Fremskrittspartiet er dypt splittet i spørsmålet om å tillate surrogati i Norge. Debatten preger partiets landsmøte, hvor personlige historier og prinsipielle argumenter brytes.
Spørsmålet om hvorvidt Norge skal tillate surrogati skaper betydelig splid innad i Fremskrittspartiet, og temaet er et av de mest usikre på partiets landsmøte. Flere delegater, inkludert stortingskandidat Bjørn-Kristian Svendsrud og Lill Harriet Sandaune, argumenterer sterkt for å tillate surrogati, og deler personlige historier for å illustrere behovet og muligheten for trygge ordninger i Norge.
Svendsrud fortalte om hvordan han og partneren ble foreldre via surrogati, mens Sandaune fremhevet en kvinnes ønske om å bruke nedfrosne egg med hjelp fra søstrene. Partileder Sylvi Listhaug fastholder imidlertid sitt standpunkt mot å tillate surrogati, og viser til argumenter som medisinsk risiko, barnets beste, fare for press og brudd på prinsippet om at fødende kvinne er mor, i tråd med råd fra Bioteknologinemnda.
Et flertall i partiets landsstyre støtter forslaget om å tillate surrogati, mens et mindretall er imot. Saken skal avgjøres av landsmøtet.
Bjørn-Kristian Svendsrud
Lill Harriet Sandaune
Sylvi Listhaug
Stig-Ronny Nilsen
Anja
Fremskrittspartiet
Bioteknologinemnda
Landsstyret
Landsmøtet
Norge
Trøndelag
Vestfold
Finnmark
St. Olavs
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Donald Trumps andre presidentperiode fortsetter å prege nyhetsbildet. Canadas nye statsminister Mark Carney skal møte Trump i Washington under anstrengte forhold. Mexico avviser Trumps forslag om å sende amerikanske soldater for å bekjempe narkotikakarteller. Turismen til USA har falt markant, noe som knyttes til Trumps politikk og retorikk. Internt har Trump sparket sin nasjonale sikkerhetsrådgiver Mike Waltz, angivelig grunnet uenighet om Iran og hemmelige samtaler med Israel, i tillegg til en Signal-skandale. Trump har også skapt reaksjoner ved å dele et AI-generert bilde av seg selv som pave. I Norge analyseres Trumps innvirkning på Frps politiske fokus.
Det er bred forventning om at Norges Bank vil holde styringsrenten uendret på 4,50 prosent etter sitt rentemøte denne uken. Sentralbanken har vært mer avventende med rentekutt enn andre land, hovedsakelig på grunn av vedvarende høy inflasjon i Norge. Selv om kutt forventes senere i år, skaper usikkerhet rundt internasjonal økonomi, Trumps handelspolitikk og en svak kronekurs usikkerhet om tidspunktet. Økonomene er uenige om når første kutt kommer.
Betydelige meslingutbrudd i Vesten, inkludert USA, Mexico og Canada, får en amerikansk ekspert til å advare om at flokkimmuniteten mot sykdommen er tapt. Utbruddene knyttes til lavere vaksinasjonsrater, med over 900 tilfeller i USA og det høyeste antallet i Europa på 25 år. Situasjonen vekker bekymring også i Norge, hvor UNICEF har advart mot synkende vaksinasjonsdekning. Meslinger er svært smittsomt og kan gi alvorlige komplikasjoner.
Britisk anti-terror-politi har pågrepet fem menn i en planlagt aksjon lørdag. Fire av de pågrepne er iranske statsborgere. Pågripelsene skjedde i Swindon, London, Stockport, Rochdale og Manchester. Politiet mistenker at mennene forberedte en terrorhandling mot et spesifikt mål i Storbritannia. Etterforskningen er i en tidlig fase, og ransakinger pågår på flere adresser.
En ny rapport fra Menon Economics, bestilt av Pårørendealliansen, viser at pårørendes innsats for syke og funksjonshemmede koster samfunnet anslagsvis 63 milliarder kroner årlig. Rapporten fremhever den store byrden spesielt for pårørende til barn med funksjonsnedsettelser, psykiske lidelser eller rusutfordringer. Tapte årsverk grunnet pårørendes fravær fra arbeidslivet utgjorde over 13 milliarder i 2024. Pårørendealliansen mener politikken legger for stort ansvar på pårørende, noe som kan føre til utbrenthet.
