Aker Horizons slår seg sammen med Aker
Industrikonsernet Aker annonserer flere viktige endringer, inkludert en sammenslåing med datterselskapet Aker Horizons. Hovedeier Kjell Inge Røkke kommenterer situasjonen og erkjenner feil.
Industrikonsernet Aker annonserer flere viktige endringer, inkludert en sammenslåing med datterselskapet Aker Horizons. Hovedeier Kjell Inge Røkke kommenterer situasjonen og erkjenner feil.
Industrikonsernet Aker har annonsert at det grønne investeringsselskapet Aker Horizons slår seg sammen med morselskapet Aker. Samtidig vil Aker kjøpe karbonfangstselskapet Aker Carbon Captures eierandel på 20 prosent i SLP Capturi for 635 millioner kroner kontant.
Aker Carbon Capture skal legges ned, og et utbytte på 1,7 milliarder kroner skal deles ut til aksjonærene. Akers hovedeier, Kjell Inge Røkke, uttaler i et aksjonærbrev at Aker tar ansvar i Aker Horizons og erkjenner feil, og at transaksjonene ikke er en ønsket situasjon.
Selskapet rapporterte også en økning i verdijustert egenkapital til 61,9 milliarder kroner ved utgangen av første kvartal. Tidligere i kvartalet solgte Aker sin eierandel i Salmar Aker Ocean til Salmar for 650 millioner kroner, delvis oppgjort i Salmar-aksjer.
Kjell Inge Røkke
Aker
Aker Horizons
Aker Carbon Capture
SLP Capturi
Salmar
Oslo Børs
Under JEF-toppmøtet i Oslo tok statsminister Støre og Finlands president Stubb initiativ til en telefonsamtale med USAs president Trump om en mulig 30-dagers våpenhvile i Ukraina, etterfulgt av samtaler med president Zelenskyj. Parallelt har Norge og 36 andre land støttet opprettelsen av en spesialdomstol for å straffeforfølge russiske ledere for angrepskrigen. Russlands president Putin benyttet Seiersdagen til å legitimere krigen, med Kinas president Xi Jinping som æresgjest. Tidligere ukrainsk utenriksminister Kuleba og Erna Solberg har kommentert krigens bredere diplomatiske og sikkerhetsmessige konsekvenser for Europa.
Krigen i Gaza fortsetter med over 51 000 drepte palestinere og en omfattende humanitær krise. Israels statsminister Netanyahu har varslet en intensivering av offensiven. Tidligere norsk diplomat Kai Eide tar til orde for sanksjoner mot Israel, og SV har kalt finansministeren inn til Stortinget for å redegjøre for Oljefondets investeringer i selskaper med virksomhet i okkuperte områder. Kritikken mot verdenssamfunnets respons på situasjonen øker.
Aker-konsernet gjennomfører en omfattende restrukturering av sine grønne satsinger. Investeringsselskapet Aker Horizons, som har opplevd et verdifall på 96 prosent siden børsnotering, fusjoneres med morselskapet Aker. Kjell Inge Røkke erkjenner feilvurderinger og at det grønne skiftet, spesielt innen havvind og hydrogen, tar lengre tid enn antatt. Som del av oppryddingen kjøper Aker også Aker Carbon Captures eierandel i SLB Capturi, og Aker Carbon Capture skal dele ut 1,7 milliarder kroner til sine aksjonærer før det legges ned.
Regjeringen forbereder en lovendring som åpner for generell bevæpning av politiet i daglig tjeneste. Forslaget, som begrunnes med et endret trusselbilde, innebærer at Politidirektoratet får myndighet til å beslutte omfanget. Det er bred politisk enighet om endringen, med støtte fra blant annet Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Høyre og Frp. En meningsmåling viser at 56 prosent av befolkningen er positive til generell bevæpning.
Spenningen mellom India og Pakistan har økt betydelig etter rapporter om pakistanske droneangrep mot indiske stillinger, nedskutte indiske fly og intense kamper langs kontrollinjen i Kashmir. Konflikten utspiller seg også på økonomiske og diplomatiske fronter, hvor India blant annet har bedt IMF revurdere et lån til Pakistan og truet med å påvirke vannforsyningen. Norges utenriksminister har vært i kontakt med begge parter og oppfordret til tilbakeholdenhet.
USAs finansminister og Kinas visestatsminister møtes i Genève for handelssamtaler, preget av svært høye gjensidige tollsatser. President Donald Trump har antydet en mulig reduksjon i tollen mot Kina, men Det hvite hus presiserer at USA ikke vil senke tollsatser ensidig. Samtidig har Trump-administrasjonen initiert en utredning om å opprette et amerikansk statlig investeringsfond, og har i den forbindelse hatt et møte med det norske Oljefondet for å lære av deres erfaringer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!