Forsvarsminister Tore O. Sandvik bekrefter at det kommer motstridende signaler fra USA om sikkerhetsgarantien gjennom Nato.
Samtidig understreker han at regjeringen velger å stole på at garantien fortsatt gjelder. USAs forsvarsminister har forsikret om USAs forpliktelser i Europa, men antyder samtidig at den amerikanske sikkerhetsgarantien ikke vil vare evig.
Sandvik sier Norge vil følge vedtatt forsvarsplan, som inkluderer raskere vekst i forsvaret, og at Norge tar ansvar for egne havområder og bidrar til NATOs kapasitet. Han opplevde at USA lyttet til Europa i spørsmål om Ukrainas fremtid.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
21 dager siden
Forsvarsminister Tore O. Sandvik understreker at Europa må ta større ansvar for egen sikkerhet, både for å beholde USA i Nato og for å møte trusselen fra Russland. Han avviser at USA er på vei ut av Nato, men påpeker at Europa må ruste opp militært. Sandvik advarer om at Putin ikke ønsker fred i Ukraina og vil destabilisere europeisk sikkerhet. Norge må gjennomføre sin langtidsplan for Forsvaret, og Sandvik ønsker en bred enighet i Stortinget om forsvarspolitikken.
1 måned siden
Forsvarsminister Tore O. Sandvik uttrykker bekymring etter at USA stanset militærhjelpen til Ukraina. Han understreker at Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet, og at våpenleveranser er viktig for Ukrainas kampmoral. Sandvik opplyser at Norge har startet diskusjoner om å øke støtten til Ukraina, utover de 35 milliardene som er satt av i Nansen-programmet for 2025. Han sier situasjonen tilsier at Norge må bidra med mer.
2 måneder siden
Forsvarsminister Tore O. Sandvik uttaler at Norge gir all etterspurt støtte til amerikanske marinefartøy, etter medieoppslag om usikkerhet rundt dette. Dette kommer etter at Haltbakk Bunkers har meldt at de vil stanse salg av drivstoff til amerikanske styrker som en protest mot Donald Trumps oppførsel og som moralsk støtte til Ukraina. Sandvik understreker at Norge og USA har et sterkt forsvarssamarbeid, og at amerikanske styrker vil fortsette å få den støtten de trenger.
2 måneder siden
Forsvarsminister Tore O. Sandvik understreker nødvendigheten av at Ukraina og Europa deltar i fredsforhandlingene om Ukraina. Han mener det er feil å utelukke ukrainsk NATO-medlemskap fra disse forhandlingene, og fastholder at Norge støtter Ukrainas NATO-ambisjoner, i tråd med tidligere NATO-signaler. Sandvik beskriver Putin som en aggressor og fremhever viktigheten av å sikre europeisk trygghet for å avverge fremtidige russiske aggresjoner.
2 måneder siden
Forsvarsministeren understreker at Europa er viktig for USA, og at amerikanske sikkerhetsgarantier står fast. Dette kommer frem under Sikkerhetskonferansen i München, hvor krigen i Ukraina og USAs rolle i Europa er sentrale temaer. USAs forsvarsminister har tidligere uttalt at Europa må ta større ansvar for egen sikkerhet, men utenriksministeren forsikrer om at USA står ved sine forpliktelser. Norge fremhever sin avgjørende rolle som alliert, spesielt som "øyne og ører" for USA i nord, og understreker viktigheten av en rettferdig fred for Ukraina, hvor landet selv deltar i forhandlingene.
1 måned siden
En fersk meningsmåling avslører at mange nordmenn er usikre på om USA vil bistå Norge i tilfelle et russisk angrep. Denne usikkerheten oppstår etter at tidligere president Trump har uttalt at USA ikke vil forsvare NATO-land som ikke investerer tilstrekkelig i forsvar. Forsvaret understreker imidlertid det sterke samarbeidet med USA, og tidligere forsvarssjefer maner til ro, og fremhever at Norge er på vei mot å oppfylle NATOs krav til forsvarsbudsjett. De understreker at NATO-alliansen er robust og at Norges sikkerhet er ivaretatt gjennom medlemskapet og bilaterale avtaler.
2 måneder siden
Storbritannias forsvarsminister John Healey ber om at man venter med å dømme Donald Trumps Ukraina-forhandlinger, og heller vurderer dem basert på resultatene. Healey understreker at Europa øker sin innsats for Ukraina, og at USA fortsatt er en viktig partner. Han fremhever også behovet for amerikansk deltakelse i sikkerhetsgarantier for å avskrekke Russland. Under et besøk i Nord-Norge med forsvarsminister Tore O. Sandvik, ble Norge og Storbritannia enige om et utvidet forsvarssamarbeid, inkludert et felles tokt til Asia. Sandvik understreker at Ukraina og Europa må være involvert i fredsforhandlingene for å sikre en varig løsning.
