Fremskrittspartiet har vedtatt å støtte surrogati i Norge. En Høyre-politiker som selv har barn via surrogati, oppfordrer nå sitt parti til å endre syn.
Fremskrittspartiet (Frp) vedtok på sitt landsmøte søndag å si ja til surrogati i Norge, forutsatt strenge reguleringer. Dette gleder Høyre-politiker Arve Juritzen, som selv ble far via surrogati i USA i 2004.
Hans datter, Aida Juritzen (21), beskriver en normal oppvekst og føler seg ikke som et produkt. Arve Juritzen, som sitter i Oslo kommunestyre for Høyre, håper Frps vedtak vil aktualisere debatten i eget parti, som foreløpig kun støtter fulle foreldrerettigheter for barn født via surrogati i utlandet.
Far og datter Juritzen reagerer sterkt på KrF-leder Dag Inge Ulsteins uttalelse om at surrogati gjør kvinnekropper til handelsvarer og barn til produkter, og kaller det mobbing. Ulstein forsvarer retten til en prinsipiell debatt og avviser at det er mobbing, og viser til at Bioteknologirådet nylig var mot surrogati i Norge.
Arve Juritzen
Aida Juritzen
Erna Solberg
Dag Inge Ulstein
Frp
Høyre
KrF
VG
Bioteknologirådet
Norge
USA
Oslo
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Fremskrittspartiet vedtok på sitt landsmøte et nytt partiprogram med mål om regjeringsdeltakelse. Partiet går inn for strengere straffer, inkludert livstid og utvidet forvaring, kutt i offentlig sektor som Utrykningspolitiet og Innovasjon Norge, og vil kreve kunnskapsministerposten. Mest kontroversielt vedtok landsmøtet, mot partiledelsens råd, å tillate surrogati i Norge. Andre vedtak inkluderer nei til gratis ferger og elektrifisering av Melkøya, samt ja til kasinoer og gasskraftverk. Analyser peker på en stilendring hos leder Sylvi Listhaug, men at Trump kan være en utfordring for partiets fokus.
Kine Asper Vistnes, nestleder i Fellesforbundet, stiller som kandidat til ledervervet i LO. Beslutningen kom etter at Jørn Eggum trakk sitt kandidatur som følge av mediesaker. Vistnes har mottatt sterk oppfordring fra Fellesforbundet og Fagforbundet, som til sammen representerer et flertall av delegatene på LO-kongressen, og regnes nå som favoritt til å etterfølge Peggy Hessen Følsvik. Valgkomiteens leder bekrefter at det nå er to sterke kandidater.
Donald Trump har i et intervju utelukket å søke en tredje presidentperiode, og anerkjenner grunnlovens begrensning på to perioder. Samtidig planlegger administrasjonen massedeportasjoner av innvandrere ved hjelp av Palantir-teknologi og en avtale med El Salvador om bruk av det omstridte Cecot-fengselet, selv for personer uten kriminelt rulleblad. Canadas nyvalgte statsminister Mark Carney skal møte Trump i Washington tirsdag, i et forsøk på å håndtere et anstrengt forhold preget av Trumps tollpolitikk og uttalelser.
Det er bred forventning om at Norges Bank holder styringsrenten uendret på 4,5 prosent ved rentemøtet denne uken. Sentralbanken har vært mer avventende med kutt enn andre land grunnet høy inflasjon. Usikkerhet knyttet til internasjonal økonomi, Trumps handelspolitikk og en svak kronekurs påvirker utsiktene, og økonomene er uenige om tidspunktet for eventuelle rentekutt senere i år. Samtidig har dollaren svekket seg betydelig den siste tiden, og flere storbanker venter videre fall mot euro og norske kroner.
Houthi-bevegelsen i Jemen har tatt på seg ansvaret for et missilangrep som traff nær Ben Gurion-flyplassen utenfor Tel Aviv i Israel. Angrepet førte til at flere personer ble skadet og flytrafikken ble midlertidig stanset. Houthiene hevder angrepet viser deres evne til å ramme beskyttede mål og er i solidaritet med palestinerne. Israels forsvarsminister har varslet harde tiltak som svar på angrepet.
50 norske organisasjoner, inkludert LO og Amnesty, kritiserer Oljefondets investeringer i israelsk-okkuperte områder i et brev til finansministeren. De viser til at FN-domstolen har fastslått at okkupasjonen er ulovlig og at regjeringen fraråder handel knyttet til bosetningene. Organisasjonene mener det er doble standarder når fondet likevel investerer der, mens Etikkrådet viser til sitt mandat. Finansdepartementet forsvarer dagens rammeverk for fondet.
1 dag siden
Fremskrittspartiet skal denne helgen avgjøre sitt standpunkt til surrogati. Spørsmålet skaper intern debatt i partiet.
15 timer siden
Fremskrittspartiet har vedtatt å tillate surrogati i Norge. Dette skjedde til tross for advarsler fra partileder Sylvi Listhaug.
15 timer siden
Fremskrittspartiet har vedtatt å endre sitt standpunkt i spørsmålet om surrogati. Partiet vil nå arbeide for å tillate surrogati i Norge.
15 timer siden
Fremskrittspartiet har på sitt landsmøte vedtatt å støtte surrogati i Norge. Beslutningen kom etter en votering der et flertall stemte for å tillate praksisen.
15 timer siden
Fremskrittspartiet har vedtatt å tillate surrogati i Norge. Beslutningen ble fattet på partiets landsmøte, til tross for motstand fra partilederen.
