Nordea forventer at en gjennomsnittsfamilie med to inntekter og boliglån vil oppleve økt kjøpekraft i 2024 og 2025. Dette skyldes blant annet lønnsøkning og forventede rentekutt.
Selv om tall fra SSB og Norges Bank bekrefter denne trenden, understreker forskere at prisene fortsatt vil være høye, og at ikke alle vil oppleve denne økningen.
Mange nordmenn er skeptiske til prognosene, men Nordea ser en økning i sparing blant kundene som forberedelse på økonomiske utfordringer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
SSB forventer at nordmenn vil få bedre råd i 2025, med en forventet lønnsvekst på 5,3 prosent i år og videre økning i kjøpekraft. De ser for seg fem rentekutt i 2025, som er mer optimistisk enn Norges Bank. Boligbyggingen har hatt en kraftig nedgang, men det er tegn til at fallet stopper opp. Den norske økonomien er i oppgang, hovedsakelig på grunn av økt kjøpekraft, lavere prisvekst og rentekutt. Internasjonal usikkerhet skaper likevel utfordringer for norsk eksport. Statsminister Støre bekrefter også at folk vil få mer å rutte med i 2025.
4 måneder siden
SSB forventer økt kjøpekraft for norske husholdninger frem mot 2027, noe som vil bidra positivt til norsk økonomi. De anslår fem rentekutt i 2025, som er mer optimistisk enn Norges Banks prognoser. Etter flere år med svak reallønnsvekst, ser det ut til at 2024 markerer et vendepunkt med høyere lønnsvekst enn prisvekst. Selv om rentene fortsatt er høye, forventes det at folk flest vil oppleve en forbedring i sin økonomiske situasjon. Husholdningenes konsum har begynt å ta seg opp etter en svak periode i 2023, noe som også bidrar til den positive økonomiske utviklingen.
4 måneder siden
SSB har publisert prognoser som antyder økt kjøpekraft og lønnsvekst for nordmenn de neste tre årene. De forventer også fem rentekutt på 0,25 prosentpoeng i 2025, med det første kuttet tidlig neste år. Dette vil potensielt føre til betydelig lavere renteutgifter for boliglånskunder. For eksempel, et lån på 3 millioner kroner kan reduseres med 303 kroner per måned ved ett rentekutt, og hele 1471 kroner per måned ved fem rentekutt. Flere økonomer er uenige i SSBs prognoser og tror ikke Norges Bank vil kutte renten så mye. DinSide tilbyr en kalkulator for å beregne effekten av renteendringer.
3 måneder siden
Nordea spår en kraftig bedring i norsk økonomi, med forventet rentekutt i mars og økt kjøpekraft som følge av at lønnsveksten overstiger prisveksten. De forventer to rentekutt i 2025, mens Norges Bank har signalisert tre. Det er usikkerhet knyttet til effekten av Donald Trumps politikk, som kan føre til høyere renter og svakere krone. Boligprisene forventes å stige med 10 prosent i 2025, noe som kan føre til økt boligbygging, men mangel på arbeidskraft kan begrense dette.
2 måneder siden
Sjeføkonom i Nordea, Kjetil Olsen, mener 2025 ser bra ut for den jevne nordmannen, med forventet rentekutt i mars og økt kjøpekraft. Lønningene vil trolig stige mer enn prisene, selv om matvareprisene har økt betydelig. Valutakursen har svekket seg, noe som kan gi en følelse av redusert kjøpekraft i utlandet. Prisene på importerte konsumvarer har derimot vært stabile. Lønnsoppgjøret blir avgjørende for hvor mange rentekutt Norges Bank vil gjennomføre. Handelsbanken er usikker på om alle de signaliserte rentekuttene vil bli en realitet.
4 måneder siden
SSB forventer fem rentekutt i 2025, noe som vil gi lavere renter og økt kjøpekraft for husholdningene. Dette kommer etter en periode med høy inflasjon og renteøkninger. Sjeføkonom i Handelsbanken mener imidlertid at fem kutt er i overkant, og tror Norges Bank vil være mer forsiktig med å senke renten. SSB anslår også en reallønnsvekst i 2025, da lønningene forventes å stige mer enn prisene. Norges Banks styringsrente er for tiden 4,5 prosent, og det forventes ingen endring ved neste rentebeslutning.
3 måneder siden
Norges Bank forventer en markant bedring i folks personlige økonomi i 2025, med lønnsvekst over 4 prosent og avtagende prisvekst. Sentralbanksjefen bekrefter at kjøpekraften vil øke i årene fremover, og at rentekutt er sannsynlig i 2025, noe som vil gagne de med boliglån. Det er likevel usikkerhet knyttet til den økonomiske utviklingen, spesielt med tanke på USAs handelspolitikk og svingninger i kronekursen. Norges Bank understreker at de vil sette renten for å nå målet om en prisvekst nær to prosent og høy sysselsetting. Selv om det ikke gis garantier for renteutviklingen, er det forventninger om en positiv økonomisk utvikling for folk flest.