1 måned siden
Norge vedtok i fjor å styrke det militære samarbeidet med USA ved å øke antall områder amerikanerne kan benytte militært. Dette skjer samtidig som eksperter sår tvil om USAs pålitelighet som alliert, særlig med tanke på Trumps utenrikspolitikk. Avtalen har bred støtte, men møter motstand fra Rødt og SV, som ønsker den opphevet. Andre partier står fast ved avtalen og understreker viktigheten av samarbeidet med USA for Norges sikkerhet. Samtidig oppfordrer eksperter Norge til å vurdere tettere bånd med andre allierte som EU og Storbritannia, da USA kan være på vei ut av Europa.
2 måneder siden
Forsvarsminister Tore O. Sandvik deltar på et NATO-toppmøte i Brussel for å diskutere våpenstøtte til Ukraina. Sandvik skal ha et bilateralt møte med USAs nye forsvarsminister Pete Hegseth, som nylig ble godkjent etter en kontroversiell høring preget av beskyldninger om seksuelle overgrep og alkoholmisbruk. Hegseth har norske aner og har uttalt seg om sin stolthet over sin skandinaviske bakgrunn. Møtet i Brussel vil fokusere på Ukraina-krigen, og forsvarsministrene reiser deretter videre til München Security Conference for å diskutere en mulig fredsplan. Kilder antyder at det neppe kommer en fullstendig fredsplan, men heller elementer av en slik plan.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) understreker at USA fortsatt er Norges viktigste allierte, til tross for usikkerhet skapt av signaler fra amerikansk politikk. Han påpeker at USA har satt Europa på sidelinjen i Ukraina-prosessen og skapt usikkerhet rundt NATO. Støre fremhever viktigheten av samarbeid i nordområdene og understreker behovet for å tolke de mange signalene fra USA. Han stoler på at USAs NATO-forpliktelser fortsatt gjelder og at USA vil stille opp for Norge ved behov.
1 måned siden
Statsminister Jonas Gahr Støre varsler økt økonomisk støtte til Ukraina, uavhengig av signaler fra USA om mulig pause i støtten. Regjeringen vil fokusere på Ukrainas behov, samordne innsatsen med europeiske partnere, og sikre god kontroll over pengebruken gjennom Nansen-programmet. Støre kommenterer også Forsvaret, og sier regjeringen vil vurdere justeringer i langtidsplanen etter å ha lyttet til tilbakemeldinger fra de ansatte og forsvarssjefen.
1 måned siden
Senterpartiet ønsker å øke Norges støtte til Ukraina og Forsvaret, og foreslår å kutte i satsingen på havvind og kjøp av skogkvoter for å frigjøre nødvendige midler. Marit Arnstad anslår at dette kan frigjøre over 40 milliarder kroner. Statsminister Jonas Gahr Støre forventes å varsle økt støtte til Ukraina i sin kommende redegjørelse. Samtidig argumenterer flere partier for at den eksisterende langtidsplanen for Forsvaret må fremskyndes og trappes opp, som en respons på den nye sikkerhetspolitiske situasjonen og usikkerheten knyttet til USAs engasjement.
1 måned siden
Statsminister Jonas Gahr Støre varsler en betydelig økning i støtten til Ukraina, begrunnet med den alvorlige sikkerhetssituasjonen i Europa. Han uttrykker bekymring over Russlands opptrapping av krigen og usikkerheten knyttet til USAs reaksjoner, spesielt etter møtet med den nye amerikanske administrasjonen. Støre planlegger samtaler med parlamentariske ledere om økt støtte til Ukraina. Han adresserer også Trumps varslede toll mot EU, og understreker viktigheten av å unngå en negativ innvirkning på norsk økonomi. Støre fremhever at Norge må ta et større ansvar for egen og europeisk sikkerhet, og raskt implementere langtidsplanen for Forsvaret.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan Trumps press på Europa for økt sikkerhetsansvar skaper et dilemma for Norge, som balanserer mellom USA og EU. Usikkerhet rundt USAs NATO-forpliktelser får eksperter til å anbefale at Europa vurderer alternativer, samtidig som de advarer mot å fremmedgjøre USA. Norsk utenrikspolitikk trues av splittelse i EU-spørsmålet. Artikkelen trekker frem Ukrainas ønske om en europeisk hær og Norges potensielle bidrag til USA gjennom etterretning og gassleveranser.
1 måned siden
EU forbereder en betydelig styrking av sin forsvarspolitikk som svar på krigen i Ukraina og økende usikkerhet rundt USAs engasjement i NATO. Planen «ReArm Europe» inkluderer økte forsvarsbudsjetter, felles forsvarsprosjekter og diskusjon om deling av atomvåpen. Norge deltar ikke på møtet, noe som skaper bekymring for landets sikkerhet. Ungarn motsetter seg tiltakene, og understreker splittelsen innad i unionen. Tiltakene innebærer en potensiell utvidelse av EUs makt på bekostning av nasjonal politikk, og en omfordeling av midler fra andre sektorer til forsvar.