagt et gebyr for brudd på åpenhetsloven, men slapp boten etter en klage. Kjeden selv forsvarer seg med at de tilbyr rimelige klær av god kvalitet, og at kundene er fornøyde. Framtiden i våre hender oppfordrer forbrukere til å unngå fast fashion og heller satse på brukte kvalitetsklær.
2 måneder siden
Fem personar frå Aust-Europa er dømde i Møre og Romsdal tingrett for omfattande blekkpatrontjuveri frå Clas Ohlson-butikkar over store delar av Noreg. Tjuveriet strekte seg frå Steinkjer til Farsund, og omfatta 19 ulike butikkar med ein samla verdi på over ein halv million kroner. Tryggleikssjefen ved Amfi Moa i Ålesund varsla politiet etter å ha oppdaga tjuveri via videoovervaking. Tre av dei dømde fekk fengselsstraffer på mellom to år og seks månader og to år og elleve månader for tjuveri, medan to andre fekk kortare straffer for heleri. Politiet meiner at blekktjuveri er ein aukande trend i Europa.
1 måned siden
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen reiser til Brussel for å diskutere strengere tiltak mot nettbutikker som Temu, Shein og Wish, etter funn av helsefarlige produkter. En nordisk kontroll avslørte at 71 prosent av importerte varer inneholder ulovlige stoffer som ftalater, bly og kadmium. Regjeringen vurderer nå tøffere sanksjoner mot aktørene. Målet er å beskytte norske forbrukere mot giftige produkter og sikre rettferdig konkurranse. Ministeren understreker behovet for et bredere nordisk samarbeid for å håndtere problemet.
1 måned siden
Alina Damian-Cretu returnerte en Samsung S25 Ultra for å benytte seg av et bedre tilbud, men ble anklaget av Samsung for å ha sendt tilbake sardiner i stedet for telefonen. Samsung avviste først hennes krav om refusjon, og hevdet at de ikke fant tegn til tukling med pakken. Etter at saken ble omtalt i media, beklaget Samsung hendelsen og tilbød full refusjon. Politiet er nå involvert i saken, og DPD sporer pakken.
3 måneder siden
Forsker Synnøve Rubach ved NORSUS gjennomførte et eksperiment der hun brukte samme antrekk på jobb i en uke for å undersøke om kollegaene la merke til det, noe de ikke gjorde før hun spurte. Eksperimentet var motivert av den store mengden klær som kastes årlig. Artikkelen belyser også at nordmenn kjøper store mengder klær, og at lite går til gjenbruk. En ungdomsbedrift ved Glemmen videregående skole reparerer klær for å fremme gjenbruk, og det diskuteres å innføre reparasjon som eget fag. Til tross for påbud om gjenvinning, sendes mye tekstilavfall til forbrenning. Forskere jobber nå med et prosjekt for å øke gjenbruk av klær og sko.
3 måneder siden
En ny undersøkelse viser at flere nordmenn har kjøpt Halloween-godteri fra den kinesiske nettbutikken Temu. Forbrukerrådet advarer mot dette, da godteriet kan inneholde stoffer som ikke skal være i kontakt med mat, og mangler innholdsdeklarasjon. Temu er populær i Norge, men følger ikke europeiske standarder. Miljødirektoratet fant også et helseskadelig stoff i et Temu-produkt, langt over lovlig grense. Flere forbrukerorganisasjoner i EU har klaget på Temu for manglende informasjon. Til tross for bekymringer, har ikke norske myndigheter planer om å forby Temu.