Latvias president Edgars Rinkēvičs er bekymret for økende stormaktskonkurranse, spesielt i Arktis, og trekker paralleller til Latvias tid under sovjetisk okkupasjon. Han understreker viktigheten av internasjonal rett og orden.
Rinkēvičs kommenterer USAs interesse for Grønland og håper USA og Danmark kan finne en løsning som respekterer Grønlands befolkning og Danmarks territorielle integritet. Han har vært i kontakt med danske myndigheter og understreker deres vilje til å diskutere saken.
Under et offisielt besøk i Norge møtte presidenten kronprins Haakon og statsminister Jonas Gahr Støre.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Grønlands fungerende regjeringssjef, Múte B. Egede, uttrykker bekymring overfor det internasjonale samfunnet for deres tilbakeholdenhet med å støtte Grønland, spesielt i lys av det kommende besøket fra Usha Vance og Mike Waltz. Besøket finner sted etter at Donald Trump tidligere har indikert interesse for å kjøpe Grønland, noe som gir det hele en politisk dimensjon. Egede understreker at den nåværende regjeringen ikke vil møte de amerikanske gjestene og insisterer på at Grønlands integritet og demokrati må respekteres. Han oppfordrer Grønlands allierte til å gi tydelig støtte for å forhindre ytterligere eskalering av situasjonen og økt amerikansk aggresjon.
1 måned siden
Latvias president Edgars Rinkēvičs uttrykker bekymring for Natos evne til å motstå Russland i et intervju, og understreker behovet for økt satsing på våpen, droner og europeisk samarbeid. Han roser Norge for sin forsvarsindustri, særlig innen droneproduksjon, og ønsker et tettere samarbeid. Rinkēvičs oppfordrer Europa til å ta mer ansvar for egen sikkerhet og bygge broer med USA, til tross for usikre signaler. Latvia planlegger å øke forsvarsbudsjettet betydelig og styrke sine militære kapasiteter for å møte den økende trusselen fra Russland.
25 dager siden
Artikkelen omhandler Grønlands nye rolle som globalt midtpunkt etter økt interesse fra USA. USAs visepresident JD Vance besøkte Grønland, noe som utløste reaksjoner, spesielt siden det skjedde samtidig med lokalvalg og regjeringsforhandlinger. Danmarks statsminister Mette Frederiksen reiste også til Grønland og understreket viktigheten av samhold i det dansk-grønlandske riksfellesskapet. Mange grønlendere uttrykker bekymring for fremtiden og frykter at USA vil overta Grønland, mens den nye regjeringen oppfordrer til ro og verdighet.
3 måneder siden
Donald Trump har skapt overskrifter ved å antyde at USA kan bruke militær makt for å sikre seg kontroll over Grønland. Danmarks statsminister Mette Frederiksen avviser dette, og Grønlands regjeringssjef Múte B. Egede uttrykker bekymring. Tidligere Nato-sjef Jens Stoltenberg minner om en lignende situasjon i 2019, som ble løst gjennom dialog mellom Danmark og USA. Stoltenberg kritiseres for å delta på Trumps innsettelse, men mener det er viktig å engasjere seg med USA fremfor å isolere dem. Han understreker at sikkerhet i nord er viktig for hele Nato, og at praktiske ordninger kan finnes som respekterer Danmarks suverenitet.
28 dager siden
Mette Frederiksen besøker Grønland, men Trumps tidligere interesse for å kjøpe øya skaper utfordringer. Jens-Frederik Nielsen, Grønlands nye landsstyreleder, må balansere forholdet til USA og dialogen med Danmark om selvstyre. Grønland ønsker å styre egne saker, spesielt de som angår Arktis, og ser Danmark som en støttespiller. Danmark og riksfellesskapet sliter med å finne en strategi for å møte USAs interesse, da USA allerede har avtaler som gir dem tilgang til Grønland.
1 måned siden
Donald Trump gjentar sitt ønske om at Grønland må bli amerikansk territorium, og begrunner det med nasjonal sikkerhet. Uttalelsene kommer samtidig som det er kjent at visepresidentens kone skal besøke Grønland. Grønlands fungerende statsminister har bedt det internasjonale samfunnet om å reagere på Trumps uttalelser. Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, ser «med alvor» på det kommende amerikanske besøket, og understreker at et eventuelt samarbeid må bygge på suverenitet og gjensidig respekt.
