Et videoklipp fra masseskytingen i Örebro har skapt stor oppmerksomhet. Spesielt et lydopptak fra klippet diskuteres.
Artikkelen handler om et omdiskutert videoklipp publisert av svenske TV4 etter masseskytingen ved Risbergska skole i Örebro. Klippet inneholdt uklare ord som TV4 filtrerte og analyserte. Basert på to personers lytting konkluderte TV4 at ordene 'ni ska bort från Europa' ble ropt under angrepet.
Publiseringen førte til debatt i sosiale medier og norske medier som VG og Utrop. Faktisk. no belyser utfordringene ved lydverifisering.
Lydforsker Femke Gelderblom ved Sintef forklarer at mennesker påvirkes av forventninger og kontekst når de tolker lyd. Faktisk. no understreker behovet for bredere kildegrunnlag og åpenhet om usikkerhet ved verifisering.
Rickard Andersson
Fredrick Malmberg
Femke Gelderblom
TV4
Faktisk.no
VG
Utrop
Sintef
Örebro
Europa
Norge
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
TV4 publiserte en video fra skoleskytingen i Sverige, og hevder å høre et rop om at noen skal bort fra Europa. VG har analysert videoen, men kan ikke bekrefte dette. En logoped advarer mot å legge for mye vekt på tolkningen av lyden, da hun mener det er vanskelig å fastslå hva som faktisk blir sagt, og at hjernen lett kan fylle inn informasjon. Politiet etterforsker videoen, men bekrefter at innholdet er vanskelig å tolke. TV4 står fast på sin tolkning, til tross for advarsler og usikkerhet.
2 måneder siden
Artikkelen undersøker hvorfor skytingen på Risbergska skolan i Örebro ikke umiddelbart betegnes som terror. Svensk lov krever at en terrorhandling har som mål å skape alvorlig frykt i befolkningen, og politiet må derfor fastslå et politisk motiv hos gjerningsmannen. Selv om mange innvandrere føler frykt etter hendelsen, er det uklart om dette var gjerningsmannens intensjon. En omstridt video der gjerningsmannen angivelig roper rasistiske slagord, undersøkes, men eksperter er uenige om innholdet. Politiet analyserer gjerningsmannens digitale spor i håp om å avdekke motivet, men hans selvmord gjør etterforskningen vanskelig.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler masseskytingen i Örebro, Sverige, der ti mennesker mistet livet. Gjerningsmannen, Rickard Andersson, beskrives som en gåte, og motivet bak handlingen er fortsatt uklart. Hendelsen har utløst spekulasjoner om rasisme og ført til bekymring i innvandrermiljøene, noe statsministeren har kommentert. Dronning Silvia har uttrykt sorg og savn etter det «fine Sverige». Artikkelen analyserer også bruken av begrepet «svenske tilstander» i lys av tragedien, og hvordan slike hendelser raskt blir en del av en polarisert samfunnsdebatt.
2 måneder siden
Politiet i Örebro etterforsker en video angivelig filmet under masseskytingen på Campus Risbergska, der gjerningsmannen skal ha ropt «dere skal ut av Europa!». Gjerningspersonen, Rickard Andersson, ble funnet død med flere våpen ved siden av seg. Syriske statsborgere er bekreftet blant de drepte. Politiet har funnet flere våpen på skolen. Til tross for videoen, understreker politiet at de foreløpig ikke har funnet bevis for et ideologisk motiv bak skytingen, men de holder alle muligheter åpne. De første politipatruljene beskriver åstedet som et inferno med kraftig røykutvikling og skuddløsning.
4 måneder siden
TV 2 har publisert en video med lyd fra skuddvekslingen i Klepp, som fant sted natt til lørdag. Videoen, en av to politiet har mottatt, viser ikke selve hendelsen, men man hører det som tilsynelatende er nærmere 20 skudd. En politibetjent og en antatt gjerningsperson ble drept, og en politibetjent ble skadet. Spesialenheten for politisaker analyserer et droneopptak som filmet hele hendelsen. Politiet etterlyser også en mann som kjørte den avdøde gjerningspersonen fredag kveld, for å få informasjon om hans tilstand før hendelsen. En mann som først var siktet i saken er nå løslatt.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer hvordan medier og myndigheter håndterer informasjon om gjerningsmenns etnisitet i kriminalsaker, spesielt i forbindelse med en gruppevoldtekt i Nordfjord. Forfatteren hevder at tilbakeholdelse av slik informasjon undergraver tilliten til tradisjonelle medier og myndigheter, og at dette bidrar til å styrke ytre høyre. Artikkelen viser til flere eksempler på kriminalitet i Europa hvor gjerningsmenn har minoritetsbakgrunn, og argumenterer for at man må ta tak i de reelle problemene som ytre høyre vokser på, i stedet for å forsøke å skjule dem. Forfatteren mener at Vær Varsom-plakatens punkt 4.3 bør revurderes.
