Til tross for Donald Trumps trusler om å trekke tilbake midler fra Joe Bidens Inflation Reduction Act (IRA), tror direktøren for låneprogrammet i det amerikanske energidepartementet, Jigar Shah, at den grønne omstillingen i USA vil fortsette. Han viser til at grønn industri vokste under Trumps første periode, og at IRA-midler har ført til store investeringer i republikanske stater.
Shah mener at amerikanere ser verdien av ren teknologi, og at omstillingen ikke primært drives av klimabekymringer.
Selv om det har vært utfordringer med implementeringen av Bidens plan, er han optimistisk for fremtiden.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Klimaforsker Kikki Kleiven kritiserer Donald Trumps planer om å reversere USAs satsing på fornybar energi, og mener det er en selvmotsigelse da USA trenger store mengder kraft til kunstig intelligens. Hun påpeker at Trumps fokus på fossil energi kan svekke USAs posisjon i den globale konkurransen med Kina, som satser tungt på grønn energi. Kleiven viser til at Joe Bidens «The IRA Act» har ført til store investeringer i fornybar energi, også i republikanske distrikter, og at en reversering vil være et tap for disse regionene. Nordeas bærekraftsekspert Thina Saltvedt deler Kleivens tvil om Trumps planer, og peker på at flere selskaper allerede endrer sine retningslinjer i frykt for Trumps reaksjoner. Saltvedt mener også at Trumps politikk kan føre til økt oljeeksport fra USA, men at dette også vil påvirkes av geopolitiske forhold.
1 måned siden
Artikkelen utforsker kontrasten mellom Donald Trumps satsing på fossil energi og Kinas massive investeringer i grønn teknologi. Kina har etablert seg som verdensledende innenfor elbiler og ser grønn teknologi som en mulighet for økonomisk vekst og forbedring av miljøprofilen. Trump anser klima som en 'woke'-sak og ønsker å gjenopplive fossilbilindustrien i USA. Kina sliter med å dekke sitt økende energibehov og er fortsatt avhengig av kullkraft, men det er et håp om at de nærmer seg en utslippstopp. Eksperter påpeker at Trumps politikk kan skape usikkerhet i verdensøkonomien, mens Kinas satsing på grønn teknologi kan gi dem strategiske fordeler.
2 måneder siden
Donald Trump har satt USAs største klimasatsing, Inflation Reduction Act (IRA), på vent, noe som fører til at milliarder av dollar er satt på vent og hundretusener av jobber er i fare. Tiltaket rammer også lokalsamfunn som er avhengige av støtte for å reparere skader etter ekstremvær. Selv om klimasatsingen ble vedtatt av demokratene, har 80 prosent av pengene gått til republikanske delstater. Kritikere frykter alvorlige konsekvenser for klimaarbeidet og økonomien, og flere selskaper har allerede permittert ansatte. Trump-administrasjonen har også begynt å fjerne omtale av klimaendringer fra offentlige nettsider, noe som vekker bekymring blant forskere.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringen for at Donald Trump vil trekke USA ut av internasjonalt klimasamarbeid hvis han blir president igjen. Trump trakk tidligere USA ut av Parisavtalen, og det fryktes at han vil gjøre det igjen, denne gangen raskere. Det er også bekymring for at han vil trekke USA ut av FNs klimakonvensjon, noe som vil gjøre det vanskelig å komme tilbake. I tillegg kan Trump reversere Biden-administrasjonens klimareformer og åpne for økt olje- og gassutvinning. Det er også frykt for at han vil kutte i forskningsbudsjetter. Utslippene gikk ned under Trumps første periode, men dette skyldes langsiktige trender, ikke hans politikk.
3 måneder siden
Donald Trump har varslet en storsatsing på olje- og gassproduksjon i USA, med mål om å øke produksjonen med 3 millioner oljeekvivalenter per dag. Dette kan føre til lavere oljepriser globalt, noe som kan ramme norsk økonomi negativt. Samtidig ønsker Trump å fylle USAs strategiske oljereserver, noe som kan stramme markedet og øke prisene. Eksperter peker på usikkerhetsmomenter knyttet til private selskapers investeringsvilje, effekten av sanksjoner og den globale økonomiske utviklingen. Norsk oljepolitikk bør ifølge eksperter holde stø kurs, uavhengig av Trumps politikk.
1 måned siden
Bård Vegar Solhjell, tidligere kunnskapsminister og miljøvernminister, er ansatt som ny leder for Fornybar Norge etter Åslaug Haga. Solhjell mener utvikling av fornybar energi er avgjørende for klima, industri og energisikkerhet i Norge og Europa. Styreleder Steffen Syvertsen fremhever at Solhjells erfaring blir viktig for å sikre gode rammevilkår for næringen. Fornybar energi har møtt motstand, spesielt vindkraft, og solbransjen opplever nedbemanninger. Regjeringens kommende fastpris på strøm kan skape utfordringer for solcelleutbygging og salg av varmepumper.
3 måneder siden
Nordea forventer at Donald Trumps politikk vil gi en «Trumpflasjon» med økt økonomisk vekst og inflasjon i USA. De tror ikke på flere rentekutt fra Federal Reserve i 2025, og ser for seg et oppsving i investeringer og sysselsetting. Trumps handels- og innvandringspolitikk, inkludert tollsatser og deportasjoner, forventes å drive prisveksten opp. Redusert arbeidsinnvandring kan føre til mangel på arbeidskraft og økte lønninger, som igjen kan bidra til høyere inflasjon. Nordea mener at amerikansk økonomi tåler høyere renter enn tidligere antatt, og at den nøytrale renten kan være høyere enn tidligere anslått.
