Artikkelen beskriver situasjonen for papirløse innvandrere i San Francisco under press fra Trump-administrasjonens innvandringspolitikk. San Francisco er en «Sanctuary City», men føderale myndigheter utfordrer byens forsøk på å beskytte papirløse.
Mange papirløse lever under vanskelige forhold og frykter deportasjon. De jobber ofte i lavtlønnede serviceyrker, og ideelle organisasjoner som hjelper dem, kritiseres for å opprettholde et parallellsamfunn.
Artikkelen belyser også sosiale problemer i San Francisco, som hjemløshet og rusmisbruk, og hvordan dette påvirker byens liberale verdier og presser de svakeste.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artikkelen omhandler frykt blant papirløse innvandrere i Chicago etter at Trump har lovet massedeportasjoner. Byens ordfører, Brandon Johnson, har uttalt at politiet ikke vil samarbeide med immigrasjonsmyndighetene og at de vil kjempe for innbyggerne. Trump har på sin side antydet at han kan kutte økonomisk støtte til byer som ikke samarbeider. Samtidig har skoler, kirker og sykehus i Chicago lovet å beskytte papirløse innvandrere. En planlagt aksjon fra immigrasjonsmyndighetene i Chicago er nå revurdert etter lekkasjer til pressen.
1 måned siden
Artikkelen omhandler frykten blant migranter i USA etter at Trump-administrasjonen deporterte venezuelanere til et beryktet fengsel i El Salvador. Migrantene frykter å bli behandlet som dyr og deportert uten rettssak. Trump bruker en gammel krigslov for å gjennomføre deportasjonene, noe som kritiseres av organisasjoner som mener det er et brudd på internasjonal lov. Migrantene er usikre på fremtiden, spesielt med tanke på Trumps planer om å fjerne midlertidig beskyttelse og endre statsborgerskapsregler.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler U.S. Immigration and Customs Enforcement (ICE) sin pågripelse av ulovlige innvandrere i USA, som en del av president Trumps politikk. Mange blir pågrepet uten kriminelt rulleblad, noe som fører til at familier splittes ved deportasjon. Artikkelen forteller historier om en asylsøker og en tidligere politimann for å illustrere konsekvensene. Frykt sprer seg i innvandrermiljøer, og institusjoner begrenser samarbeidet med ICE. Selv om ICE sier de fokuserer på kriminelle, plukkes også andre ulovlige innvandrere opp. Presset på ICE for å øke antall pågripelser er stort, men en studie viser at immigranter begår mindre kriminalitet enn amerikanere.
1 måned siden
Artikkelen kritiserer Trump-regimet for å tilsidesette en føderal dommers avgjørelse og gjennomføre deportasjoner av angivelige gjengmedlemmer. Regimet begrunner handlingen med en lov fra krigstid, og hevder at gjengproblemer kan defineres som «krig». Dette beskrives som et angrep på rettsstaten og en test av demokratiets bærebjelker. Artikkelen utfordrer også norske politikere, spesielt Høyre, til å ta avstand fra Trumps autoritære tendenser.
15 dager siden
Artikkelen beskriver hvordan Trump-administrasjonen anklages for å forfølge utlendinger som er kritiske til hans politikk. Det gis eksempler på nektet innreise, utvisninger og press mot universiteter for å overvåke studenters politiske aktiviteter. Trump utfordrer rettsstaten og forsvarer deportasjoner uten lov og dom, noe som har ført til bekymring for rettssikkerheten til utlendinger i USA. I en annen hendelse oppsto forvirring under en Champions League-kamp da feil hymne ble spilt før kampstart.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer forslaget om skattefradrag for innvandrere som sender penger til hjemlandet. Det hevdes at forslaget er rasistisk da det utelukker nordmenn fra samme fradrag. Det stilles spørsmål ved innvandreres lojalitet til Norge, og om integreringen har mislyktes. Det uttrykkes bekymring for at pengene kan havne i feil hender, og at ordningen kan skape avhengighet. Artikkelen argumenterer for at forslaget er verre enn bistand, og at det kan føre til at innvandrere som mottar sosialhjelp, kommer i en vanskelig situasjon. Det påpekes også at de fattigste ikke vil dra nytte av ordningen.
16 dager siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps angrep på ytringsfriheten, inkludert å sparke en oberst etter kritikk av et visepresidentbesøk og nekte journalister adgang. USA skjerper også praksisen for visumsøknader basert på ytringer i sosiale medier, noe som skaper bekymring for manglende forutsigbarhet og vilkårlig håndheving. Artikkelen trekker paralleller til McCarthyismen og understreker viktigheten av å forsvare frie ytringer og støtte institusjoner som verner om dem.