Forskere ved Universitetet i Bergen har funnet en statistisk sammenheng mellom lengden på navlestrengen og risiko for visse nevroutviklingsforstyrrelser. Studien, basert på data fra 850 000 norske barn, viser at ekstremt kort navlestreng er koblet til økt forekomst av utviklingshemming og epilepsi, mens lang navlestreng er koblet til ADHD og autisme. Begge ytterpunkter er også assosiert med cerebral parese. Forskerne understreker at dette er en korrelasjon, ikke en årsakssammenheng, og at de fleste barn med avvikende navlestrenglengde er friske.
1 dag siden
Fremskrittspartiet skal denne helgen avgjøre sitt standpunkt til surrogati. Spørsmålet skaper intern debatt i partiet.
11 dager siden
Fremskrittspartiet (Frp) skal diskutere og trolig vedta å tillate surrogati i Norge under landsmøtet 2.–4. mai. Dette markerer en mulig endring fra partileder Sylvi Listhaugs tidligere motstand mot surrogati, uttrykt i 2017. Saken skaper splittelse i partiet, med ulike fylkesledere som uttrykker både støtte og motstand. Flere fylkesledere, som i Nordland og Telemark, er positive til å tillate surrogati under strenge regler, mens andre, som i Finnmark og Troms, mener tiden ikke er moden og ønsker å holde partiet fristilt i slike verdispørsmål. Landsstyret har tatt dissens og vurderer å fjerne punktet om surrogati fra programmet, men saken skal likevel opp til avstemning på landsmøtet. Debatten reflekterer endringer i samfunnet og partiets interne uenighet om hvordan surrogati bør håndteres.
1 dag siden
Fremskrittspartiet vurderer å innføre et forbud mot planlagte hjemmefødsler uten kvalifisert helsepersonell. Partiets redaksjonskomité støtter forslaget, som skal behandles på landsmøtet.
29 dager siden
Arbeiderpartiet er splittet i synet på EU, noe som ble tydelig under partiets landsmøte. Trine Lise Sundnes ønsker en ny debatt om Norges forhold til Europa og mener tiden kan være inne for en ny folkeavstemning. Trond Giske er uenig og advarer mot en splittende EU-kamp, og mener fokuset bør være på å sikre norsk næringsliv i en urolig tid. Statsminister Jonas Gahr Støre viet EU lite oppmerksomhet i sin tale, og er klar på at han ikke ønsker en folkeavstemning nå. En meningsmåling viser en økning i støtten for EU-medlemskap, men Giske mener EØS-avtalen sikrer tilgang til det indre marked.
1 måned siden
Arbeiderpartiet opplever intern uenighet om flere sentrale politiske spørsmål i forkant av landsmøtet. Blant de mest kontroversielle temaene er asylbehandling i tredjeland, der fylkeslag går imot nestleder Tonje Brennas åpning for en slik løsning. EU-spørsmålet skaper også splittelse, med krav om en mer aktiv tilnærming og potensiell medlemskapsdebatt. I tillegg er det uenighet om oljeleting, Israel-boikott og regjeringens strømløsning, hvor kritikere frykter økt strømsløsing. Landsmøtet ventes å bli preget av intense debatter og voteringer om disse temaene.
20 dager siden
Artikkelen belyser uenighet mellom borgerlige partier om Norges ansvar for å ta imot FN-flyktninger. Frp ønsker ingen kvoteflyktninger, Venstre vil ha minst 5.000, mens KrF er splittet. Samtidig presser høye asylankomster og integreringsutfordringer innvandringsdebatten. Regjeringen har kuttet i antallet kvoteflyktninger, noe som skaper ytterligere spenning mellom partiene. Uenigheten kompliseres av KrFs landsmøte, hvor spørsmålet om antall kvoteflyktninger skal vedtas.
2 dager siden
Fremskrittspartiet viser intern uenighet om den omstridte grunnrenteskatten for havbruksnæringen. Spørsmålet om skattens fremtid skal behandles på partiets kommende landsmøte.
1 måned siden
Uenighet om oljepolitikken preger Arbeiderpartiet før landsmøtet, der et nytt partiprogram skal vedtas. AUF ønsker å begrense oljeleting til eksisterende felt, noe som i praksis vil stoppe leting i Barentshavet. Dette står i kontrast til moderpartiets ønske om jevnlig tilgang på areal for leting. En undersøkelse viser at et flertall av Aps velgere støtter en strengere linje. Nestleder Tonje Brenna forsvarer dagens politikk med at Norge er en viktig energileverandør til Europa, mens AUF-leder Gaute Børstad Skjervø frykter at klimapolitikken blir satt til side.