4 måneder siden
Statistisk sentralbyrå (SSB) spår fem rentekutt i 2025, mens Nordea Markets tror på kun to. SSB begrunner sine anslag med lavere inflasjon og en styrket kronekurs. Nordea Markets advarer om at for mange rentekutt kan føre til økt kjøpekraft, boligprisvekst og en potensiell ny renteheving. Handelsbanken tror også at Norges Bank vil være mer forsiktig med rentekutt enn SSB. SSB anslår at kjerneinflasjonen vil falle til 2,8 prosent neste år, men understreker at prisveksten på husleier vil holde inflasjonen oppe en stund.
4 måneder siden
SSB forventer fem rentekutt i 2025, med det første kuttet tidlig på året. Dette skyldes fallende inflasjon og svakere vekstutsikter. Hvert kutt forventes å være på 0,25 prosentpoeng. Samtidig anslår SSB en lønnsvekst på 4,3 prosent for neste år. Etter en periode med høy inflasjon og fall i realinntekten, forventes husholdningene å få økt kjøpekraft fremover, grunnet lavere prisvekst og rentekutt. Norges Bank sin neste rentebeslutning er ventet neste torsdag, hvor de fleste økonomer forventer uendret rente.
4 måneder siden
En kjendisøkonom spår lysere økonomiske tider for 2025, etter to år med økende renter og høy inflasjon. Norges Bank planlegger rentekutt, og det forventes reallønnsvekst, noe som kan gi nordmenn bedre råd. Likevel sliter mange fortsatt med økonomiske ettervirkninger, og det tar tid å rette opp i en slik situasjon. Boligprisene forventes å stige betydelig, og det er usikkerhet rundt aksjemarkedet. Økt sparing anbefales. Det advares også mot uforutsette hendelser som kan påvirke økonomien.
4 måneder siden
Handelsbanken spår en kraftig boligprisvekst i 2025, spesielt i Oslo og Tromsø, drevet av forventede rentekutt, høy lønnsvekst og endringer i lånekravene. Meglerhuset venter en oppgang på 4 prosent i januar og 11-12 prosent for hele 2025. De tror også at boligprisene samlet vil stige med 20-30 prosent i perioden 2024-2026. Handelsbanken forventer tre rentekutt i 2025, og at renten vil stabilisere seg på 3,5 prosent ved utgangen av 2026. De tror også på en gradvis styrking av kronen mot euro i 2025, men advarer om mulige svingninger.
3 måneder siden
Eksperter spår at boliglånsrenten vil synke til 3,75 prosent i 2025, men at boligprisene vil stige betydelig. Det forventes en boligprisvekst på seks prosent i 2025, og 15 prosent totalt i 2026 og 2027. Kronekursen forventes å holde seg svak, noe som vil gjøre utenlandsferier fortsatt dyre. Likevel forventes nordmenn å få økt kjøpekraft, med en lønnsvekst på rundt fire prosent og en inflasjon på rundt tre prosent. Arbeidsmarkedet forventes å holde seg stabilt med lav arbeidsledighet. Det er likevel usikkerhet knyttet til kronekursen.
3 måneder siden
Nordea Markets forventer en «svært sterk» boligprisvekst på 10 prosent i 2025, og åpner for at den kan bli enda høyere. Dette til tross for at de kun forventer to rentekutt i Norge i år. Økonomene peker på at boligprisene steg med 6,4 prosent i 2024 uten rentekutt, og at høy lønnsvekst øker låneevnen. De mener også at lavere egenkapitalkrav og et stramt boligtilbud vil bidra til å presse prisene opp. Samtidig tror Nordea Markets at Trumps økonomiske politikk kan føre til færre rentekutt i Norge, og at det ikke er utenkelig med renteheving i USA.
3 måneder siden
Nordea spår færre rentekutt enn Norges Bank, og mener arbeidsledigheten er den viktigste faktoren. De tror norsk økonomi vil klare seg med to kutt, og at flere kutt kan føre til overoppheting med økte boligpriser og forbruk. Nordea mener det første rentekuttet vil gi folk en følelse av at økonomien går i riktig retning, selv om reallønnen allerede har økt.
1 måned siden
SSB melder om forventninger om vekst i norsk økonomi, til tross for uro i verdensøkonomien grunnet handelskonflikter. Veksten skyldes økt kjøpekraft, satsing på forsvar og økt boligbygging. SSB forventer to rentekutt i år og tre i 2026, som vil bringe styringsrenten ned til 3,25 prosent. Husholdningene kan se frem til økt kjøpekraft, med en forventet reallønnsvekst på 1,5 prosent i år. Samtidig ventes BNP for Fastlands-Norge å stige til 1 prosent i år og videre til 2 prosent i 2026. Økt usikkerhet og høyere inflasjon gjør at rentekuttene vil komme saktere enn tidligere antatt.