Donald Trump kommenterer frykten for en økonomisk resesjon i USA. Han uttrykker optimisme for landets økonomiske fremtid, til tross for nylige negative veksttall.
Donald Trump uttaler at han ikke frykter en resesjon i USA, selv om han innrømmer at «alt kan skje». Han beskriver den nåværende situasjonen som en overgangsperiode og forventer en fantastisk økonomisk utvikling, potensielt den beste i landets historie.
Uttalelsene kommer etter at frykten for en resesjon har økt i USA. En resesjon defineres i artikkelen som negativ økonomisk vekst over to påfølgende kvartaler, ofte med økt arbeidsledighet.
Nylige tall viser at USAs økonomi krympet med 0,3 prosent i første kvartal, noe som er den svakeste utviklingen siden første kvartal 2022. Denne nedgangen, som markerer en kraftig endring fra 2,4 prosent vekst i forrige kvartal, forklares med et fall i offentlige utgifter og en betydelig økning i import, sistnevnte påvirket av selskapers forsøk på å importere varer før nye tollsatser ble innført.
Donald Trump
Kristen Welker
NBC
Forbes
BBC
Dagbladet
USA
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Den humanitære situasjonen i Gaza forverres dramatisk etter at grensene har vært stengt i to måneder, noe som hindrer innførsel av nødhjelp. Hjelpeorganisasjoner beskriver situasjonen som kritisk med mangel på mat og medisiner, og frykter at Israel vil kontrollere fremtidig nødhjelpsdistribusjon. Sivile tap fortsetter, blant annet ble to fire år gamle tvillingsøstre drept i et israelsk angrep mot et boligbygg i Gaza by.
Ukrainas president Zelenskyj advarer internasjonale ledere mot å delta på Moskvas seiersparade 9. mai, og hevder Russland kan iscenesette hendelser. Samtidig kommer det frem at Ukraina koblet seg fra Russlands kraftnett timer før invasjonen i 2022. Amerikansk etterretning antyder at Putin kan ha justert krigsmålene til å sikre erobret territorium, noe som påvirker Trumps tro på en fredsavtale. Russland styrker også båndene til Nord-Korea og Kina som en del av en strategi mot Vesten.
Trump-administrasjonen stenger et omstridt smutthull som har tillatt tollfri import av varer under 800 dollar, spesielt fra Kina, for å hjelpe amerikanske bedrifter. Samtidig fordømmer høyesterettsdommer Ketanji Brown Jackson Trumps angrep på dommere som blokkerer hans politikk, og kaller det et angrep på demokratiet. President Trump har også publisert et KI-generert bilde av seg selv som pave på Truth Social.
Kina gjennomfører en atomopprustning i et tempo som aldri tidligere er observert, ifølge norsk ekspert. Årsaken antas å være kinesisk frykt for USAs evne til et kjernefysisk førsteslag. Amerikansk etterretning anslår at Kina vil øke antallet stridshoder til over 1000 innen 2030. Opprustningen skjer utenfor våpenkontrollavtaler og kan gi Kina et robust arsenal, potensielt for å muliggjøre et angrep på Taiwan.
Pressefriheten er under globalt press, og journalister møter økende fare, trusler og sensur i mange land, inkludert demokratier. Samtidig viser undersøkelser synkende tillit til tradisjonelle medier, spesielt blant unge, som i økende grad bruker alternative kilder. Debattanter etterlyser mer demokratisk folkeskikk i samfunnsdebatten. I London ble en utstilling med politiske karikaturtegninger avlyst av frykt for å støte.
Warren Buffets Berkshire Hathaway leverer et sterkt kvartalsresultat og har en rekordhøy kontantbeholdning på 347,7 milliarder dollar. Samtidig advarer Oljefondssjef Nicolai Tangen om at en eskalerende tollkrig kan få store negative konsekvenser for fondets verdi, selv om fondet har falt mindre enn kronekursen skulle tilsi hittil. Stigende gullpriser bidrar også til økt inntjening og konflikt for væpnede grupper i Colombia.
3 dager siden
USAs økonomi krympet i første kvartal 2025, ifølge nye tall. President Donald Trump legger umiddelbart skylden på tidligere president Joe Biden.
1 måned siden
President Trump erkjenner at USAs økonomi kan gå inn i en resesjon som følge av hans omfattende økonomiske reformer, inkludert økte tollsatser og innstramminger i innvandringen. Han beskriver dette som en overgangsperiode, men markedene er ustabile på grunn av usikkerhet rundt tollsatser, særlig i handelen med Canada og Mexico. Finansministeren advarer om en vanskelig avvenningsperiode fra statlige utgifter. Samtidig øker bekymringen for arbeidsmarkedet, der nedbemanninger i offentlig sektor kan svekke sysselsettingen. Kongressen har frist til fredag for å unngå en nedstenging av statsapparatet.
1 måned siden
Artikkelen omhandler den økende frykten for resesjon i USA, hvor storbanker som Goldman Sachs og Morgan Stanley nedjusterer sine prognoser for økonomisk vekst. Samtidig viser en indikator fra Federal Reserve at USAs BNP kan falle i første kvartal. Økonomer har ulike syn på situasjonen; noen mener resesjonsfrykten er overdreven og tror på økte investeringer, mens andre ser børsfall som en mulighet for å iverksette nødvendige tiltak for å snu utviklingen. Artikkelen diskuterer også Trumps økonomiske politikk, inkludert tollsatser, og bekymringer for at fokus på krig og nasjonalisme kan forverre den økonomiske situasjonen.
2 dager siden
President Donald Trump innrømmer at måten hans tollsatser oppfattes på er et problem. Dette skjer samtidig som den amerikanske økonomien bremser opp og aksjemarkedet faller.