3 måneder siden
Danmarks statsminister Mette Fredriksen har uttalt at Grønland ikke er til salgs, og understreker at landet tilhører grønlenderne. Uttalelsen kommer etter at Donald Trump flere ganger har ytret ønske om å kjøpe Grønland. Fredriksen understreker behovet for et tett samarbeid med USA, men sier at Grønlands fremtid defineres av grønlenderne selv. Donald Trump jr. besøkte Grønland på en privat dagstur uten planlagte møter med lokale myndigheter. Fredriksen uttrykker håp om et godt samarbeid med USA og den påtroppende presidenten.
1 måned siden
Donald Trump gjentok sitt ønske om at Grønland skal bli amerikansk territorium, og begrunnet det med nasjonal sikkerhet. Han uttalte også at en mineralavtale med Ukraina forventes å bli signert snart. Besøket til Grønland av visepresidentens kone har skapt reaksjoner. Grønlands fungerende statsminister ber om internasjonal oppmerksomhet, mens Danmarks statsminister understreker viktigheten av suverenitet og gjensidig respekt i samarbeidet med USA.
1 måned siden
Flere amerikanske representanter besøker Grønland, noe som vekker bekymring for USAs intensjoner. Besøket skjer samtidig som Grønland er i en sårbar politisk situasjon uten regjering. Grønlands fungerende regjeringssjef fordømmer USAs innblanding, med støtte fra Danmarks statsminister, som understreker viktigheten av Grønlands suverenitet. Det er usikkerhet rundt USAs strategi, og tidligere uttalelser fra Trump om mulig militærmakt skaper frykt for at USA ønsker å overta Grønland. Danske myndigheter er bekymret og føler seg sveket, da de har gitt USA tilgang til Grønland for sikkerhetsformål.
3 dager siden
Grønlands statsminister reagerer på USAs ønske om å kjøpe øya. Samtidig styrker Grønland og Danmark sitt forhold.
27 dager siden
Danmarks statsminister Mette Fredriksen holdt pressekonferanse i Nuuk, Grønland, sammen med regjeringssjef Múte B. Egede, hvor hun uttrykte bekymring over press fra USA. Fredriksen sa at samholdet mellom Danmark og Grønland blir satt på prøve når en nær alliert som USA utøver press og trusler. Hun refererte til krav om å overta en del av dansk territorium, og appellerte til USA om å huske Danmarks støtte og viktigheten av internasjonal rett for å beskytte små land mot store. Møtet fant sted etter at USAs visepresident J. D. Vance besøkte en militærbase på Grønland.
3 dager siden
Grønlands nye statsminister besøker Danmark for første gang. Møtet med statsminister Mette Frederiksen fokuserer på forholdet mellom landene og USAs interesse for Grønland.
3 måneder siden
Den grønlandske politikeren Aaja Chemnitz uttrykker bekymring over Donald Trumps uttalelser om Grønland, og forteller at mødre er redde for barnas fremtid. Hun understreker at Grønland ikke er til salgs, men er åpen for samarbeid med USA. En ekspert mener Trumps utspill vil påvirke valget på Grønland. Utenriksminister Espen Barth Eide sier Norge støtter Danmarks suverenitet over Grønland og understreker viktigheten av å respektere staters grenser. Han poengterer også at Grønland er med i NATO, og at det er mulig med tettere samarbeid innenfor alliansens rammer.
3 måneder siden
Danmarks statsminister Mette Frederiksen holdt fredag en pressekonferanse sammen med Grønlands regjeringssjef Múte B. Egede, der hun understreket at spørsmålet om grønlandsk selvstendighet er en sak som starter og slutter i Grønland. Hun uttrykte respekt for grønlendernes ønske om selvstendighet. Debatten har fått ny aktualitet etter at Donald Trump har uttalt at Grønland ville tjene på å bli en del av USA, og antydet bruk av militærmakt for å sikre seg øya. Frederiksen har hatt krisemøte med partiledere i Danmark og understreker at USA er en viktig alliert, og at de ønsker et godt samarbeid med Trump. Danmark har foreslått et møte med Trump etter at han er innsatt som president.
4 måneder siden
Donald Trumps uttalelser om amerikansk eierskap av Grønland har skapt bekymring i Danmark. Eksperter tror ikke Trump vil forsøke det samme med Svalbard, men frykter at USA vil prioritere Kina fremfor Arktis. Russland anses ikke som en stor trussel mot Svalbard på grunn av logistiske utfordringer og lav gevinst. Kina viser økende interesse for Arktis, spesielt gjennom forskning, men anses ikke som en militær trussel mot Svalbard. Svalbard-traktaten fra 1920 sikrer norsk suverenitet, men forplikter Norge til å likebehandle alle traktatland. Det er en økende andel utlendinger på Svalbard, noe som understreker viktigheten av norsk tilstedeværelse.