Partiet Sentrum og dets leder Geir Lippestad møter kritikk for sitt engasjement i pakistansk politikk. Spesielt et utspill om Nobels fredspris har skapt reaksjoner.
Artikkelen omhandler kritikken mot partiet Sentrum og dets leder Geir Lippestad for deres engasjement i pakistansk politikk, spesielt knyttet til den fengslede eksstatsministeren Imran Khan. Lippestad skal ha uttalt at partiet ville nominere Khan til Nobels fredspris hvis de ble valgt inn på Stortinget, noe Nobelinstituttets direktør Kristian Berg Harpviken kaller feilinformasjon og trøblete. To unge partimedlemmer, Ayesha Zaeem og Zain Ali Yusaf, forsvarer partiets handlinger og hevder det handler om å belyse menneskerettighetsbrudd og korrupsjon i Pakistan.
De mener Khan representerer håp for et bedre Pakistan. Pakistan-ekspert Elisabeth Eide støtter kritikken mot rettsvesenets bruk mot Khan, men avisenes kommentatorer kritiserer Sentrum for å bruke saken til politisk vinning.
Pakistans ambassadør til Norge, Saadia Altaf Qazi, uttaler at Khan er fengslet etter rettslige prosesser som fulgte loven. Andre partimedlemmer hevder norskpakistanere som engasjerer seg, blir kartlagt og truet.
Geir Lippestad
Ayesha Zaeem
Zain Ali Yusaf
Imran Khan
Kristian Berg Harpviken
Sentrum
VG
NRK
Nobelinstituttet
OsloMet
Pakistan
India
Kashmir
Norge
London
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
29 dager siden
Nobelinstituttet kritiserer Geir Lippestad og partiet Sentrum for å bruke en potensiell fredsprisnominasjon av Imran Khan som et middel for å vinne stemmer, særlig i det norsk-pakistanske miljøet. Lippestad avviser kritikken og hevder det er vanlig at politikere engasjerer seg i fredsprisdebatten. Partiet Sentrum hevder at Khan nå er nominert til fredsprisen, noe som har vakt internasjonal oppmerksomhet og ført til blandede reaksjoner. Nobelinstituttet understreker at de ikke kan kommentere nominasjonen, og at flere har protestert mot Khans kandidatur. Lippestad har tidligere blitt anklaget for lignende taktikk for å appellere til spesifikke velgergrupper.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Arbeiderpartiets fremgang på meningsmålingene etter Jens Stoltenbergs retur til norsk politikk som finansminister, og Høyres utfordringer med å opprettholde sin posisjon. Torbjørn Røe Isaksen påpeker at Høyre må stille seg vanskelige spørsmål om hvordan de skal gjenvinne politisk momentum, mens Frp vinner velgere med sin kritikk av statlig overformynderi. Julie Brodtkorb understreker at politikk er avgjørende for velgernes valg, og at Høyre må utvikle en politikk som appellerer til folk. Støres strategiske håndtering av Stoltenbergs inntreden i regjeringen fremheves som en faktor som kan ha styrket Arbeiderpartiet.
2 dager siden
Fremskrittspartiet foreslår å innføre livstidsforvaring for farlige gjengangere. Partiet mener dagens forvaringsinstitutt ikke alltid fungerer etter hensikten.
3 måneder siden
Denne artikkelen oppsummerer de viktigste politiske sakene i norske aviser mandag 13. januar. Venstre kritiserer Arbeiderpartiets forslag om å kutte strømkabler til utlandet, og mener det vil svekke kraftberedskapen. Høyre, Frp og Venstre lover å fjerne regjeringens forslag om turistskatt. Regjeringen foreslår å oppheve byggestopp av tilfluktsrom, noe som kan føre til høyere boligpriser. En ny partimåling viser at Høyre er størst, med Frp like bak og Ap som tredje største parti. Det spekuleres i at LO-leder Peggy Hessen Følsvik vil gå av i mai. Artikkelen dekker også temaer som NHOs syn på formuesskatt, landbrukets beredskapslager, private barnehagers fremtid, Norges oljepengebruk og EUs digitale tjenesteforordning.
4 måneder siden
Denne artikkelen gir en oversikt over de viktigste politiske sakene i norske aviser 19. desember. Den dekker et bredt spekter av temaer, inkludert svenske kriminelle nettverk i Norge, intern strid i Arbeiderpartiet om kraftkabler, og velgerstøtte til partileder Jonas Gahr Støre. Videre omhandler den Senterungdommens flørt med borgerlig side, Fremskrittspartiets fremgang, og Høyres isolerte posisjon i strømkabeldebatten. Artikkelen tar også for seg økonomiske aspekter som offentlig finansiering av batteriprosjekter og formuesskattens innvirkning på næringslivet. Internasjonale saker som Russlands anklager mot Norge, krigen i Ukraina, og bistandsbudsjettet er også inkludert.
2 dager siden
Debatten om straffenivået i Norge fortsetter å eskalere. Spesielt forvaring og mulig gjeninnføring av livstidsstraff diskuteres.
21 dager siden
Ap-ordfører Ann Jeanett Klinkenberg kritiserer Senterpartiet for å prioritere statsråder fremfor innføring av EU-direktiver, noe som utløser reaksjoner fra Sp. Marit Arnstad (Sp) stiller spørsmål ved Aps evne til samarbeid etter Klinkenbergs utspill. Klinkenberg modererer senere sin uttalelse og uttrykker håp om et rødgrønt samarbeid etter valget, til tross for uenighet om EØS-avtalen. Vedum antyder at mange Ap-velgere støtter Sp i EU-saken, mens Giske støtter Støre. Samtidig forlater Ingvild Kjerkol sentralstyret i Ap, og Klinkenberg og Emil Raaen blir valgt inn.
