Den ukrainske journalisten Viktorija Rosjtsjyna er erklært død etter ett år i russisk fangenskap. Obduksjonsfunn tyder på at hun ble utsatt for tortur.
Den ukrainske journalisten Viktorija Rosjtsjyna, kjent for å dekke russisk-okkuperte områder, ble tatt til fange sommeren 2023 nær atomkraftverket i Zaporizjzja. Hun satt fengslet i ett år uten tiltale eller advokat. Hennes død ble bekreftet etter en fangeutveksling i februar, der hennes lik ble funnet blant falne soldater.
Obduksjonen avdekket alvorlige skader og flere tegn på tortur, inkludert brennmerker og et brukket ribbein, og vitale organer som hjerne og øyne manglet. Kolleger beskriver henne som modig og kompromissløs. Ukrainske myndigheter etterforsker saken som en krigsforbrytelse.
Europakommisjonen og OSSE fordømmer behandlingen av Rosjtsjyna og kaller det et brudd på internasjonal lov. Saken belyser skjebnen til sivile ukrainere i russisk fangenskap.
Viktorija Rosjtsjyna
Sevhil Musaieva
Anitta Hipper
Jan Braathu
Oleksandra Matvijtsjuk
The Guardian
Ukrajinska Pravda
Forbidden Stories
Røde Kors
Europakommisjonen
Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE)
Senteret for sivile friheter
Zaporizjzja
Ukraina
Taganrog
Kyiv
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Ukrainas president Zelenskyj advarer ledere mot å delta på Moskvas 9. mai-parade, mens etterretning tyder på at Putin kan ha endret krigsmål til å sikre erobret territorium. Samtidig styrker Russland båndene til Nord-Korea og Kina, og russisk luftvern hevder å ha skutt ned ukrainske droner nær norskegrensen. Ukraina koblet seg fra Russlands strømnett timer før invasjonen.
Gazas grenser har vært stengt i to måneder, noe som forverrer den humanitære krisen. Hjelpeorganisasjoner beskriver situasjonen som kritisk med mangel på mat og medisiner, og frykter at Israel og USA vil ta kontroll over nødhjelpsdistribusjonen. Samtidig fortsetter israelske angrep, og et angrep i Gaza by drepte minst 25 mennesker, inkludert to fire år gamle tvillingsøstre.
Warren Buffett (94) varsler sin avgang som leder for Berkshire Hathaway og kritiserer president Trumps tollkrig. Samtidig leverer selskapet sterke resultater og har en rekordhøy kontantbeholdning. Oljefondssjef Nicolai Tangen advarer om at tollkrigen i verste fall kan redusere fondets verdi betydelig.
Fremskrittspartiet er dypt splittet i spørsmålet om å tillate surrogati i Norge. Saken avgjøres på partiets landsmøte søndag. Et flertall i landsstyret støtter forslaget, mens partileder Sylvi Listhaug er imot, og viser til medisinsk risiko og barnets beste.
Pressefriheten er under globalt press, og journalister møter fare i mange land. I Norge uttrykker FpU-leder Simen Velle bekymring for unges synkende tillit til tradisjonelle medier. Samtidig etterlyser redaktører bedre debattkultur, og en utstilling med karikaturtegninger ble avlyst i London av frykt for å støte.
Frp åpner for å støtte Natos forslag om å bruke fem prosent av BNP på forsvar og sikkerhet. Samtidig avslører et internt varsel betydelige forsinkelser i etableringen av en ny spesialavdeling for Marinejegerkommandoen på Ramsund, noe som skaper reaksjoner på Stortinget.
1 dag siden
En ukrainsk journalist som ville avsløre russisk tortur av sivile, forsvant i okkuperte områder. En granskning viser at hun døde etter grov mishandling i fangenskap.
4 måneder siden
En gransking utført av Media Initiative for Human Rights (MIHR) har avdekket alvorlige brudd på internasjonale avtaler i forbindelse med Olenivka-tragedien, der over 50 ukrainske krigsfanger ble drept i en eksplosjon i juli 2022. MIHR har intervjuet overlevende, pårørende og helsepersonell, og konkluderer med at Russland er ansvarlig for manglende akutthjelp og medisinsk oppfølging av de skadde. Fangevoktere skal ha hindret sanitetsfolk i å gi hjelp, og evakuering av kritisk skadde skjedde først seks timer etter eksplosjonen. Granskingen viser også at Azov-soldater ble flyttet til et eget område i fengselet kort tid før eksplosjonen. MIHR har rekonstruert en nesten komplett liste over de 193 Azov-fangene som ble rammet, og jobber videre med å dokumentere Russlands krigsforbrytelser.
