Den tyrkiske sentralbanken overrasker markedet med å heve styringsrenten kraftig, opp til 46 prosent, i et forsøk på å bekjempe høy inflasjon og styrke landets valuta, liraen.
Tiltaket kommer etter en periode med økonomisk uro, inkludert en betydelig svekkelse av liraen etter arrestasjonen av Istanbuls borgermester.
Sentralbanken understreker at den vil opprettholde en stram pengepolitikk inntil prisstabilitet er oppnådd, men de høye rentene har allerede ført til at flere selskaper utsetter investeringer.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Sentralbanken i Brasil har hevet styringsrenten til 14,25 prosent som følge av vedvarende høy prisvekst. I sin begrunnelse peker banken på et utfordrende globalt økonomisk miljø, spesielt knyttet til usikkerhet rundt USAs handelspolitikk. Sentralbanken fremhever at risikoen for ytterligere inflasjon er til stede, med prognoser som viser en forventet inflasjon på 5,7 prosent i 2025 og 4,5 prosent i 2026. Målet er å redusere inflasjonen til 4,5 prosent, som er sentralbankens definerte mål. Tiltaket var forventet av markedet.
11 dager siden
Artikkelen sammenligner Norges rente med land som har ekstremt høye renter. Venezuela topper listen med 59 prosent rente på grunn av økonomisk krise og sanksjoner. Tyrkia følger etter med 46 prosent etter en kraftig renteheving for å stagge inflasjonen. Flere afrikanske land, inkludert Zimbabwe, har også svært høye renter. I Norge er styringsrenten 4,5 prosent, og sentralbanken har signalisert mulige rentekutt i 2025, noe som har blitt møtt med kritikk fra blant annet LO.
1 måned siden
Den norske kronen opplever en markant styrking mot dollaren i mars, drevet av overraskende høye inflasjonstall og forventninger om økte renter. Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR Bank fremhever at Donald Trumps konfronterende politikk og usikkerhet rundt tollsatser også bidrar til denne utviklingen. Tirsdag kostet en dollar 10,70 kroner, ned fra 10,90 før helgen. Statistikk fra SSB viser en prisstigning på 3,6 prosent i februar, noe som ifølge Nordeas sjeføkonom Kjetil Olsen gjør et rentekutt mindre sannsynlig. Olsen spår at Norges Bank må heve rentebanen med 50 punkter.
1 måned siden
Overraskende høye inflasjonstall på 3,6 prosent reduserer forventningene om en rask rentenedgang. Økonomer er bekymret over prisstigningen, særlig på matvarer, forsterket av en svak krone. Internasjonalt truer handelskrig med økte priser og økonomisk nedgang, noe som kan ramme Norge hardt. Usikkerheten fører til at bedrifter utsetter investeringer og flytter kapital ut av landet. Mange nordmenn har ikke opplevd en alvorlig økonomisk krise, og det er en utbredt forventning om at staten vil bruke oljefondet for å stabilisere økonomien.
1 måned siden
Den norske kronen styrker seg markant mot både euro og dollar, og handles nå på sitt sterkeste nivå siden juli i fjor. Denne styrkingen kommer som følge av overraskende høye inflasjonstall for februar, noe som har skapt usikkerhet rundt Norges Banks kommende rentebeslutning. Flere økonomer spekulerer nå i om rentekuttet vil utebli. Handelsbanken påpeker at de sterke inflasjonstallene har ført til en reprising av det norske rentemarkedet, og valutastrateg Nils Kristian Knudsen fremhever at kronen har blitt en attraktiv valuta for investorer.
1 måned siden
Norges Bank overrasker markedet ved å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, til tross for tidligere signaler om et mulig rentekutt i mars. Beslutningen begrunnes med en uventet høy prisvekst i februar, hvor kjerneinflasjonen steg til 3,4 prosent, godt over Norges Banks mål. Sentralbanken anslår nå at det mest sannsynlig vil komme to rentekutt i løpet av 2025. Lav arbeidsledighet, økte boligpriser og forventninger om sterk lønnsvekst har også påvirket beslutningen om å utsette rentekuttet.
1 måned siden
Norges Bank overrasker markedet ved å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, til tross for tidligere forventninger om rentekutt. Sjeføkonomer peker på en mer «haukete» rentebane fremover, som signaliserer en strammere pengepolitikk. Usikkerhet knyttes til fremtidig renteutvikling, men det antydes rente på fire prosent i mars neste år, med potensielle kutt i september og desember. Beslutningen begrunnes med høyere kjerneinflasjon enn ventet, samt høyere vekst i næringslivet og lav arbeidsledighet. Prisvekst og arbeidsledighet fremheves som de viktigste faktorene for Norges Banks rentebeslutning.
