Donald Trumps to første uker som president har vært preget av rekordmange presidentordre og kaos. Han har innført straffetoll mot flere land, noe som har skapt usikkerhet i verdensøkonomien.
Trump har også sparket statsansatte, kuttet i budsjettene for forskning og bistand, og gitt Elon Musk stor kontroll over statlige finanser. Eksperter uttrykker bekymring for demokratiet og mener Trumps politikk kan føre til dårligere flysikkerhet.
De beskriver Trump som en radikal president som ikke lar seg begrense av tradisjoner eller normer, og at hans handlinger er verre enn fryktet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Donald Trumps første måneder som president har vært preget av handelskrig, kontroversielle uttalelser og omstridte politiske beslutninger. Allierte er usikre på hvor de har USA, og eksperter mener Europa må stå mer på egne ben. Trumps interesse for Grønland og hans harde linje mot Ukraina har skapt bekymring. Elon Musks rolle i administrasjonen beskrives som unik, og Trumps benådninger etter kongress-stormingen kritiseres som maktmisbruk. Eksperter mener Trumps politikk gagner Russland og Kina, og at USA er i ferd med å utvikle seg i en urovekkende retning.
3 dager siden
Artikkelen ser på Donald Trumps handlinger og politikk i en hypotetisk andre presidentperiode. Flere eksperter kommenterer konsekvensene av Trumps politiske kurs.
2 dager siden
Donald Trump markerer sine første hundre dager i sin andre presidentperiode. En USA-ekspert beskriver perioden som den verste noensinne.
3 måneder siden
Donald Trump har innført og varslet flere kontroversielle tiltak på sin første dag som president. Han har reversert mange av Joe Bidens presidentordre, og varslet økte tollsatser mot flere land. Trump vil benåde mange som er tiltalt etter stormingen av Kongressen, og fryser amerikansk bistand for en gjennomgang. Han trekker også USA ut av Parisavtalen og Verdens helseorganisasjon. Eksperter mener flere av tiltakene undergraver rettsstaten og demokratiet, og at Trumps politikk kan få store konsekvenser for internasjonal orden.
3 måneder siden
Donald Trumps første ti dager som president har vært preget av radikale endringer og kontroversielle utspill. Han har fremmet krav om territorier som Grønland og Panamakanalen, noe som ifølge eksperter utfordrer den etablerte verdensorden. Trump har også foreslått å flytte palestinere fra Gaza og har sendt soldater til grensen mot Mexico. I tillegg har han trukket USA ut av internasjonalt klimasamarbeid og WHO. Han har benådet over 1500 personer dømt for stormingen av Kongressen, og slår fast at USA kun anerkjenner to kjønn. Flere av Trumps ordrer er stanset i rettsvesenet, men det er usikkerhet rundt domstolenes evne til å bremse ham. Kritikere mener Trump er i ferd med å reformere presidentembetet og at det er en glidning mot autokrati.
3 måneder siden
Donald Trumps første uke som president har vært preget av kontroversielle utspill og presidentordre. Eksperter er overrasket over tempoet og innholdet i Trumps handlinger, spesielt hans ønske om å kjøpe Grønland og benådningen av de som stormet Kongressen. Trump har også brutt sitt valgløfte om å få til en rask våpenhvile i Ukraina, men har samtidig truet Putin med sanksjoner, noe som sees på som et positivt signal. Ekspertene mener Trumps handlinger viser en ny form for utenrikspolitikk der makt og egne interesser prioriteres over internasjonale avtaler.
3 måneder siden
Donald Trumps første døgn som president var preget av et høyt tempo med over hundre presidentordrer, mange for å reversere tiltak fra Biden. Han benådet også 1500 personer dømt etter stormingen av Kongressen, noe som har blitt kritisert for å undergrave rettsvesenet. Trump har også truet med å innføre toll på varer fra Canada og Mexico, men dette kan være et forhandlingsutspill. Eksperter påpeker at Trump bruker uforutsigbarhet som et verktøy i forhandlinger, og at han kan vente seg utfordringer fra rettsvesenet, spesielt angående tilfluktsbyer.