3 måneder siden
En journalist reiser til frontlinjen i Ukraina for å undersøke hvordan droner har endret krigføringen. Forberedelsene er grundige, med planlegging av rute, sikkerhet og førstehjelp. Teamet møter en presseoffiser og besøker et stabiliseringspunkt for skadde soldater, der en lege uttrykker bekymring over manglende medieinteresse. Journalisten reflekterer over viktigheten av å rapportere fra krigen og dens potensielle konsekvenser for Europa, og understreker at det er deres plikt å fortelle disse historiene. De besøker også en droneenhet og ser hvordan de opererer. Til slutt sovner journalisten utslitt på hotellet.
23 dager siden
To videoer avslører at russiske soldater henrettet ukrainske krigsfanger etter at de hadde overgitt seg. Den ene videoen viser tilsynelatende at ukrainerne blir tatt til fange, mens den andre viser den brutale henrettelsen. Hendelsen etterforskes nå som en krigsforbrytelse av ukrainske myndigheter, som anklager Russland for å støtte slike handlinger på toppnivå. Samtidig legger USA press på Ukraina for å forhandle om fred, og har redusert støtten til internasjonale etterforskninger av krigsforbrytelser. Russland avviser alle anklager og hevder å behandle krigsfanger i samsvar med internasjonal lov.
3 måneder siden
En dagbok funnet hos en avdød nordkoreansk soldat i Kursk avslører sterk indoktrinering og spesifikke taktikker, inkludert bruk av en «lokkedue» mot droner. Soldatene er beskrevet som svært indoktrinerte, og mangler konseptet om å overgi seg. Ukraina har tatt flere nordkoreanske soldater til fange og foreslår en fangeutveksling med Russland. I en annen sak dekket NRK tannlegeregningen til Emilie Voe Nereng etter et fall under en TV-innspilling.
3 måneder siden
Siden 2022 har 74 russiske journalister og mediearbeidere blitt arrestert, 13 av dem i 2024. Dette skjer i en kontekst av total statlig sensur, der 65 repressive lovendringer er vedtatt. Journalister forfølges, trues, arresteres og stemples som «utenlandske agenter» eller «ekstremister» for kritisk rapportering om krigen, lokale forhold eller forbindelser til Aleksej Navalnyj. Flere journalister er fengslet for «fake news», «ekstremisme» eller samarbeid med Navalnyjs organisasjon. Blant de fengslede er Antonina Favorskaja, som filmet Navalnyj før hans død, og Roman Ivanov, dømt for «fake news». Andre er fengslet for samarbeid med utenlandske organisasjoner eller for å ha støttet Navalnyj.
1 måned siden
Russiske gravejournalister i Mediazona har bekreftet at minst 100 000 russiske soldater har mistet livet i Ukraina-krigen ved hjelp av åpne kilder og lekkasjer. Det reelle tallet antas å være nærmere 165 000. Journalistene har avdekket forsøk på å spre desinformasjon gjennom falske nekrologer, inkludert bruk av bilder av kjendiser. Blant de døde er over 16 000 fengselsinnsatte og mer enn 11 000 soldater som ble mobilisert høsten 2022. Den yngste bekreftet drepte soldaten var bare 15 år da invasjonen startet og ble drept i mars 2024.
3 måneder siden
Ukrainske soldater utsettes for gassangrep fra russiske styrker, en taktikk som beskrives som effektiv, men som er et klart brudd på krigens folkerett. Soldater forteller om hyppige angrep med tåregass, ofte uten tilgang til beskyttelsesutstyr, noe som fører til alvorlige helseproblemer. En ekspert på krigens folkerett bekrefter at dette er en krigsforbrytelse. Samtidig uttrykker ukrainske soldater frustrasjon over at reglene for krig ikke fungerer, og at de må bruke alle midler for å forsvare seg. Artikkelen belyser også andre russiske krigsforbrytelser, som tortur og angrep på sivil infrastruktur.
