Osloskolen innfører restriksjoner på internettilgang for de yngste elevene. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun støtter tiltaket men ønsker strengere regler for eldre elever.
Fra høsten stenger Osloskolen internettilgangen for elever på 1. til 4. trinn på skolens enheter.
De får kun tilgang til godkjente læremidler. Dette tiltaket kommer et drøyt halvår etter at kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun ba kommunene om å innføre alderstilpassede løsninger. Nordtun er fornøyd med Oslos grep, men mener det bør gjelde flere trinn, spesielt ungdomsskolen, for å redusere forstyrrelser og hindre eksponering for skadelig innhold.
Utdanningsetaten i Oslo begrunner innstrammingen med ønske om å redusere forstyrrelser og beskytte de yngste mot skadelig innhold. Elever fra 5. trinn og oppover beholder åpen tilgang med dagens filtre.
Kari Nessa Nordtun
Osloskolen
Utdanningsetaten
Klassekampen
NTB
Arbeiderpartiet
Oslo
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Oslo kommune reduserer bruken av nettbrett for de yngste elevene, og prioriterer tradisjonelle læremidler som bøker og blyant. Skolebyråden fjerner kravet om at alle elever i 1. og 2. klasse skal ha eget nettbrett, begrunnet med at det har vært for mye bruk av nettbrett og at fysisk aktivitet bidrar til bedre læring. IKT Norge advarer mot å miste fordelene med teknologi, mens kunnskapsministeren støtter tiltaket, men vil ikke innføre nasjonale føringer. Det er enighet om at digitale ferdigheter er viktig, men at lesing fungerer best med trykte bøker.
2 måneder siden
Oslo byråd innfører en forventning om skjermfrie spisepauser i barnehage og skole, med henvisning til råd fra Skjermbrukutvalget og Helsedirektoratet om at skjermbruk kan forstyrre sosiale settinger og påvirke matvaner. Skolebyråden understreker viktigheten av balanse mellom digitale og trykte læremidler for å fremme elevenes lese- og skriveferdigheter. Tiltaket kommer i tillegg til tidligere innført mobilforbud og avvikling av en-til-en nettbrettordning i de laveste klassetrinnene. Enkelte rektorer mener imidlertid at skjermbruk kan være nyttig for å skape ro i klasserommet og at forslaget undergraver tilliten til pedagogisk personell.
1 måned siden
Oslo kommune varsler nedleggelse av fem skoler grunnet synkende elevtall. Utdanningsetaten har lagt frem en ny skolebehovsplan som viser at elevtallet i Oslos grunnskoler vil synke med nesten 3000 frem mot 2028. De foreslåtte nedleggelsene omfatter Trosterud, Maridalen, Sørkedalen, Nordpolen og Møllergata skoler, begrunnet med ledig kapasitet og lave elevtall. Direktøren i Osloskolen, Marte Gerhardsen, uttrykker forståelse for at forslaget kan skape usikkerhet blant elever og ansatte. Planen skal ut på høring med frist i mai 2025, og endelig behandling er ventet i desember 2025.
1 måned siden
Oslo kommune foreslår å legge ned skolene Trosterud, Maridalen, Sørkedalen, Nordpolen og Møllergata, samt stoppe fem byggeprosjekter ved Hoff, Frysja, Verdenparken, Holtet og Mortensrud. Tiltakene begrunnes med økonomiske utfordringer og forventet nedgang i elevtallet, som vil gi en overkapasitet på 28.000 plasser i 2031. Kommunen varsler også større endringer ved 19 andre skoler. Forslagene skal nå på høring før et endelig vedtak fattes i bystyret i desember. Utdanningsetaten har fått i oppdrag å tilpasse skolestrukturen til dagens og fremtidige elevtall.
1 måned siden
Barneombud Mina Gerhardsen venter på regjeringens stortingsmelding om trygg skjermbruk, og etterlyser konkrete tiltak for å beskytte barn. Hun ønsker en reell aldersgrense på sosiale medier som er lett å håndheve, og viser til at mange barn debuterer tidlig på sosiale medier. Gerhardsen understreker behovet for tydelige, faglig forankrede anbefalinger om skjermtid, slik som i Sverige. Hun mener også at innholdsleverandørene må ta et større ansvar for innholdet på sine plattformer, og at en innloggingsløsning ikke må være avhengig av foreldre.
26 dager siden
Arbeiderpartiet varsler endringer i skolen for å prioritere lek og redusere digitalt press for de yngste elevene. Kunnskapsministeren mener tidligere skolepolitikk har overdrevet digitaliseringen på bekostning av lek og sosial utvikling. Tiltak inkluderer å fjerne kartleggingsprøver i første klasse, redusere kravene til digitale ferdigheter, innføre heldagsskole for de yngste, og lovfeste retten til fysiske skolebøker. Målet er å bedre tilpasse skolen til barnas behov og redusere stress for småbarnsfamilier ved å integrere idrett og kultur i skoledagen.
1 måned siden
Oslo vurderer å legge ned flere skoler på grunn av synkende elevtall i barneskolealderen. Utdanningsetaten anbefaler å avvikle eksisterende skoler, endre skoletyper og stoppe planlagte byggeprosjekter for å tilpasse skolestrukturen og spare penger. Rødt er bekymret for at dette er kortsiktig og vil ramme skolemiljøene, mens Frp vil sikre et best mulig skoletilbud. Forslagene skal på høring før endelig vedtak i bystyret i desember.