3 måneder siden
President Trumps planer om å maksimere amerikansk oljeproduksjon møter utfordringer på grunn av markedskrefter og investorers krav om lønnsomhet. Til tross for Trumps retorikk om å fjerne byråkrati og øke produksjonen, er oljemarkedet først og fremst drevet av markedskrefter og selskapenes egne strategier. USAs oljeproduksjon ventes å vokse mindre under Trump enn under Biden, og fallende oljepriser gjør det mindre lønnsomt for selskapene å øke produksjonen, spesielt den dyre skiferoljen. En mulighet for Trump kan være økt produksjon av amerikansk skifergass, spesielt med tanke på de høye gassprisene i Europa, men dette krever store investeringer i infrastruktur.
1 måned siden
Donald Trump har varslet en umiddelbar satsing på økt kullbasert energiproduksjon i USA. Han mener at tidligere miljøvernpolitikk har holdt landet tilbake og gitt andre nasjoner, spesielt Kina, et økonomisk fortrinn. Trump ønsker å øke produksjonen av olje og kull, samtidig som han vil redusere satsingen på grønn energi. USA godkjente nylig en forlengelse av Delfin LNGs eksport av flytende naturgass til store økonomier i Asia og Europa, til tross for tidligere pauser i slike godkjenninger under Joe Biden for å vurdere miljøeffektene.
22 dager siden
Donald Trump har signert en presidentordre for å øke kullproduksjonen i USA, med mål om å fremskynde lisensiering og fjerne reguleringer. Han ønsker å redde kullkraftverk og investere i ny kullteknologi. Miljøorganisasjoner kritiserer tiltaket og mener det er et steg tilbake, mens kullprodusentenes aksjekurser har steget. Tiltaket kommer samtidig som USAs strømbehov øker, drevet av datasentre, elbiler og kryptovaluta. Tidligere forsøk fra Trump på å subsidiere kullkraftverk har blitt avvist av FERC.
3 måneder siden
En artikkel diskuterer hvordan Donald Trumps presidentskap kan påvirke Norge. Investeringsdirektør Robert Næss spår at Trumps fokus på kutt i offentlig sektor kan inspirere norske politikere, noe som kan føre til tap av arbeidsplasser. NHH-professor Ola Honningdal Grytten mener dette kan være positivt for norsk økonomi. Artikkelen tar også for seg hvordan Trumps politikk kan begrense rentekutt og føre til høyere renter. I tillegg diskuteres Trumps planer om toll på varer til USA, som kan gjøre amerikanske varer dyrere. Næss mener Norge har en god forhandlingsposisjon, men at toll på sjømat kan gi kortsiktige konsekvenser.
1 måned siden
Donald Trumps toll på stål og aluminium skaper uforutsigbarhet for norsk næringsliv. Industribedriften Storvik opplever toll på sine produkter og frykter for fremtidige bestillinger. Innovasjon Norge ser en økning i henvendelser fra bedrifter som er usikre på hvordan de skal forholde seg til situasjonen, og anbefaler å vurdere alternative markeder. Økonomiprofessor Ola Grytten mener likevel at bedrifter bør fortsette å investere for å oppnå avkastning, selv om det er usikkert.
3 måneder siden
USA har igjen trukket seg fra Parisavtalen, noe som eksperter mener kan få større konsekvenser enn under Trumps forrige presidentperiode. Denne gangen vil USA være ute av avtalen i en lengre periode, noe som kan svekke avtalens tyngde og føre til at flere land følger etter. Det er også frykt for at klimagassutslippene vil øke, og at USA ikke lenger vil bidra til klimafinansiering. Samtidig kan Trumps politikk hemme utviklingen av klimateknologi i USA. Det er likevel håp om at demokratiske stater i USA vil fortsette klimaarbeidet, og at andre land kan ta en lederrolle i klimapolitikken.
3 måneder siden
Oljefondssjef Nicolai Tangen mener Donald Trump kan være svært gunstig for Oljefondet, som har over halvparten av sine investeringer i USA. Tangen, som deltar på World Economic Forum i Davos, uttaler at amerikanske bedriftsledere er optimistiske og at markedet har reagert positivt etter Trumps valg. Han forventer mindre reguleringer og økt økonomisk vekst i USA under Trump, noe som vil være positivt for aksjemarkedet på kort sikt. Samtidig påpeker Tangen at Trumps politikk kan ha negative konsekvenser for samfunnet på lengre sikt, og at importrestriksjoner kan føre til økt prisvekst.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer knyttet til fondssparing i lys av Donald Trumps presidentskap. Rekordmange nordmenn sparer i fond, spesielt globale indeksfond som har stor eksponering mot amerikanske selskaper. Forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim råder sparere med lang horisont til å holde seg til sin eksisterende strategi og ikke la seg stresse av markedssvingninger. Han mener også at Trumps politikk kan være positiv for børsen. Aksjestrateg Paul Harper påpeker at mange amerikanske selskaper har global eksponering, og at det er vanskelig å gi bastante råd. Ekspertene understreker viktigheten av å vurdere egen risikovillighet og ikke ta forhastede beslutninger.