17 dager siden
Artikkelen omhandler to separate hendelser: Russlands angrep på sivile i Sumy, Ukraina, og historien om Natascha Kampusch, som ble holdt fanget i åtte år. Angrepet på Sumy beskrives som et av de største mot sivile mål hittil i år, og fordømmes av både FN og norske myndigheter. Artikkelen går deretter over til historien om Natascha Kampusch, som ble kidnappet som tiåring og holdt innesperret i en kjeller i Østerrike. Etter å ha rømt, har hun slitt med traumer og PTSD, men har også engasjert seg i veldedig arbeid og kjøpt huset der hun ble holdt fanget.
22 timer siden
En fri presse er avgjørende for demokratiet, spesielt i tider preget av krise og konflikt. Artikkelen understreker pressens rolle og utfordringene den står overfor globalt.
2 måneder siden
Et russisk rakettangrep mot Izium i Øst-Ukraina har drept minst fem personer og såret rundt 30. Angrepet rammet blant annet et rådhus og en boligblokk. President Zelenskyj har fordømt angrepet som «uakseptabel brutalitet». Izium var okkupert av Russland i flere måneder før ukrainske styrker gjenerobret byen. Samtidig melder russiske okkupasjonsmyndigheter at seks personer ble såret i et ukrainsk droneangrep mot en skolebuss i Zaporizjzja, deriblant fem barn. Ukrainske myndigheter har foreløpig ikke kommentert hendelsen.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler et møte mellom Zelenskyj og Trump der Zelenskyj viste bilder av ukrainske krigsfanger, deriblant Oleksij Anulja, for å illustrere krigens konsekvenser. Anulja, som selv har vært krigsfange, støttet Zelenskyjs handling. Møtet eskalerte raskt, med anklager fra begge sider om manglende vilje til fred. Anulja beskriver sine ti måneder i russisk fangenskap, preget av vold og ekstremt vekttap, og understreker viktigheten av å dele sine erfaringer. Han uttrykker liten tro på at Trump kan bidra til å løse konflikten. I etterkant av møtet kritiserte USAs utenriksminister Marco Rubio Zelenskyj for å ha "kastet bort tiden" til den amerikanske presidenten.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler et spionfengsel i Ukraina, hvor 250 personer er fengslet for landsforræderi. Blant de innsatte er Volodymyr Vybornyj, en tidligere lege som spionerte for Russland, og Serhij Malynovskyj, en soldat som ga informasjon til fienden. Begge uttrykker manglende anger og støtte til Russland. Artikkelen beskriver også hvordan ukrainske myndigheter har slått hardt ned på samarbeid med fienden etter den russiske invasjonen. Mange av fangene håper på en fremtidig fangeutveksling med Russland. Det fremgår også at russisk påvirkning er en stor faktor i Donbas-området.
4 måneder siden
En ukrainsk menneskerettighetsorganisasjon, MIHR, har identifisert 1930 sivile ukrainere som holdes fanget av Russland. De har kartlagt 160 interneringssteder, både i okkuperte områder i Ukraina og i Russland og Belarus. MIHR ber Norge og andre land om å delta i en «fadderordning» der hvert land forhandler for løslatelse av spesifikke grupper av fanger. De understreker at den ukrainske regjeringen ikke kan forhandle direkte med Moskva, og at internasjonalt press og ukonvensjonelle løsninger er nødvendig. MIHR anslår at det reelle antallet fengslede kan være tre til fire ganger høyere enn det de har identifisert.
3 måneder siden
To nordkoreanske soldater tatt til fange i Ukraina har avslørt detaljer om russisk krigføring. Soldatene forteller at de har fått falske navn og dokumenter, og at de ikke var klar over at de skulle delta i en krig. De beskriver brutale forhold og manglende informasjon om konflikten. Ukraina hevder at Russland bruker nordkoreanske soldater for å forlenge krigen, og at de er en del av en gruppe autoritære stater som støtter Russland. Samtidig lærer de nordkoreanske soldatene av sine feil og tilpasser seg moderne krigføring. Det rapporteres også at noen soldater har sprengt seg selv for å unngå å bli tatt til fange.