1 måned siden
Høyre har på sitt landsmøte vedtatt å aktivt jobbe for norsk EU-medlemskap, til tross for skepsis fra partileder Erna Solberg. Vedtaket åpner for raske forhandlinger om medlemskap. Frp-leder Sylvi Listhaug er sterkt kritisk og utelukker støtte fra Frp, da hun mener en EU-debatt vil splitte befolkningen. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum advarer om at dette kan føre til en ny folkeavstemning om EU. Venstre-leder Guri Melby er derimot svært positiv og ønsker tettere europeisk integrasjon.
1 måned siden
Høyre har på sitt landsmøte vedtatt å aktivt jobbe for norsk EU-medlemskap, til tross for skepsis fra partileder Erna Solberg. Vedtaket åpner for raske forhandlinger om medlemskap. Frp-leder Sylvi Listhaug er sterkt kritisk og utelukker støtte fra Frp, da hun mener en EU-debatt vil splitte befolkningen. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum frykter en ny folkeavstemning om EU og vil gjøre motstand til en hovedsak i valgkampen. Venstre-leder Guri Melby er derimot svært positiv og ønsker tettere europeisk integrasjon.
1 måned siden
SV har vedtatt en regelendring som åpner for å ekskludere medlemmer som bryter partiets etiske retningslinjer eller grunnsyn. Vedtaket ble fattet på partiets landsmøte etter en debatt som splittet partiet. Partiledelsen argumenterte for at ekskludering er nødvendig for å beskytte partiet, mens motstandere frykter at paragrafen kan misbrukes. Tidligere har SV vært det eneste partiet i Norge uten mulighet for eksklusjon, og forslaget har blitt nedstemt på landsmøtene i 2019 og 2021. Mange i SV er skeptiske til ekskludering, da flere av partiets grunnleggere selv ble ekskludert fra Arbeiderpartiet. Kirsti Bergstø ble gjenvalgt som leder, og Lars Haltbrekken ble valgt som ny nestleder.
1 måned siden
Arbeiderpartiet er splittet i synet på asylmottak i utlandet, noe som skaper debatt innad i partiet. AUF og Rogaland Ap kjemper imot forslaget om å plassere asylsøkere i mottak i tredjeland, og mener dette er en skammelig retorikk fra Frp. Nestleder Tonje Brenna har vist større åpenhet for ideen, spesielt hvis det skjer gjennom en EU-avtale. Statsminister Støre er skeptisk, hovedsakelig på grunn av bekymringer for menneskerettigheter og praktisk gjennomføring. AUF-leder Gaute Skjervø mener det er usolidarisk å sette bort asylansvaret til fattigere land.
3 måneder siden
Striden om EUs fjerde energipakke tilspisser seg i regjeringen. Senterpartiet (Sp) er sterkt imot å innføre deler av pakken, og frykter at det vil føre til høyere strømpriser og mer EU-kontroll. Arbeiderpartiet (Ap) ønsker å vedta tre av de fire direktivene, og mener de er uproblematiske for Norge. Statsminister Støre har uttrykt ønske om å løse konflikten med Sp, men ballen ligger nå hos Vedum. EU har presset Norge til å ta stilling til pakken, og regjeringen har flere ganger utsatt behandlingen. Støres argumenter for å vedta direktivene er at næringslivet trenger dem, at Norge trenger goodwill fra EU, og at EØS-avtalen må bevares. Borgerlig side og MDG støtter Ap, mens Rødt og SV er sterkt imot.
3 måneder siden
I NRK-programmet «Debatten» møttes Arbeiderpartiet og Senterpartiet for å diskutere EUs energiregler, som truer med å splitte regjeringen. Statsminister Støre (Ap) fremmet tre EU-direktiver, noe Senterpartiet sterkt motsetter seg. Sp frykter for norsk selvråderett og mener Ap overkjører dem i energipolitikken. Arnstad (Sp) uttrykte mistillit til Ap, mens Aasland (Ap) understreket viktigheten av å ivareta norske interesser i lys av internasjonal utvikling. Partiene Høyre, Rødt, MDG og Frp presenterte også sine synspunkter. Saken har ført til hastemøter i begge partier.
4 måneder siden
Det er intern uenighet i Arbeiderpartiet om fremtiden til strømkablene til Danmark. LO-sekretær Are Tomasgard og stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol ønsker å vrake kablene når de skal fornyes i 2026, og mener dette bør vedtas på partiets landsmøte. Partileder Jonas Gahr Støre vil ikke ta stilling til dette nå, og vil vente med å vurdere saken. Energiminister Terje Aasland åpner for å forlenge kablenes levetid, men stiller krav om at de ikke skal bidra til høye strømpriser. Tomasgard mener at programkomiteen ikke lar seg diktere av partiledelsen, mens Kjerkol mener at kabel-vraking kan skjerme mot prissmitte.