Grønlands leder, Múte Bourup Egede, har innkalt partilederne til et hastemøte etter at USAs president Donald Trump nok en gang har antydet muligheten for at USA vil annektere Grønland.
Egede uttrykker sterk misnøye med Trumps uttalelser og understreker at han ikke kan akseptere en slik tanke.
Han respekterer valgresultatet, men føler seg som leder av Naalakkersuisut nødt til å handle og samle partilederne for å skjerpe avvisningen av Trumps utsagn.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Donald Trump har gjentatt sitt ønske om at USA skal overta Grønland, noe som har ført til sterke reaksjoner fra flere hold. Grønlands statsminister har innkalt til hastemøte for å utforme et felles svar, og understreker at de avviser Trumps fremgangsmåte. En dansk politiker advarer om at en annektering kan føre til krig mellom Nato-land. Samtidig understreker valgvinneren på Grønland at de ønsker uavhengighet, men ikke å bli en del av USA. En professor i freds- og konfliktstudier mener Trumps kommentarer må tas på alvor, og at Danmark er satt i en vanskelig situasjon.
3 måneder siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen har innkalt partilederne til et krisemøte torsdag kveld for å diskutere den siste utviklingen i saken om Grønland, USA og Donald Trump. Bakgrunnen er Trumps uttalelser om at Grønland bør være en del av USA, samt hans trusler om økonomiske sanksjoner mot Danmark og bruk av militærmakt. Grønlands regjeringssjef Múte B. Egede har uttrykt bekymring over Trumps uttalelser, men oppfordrer til å ikke handle forhastet. Grønland er et dansk territorium med selvstyre.
3 måneder siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen har innkalt partiledere til et krisemøte etter Donald Trumps uttalelser om Grønland. Frederiksen har foreslått en samtale med Trump etter hans innsettelse som president, men ingen i den danske regjeringen har hatt kontakt med ham etter utspillet. Partilederne ble orientert om regjeringens håndtering av situasjonen, og flere beskriver den som alvorlig. Det forventes ingen samtaler med Trump før etter 20. januar.
4 måneder siden
Lederen for Grønlands regjering, Múte B. Egede, avviser kontant Donald Trumps antydning om at USA er interessert i å overta Grønland. Egede understreker at Grønland er deres, og ikke til salgs. Han åpner likevel for samarbeid og handel med andre land. En dansk politiker, Rasmus Jarlov, fordømmer Trumps uttalelser som uakseptable og minner om at Grønland er dansk territorium. Han mener amerikansk tilstedeværelse må godkjennes av Danmark. Tidligere president i FNs generalforsamling, Mogens Lykketoft, forventer at lignende utspill fra Trump vil forekomme jevnlig.
3 måneder siden
Etter Donald Trumps utspill om mulig kjøp av Grønland, har det oppstått en spent situasjon. USA avkrefter planer om økt militært nærvær på øya. Danmarks statsminister Mette Frederiksen har kalt inn til krisemøte med partilederne, og understreker at Grønlands fremtid er opp til dem selv. Grønlands utenriksminister åpner for samarbeid med naboene. Flere verdensledere har reagert negativt på Trumps utspill. Det er også planlagt et riksmøte mellom Færøyene, Grønland og Danmark.
1 måned siden
Alle partiledere på Grønland har gått sammen om en felles uttalelse der de kritiserer USAs president Donald Trump. Bakgrunnen for uttalelsen er Trumps nylige uttalelser om at han tror Grønland vil bli annektert. Partilederne beskriver Trumps oppførsel som uakseptabel overfor venner og allierte.
3 måneder siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen har innkalt partilederne til et krisemøte om Grønland, som skal finne sted torsdag. Møtet er en respons på den siste tids utvikling i forholdet mellom Grønland, Danmark og USA, inkludert Donald Trump jr.s nylige besøk på Grønland. Ifølge Berlingske vil partilederne bli orientert om regjeringens holdning til situasjonen. Bakgrunnen for møtet er også at Donald Trump har truet Danmark med økonomiske sanksjoner og antydet bruk av militær eller økonomisk tvang for å få kontroll over Grønland.
1 måned siden
Trump-administrasjonens planlagte besøk til Grønland har utløst sterke reaksjoner fra flere nordiske ledere. Danmarks statsminister Mette Frederiksen beskriver besøket som et «uakseptabelt press» på Danmark og Grønland, og mener det ikke handler om Grønlands behov. Utenriksminister Espen Barth Eide støtter Frederiksens uttalelse og understreker at Grønland selv må bestemme sin fremtid, og minner om Trumps tidligere ønske om å overta Grønland. Fungerende leder for Grønlands regjering, Múte B. Egede, ser på besøket som en provokasjon og et brudd på Grønlands selvbestemmelse. Besøket finner sted mens partiene forhandler om å danne en ny regjering.