3 måneder siden
Artikkelen presenterer Fremskrittspartiets (FrP) kritikk av Magnus Marsdals klimapolitikk, som de mener vil svekke oljenæringen og norsk økonomi. FrP argumenterer for at norsk gass er viktig for å fase ut kull i Europa, og de kritiserer regjeringens satsing på havvind og karbonfangst som kostbar symbolpolitikk. De ønsker å begrense strømeksporten for å prioritere norske husholdninger og bedrifter. FrP mener Norge skal bidra til utslippskutt, men ikke ved å skrote egen olje- og gassproduksjon, da dette vil gi mer makt til udemokratiske land. De hevder deres politikk gir trygghet og vekst, i motsetning til venstresidens linje.
15 dager siden
I denne kronikken forsvarer Senterpartiets leder bruken av uttrykket «Det Norge vi er så glad i», som han opplever blir latterliggjort av politikere fra Høyre, Venstre og Arbeiderpartiet. Han argumenterer for at kritikken mot uttrykket skyldes grunnleggende uenighet om Norges forhold til EU, og en frykt for at EU-tilhengere ønsker å overføre for mye makt til Brussel. Han fremhever nasjonalstaten som avgjørende for å sikre folkestyret, ivareta fellesskapet og sikre at politikerne er nær nok folk til å forstå og løse deres problemer. Som eksempel nevner han partiets arbeid for å redusere drivstoffavgiftene, og understreker viktigheten av at makten ligger hos de folkevalgte i Norge, ikke hos EU-kommisærer.
3 måneder siden
Denne artikkelen oppsummerer flere aktuelle politiske saker. En professor mener sykefraværet i Norge har vært stabilt i flere tiår, mens Stein Erik Hagen uttrykker en preferanse for Sylvi Listhaug i formuesskatt-spørsmålet. Kunnskapsministeren ønsker strengere mobilbruk-regler i videregående skoler, og regjeringen vil styrke Sivilforsvaret. Det er også sterke reaksjoner mot regjeringens forslag om turistskatt. Andre saker inkluderer en stortingsrepresentant siktet for narkotika, kritikk av kommuners flytting av utviklingshemmede, og debatt om Norges forhold til EU og USA, spesielt med tanke på handelsavtaler. I tillegg diskuteres det om oljepenger bør øremerkes til visse formål, og det er kritikk mot regjeringens økonomiske politikk.
4 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre har mottatt kritikk fra egne partifeller som mener han bør vurdere å trekke seg som partileder. Støre bekrefter at han er kjent med uroen, men fastholder at han planlegger å lede Arbeiderpartiet inn i neste valgkamp. Han understreker at norsk økonomi er på rett vei, med forventninger om rentekutt og økt kjøpekraft. Regjeringen vurderer å ikke fornye kraftkabler til Danmark når de utløper i 2026. Støre advarer også om økte sammensatte trusler mot Norge, og understreker viktigheten av beredskap og internasjonalt samarbeid.
3 måneder siden
Jonas Gahr Støre kritiserer anonyme pengegaver til borgerlige partier, og mener det er problematisk. Han forsvarer samtidig LOs millionstøtte til Arbeiderpartiet, og hevder at dette er demokratisk forankret gjennom LO-kongressen. Sylvi Listhaug (Frp) mener derimot at LO kjøper politisk makt og innflytelse i Arbeiderpartiet. Hun inviterer LO-medlemmer til Frp, og understreker at de ikke driver med kjøp og salg av politikk. Høyre ønsker også bidrag til valgkampen, men avviser at man kan kjøpe seg innflytelse i partiet. LO på sin side avviser å gi støtte til borgerlige partier, og ønsker heller ikke plass i deres sentralstyre. En meningsmåling viser at en betydelig andel av LOs medlemmer ville stemt på Frp, ikke Ap.
2 dager siden
Frp-leder Sylvi Listhaug krever en garanti fra Høyre-leder Erna Solberg om at de ikke vil innføre forbudssoner for fossilbiler i byer. Listhaug uttrykker bekymring for at slike soner vil begrense folks bevegelsesfrihet og ramme mange bilister.
3 måneder siden
Venstre-leder Guri Melby kritiserer Sylvi Listhaugs forslag om å bruke norsk olje- og gasseksport som pressmiddel for å oppnå lavere strømpriser. Melby mener dette kan skade Norges omdømme som en pålitelig energileverandør og sammenligner det med Putins metoder. Hun frykter også at det kan true norske arbeidsplasser. Frp avviser kritikken og anklager Venstre for å spre feilinformasjon. De mener gass er viktigere for Europa enn norsk strømeksport, og at forslaget handler om å forhandle med allierte for å øke gassleveransene. Statsminister Jonas Gahr Støre er også uenig i Frps strategi.
3 måneder siden
Senterpartiets Nils Forren kritiserer Arbeiderpartiet for å ville innføre tre EU-direktiver om ren energi, og mener dette vil skade landet og prioritere EU-eliten fremfor vanlige folk. Forren, som er leder av Senterungdommen, reagerer sterkt på at AUF støtter Arbeiderpartiets linje. Han hevder at Arbeiderpartiet med dette valget trosser Fellesforbundet og egne medlemmer, og at de ikke prioriterer lave og stabile kraftpriser. Forren understreker at Senterpartiet vil bevare norsk vannkraft i folkets eie og mener Arbeiderpartiets forslag er 'håpløst'.