2 måneder siden
Artikkelen beskriver hvordan Donald Trumps presidentskap, i samarbeid med Elon Musk, skaper frykt og paranoia i Washington D.C. Gjennom utrenskninger i byråkratiet og nedleggelse av institusjoner som USAID, sprer de usikkerhet blant offentlig ansatte. Kritikere, inkludert Bernie Sanders, advarer om autoritære tendenser og et oligarki under Musks ledelse. Samtidig møter Trump motstand i rettsapparatet, og demokrater kritiseres for å være for passive. Trump utestenger også nyhetsbyrået AP, noe som ytterligere forsterker inntrykket av en turbulent politisk situasjon.
2 dager siden
Donald Trump har vært USAs president i 100 dager av sin andre periode. Økonomer og strateger vurderer konsekvensene av hans politikk globalt.
2 måneder siden
Donald Trump og Elon Musk har initiert omfattende nedskjæringer i offentlige etater i USA. Luftfartstilsynet (FAA) opplever masseoppsigelser, noe som skaper bekymring for flysikkerheten etter en dødelig flystyrt i Washington D.C. Forsvarsbudsjettet reduseres kraftig over de neste fem årene, og flere høytstående offiserer blir byttet ut. Skatteetaten må si opp over 6.000 ansatte, noe som kan resultere i tregere refusjoner og dårligere kundeservice. USAID stenger sitt hovedkontor og permitterer ansatte, noe som får konsekvenser for internasjonal bistand, inkludert Norsk Folkehjelp. Etterretningsorganisasjonen CIA er heller ikke unntatt kutt, og det er bekymring for avsløring av undercover-agenter.
3 måneder siden
Donald Trump starter sin nye presidentperiode med planer om å snu USA på hodet. Han forventes å utstede 100 presidentordre på dag én, og hans politikk vil trolig skape uro og usikkerhet. Trump står overfor en spagat mellom sine rike støttespillere og sin Maga-base, spesielt når det gjelder innvandringspolitikk. Han vil trolig reversere støtte til elbiler, øke oljeutvinning og fjerne miljøreguleringer. Trumps presidentskap forventes å føre til kutt i helsetilbud, matstøtte og utdanning, samt begrensninger i abortrettigheter. Det er også forventet at han vil benåde de som er dømt for angrepet på Kongressen 6. januar.
8 dager siden
Donald Trumps innføring av høye tollsatser fra 2. april har skapt usikkerhet i verdensøkonomien og svingninger i finansmarkedene. Tollkrigen inkluderer blant annet 25 prosent toll på biler, stål og aluminium. Denne uken vil Det internasjonale pengefondet (IMF) presentere nedjusterte vekstanslag, samtidig som viktige næringslivsindekser fra flere land legges fram for første gang etter tollinnføringen. Eksperter mener at de økonomiske effektene først vil bli tydelige i arbeidsmarkedstallene i mai og juni. Det uttrykkes også bekymring for Trumps press på sentralbanksjef Jerome Powell, noe som kan skape uro i markedene og svekke tilliten til USA som investeringsobjekt. Usikkerheten rundt rammebetingelsene vurderes som det største problemet for økonomien framover.
22 dager siden
Donald Trumps tollpolitikk har skapt uro i markedene og frykt for en global handelskrig. Tollmurene er basert på handelsunderskudd med USA, noe som rammer eksportører til USA hardt. Kina har svart med mottiltak, og EU vurderer lignende skritt. Dette skaper usikkerhet og kan ramme norsk økonomi. Trump ser ut til å ha en langsiktig plan om å endre USAs økonomiske rolle, og ser ikke ut til å ville snu.
1 dag siden
Donald Trump har gjennomført en rekke endringer i USA og utenrikspolitikken i løpet av sine første 100 dager i andre presidentperiode. Tiltakene har ført til politisk usikkerhet og dalende støtte i folket.
3 måneder siden
Donald Trump har startet sin andre periode som president og truer med å innføre høye tollsatser. Han vil bruke toll som pressmiddel i forhandlinger om blant annet innvandring, narkotika og salg av Grønland. Kina er et hovedmål for Trumps tolltrusler, men også andre land kan bli rammet. Selv om noen republikanere støtter tollpolitikken, er det stor bekymring for at dette kan føre til handelskrig og skade verdensøkonomien. Analytikere tror Trump vil innføre toll gradvis for å unngå å skremme markedet. Norske næringslivsledere er bekymret for de negative konsekvensene for norsk økonomi.