Patrick Ije Langseth (44) deler sin historie om et liv preget av kriminalitet og 18 år i fengsel. Hans erfaringer er grunnlaget for TV-serien «Flus».
Langseth forteller om en vanskelig oppvekst og manglende støtte, som ledet ham inn i kriminelle miljøer. Etter flere fengselsstraffer kritiserer han kriminalomsorgen for mangelfull oppfølging og forberedelse til livet etter løslatelse.
Takket være støtte fra venner, spesielt Yosef Wolde-Mariam, har Langseth snudd livet og jobber nå som personlig trener og med TV-produksjon. Han ønsker å inspirere ungdom og påpeker viktigheten av forebyggende tiltak og et sterkt sosialt nettverk for å unngå kriminalitet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Myndin Spildo Nerdrum, kjent fra NRK-serien «Familien Nerdrum», forteller i et intervju om sin vanskelige barndom. Hun beskriver ensomhet og at hun som 16-åring flyttet hjemmefra og havnet i dårlige miljøer med kriminalitet og rus. Etter å ha bodd flere steder i Europa, forsøkte hun å bosette seg på familiens gård, men flyttet til Oslo for å fokusere på kunst. Hennes tvillingsøster Aftur hadde en annen opplevelse av barndommen og følte skam over farens væremåte. Familien har blitt omtalt som en sekt, noe de avviser.
2 måneder siden
Hans Marius, kjent fra NRK-serien «Leo og de farlige», løslates etter å ha sonet 11 år for tre brutale drapsforsøk. Som 19-åring angrep han sin egen far, stesøster og stemor med en hammer. Faren ble alvorlig skadet, men har likevel besøkt Hans Marius regelmessig i fengselet. Hans Marius er spent på hvordan han vil bli mottatt i samfunnet, men angrer ikke på deltakelsen i TV-serien. Han ønsker å reparere forholdet til faren. Forsvareren understreker at Hans Marius er godt forberedt på overgangen til et liv i frihet og har et solid nettverk.
1 måned siden
Gjert Ingebrigtsen forklarte seg gråtkvalt i retten i Sandnes, hvor han er tiltalt for vold i nære relasjoner. Han beskrev situasjonen som vanskelig og innrømmet at han var nervøs. Ingebrigtsen fortalte om sin tidlige farsrolle, preget av et sterkt behov for å beskytte og kontrollere, samt dårlig samvittighet for manglende materielle goder. Han erkjente at konkurranseelementet var fremtredende i oppdragelsen av sønnene. Ingebrigtsen nekter straffskyld og risikerer fengselsstraff.
4 måneder siden
Artikkelen handler om 18 år gamle Ali som gikk fra et kriminelt miljø til et «normalt liv» med kampsport. Som 15-åring var Ali involvert i småkriminalitet og vold, og bar kniv for trygghet. Han ble tatt for knivtyveri, noe han ser på som et vendepunkt. Gjennom prosjektet «Mellom Slagene» får unge gutter mulighet til å trene kampsport, lære disiplin og få hjelp til å skaffe seg jobb. Ali har nå fått seg kjæreste, går på skole, jobber og drømmer om å bli kunstner og thaiboksingmester. Prosjektet samarbeider med skoler for å fange opp ungdom før de havner i kriminalitet.
1 måned siden
Øyvind Rørås (42) fra Kongsberg forteller om sin kroniske ensomhet og vansker med å knytte vennskap gjennom livet. Han beskriver en oppvekst preget av få venner og en følelse av skam rundt sin ensomhet. Etter et samlivsbrudd for tre år siden, opplevde han en dyp depresjon. Psykologspesialist Jørgen Flor forklarer at ensomhet kan føre til alvorlige helseproblemer. Rørås søkte hjelp og begynte å utfordre sin sosiale angst. Etter å ha delt sin historie i media, har han fått positiv respons, gjenopptatt kontakt med sin far, og blitt invitert med på hockeykamper, noe som har bidratt til å bryte isolasjonen. Psykologen anbefaler å finne arenaer for fellesskap gjennom aktiviteter og frivillig arbeid.
25 dager siden
Hans Marius, som planla massedrap og forsøkte å drepe sin far, er prøveløslatt etter å ha tilbrakt store deler av 20-årene i fengsel. Han er nå tilbake i barndomshjemmet på Jessheim, preget av hendelsene, men fast bestemt på å starte et nytt liv. Han følges opp av ulike instanser og har funnet kjærligheten. Faren har tilgitt ham, og de forsøker å bygge relasjonen på nytt etter mange år fra hverandre. Marius beskriver det som en spesiell opplevelse å være tilbake, men ser fremover og ønsker seg et vanlig liv med jobb og familie.
1 måned siden
I et intervju med Nettavisen åpner Jon Hartvig Børrestad seg om sin turbulente oppvekst preget av vold, og hvordan dette har formet ham som person og far. Han forteller om utfordringene ved å være en offentlig person, inkludert trusler, rykter og ubehagelige opplevelser knyttet til sin TV-karriere. Børrestad reflekterer også over sin tid i TV 2, den direkte kulturen og møtet med markante personligheter som Davy Wathne. Han er nå aktuell med både Eliteserien og «Spillet», og forteller om datterens rolle i hans beslutning om å delta i sistnevnte. Etter en skilsmisse er han singel, men fokuserer på papparollen og trives med jobben.