17 dager siden
Artikkelen belyser uenighet mellom borgerlige partier om Norges ansvar for å ta imot FN-flyktninger. Frp ønsker ingen kvoteflyktninger, Venstre vil ha minst 5.000, mens KrF er splittet. Samtidig presser høye asylankomster og integreringsutfordringer innvandringsdebatten. Regjeringen har kuttet i antallet kvoteflyktninger, noe som skaper ytterligere spenning mellom partiene. Uenigheten kompliseres av KrFs landsmøte, hvor spørsmålet om antall kvoteflyktninger skal vedtas.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler Donald Trumps anstrengte forhold til pressen og hvordan dette kan påvirke amerikanske medier i hans kommende presidentperiode. Reportere uten grenser uttrykker bekymring for Trumps angrep på pressen, inkludert trusler om å inndra TV-lisenser og fengsle journalister. De frykter også at Trumps tette bånd til Elon Musk kan skade mediebransjen. Samtidig ser organisasjonen muligheter for samarbeid med Trump i saker som omhandler pressefrihet i andre land. Artikkelen belyser også hvordan Trumps retorikk kan føre til vold og hvordan mediene selv har bidratt til tillitskrisen.
4 måneder siden
En artikkel i Nettavisen tar for seg utfordringene med gettofisering i Søndre Nordstrand i Oslo. Regjeringens omfordeling av midler har redusert Oslos handlingsrom, og bydelen sliter med budsjettoverskridelser, spesielt innen sosialhjelp og barnevern. Bydelsadministrasjonen kritiseres for manglende kostnadskontroll. Artikkelen peker på at boligbygging med fokus på blokker forsterker gettofiseringen, og at politikere må kreve sosial infrastruktur fra utbyggere som Obos. Det foreslås at man må tvinge utbyggere til å bygge rekkehus og eneboliger for å justere den demografiske miksen.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer knyttet til Donald Trumps planlagte innvandringspolitikk og økte tollsatser, og hvordan dette kan påvirke amerikansk økonomi. Det fryktes at en strengere innvandringspolitikk vil føre til mangel på arbeidskraft, spesielt i lavtlønnsyrker, noe som kan drive opp lønningene. Dette kan igjen føre til økte priser og inflasjon. Kombinasjonen av økte tollsatser og lønnsvekst kan skape et varig prispress, som kan tvinge USAs sentralbank til å holde renten uendret eller til og med heve den. Markedet spekulerer i om dette kan føre til et rentehopp, noe som vil skape misnøye hos Trump.
4 måneder siden
Artikkelen kritiserer reaksjoner på statistikk fra justisminister Emilie Enger Mehl om somaliske innvandrere. Den hevder at ubehagelige fakta om lav yrkesdeltakelse og høy kriminalitet i gruppen blir møtt med anklager om fremmedfrykt, og at dette hindrer en ærlig integreringsdebatt. Spesielt kritiseres SVs Marian Hussein for å være mer opptatt av å bli krenket enn å ta tak i konkrete problemer som negativ sosial kontroll og omsorgssvikt. Forfatteren argumenterer for at ærlighet er nødvendig for reell integrering, selv om det kan være ubehagelig.
3 måneder siden
En artikkel om hvordan transpersoner i USA opplever økt frykt og diskriminering etter Donald Trumps politikk og retorikk. Transpersoner utgjør en liten del av befolkningen, men har fått stor oppmerksomhet i amerikansk politikk. Det er brukt store summer på antitrans-reklame, som har ført til bekymring og frykt for vold. Mange transpersoner sliter psykisk, og det er frykt for at situasjonen vil forverres. Aktivister oppfordrer til samhold og støtte for å bekjempe hat og diskriminering. En meningsmåling viser at mange amerikanere mener transpersoners rettigheter har gått for langt.
3 måneder siden
Artikkelen kritiserer dagens tvangslovgivning for å være for komplisert og usammenhengende, noe som fører til rettssikkerhetsproblemer for de svakeste i samfunnet. Selv statsforvaltere sliter med å forstå lovverket, og det er uklarhet rundt hva tvang egentlig innebærer. Tvangslovutvalget har foreslått en felles definisjon av tvang, men Helse- og omsorgsdepartementet har ikke tatt dette med i sin nye lovproposisjon. Artikkelen argumenterer for at Stortinget må ta ansvar og sørge for en felles tvangslov for å sikre bedre rettssikkerhet og helhetlig behandling av sårbare personer.
3 måneder siden
Artikkelen belyser forskjeller i sykelønnsordninger mellom ulike grupper i samfunnet. Mens NHO-ansatte og stortingsrepresentanter har gullkantede ordninger med full lønn under sykdom, foreslås det kutt i sykelønnen for vanlige arbeidstakere. Dette skaper et klasseskille, der de med tariffestet full lønn går fri, mens de i privat sektor risikerer dårligere velferdsrettigheter. Forslag om å straffe bedrifter som gir ekstra sykelønn sees som et angrep på avtalefriheten. Artikkelen kritiserer høyresiden for å prioritere kutt i sykelønnen til vanlige folk, mens de selv beholder sine gode ordninger.