1 måned siden
Donald Trump kunngjør nye tollsatser for USA, som finansministeren beskriver som potensielt de mest massive på mange tiår. Tiltakene inkluderer forventet toll på biler, legemidler og databrikker, og skal gjelde alle land. Trump begrunner dette med behovet for å beskytte amerikanske interesser og mener utenlandske selskaper har undergravd amerikansk industri. Flere økonomer og EU frykter en handelskrig som kan føre til økte priser, redusert økonomisk vekst og uro i aksjemarkedene. Goldman Sachs har allerede nedjustert sine anslag for amerikansk økonomi som følge av de varslede tolløkningene.
2 dager siden
President Donald Trump har vært 100 dager i Det hvite hus. Perioden har vært preget av kaos og økonomisk usikkerhet, inkludert stans i amerikansk vekst.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den tollkrigen som har startet etter initiativ fra Trump, med økte tollsatser på importvarer fra Kina, Canada og Mexico. Dette forventes å føre til høyere priser for amerikanske forbrukere og bekymring for reduserte marginer i varehandelen. Markedet har reagert begrenset, men eksperter som Paul Krugman advarer mot usikkerheten og de negative konsekvensene av Trumps politikk. Samtidig viser ferske tall at den amerikanske økonomien allerede viser tegn til å miste fart, med svakere utvikling i forbruk og boligbygging.
1 måned siden
Donald Trump har innført nye tollsatser for å redusere USAs avhengighet av utenlandske varer, et tiltak han kaller en «frigjøringsdag» som skal lede til en ny gullalder. Eksperter frykter at dette kan utløse en handelskrig med kraftige mottiltak fra handelspartnere. Investorer forbereder seg på markedssjokk, og det er bekymring for at økonomien kan stagnere. Norske bedrifter som eksporterer til USA, kan bli rammet, og usikkerhet rundt hvordan de vil håndtere tollsatsene råder.
3 dager siden
Den amerikanske økonomien opplevde en nedgang i første kvartal i år. Dette førte til et umiddelbart fall på Wall Street ved åpning.
1 måned siden
Donald Trumps innføring av nye tollsatser på import fra EU og Norge skaper betydelig uro i markedene. En analytiker forventer et markant fall på Oslo Børs. Asiatiske børser opplever kraftige nedganger, og Wall Street viser også negativ utvikling etter stengetid. Investorer frykter at Trumps handelspolitikk vil skade den globale økonomien og potensielt utløse en resesjon i USA. De nye tollsatsene rammer særlig eksportorienterte økonomier og teknologiselskaper hardt.
3 dager siden
USAs økonomi opplevde en nedgang i årets første kvartal. Dette er den første tilbakegangen siden 2022.
1 måned siden
Artikkelen belyser økende bekymring blant økonomer for en mulig resesjon i USA, drevet av handelskrigen og president Trumps økonomiske politikk. Professor Steinar Holden ved UiO påpeker at omfattende tollsatser kan utløse en resesjon, mens BI-professor Hilde Bjørnland advarer om svekket kjøpekraft som følge av økte priser. Handelsbankens sjeføkonom Marius Gonsholt Hov fremhever den negative effekten av usikkerhet på investeringer. Proteksjonisme kan også skade Norge gjennom redusert teknologiimport og vanskeligere forhold for eksportnæringen. Økonomene understreker at situasjonen er uoversiktlig, og at en resesjon ikke kan utelukkes.
1 måned siden
President Donald Trump har snudd i synet på USAs økonomiske fremtid og avviser nå at landet står overfor en resesjon. Uttalelsen kommer etter at Trump tidligere denne uken antydet en mulig «overgangsperiode» i økonomien, noe som førte til børsfall. Nå uttrykker han optimisme og sier landet vil «blomstre». Trump har også kjøpt en Tesla for å støtte Elon Musk. Samtidig skapte Trumps beslutning om å doble tollen på stål og aluminium fra Canada usikkerhet på Wall Street, som allerede har opplevd store svingninger den siste tiden.
11 dager siden
Donald Trumps innføring av høye tollsatser fra 2. april har skapt usikkerhet i verdensøkonomien og svingninger i finansmarkedene. Tollkrigen inkluderer blant annet 25 prosent toll på biler, stål og aluminium. Denne uken vil Det internasjonale pengefondet (IMF) presentere nedjusterte vekstanslag, samtidig som viktige næringslivsindekser fra flere land legges fram for første gang etter tollinnføringen. Eksperter mener at de økonomiske effektene først vil bli tydelige i arbeidsmarkedstallene i mai og juni. Det uttrykkes også bekymring for Trumps press på sentralbanksjef Jerome Powell, noe som kan skape uro i markedene og svekke tilliten til USA som investeringsobjekt. Usikkerheten rundt rammebetingelsene vurderes som det største problemet for økonomien framover.
1 måned siden
Børsuken starter med nedgang på Wall Street etter at Donald Trump åpnet for muligheten for resesjon i USA. Uttalelsene skaper usikkerhet rundt landets økonomiske politikk. De tre toneangivende indeksene faller markant, med teknologiindeksen Nasdaq i spissen. Sjefstrateg i Nordea Markets knytter utviklingen til Trumps uttalelser og bekymringer for kutt i offentlige utgifter. Samtidig faller rentene på amerikanske statsobligasjoner, noe som reflekterer en «risk off»-stemning i markedet. Investorer er bekymret for økte tollsatser, høyere arbeidsledighet og kutt i statlige stillinger, noe som øker utsiktene til en vekstbrems. Markedet venter nå på nye inflasjonstall før Federal Reserves rentemøte.