3 måneder siden
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) oppfordrer videregående skoler til å stramme inn på mobilbruk, i likhet med anbefalingene som allerede gjelder for grunnskolen. Bakgrunnen er bekymring for økende fravær blant elever, hvor en betydelig andel har vært borte fra skolen etter negative opplevelser i sosiale medier. Ministeren mener at mobiler bør oppbevares i mobilhotell i skoletiden, og ikke være tilgjengelig i elevenes lommer eller sekker. Tall fra Utdanningsdirektoratet viser en dobling i fraværet i videregående skoler sammenlignet med før pandemien, noe som understreker behovet for tiltak.
2 måneder siden
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun er bekymret over økende mobbetall i skolen. Hun mener dagens mobbeparagraf har ført til ubalanse og byråkrati, og frykter at lærere vegrer seg for å kalle mobbing for mobbing. Nordtun fremhever mobilforbud i skolen som et viktig tiltak for å redusere mobbing og øke trivsel. Hun understreker at det er viktig å slå ned på grov ordbruk og trusler på nett, og at foreldre må ta mer ansvar. Statsråden mener også at sosiale medier-selskaper må følge loven. Hun understreker at det er viktig å ikke gi opp kampen mot mobbing, og at målet er å redusere mobbingen i skolen så mye som mulig.
1 måned siden
Utdanningsetaten i Oslo har foreslått å legge ned fem skoler – Trosterud, Maridalen, Sørkedalen, Nordpolen og Møllergata – på grunn av synkende elevtall og en vanskelig kommuneøkonomi. I tillegg foreslås det å stoppe flere planlagte skoleutbygginger. Antallet barn i Oslos grunnskoler forventes å synke med nesten 3.000 frem til 2028, noe som står i kontrast til tidligere år med sterk vekst. Forslaget ventes å møte protester, med høringsfrist satt til 14. mai. Et endelig forslag vil bli sendt til byrådet i juni, med mål om å vedta nedleggelsene samtidig med behandlingen av 2026-budsjettet i desember.
2 måneder siden
Regjeringen planlegger å innføre EUs Digital Services Act i Norge innen 2026 for å beskytte brukere mot skadelig innhold og desinformasjon på nett. Loven pålegger søkemotorer, sosiale medier og e-handelsplattformer å opprette klagesystemer for brukere som utsettes for svindel og identitetstyveri. Digitaliseringsminister Karianne Tung fremhever at loven skal beskytte barn mot skadelig påvirkning og markedsføring, og at den vil gjelde både internasjonale og norske selskaper. Kjente personer som Anne Lindmo er skeptiske til om loven vil være tilstrekkelig for å håndtere tekgigantenes arroganse og det massive kaoset på nett. Forslaget til loven sendes ut på høring før sommeren.
3 måneder siden
Kunnskapsdepartementet har godkjent fylkestingets vedtak om å legge ned to videregående skoler og fire skolesteder i Innlandet. Flere partier hadde krevd en lovlighetskontroll, og mente at barnas beste ikke var tilstrekkelig vurdert. Departementet konkluderte med at det ikke var funnet feil i vedtaket, og at elevenes medvirkning hadde vært god nok. De mener også at nedleggelsene vil være til elevenes beste, med avbøtende tiltak som tettere oppfølging og stipend. Fylkesordføreren er fornøyd med avgjørelsen og mener vedtaket er solid. Nedleggelsene trer i kraft fra høsten 2025.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler foreldres muligheter for å kontrollere barnas mobilbruk, særlig i skolesammenheng, ved hjelp av verktøy som Google Family Link og Apples Familiedeling. Disse verktøyene tilbyr funksjoner for å begrense skjermtid, overvåke appbruk og filtrere innhold. En undersøkelse viser at norske foreldre er opptatt av nettvett og tar ansvar ved å snakke med barna om sikkerhet på nett. Mange skoler har innført mobilforbud, i tråd med Utdanningsdirektoratets anbefalinger om å regulere mobilbruk for å forbedre læringsmiljøet. Oslo har innført et kommunalt mobilforbud i barne- og ungdomsskolene.
4 måneder siden
Kunnskapsdepartementet har gitt Innlandet fylkeskommune tillatelse til å legge ned seks videregående skoler fra 1. august 2025. Flere partier hadde bedt om en lovlighetskontroll med oppsettende virkning, men dette ble avvist av departementet. Avgjørelsen har skapt stor skuffelse blant elever og lokale politikere, som mener barnas beste ikke er tilstrekkelig utredet. Nedleggelsene omfatter skolene på Dokka, Skarnes, Lom, Flisa, Sønsterud og Dombås. Som et svar på nedleggelsen jobber lokale krefter i Lom med å etablere en privat videregående skole. Fylkesordfører Thomas Breen (Ap) begrunner nedleggelsene med en forventet nedgang i antall elever og en økning i antall eldre.
4 måneder siden
Digitaliseringsminister Karianne Tung og kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun møter representanter fra Meta, Tiktok og Snapchat for å diskutere aldersgrenser og barns sikkerhet på nett. De ønsker innspill til Australias nye lov som forbyr sosiale medier for barn under 16 år, og tekniske løsninger for å sikre at aldersgrenser overholdes. Tung understreker at sosiale medier har stor innflytelse på barn og at tilbyderne må ta ansvar. Regjeringen arbeider med å heve aldersgrensen for samtykke til behandling av personopplysninger fra 13 til 15 år, med en planlagt ikrafttredelse i 2025. Barne- og familiedepartementet deltar også i møtet.