Krigsseileren Oscar Anderson døde i England, 103 år gammel. Han var en av de siste gjenlevende krigsseilerne fra andre verdenskrig og fraktet livsviktige varer for de allierte. Etter krigen flyttet han til England.
Han fikk problemer med å betale for sykehjemsoppholdet, og risikerte å måtte flytte fra sykehjemmet. Norsk Sjømannsforbund samlet inn penger og ba myndighetene gripe inn.
Regjeringen endret regelverket slik at krigsseilere i utlandet får dekket egenandel for sykehjem. De siste månedene betalte Norge for Andersons sykehjemsopphold.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Krigsseileren Oscar Anderson er død i England, 103 år gammel. Han var en av de siste gjenlevende krigsseilerne og deltok i konvoifart under andre verdenskrig. Anderson kom nylig i fokus da det ble kjent at han ikke hadde råd til sykehjemsoppholdet sitt. Norsk Sjømannsforbund samlet inn penger og presset myndighetene til å ta ansvar. Regjeringen endret regelverket slik at krigsseilere bosatt i utlandet får dekket egenandeler for sykehjemsopphold. De siste månedene betalte Norge for Andersons opphold. Anderson var et mangeårig medlem av Norsk Sjømannsforbund.
4 måneder siden
Skøyteløperen Nils Aaness er død, 88 år gammel. Han var en sentral skikkelse i norsk skøytesport på 1960-tallet, sammen med Knut «Kupper'n» Johannesen. Aaness vant EM-gull i Göteborg i 1963, der fire nordmenn toppet resultatlistene. Samme år tok han VM-bronse og satte verdensrekord sammenlagt på Bislett. Han deltok i to OL og ble tildelt Oscar-statuetten i 1963. Aaness var aktiv i skøytemiljøet helt til det siste og ga bort sin premiesamling til hjemkommunen Andøy i 2008.
1 måned siden
John «Paddy» Hemingway, den siste gjenlevende piloten fra slaget om Storbritannia, er død i en alder av 105 år. Hemingway var en del av «de få», pilotene som forsvarte Storbritannia mot Nazi-Tysklands Luftwaffe i 1940, og bidro til å stanse Hitlers invasjonsplaner. Han vervet seg til RAF i 1938 og ble tildelt Distinguished Flying Cross for sin tapperhet. Både prins William og statsminister Keir Starmer har hedret Hemingway for hans bidrag under andre verdenskrig.
4 måneder siden
Skøyteløper Nils Aaness er død, 88 år gammel. Han var en sentral skikkelse i norsk skøytesport på 1960-tallet. Aaness vant EM-gull i Göteborg i 1963, foran Knut «Kupper'n» Johannesen og Per Ivar Moe. Samme år tok han også VM-bronse og satte verdensrekord sammenlagt på Bislett. Han deltok i to olympiske vinterleker. Aaness var en populær idrettsutøver og ble ofte gjenkjent. Han donerte sin premiesamling til hjemkommunen Andøy i 2008. Aaness var aktiv i skøytemiljøet helt til det siste.
1 måned siden
Odd Borlaug frå Sogn fylte 108 år og er Noregs eldste mann. Sjølv om han ikkje dressa seg opp for dagen, tok han imot besøk og helsingar. Borlaug deltok i kampane i Valdres under andre verdskrig og er framleis aktiv, mellom anna som laksefiskar. Han bur heime og klarar seg sjølv med litt hjelp, og ser fram til lysare tider og laksesesongen. Statsminister Jonas Gahr Støre sende ei videhelsing til Borlaug i høve dagen.
4 måneder siden
Mons (92) bor alene på gården Hustrulid, der han har bodd nesten hele livet. Han ønsker å bli boende der til sin død, til tross for at huset er rotete og han har behov for hjelp. Han har hatt et liv preget av ansvar for andre, og har ofret egne behov for å ta vare på sin mor og gården. Han har nå redusert hjemmehjelp, men nekter å flytte på sykehjem. Han har planlagt sin egen død hjemme med musikk han liker. Kommunen bekrefter at han mottar forsvarlige tjenester, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.
4 måneder siden
Warren Upton, den siste gjenlevende veteranen fra angrepet på Pearl Harbor, døde 105 år gammel. Upton var stasjonert på USS «Utah» da japanske styrker angrep marinebasen i Honolulu 7. desember 1941. Han overlevde da skipet sank etter å ha blitt truffet av torpedoer. Angrepet på Pearl Harbor førte til at USA gikk inn i andre verdenskrig. Totalt omkom 2403 amerikanere i angrepet, som regnes som et vendepunkt i krigen.
4 måneder siden
Tidligere president Jimmy Carter er død, 100 år gammel, og hylles for sitt engasjement for demokrati, menneskerettigheter og fredsarbeid. Statsminister Jonas Gahr Støre beskriver Carter som en varm og lyttende person. Også tidligere presidenter som Donald Trump og Bill Clinton roser Carters innsats for å forbedre amerikaneres liv. Carter mottok presidentens frihetsmedalje i 1999 og Nobels fredspris i 2002 for sitt arbeid med å løse internasjonale konflikter. Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik uttrykker vemod over Carters bortgang og fremhever deres felles engasjement for fred og menneskerettigheter.