15 timer siden
Fremskrittspartiet har som første parti i Norge vedtatt fullt ja til surrogati. Dette skjedde på partiets landsmøte, til tross for motstand fra partileder Sylvi Listhaug.
12 dager siden
Fremskrittspartiet (Frp) skal diskutere og trolig vedta å tillate surrogati i Norge under landsmøtet 2.–4. mai. Dette markerer en mulig endring fra partileder Sylvi Listhaugs tidligere motstand mot surrogati, uttrykt i 2017. Saken skaper splittelse i partiet, med ulike fylkesledere som uttrykker både støtte og motstand. Flere fylkesledere, som i Nordland og Telemark, er positive til å tillate surrogati under strenge regler, mens andre, som i Finnmark og Troms, mener tiden ikke er moden og ønsker å holde partiet fristilt i slike verdispørsmål. Landsstyret har tatt dissens og vurderer å fjerne punktet om surrogati fra programmet, men saken skal likevel opp til avstemning på landsmøtet. Debatten reflekterer endringer i samfunnet og partiets interne uenighet om hvordan surrogati bør håndteres.
1 dag siden
Fremskrittspartiet er dypt splittet i spørsmålet om å tillate surrogati i Norge. Debatten preger partiets landsmøte, hvor personlige historier og prinsipielle argumenter brytes.
2 dager siden
Fremskrittspartiet vurderer å innføre et forbud mot planlagte hjemmefødsler uten kvalifisert helsepersonell. Partiets redaksjonskomité støtter forslaget, som skal behandles på landsmøtet.
1 måned siden
Høyre-politikeren Mathilde Tybring-Gjedde har blitt tobarnsmor og presenterte sin nyfødte sønn, Jack, på Høyres landsmøte. Tybring-Gjedde uttrykker takknemlighet for å ha friske barn i en urolig tid og understreker viktigheten av politikk for å sikre fremtidige generasjoners trygghet og velferd. Hun fremhever også gleden over å være i «babyboblen» før valgkampen starter, hvor hun skal fronte Høyres politikk om lavere skatter, mer læring i skolen og mer politi i gatene. Tybring-Gjedde, som også har en datter på 2,5 år, står på fjerdeplass på Høyres liste i Oslo.
1 måned siden
Høyre frir til barnefamilier med løfter om barnehagerett for desemberbarn og foreldrepenger uavhengig av mors situasjon. Partiet vil også øke barnetrygden. Samtidig er det uenighet om foreldrepermisjon, der landsmøtet vedtok å redusere fedre- og mødrekvoten, til tross for protester. Flere politikere oppfordrer fedre til å ta ut mer permisjon enn kvoten for å styrke båndet til barna.
1 måned siden
Høyres landsmøte vedtok å jobbe aktivt for norsk EU-medlemskap, til tross for motstand fra partileder Erna Solberg. Vedtaket utløste umiddelbare reaksjoner. Frp frykter en splittende EU-debatt, mens Sp anser vedtaket som en krigserklæring. Venstre og MDG derimot, uttrykker glede over Høyres nye retning. Oslo Høyre argumenterte for å styrke Norges handlingsrom og sikkerhet ved å holde muligheten for en EU-søknad åpen. Partiledelsen har signalisert at den ikke ønsker en ny folkeavstemning før det foreligger et klart flertall i befolkningen for EU-medlemskap.
1 måned siden
Høyre-ordfører i Skien, Marius Roheim Aarvold, ønsker en nasjonal barnehagerett som sikrer alle barn barnehageplass fra fylte ett år, uavhengig av fødselsmåned. Dette kommer til tross for at Skien kommune har måttet kutte i sin egen ordning på grunn av økonomi. Aarvold og hans kone, Karoline Roheim Aarvold, har tatt initiativ til å fremme forslaget på Høyres landsmøte. Forslaget møter imidlertid motstand internt i partiet, der flere ønsker en gradvis utvidelse av barnehageretten. Argumentene for en nasjonal ordning er økt likestilling, bedre arbeidslivsdeltakelse og familiefleksibilitet.
1 måned siden
Venstre har på sitt landsmøte vedtatt å utrede aktiv dødshjelp i Norge. Flere forslag ble diskutert, inkludert et forslag om å tillate aktiv dødshjelp under strengt regulerte forhold, men dette fikk ikke flertall. Margrethe Prahl Reusch fra Akershus Venstre, som lenge har fremmet forslag om aktiv dødshjelp, er fornøyd med vedtaket og håper det vil føre til en god debatt. Oline Sæther argumenterte for at retten til å avslutte livet på egne premisser kan være den beste lindringen for noen.
9 dager siden
Joel Ystebø, førstekandidat for KrF i Hordaland, ønsker å fjerne fedrekvoten i foreldrepermisjonen og la familiene selv bestemme hvordan permisjonen skal fordeles. Forslaget fikk støtte fra partiledelsen, men skapte debatt på KrFs landsmøte, hvor flere medlemmer uttrykte bekymring for at fedre kan ta mindre permisjon uten kvoten. Foreldrepermisjonen består i dag av faste perioder for mor, far og en fellesperiode. I tillegg til å fristille permisjonen, vil KrF styrke familienes økonomi med økt engangsstøtte og skattelette for å motvirke lave fødselstall. Partileder Dag Inge Ulstein understreker at det er en prinsippsak at familiene skal ha valgfrihet. Ystebø og hans familie har selv erfaring med pappapermisjon og mener økonomien er viktig for unge foreldre, men har tillit til at familiene vil finne gode løsninger uten rigide kvoter.