2 måneder siden
Johanne Rogndal (34) deler sine erfaringer fra et halvannet år langt opphold på en psykiatrisk ungdomsavdeling fra hun var 15 år. Hun beskriver en hverdag preget av tvang, isolasjon og medisinering etter selvskading. Rogndal forteller om en spesifikk episode der politiet ble tilkalt og hun ble isolert og strippet, noe hun opplevde som svært nedverdigende. Institusjonen har beklaget behandlingen og erkjent at den var skadelig og under dagens standard. Rogndal, som i dag er psykolog, ønsker å belyse viktigheten av kompetanse og omsorg i psykisk helsevern for ungdom, og viktigheten av å skjerme barn for uproporsjonal maktbruk.
1 måned siden
Artikkelen forteller historien om Johan Hugo Gilbu Berstad, som tidligere levde under streng kontroll på grunn av sine diagnoser. De ansatte nektet han goder hvis han ikke gjorde som de sa. Etter en omlegging med fokus på frihet og selvbestemmelse, har Johan Hugo fått et bedre liv med arbeid, matlaging og aleneturer. Kommunen har laget en film om endringene for å inspirere andre. Samtidig viser tall fra Helsetilsynet en økning i bruk av tvang mot utviklingshemmede. Denne historien viser at det er mulig å snu utviklingen, og at økt selvbestemmelse kan redusere behovet for tvang, men det er viktig å balansere frihet med nødvendig sikkerhet.
3 måneder siden
I NRK-serien «Familien Nerdrum» deler kunstneren Odd Nerdrum åpenhjertig om sin vanskelige barndom. Han beskriver en oppvekst preget av vold fra sin stefar, med hyppige slag og spark. Nerdrum følte seg annerledes som et «uekte» barn og beskriver seg selv som en flyktning. Han fikk først vite som 50-åring hvem hans biologiske far var, noe han mener var for sent. Møtet med faren var vanskelig, og Nerdrum opplevde at faren angret på hans fødsel. Gjennom livet har Nerdrum følt seg utenfor og ikke akseptert.
3 måneder siden
Warsame Ali, forsker ved FHI, kritiserer den offentlige debatten om integrering og ungdomskriminalitet for å skape et «oss mot dem»-bilde. Han mener politikere, som Sylvi Listhaug og Abid Raja, fokuserer for mye på straff i stedet for forebygging. Ali fremhever viktigheten av åpen dialog om identitet og tilhørighet for å unngå utenforskap. Han er involvert i prosjektet Flexid, som tilbyr kurs om identitet for flerkulturelle ungdommer. Ali understreker at den sosiale mobiliteten i Norge er en styrke, men at den krever investeringer og forebygging for å opprettholdes. Han mener at man må slutte å late som at alle er norske, og heller ta tak i de reelle utfordringene.
3 dager siden
Frp-politiker Bård Hoksrud sliter med å holde vekten og redusere inntaket av Pepsi Max. Han innrømmer at gamle vaner har tatt over igjen.
1 måned siden
I rettssaken mot sin far, Gjert Ingebrigtsen, fortalte Jakob Ingebrigtsen om en oppvekst preget av kontroll, frykt og mangel på empati. Han beskrev en isolert tilværelse, hvor kona Elisabeth er hans eneste fortrolige. Ingebrigtsen understreket at hans sportslige prestasjoner er et resultat av et samarbeid med brødrene, og ikke kun farens treningsregime. Retten må vurdere hvor mye av TV-serien "Team Ingebrigtsen" som gjenspeiler virkeligheten, da den kan være regissert. Ingebrigtsen forklarte at hans evne til å prestere under press er en overlevelsesmekanisme utviklet i barndommen.
3 måneder siden
Øystein Pettersen, kjent som «Pølsa», opplevde sterke følelser under innspillingen av NRK-serien «Team Pølsa», der han følger seks ungdommer med ulike utfordringer. Etter første innspillingsdag delte han en gråtevideo på Instagram, noe som førte til hets. Serien fokuserer på ungdommenes reise mot et skirenn, og Pettersen ønsker å endre samfunnets syn på mennesker med utfordringer. Han understreker viktigheten av å se personen fremfor utfordringen og gi dem mestringsfølelse. Pettersen, som tidligere var langrennsløper, har nå en karriere som foredragsholder og programleder. Han opplevde frykt og usikkerhet i starten av TV-prosjektet, men fant en god måte å bygge relasjoner med deltakerne på. Serien har premiere i februar og tar opp viktige temaer om inkludering og forståelse.
1 måned siden
Gjert Ingebrigtsen forklarte seg i retten om voldsanklagene fra sine barn, og fortalte om en barndom preget av konkurranse og press for å lykkes. Ingebrigtsen beskrev hvordan han endret seg fra en omsorgsfull far til en strengere trener på grunn av barnas egne ambisjoner og krav. Han fortalte om økonomiske utfordringer i oppveksten, og hvordan kona bidro til å bedre situasjonen. Ingebrigtsen sa at han har mange gode minner med barna og er fortsatt glad i dem, til tross for situasjonen.