3 måneder siden
Etter en periode med renteøkninger, er det forventet at Norges Bank vil sette ned renten. Imidlertid har de langsiktige rentene begynt å stige igjen, hovedsakelig på grunn av usikkerhet knyttet til Donald Trumps økonomiske politikk. Markedet frykter at Trumps planer om høye tollsatser og skattekutt vil føre til økt inflasjon. Dette har ført til at risikopremien i rentemarkedet har økt, og lange renter har steget både i Norge, Sverige og USA. Den amerikanske sentralbanken kan bli tvunget til å sette planlagte rentekutt på vent, og kanskje til og med øke styringsrenten igjen.
21 dager siden
Uroen på verdens børser fortsetter etter at Donald Trump doblet tollene mot Kina. Eksperter er usikre på hva dette betyr for renten i Norge. Handelskrig, svak krone og svak økonomisk vekst trekker i ulike retninger. Høyere tollsatser kan føre til økt inflasjon, som kan tale for å holde rentene høye. Ekspertene tror ikke svingningene i aksjemarkedet vil ha stor innvirkning på rentene, med mindre det kommer et kraftig fall som påvirker folks forbruk og bedriftenes investeringer.
1 måned siden
Norges Bank overrasket mange ved å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, i et forsøk på å dempe prisveksten. Dette skjer til tross for forventninger om rentefall og kritikk mot regjeringens økonomiske politikk, som anklages for å bidra til høyere priser og renter sammenlignet med nabolandene. Opposisjonen etterlyser skattelettelser og tiltak for å redusere matvareprisene, mens Norges Bank antyder et mulig rentefall senere i år, men forventer at det vil ta tid før prisveksten når målet.
3 måneder siden
Norges Bank har besluttet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Dette var i tråd med forventningene til de fleste økonomer. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache gjentok at det første rentekuttet trolig vil komme i mars. Den høye prisveksten har vært en utfordring, og Norges Bank har derfor hevet renten flere ganger siden høsten 2021. Nå vurderer komiteen at det snart er tid for å begynne å sette renten ned, men understreker at det fortsatt er behov for en innstrammende pengepolitikk for å stabilisere prisveksten.
1 måned siden
Det er stor spenning før rentemøtet i Norges Bank. DNB Markets spår at en sterkere krone kan føre til lavere rentebane, dersom Norges Bank anser styrkingen som vedvarende. Kronen har styrket seg betydelig den siste tiden. Selv om DNB Markets ikke forventer rentekutt i mars, er det stor usikkerhet knyttet til Norges Banks beslutning, spesielt etter overraskende høye inflasjonstall. En undersøkelse viser at 16 meglerhus tror på uendret rente, mens 9 venter et kutt.
1 måned siden
En overraskende høy prisstigning i februar har ført til debatt om Norges Banks planlagte rentekutt i mars. Flere økonomer tviler på at sentralbanken vil senke renten, mens sjeføkonom Nejra Macic mener markedet overreagerer. Macic tror fortsatt på et rentekutt i mars, men forventer færre kutt totalt sett. Økonomiprofessor Kjetil Storesletten mener renten bør heves for å styrke kronen. Finansminister Stoltenberg understreker at Norges Bank bestemmer renten, og at regjeringen fører en ansvarlig budsjettpolitikk. Norges Banks neste rentebeslutning kommer 27. mars.
1 måned siden
Norges Bank står overfor en viktig rentebeslutning, der markedet er delt mellom forventninger om uendret rente på 4,5 prosent og et mulig rentekutt. Sterkere aktivitet i norsk økonomi og et vedvarende inflasjonspress gjør det vanskelig å kutte renten umiddelbart. Samtidig skaper internasjonal usikkerhet, spesielt knyttet til Donald Trumps handelspolitikk og utviklingen av globale renter, ytterligere kompleksitet. Sentralbanksjefen har tidligere antydet et mulig rentekutt i mars, men den siste tidens økonomiske tall tyder på at dette kan bli utsatt. Norges Banks hovedmål er å stabilisere prisveksten rundt 2 prosent og bidra til en stabil økonomisk utvikling.
1 måned siden
Etter overraskende inflasjonstall for februar har flere banker valgt å øke sine fastrenter før Norges Banks rentemøte. Markedssjef i Renteradar, Sindre Noss, påpeker at forventningene om fremtidige rentekutt er redusert, og at markedsrentene har steget betraktelig. Noss anbefaler de som vurderer å binde renten, å handle raskt, da han forventer at flere banker vil følge etter med renteøkninger. Nordea har uttalt at rentepausen kan vare i opptil to år.