Kristiansand kommune ga sin kulturpris til kunstinvestor Nicolai Tangen, til tross for at han ikke oppfyller de formelle kravene. Tangen var ikke blant de nominerte, men ble valgt av kommunepolitikere. Kriteriene for prisen krever at kandidaten enten er en anerkjent kunstner født i Kristiansand, eller har bodd der de siste ti årene.
Tangen er født i Kristiansand, men bor nå i Oslo. Juryen begrunnet tildelingen med Tangens betydelige engasjement og bidrag til Kunstsiloen.
Tidligere vinnere har oppfylt kriteriene. Tangen selv er glad for prisen, men kommenterer ikke bruddet på retningslinjene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Nicolai Tangen, Oljefondets leder og kunstinvestor, har mottatt Kristiansand kommunes kulturpris. Dette til tross for at han ikke oppfyller de formelle kravene til prisen. Tangen var ikke blant de nominerte kandidatene, men ble valgt av politikerne i kommunens kulturutvalg. Retningslinjene krever at prisvinneren enten er en anerkjent kunstner født i Kristiansand eller har vært bosatt i byen de siste ti årene. Tangen bor i Oslo og har ikke bodd i Kristiansand på mange år. Juryen begrunner likevel tildelingen med Tangens betydelige bidrag til Kunstsiloen, som de mener har satt byen på kartet som en internasjonal kunst- og kulturdestinasjon. Tangen selv er glad for prisen.
26 dager siden
Bokanmelder Jon Rognlien er tildelt Olav Dalgard og Henrik Rytters kritikerpris for 2025 for sitt mangeårige virke som kritiker, blant annet i Dagbladet. Norsk Kritikerlag fremhever hans analytiske evner og dype innsikt i juryens begrunnelse, og beskriver ham som en kritiker som feller dom med solid bakgrunn for egne meninger. Prisen, omtalt som kritikerstandens æres-Oscar, gis uten nominasjon og består av en pengepremie og en bronseskulptur. Rognliens brede erfaring fra ulike kunst- og medieformer, samt hans virke som oversetter, trekkes også frem.
4 dager siden
Bjørn Einar Romøren og kona Martine har mottatt en ærespris. De hedres for sin åpenhet om å få barn med Downs syndrom.
3 måneder siden
Johan Kaggestad ble posthumt tildelt hedersprisen på Idrettsgallaen 2025 i Trondheim, sammen med Bjørge Stensbøl, Hans Trygve Kristiansen og Dag Kaas (posthumt). Kaggestad, som døde i november 2024, hedres for sine betydelige bidrag til norsk idrett, spesielt som trener for Grete Waitz og Ingrid Kristiansen, og for sin rolle i etableringen av Olympiatoppen. Prisen ble overrakt av idrettspresident Zaineb Al-Samarai og statsminister Jonas Gahr Støre. Juryen begrunner tildelingen med at de fire prisvinnerne var premissleverandører for den nye toppidrettskulturen i Norge. Det har vært debatt rundt at Kaggestad ikke fikk prisen mens han levde, noe som har ført til reaksjoner fra kommentatorer og hans familie. Kommentatorer mener juryen viste inkompetanse ved ikke å la Johan selv få oppleve å få en slik erkjennelse.
4 måneder siden
Subjekt-prisene i Oslo samlet en mangfoldig gruppe mennesker og overraskende prisvinnere. Utstillingen om Magnus Lagabøters Landslov vant Årets utstilling, mens Durek Verrett, som kalte seg selv «Kongen av kontroverser», delte ut prisen for Årets litteratur. Han understreket viktigheten av uenighet og utfordring. «Partiet. En innsideberetning om Arbeiderpartiets fall» ble kåret til Årets bok. Andre priser gikk til «Kids in crime» og «Love Me Land», som begge har vært omdiskutert. Prisutdelingen ble ledet av Gaute Berg Næss og Snorre Monsson, og åpnet av dragartisten Skrellex.
4 dager siden
En ny NRK-dokumentar gir innsikt i Oljefondet og dets leder Nicolai Tangen. Artikkelen reflekterer over Tangens personlighet og stil som sjef.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler tildelingen av hedersprisen på Idrettsgallaen, der Johan Kaggestad ble hedret posthumt sammen med Bjørge Stensbøl, Hans Trygve Kristiansen og Dag Kaas for deres innsats i utviklingen av norsk toppidrett. Kritikken rettes mot at Kaggestad ikke fikk prisen mens han levde, og at tildelingen kommer etter et stort folkelig engasjement for å hedre ham. Det stilles også spørsmål ved juryens sammensetning, med tanke på Olympiatoppens innflytelse. Selv om prisen er fortjent, fremheves det som flaut at den ikke ble gitt tidligere, og at Kaggestad ikke fikk oppleve anerkjennelsen selv.