2 måneder siden
Norges Fotballforbund (NFF) har publisert en rapport om VAR-debatten i sosiale medier like før fotballtinget, hvor fremtiden til videodømming skal diskuteres. Rapporten er basert på over 46 000 meldinger på X og 20 000 Facebook-kommentarer, og viser et polarisert syn på VAR. Fotballpresident Lise Klaveness fremhever at debatten på X er mer ensidig enn på Facebook. Norsk Supporterallianse (NSA) kritiserer NFF for å publisere rapporten rett før tinget, og anser det som et forsøk på å påvirke utfallet. NFF begrunner analysen med at den gir innsikt i utviklingen av VAR-debatten og at mange tillitsvalgte har unngått debatten på grunn av et vanskelig debattklima.
2 måneder siden
Artikkelen reflekterer over den økende volden og kriminaliteten i Sverige, spesielt etter masseskytingen i Örebro, som har fått mange til å spørre hvor «det fine Sverige» har blitt av. Den ser på bakenforliggende årsaker som gjengkriminalitet, sosiale utfordringer knyttet til forsteder og en voldsbølge som i økende grad rammer uskyldige. Millionprogrammet, et boligprosjekt som resulterte i mange forsteder med sosiale utfordringer, nevnes som en medvirkende faktor. Artikkelen diskuterer mulige løsninger som strengere våpenkontroll og andre tiltak, men understreker at det kan være vanskelig å gjenopprette det fredelige samfunnet som en gang var.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg den vanskelige debatten om dødshjelp i Norge, etter at TV 2 har avdekket useriøse aktører som tilbyr assistert selvmord. Det understrekes at selv om mange er positive til dødshjelp, er det viktig å diskutere etiske aspekter og sikre gode palliative tilbud. Flere land tillater dødshjelp under strenge kriterier, men helsepersonell er generelt skeptiske. Artikkelen argumenterer for at helsevesenet må forbedre lindring i livets sluttfase, og at spørsmålet om dødshjelp må diskuteres åpent.
4 måneder siden
En svensk rapper ved navn Gaboro ble brutalt drept i et parkeringshus i Norrköping. Drapet ble filmet av gjerningspersonen, og videoen har spredt seg raskt på sosiale medier som Instagram, Snapchat og TikTok. En krimekspert beskriver videoen som "dataspill-lignende" og uttrykker bekymring for at den kan nå mange barn. Politiet knytter drapet til en konflikt mellom kriminelle nettverk i byen. Det har også vært anklager i sosiale medier mot avdøde. Eksperter mener at sosiale medier brukes aktivt i en propagandakrig mellom gjengene, og oppfordrer tech-selskapene til å ta ansvar og moderere innholdet mer effektivt.
1 måned siden
En KI-generert nyhetsbot kalt Ingrid har dukket opp i Norge. Den sprer nyheter om innvandring kriminalitet og energipolitikk.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer behovet for bedre sikkerhet i norske skoler etter skoleskytingen i Sverige og tidligere voldsepisoder i Norge. Det argumenteres for at skoler må iverksette tiltak for å hindre uvedkommende adgang, som for eksempel bedre oppsyn og innpasseringsrutiner. Forslag omfatter også kameraovervåking i fellesområder og strengere håndheving av forbud mot våpen. Artikkelen understreker viktigheten av foreldres og læreres engasjement for å sikre en trygg skolehverdag for elevene.
2 måneder siden
TV 2 vil ikke dele research-materiale fra dokumentarserien «Norge bak fasaden» med svensk eller norsk politi, til tross for at serien har avdekket alvorlige forhold rundt assisterte selvmord. En sentral person i serien, Steinar Wangen, er varetektsfengslet i Sverige, siktet for drap og medvirkning til selvmord. TV 2 understreker at de har en annen samfunnsrolle enn politiet og vil ikke blande seg inn i etterforskningen. Programredaktør Trygve Rønningen sier at beslutningen om ikke å dele materialet er tatt av TV 2s redaktører, og at han selv som ansvarlig for «Norge bak fasaden» har stått for avgjørelsen. Dokumentaren har skapt stor debatt og avslørt oppsiktsvekkende detaljer.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer forskjellene i hvordan nordiske land kommuniserer trusselen fra Russland. Svenske og finske myndigheter er mer direkte i sine advarsler enn Norge, som følger en mer avdempet linje for å unngå å skape unødvendig bekymring. En finsk analyse antyder at Russland kan angripe Norden og Baltikum tidligst i 2030, mens norske eksperter mener Russland er svekket og mer sårbar. Artikkelen understreker også viktigheten av å forbedre logistikk og transport i nord for å styrke Natos forsvarsevne. Det diskuteres også om Nato forbereder seg på feil type krig, og at hybride trusler kan være en større fare. Det konkluderes med at det er politiet, ordførerne og statsforvalterne som er de nordiske landenes førstelinjeforsvar.
24 dager siden
Artikkelen diskuterer mediedekningen av Ingebrigtsen-saken og understreker viktigheten av at retten fokuserer på straffbare forhold som vold og trusler. Den argumenterer for at irrelevante detaljer, som uenigheter om dataspill eller farens engasjement i sønnens husbygging, ikke bør påvirke saken. Forfatteren fremhever behovet for å skille mellom engasjerte foreldre som setter grenser, og de som utøver vold og skaper frykt. Artikkelen konkluderer med at saken ikke må skape usikkerhet rundt foreldres rett til å oppdra sine barn og sette nødvendige grenser.