1 måned siden
Grønlands regjeringssjef, Múte B. Egede, kritiserer USAs president Donald Trump for manglende respekt for grønlendere. I et intervju med dansk kringkasting understreker Egede at han vil gjøre det klart for Trump at Grønland tilhører grønlenderne. Han uttrykker bekymring for den vaklende verdensordenen og Trumps uforutsigbarhet, spesielt dagen før valget på nytt grønlandsk parlament. Trump har tidligere sagt at USA vil kjøpe Grønland, og natt til mandag lovet han å investere milliarder av dollar i landet.
3 måneder siden
Det har blitt avholdt et krisemøte i Danmark etter at USAs påtroppende president Donald Trump uttalte et ønske om å gjøre Grønland til en del av USA. Danmarks statsminister Mette Frederiksen innkalte til møtet, som samlet regjeringen og parlamentariske ledere. Flere politikere beskriver situasjonen som svært alvorlig og en krise, spesielt med tanke på Trumps uttalelser om mulig bruk av militær eller økonomisk makt. Det er forventet at det vil komme en uttalelse fra regjeringen etter møtet.
3 måneder siden
Danmarks statsminister har innkalt til krisemøte etter Donald Trumps utspill om Grønland. Eksperter mener Trumps retorikk er urovekkende og kan undergrave vestlig verdensorden. Trump har antydet bruk av militær makt mot en alliert, noe som har blitt fordømt av Norges statsminister. Trumps utspill kan handle om å hevde amerikanske interesser, men minner også om autoritære lederes maktutøvelse. Eksperter mener Trumps utspill kan påvirke debatten om Grønlands selvstendighet, og at et sterkt samarbeid er avgjørende for å sikre at Grønland ikke blir et offer for stormaktsrivalisering. Trumps fokus på Grønland øker oppmerksomheten rundt øyas strategiske verdi, og kan føre til økt europeisk samarbeid.
4 måneder siden
Grønlands landsstyreformann, Múte Bourup Egede, avviser bestemt Donald Trumps uttalelser om at Grønland kan havne under amerikansk kontroll. Egede understreker at Grønland ikke er til salgs og vil ikke gi slipp på sin frihet. Han er likevel åpen for samarbeid med USA, men på Grønlands egne premisser. Trumps uttalelser har vakt reaksjoner, og tidligere FN-president Mogens Lykketoft forventer at slike uttalelser vil komme jevnlig de neste fire årene. Trump utnevnte også nylig en ny ambassadør til Danmark.
1 måned siden
Donald Trump har uttalt at USA «må ha» Grønland av hensyn til internasjonal sikkerhet. Uttalelsen kommer før visepresident J.D. Vances planlagte besøk til Grønland. Trump har tidligere uttrykt ønske om å kjøpe Grønland, men har møtt motstand fra danske og grønlandske ledere, som anser retorikken som uakseptabel. Grønlands regjering har også uttalt at de ikke vil møte den amerikanske delegasjonen under besøket.
3 måneder siden
USAs president Donald Trump har i en opphetet telefonsamtale med Danmarks statsminister Mette Frederiksen understreket sitt ønske om å overta Grønland. Frederiksen avviste at Grønland er til salgs, men åpnet for samarbeid. Samtalen beskrives som dårlig, og Trump skal ha vært aggressiv og truet med tollsatser. Danske tjenestemenn er bekymret for Trumps intensjoner. Grønlands statsminister Múte Egede har gjentatte ganger understreket at Grønland ønsker selvstendighet, og ikke amerikansk eller dansk statsborgerskap. Grønland er strategisk viktig på grunn av sin beliggenhet og mineralforekomster, og Trump har tidligere signalisert at han ikke vil utelukke bruk av militær eller økonomisk makt for å få kontroll over øya.
3 måneder siden
Danmarks statsminister har innkalt til krisemøte etter Donald Trumps utspill om Grønland. Eksperter mener USA har gått fra å være en sikkerhetspolitisk partner til et problem, og at Trumps retorikk minner om autoritære lederes. De frykter at dette kan undergrave vestlig verdensorden og legitimere lignende adferd fra andre ledere. Trumps fokus på Grønland øker oppmerksomheten rundt øyas strategiske verdi og kan påvirke debatten om selvstendighet. Ekspertene understreker viktigheten av strategisk samarbeid for Grønland, og at Europa må se etter sin egen sikkerhet.