3 måneder siden
Johan Kaggestad ble tildelt hedersprisen under Idrettsgallaen 2025, sammen med tre andre, noe som har skapt sterke reaksjoner. Kritikere, inkludert Ingrid Kristiansen og Dag Otto Lauritzen, mener prisen kom for sent, da Kaggestad døde i november i fjor. De reagerer også på at prisen ble delt mellom fire personer. Kaggestads sønn, Mads Kaggestad, mottok prisen på vegne av sin far og uttrykte at familien likevel setter pris på anerkjennelsen. Juryleder Tore Øvrebø forklarer at prisen ble gitt for å hedre et kollektiv som har hatt stor betydning for norsk idrett.
2 måneder siden
Nicolai Tangen tjente 7,4 millioner kroner som Oljefondssjef i 2023, samt en pensjonsopptjening på nesten 400.000 kroner. Oljefondet oppnådde en rekordavkastning på over 2.500 milliarder kroner, drevet av et sterkt aksjemarked og en svak kronekurs, men avkastningen var likevel lavere enn referanseindeksen. Tangen har søkt om fem nye år som Oljefondssjef og er favoritt til å få jobben. Hans åpne profil, inkludert en podkast og meldingsutvekslinger med Elon Musk, har fått oppmerksomhet. Innsynsnekt i disse meldingene førte til at Norges Bank representantskap starter et tilsynsprosjekt om offentlighetsloven.
1 måned siden
Benjamin Ree er tildelt Peer Gynt-prisen 2025 for dokumentaren «Ibelin», som omhandler Mats Steen og hans liv som «Ibelin» i World of Warcraft. Ree uttrykker stor glede over prisen, som tidligere er tildelt markante personligheter som Jens Stoltenberg og Gro Harlem Brundtland. Filmen har også samlet inn over 22 millioner kroner til forskning på Duchennes muskeldystrofi. Rune Støstad, stortingsrepresentant og leder av nominasjonskomiteen, fremhever filmens bidrag til samtaler både nasjonalt og internasjonalt, og beskriver Ree som en verdig vinner. Utdelingen finner sted på Vinstra 2. august.
1 måned siden
Rivertonjuryen har offentliggjort de fem nominerte til Rivertonprisen 2024 under Krimfestivalen i Oslo. Blant de nominerte er Jo Nesbø og Jørn Lier Horst, samt Terje Bjøranger og Eva Fretheim. VGs krimanmelder Sindre Hovdenakk fremhever Bjørangers «Den ingen ser» for sitt samfunnsengasjement. Nesbø og Horst har vunnet prisen tidligere, og vinneren av årets pris vil bli kunngjort 10. april.
2 måneder siden
Halfdan Ullmann Tøndel og Renate Reinsve er tildelt «Kon-Tiki prisen» under Nordisk Films prisutdeling «Isbjørnen» for deres bidrag til å fremme norsk film internasjonalt. Ullmann Tøndel hedres for sin prisvinnende spillefilmdebut «Armand», som vant Caméra d'Or i Cannes, mens Reinsve anerkjennes for sine roller i både norske og amerikanske produksjoner. Reinsve fremhever at norsk film har etablert seg internasjonalt, med premierevisninger i prestisjetunge festivaler og suksess på strømmetjenester. Juryen består av norske filmfolk, og prisvinnerne deler 75 000 kroner.
1 måned siden
Ski-VM i Trondheim har investert 20 millioner kroner i et kulturprogram for å involvere hele Trøndelag. Programmet inkluderer medaljekonserter med artister som Matoma, Marcus & Martinus, Åge Aleksandersen og Astrid S, i tillegg til lokale artister. Kultursjef Endre Forbord mener dette er en god investering. Musikkanmelder Tor Martin Bøe påpeker at programmet gir rom for mindre etablerte artister. Ella Marie Hætta Isaksen erstatter Mari Boine, som har avlyst sin konsert.
2 måneder siden
Johan Harstad og Arne Lygre er de norske kandidatene som kjemper om Nordisk råds litteraturpris. Harstad er nominert for romanen «Under brosteinen, stranden!», som han beskriver som en krevende og kompleks roman, og ser nominasjonen som en anerkjennelse. Lygre er nominert for skuespillet «I vårt sted», der juryen fremhever hans betydning som dramatiker. Harstad fremhever at han unner Lygre å vinne prisen. Nordisk råds litteraturpris har blitt delt ut siden 1962 og vinneren mottar 300.000 danske kroner.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer tildelingen av 'Årets forbilde'-prisen på Idrettsgallaen, der Stine Oftedal Dahmke ble hedret for sin lange karriere. Det argumenteres for at Sander Skotheim burde fått prisen, da han viste eksemplarisk sportsånd under OL ved å støtte sin konkurrent Markus Rooth etter egen skuffelse i tikamp. Skotheim ble senere tildelt en internasjonal Fair Play-pris for sin handling. Artikkelen stiller spørsmål ved juryens prioritering av meritter fremfor ekstraordinær innsats og gode holdninger, som er de egentlige kriteriene for prisen.