4 måneder siden
Milliardær Olav Thon døde 16. november, 101 år gammel, og etterlot seg over 2 milliarder kroner. Arven skal fordeles mellom Olav Thon Stiftelsen og 30 familiemedlemmer som er nevnt i testamentet. Advokat Rolf W. Markussen er utpekt som testamentfullbyrder og jobber med å få oversikt over de nøyaktige verdiene. Det er antatt at hoveddelen av arven vil gå til stiftelsen, mens slektningene vil motta millionbeløp. Thons ligningsformue var på 2,4 milliarder i 2022.
1 måned siden
Knut «Kupper'n» Johannesen (91) er avhengig av hjelp i hverdagen på grunn av dårlig balanse, men holder humøret oppe. Nylig deltok han på et arrangement med skøytelandslaget, hvor han sjarmerte med sin karisma og humor. Han forteller åpent om sin hverdag, som inkluderer besøk på dagsenter og trening hjemme. Kupper'n bor fortsatt i huset sitt på Bøler, hvor han har bodd alene siden kona døde. Han har også truffet Kong Harald. Selv om han tidligere trodde han hadde gitt sitt siste intervju, er han fortsatt en populær skikkelse og setter pris på å møte nye og gamle kjente.
2 måneder siden
En pasient ved et sykehjem i Moss døde etter å ha blitt servert feil type mat. Pasienten hadde svelgevansker og skulle kun ha most mat, men en vikar ga vedkommende mat som ikke var tilpasset dette. Pasienten satte maten i halsen og ble fraktet til sykehus, hvor døden ble konstatert. Hendelsen er meldt til Statsforvalteren, og en avviksmelding peker på brudd på sykehjemmets rutiner som en medvirkende årsak. Ledelsen betegner hendelsen som en menneskelig svikt og avventer å kommentere saken ytterligere til den er ferdigbehandlet av Statsforvalteren.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Trond Vesterås (68), en ALS-pasient som opplevde å bli tvangsflyttet av Gjøvik kommune til en skjermet avdeling for demente. Flyttingen skjedde etter at Vesterås hadde klaget på forholdene ved sitt tidligere omsorgssenter. Kommunen begrunnet først flyttingen med at Vesterås manglet samtykkekompetanse, men trakk vedtaket tilbake dagen etter. Vesterås selv opplever oppholdet på den skjermede avdelingen som svært negativt, preget av hyling og skriking, og han savner muligheten til å spise middag sammen med andre beboere. Pasient- og brukerombudet har klaget på tvangsvedtaket, og stiller spørsmål ved vurderingen av Vesterås' samtykkekompetanse. Vesterås har søkt om overflytting til en lindrende avdeling, men har fått avslag. Statsforvalteren og Pasient- og brukerombudet er uenige om klagen er gyldig eller ikke.
4 måneder siden
Bydelsutvalget i Nordre Aker har vedtatt å oppkalle en del av Nydalen Allé til Olav Thons Gate, til minne om hotelleieren og milliardæren Olav Thon som døde 101 år gammel. Veistrekningen ligger ved Storosenteret, et kjøpesenter Thon eide og utviklet. Flertallet i bydelsutvalget, bestående av Høyre, Venstre og Frp, støttet forslaget, mens de rødgrønne partiene stemte imot. Navnevedtaket skal nå godkjennes av Språkrådet og andre instanser før det kan implementeres. Enken etter Thon, Sissel Berdal Thon, uttrykker glede over initiativet.
9 dager siden
Målfrid Vartdal (95) har fått buplikt på småbruket hun vokste opp på i Volda kommune, til tross for at kommunen tidligere vurderte huset som ubeboelig. Etter at broren hennes døde og testamenterte gården til en annen, fikk den nye eieren fritak fra buplikten. Da Målfrid kjøpte ut denne eieren og søkte om fritak, snudde kommunen og krevde at hun eller noen andre må bo på eiendommen i flere år. Kommunen har strammet inn på buplikten for å hindre at hus står tomme eller brukes som ferieboliger. Familien mener huset er i så dårlig stand at det bør rives, og at det vil bli dyrere å renovere enn å bygge nytt. Ordføreren i Volda understreker viktigheten av at folk bor i bygdene, og kommunen har gitt Målfrid tre år på å sette i stand huset før tvangssalg kan vurderes. Nå skal statsforvaltaren avgjøre om huset kan beboes eller må rives.
1 måned siden
Den tidligere KGB-obersten og dobbeltagenten for britisk etterretning, Oleg Gordijevskij, er død i en alder av 86 år. Gordijevskij forsynte MI6 og MI5 med viktig etterretningsinformasjon, og i 1983 advarte han om at Sovjetunionen forberedte seg på et angrep, noe som bidro til å avverge en potensiell atomkrig. Etter å ha blitt mistenkt i Moskva, ble han smuglet over grensen til Finland i et bagasjerom. Hans informasjon førte til utvisning av 25 sovjetiske agenter fra Storbritannia, og han ble senere hedret av dronningen for sine tjenester.