Aker-kreditor roser Røkkes avtale for Aker Horizons
Kjell Inge Røkkes Aker har foreslått en omfattende opprydding i Aker Horizons. En sentral kreditor uttrykker positiv overraskelse over deler av avtalen.
Kjell Inge Røkkes Aker har foreslått en omfattende opprydding i Aker Horizons. En sentral kreditor uttrykker positiv overraskelse over deler av avtalen.
Industrikonsernet Aker, ledet av Kjell Inge Røkke, har lagt frem en plan for sine grønne satsinger, inkludert Aker Horizons der Aker eier 67 prosent. Planen innebærer å kjøpe ut minoritetsaksjonærene for 1,4 kroner per aksje, betalt i en blanding av Aker-aksjer og kontanter.
Forvalter Erik Hagerup i Heimdal Høyrente, som er en stor kreditor i Aker Horizons, er positivt overrasket over tilbudet til minoritetsaksjonærene, da han fryktet de ville bli utvannet eller utradert. Han mener avtalen viser at Aker ønsker å opptre korrekt og ta vare på aksjonærene.
Hagerup bekrefter at Akers tilbud på gjelden, inkludert en konvertibel obligasjon til 93 prosent av pålydende, er fair, men har ennå ikke bestemt seg for om fondet vil godta budet på den konvertible gjelden.
Erik Hagerup
Kjell Inge Røkke
Aker Horizons
Aker
Heimdal Høyrente
Krigen i Gaza fortsetter med store sivile tap og en omfattende humanitær krise. Over 51 000 palestinere er rapportert drept, og to millioner er drevet på flukt, mens Israel har varslet en intensivering av offensiven. Samtidig øker den internasjonale kritikken mot krigføringen og blokaden. Tidligere norsk diplomat Kai Eide tar til orde for at europeiske land bør vurdere sanksjoner mot Israel, og beskriver verdens manglende reaksjon som et moralsk sammenbrudd.
Russland markerte 80-årsjubileet for seieren over Nazi-Tyskland med en stor militærparade i Moskva, der president Putin brukte anledningen til å legitimere krigen i Ukraina. Flere internasjonale ledere, inkludert Kinas president Xi Jinping, deltok. Parallelt har Norge og 36 andre land formelt støttet opprettelsen av en ny spesialdomstol for å kunne straffeforfølge russiske ledere for angrepskrigen mot Ukraina. Støtte til Ukraina og europeisk sikkerhet ble også diskutert på et JEF-toppmøte i Oslo med ti statsledere.
Industrikonsernet Aker gjennomfører en betydelig restrukturering av sine grønne investeringer. Det grønne investeringsselskapet Aker Horizons, som har opplevd et verdifall på 96 prosent siden børsnoteringen, fusjoneres nå med morselskapet Aker. Samtidig kjøper Aker Aker Carbon Captures (ACC) sin eierandel i fellesforetaket SLB Capturi, og ACC vil dele ut totalt 1,7 milliarder kroner til sine aksjonærer. Akers hovedeier Kjell Inge Røkke erkjenner feilvurderinger og at lønnsom grønn energi i Norge ligger lenger frem i tid enn tidligere antatt.
Regjeringen forbereder endringer i politiloven som kan åpne for generell bevæpning av politiet i daglig tjeneste. Forslaget innebærer at Politidirektoratet vil få myndighet til å beslutte omfanget av bevæpningen. Begrunnelsen er en negativ utvikling i trusselbildet og et vedvarende høyt trusselnivå. Politiet selv støtter forslaget. Med bred politisk enighet, etter at flere partier har endret standpunkt, forventes lovforslaget å bli vedtatt av Stortinget. En meningsmåling viser at 56 prosent av befolkningen er positive til generell bevæpning.
Spenningen mellom India og Pakistan har økt etter nylige militære konfrontasjoner, hvor Pakistan hevder å ha skutt ned flere indiske fly og en drone. India har bekreftet tap av fly. Pakistans statsminister har lovet hevn, men landet signaliserer også et ønske om et forholdsmessig svar. Konflikten utspiller seg også på andre arenaer, med indisk press mot et IMF-lån til Pakistan og trusler om å påvirke vannforsyningen. Begge land anklager hverandre for å støtte terrorgrupper.
Den årlige prisveksten i Norge, målt ved konsumprisindeksen (KPI), var 2,5 prosent i april. Dette er en nedgang fra mars og på linje med økonomers forventninger. Kjerneinflasjonen (KPI-ATE) falt til 3,0 prosent, noe som var lavere enn ventet. Et markant fall i prisene på mat og alkoholfri drikke fra mars til april, delvis grunnet påskeeffekter, bidro til den lavere prisveksten. Matprisene er likevel 3,3 prosent høyere enn for ett år siden, og inflasjonen ligger fortsatt over Norges Banks mål.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!