En dansk ekspert hevder at situasjonen rundt Grønland og USAs interesse for øya, representerer den største utenrikspolitiske krisen for Danmark siden andre verdenskrig. USAs visepresident JD Vances besøk på Grønland forventes å øke presset.
Samtidig skaper president Trumps uttalelser om NATO-forpliktelser usikkerhet.
Tidligere USA-ambassadør Rufus Gidford kritiserer Vance for å ha omtalt Danmark som en dårlig alliert, og understreker Danmarks betydelige bidrag i internasjonale operasjoner.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
USAs visepresident JD Vance har skapt sterke reaksjoner etter å ha kritisert Danmark for ikke å sikre Grønland godt nok. Vance uttalte at Grønland er viktig for USAs sikkerhet, spesielt med tanke på Russlands og Kinas interesse for Arktis. USA-eksperter har kalt Vances uttalelser skandaløse og et angrep på en alliert. Grønlands påtroppende statsminister har også kritisert besøket. Ine Eriksen Søreide (H) understreker viktigheten av Nato-samarbeid i Arktis og kritiserer USAs innblanding i Grønlands forhold til Danmark. En professor mener USAs ønske om å ta over Grønland kan utfordre NATO-samarbeidet.
1 måned siden
USAs visepresident J.D. Vances besøk på Grønland skjer i kjølvannet av tidligere uttalelser fra Trump om å kjøpe øya. Analytikere tror Vance vil fokusere på sikkerhet og kritisere Danmarks behandling av Grønland for å vinne støtte. Mulige utfall spenner fra enighet mellom USA, Danmark og Grønland, til økt press eller en usannsynlig militær invasjon. Etter protester ble besøket nedjustert, og eksperter antyder at Trumps mål er å utvide USAs territorium, selv om hans konfronterende tilnærming kan være kontraproduktiv.
1 måned siden
USAs visepresident J.D. Vance besøker Grønland, noe som skaper kontroverser da både den grønlandske regjeringen og Danmark har uttrykt motstand mot besøket. Vance er ventet å kritisere Danmark for å ha behandlet Grønland dårlig og forsømt øyas infrastruktur. Besøket skjer samtidig som Trump igjen har tatt til orde for at USA bør overta Grønland, noe som har blitt møtt med reaksjoner internasjonalt. Flere amerikanske toppolitikere deltar også på reisen.
3 måneder siden
Danmarks statsminister har innkalt til krisemøte etter Donald Trumps utspill om Grønland. Eksperter mener Trumps retorikk er urovekkende og kan undergrave vestlig verdensorden. Trump har antydet bruk av militær makt mot en alliert, noe som har blitt fordømt av Norges statsminister. Trumps utspill kan handle om å hevde amerikanske interesser, men minner også om autoritære lederes maktutøvelse. Eksperter mener Trumps utspill kan påvirke debatten om Grønlands selvstendighet, og at et sterkt samarbeid er avgjørende for å sikre at Grønland ikke blir et offer for stormaktsrivalisering. Trumps fokus på Grønland øker oppmerksomheten rundt øyas strategiske verdi, og kan føre til økt europeisk samarbeid.
2 måneder siden
En konflikt mellom USA og Danmark om Grønland skaper bekymring for forholdet mellom USA og Europa. USAs utenriksminister hevder at USA har en legitim interesse i å overta Grønland, mens Danmark avviser et salg. En ekspert ved Forsvarets høgskole mener at konflikten kan skade forholdet mellom Europa og USA, og at Trump kan bruke tvangsdiplomati for å presse gjennom sine krav. Han frykter også at Trump kan kreve økte forsvarsbudsjetter fra NATO-land for å garantere sikkerhet, og at dette kan sette Norge i en vanskelig situasjon.
3 måneder siden
En dansk forsvarsekspert hevder at USA allerede har sikkerhetspolitisk kontroll over Grønland, til tross for Trumps ønske om økt eierskap. Eksperten påpeker at avtaler gir USA rett til baser og militær tilgang, mens Danmark har hatt ansvar for økonomi og kystvakt. Trumps uttalelser har skapt usikkerhet i Danmark, spesielt siden lovnader om økte investeringer i overvåkning av Arktis ikke er fulgt opp. Det spekuleres i om Trumps press kan føre til økt diskusjon om Grønlands uavhengighet, noe den danske regjeringen helst vil unngå.
23 dager siden
Etter Trumps Grønland-trusler og handelskrig, debatteres det i Danmark om USAs president er en venn eller fiende. Venstrefløy-politiker Pelle Dragsted mener Trump har forrådt Danmark, mens EU-parlamentariker Anders Vistisen fra Dansk Folkeparti mener bildet er mer komplekst. Nye meningsmålinger viser økende skepsis mot USA i Danmark, blant annet når det gjelder forsvarssamarbeid. Vistisen understreker at USA er en viktig alliert, men kritiserer Trumps retorikk og fremgangsmåte, spesielt rundt Grønland-saken. Han mener likevel det er viktig å opprettholde et sterkt forhold til USA, spesielt i Arktis.
3 måneder siden
Etter Donald Trumps utspill om mulig kjøp av Grønland, har det oppstått en spent situasjon. USA avkrefter planer om økt militært nærvær på øya. Danmarks statsminister Mette Frederiksen har kalt inn til krisemøte med partilederne, og understreker at Grønlands fremtid er opp til dem selv. Grønlands utenriksminister åpner for samarbeid med naboene. Flere verdensledere har reagert negativt på Trumps utspill. Det er også planlagt et riksmøte mellom Færøyene, Grønland og Danmark.
3 måneder siden
En dansk forsker beskriver krisestemning i Danmark etter at USAs president Donald Trump gjentatte ganger har uttrykt ønske om å overta kontrollen over Grønland. Statsminister Mette Frederiksen skal ha hatt en opphetet telefonsamtale med Trump om saken. Frederiksen har invitert nordiske kollegaer til middag i København i et forsøk på å få støtte i den utenrikspolitiske krisen. Trump har uttalt at han tror USA vil få Grønland, men en meningsmåling viser at få amerikanere støtter hans tilnærming. Forskere mener Trump ønsker å bli husket som en president som utvidet USAs territorium.
1 måned siden
Donald Trump har igjen åpnet for å bruke militærmakt for å annektere Grønland fra Danmark. Visepresident J.D. Vance besøkte nylig Grønland og kritiserte Danmarks styre over øya. Trump hevder at USA trenger Grønland av sikkerhetshensyn, og viser til økt russisk og kinesisk aktivitet i området. Russlands president Vladimir Putin tar USAs planer på alvor og varsler opprustning i Arktis. Trumps uttalelser har skapt sterke reaksjoner i Danmark, hvor statsminister Mette Fredriksen kritiserer USAs fremgangsmåte.
3 måneder siden
Usikkerhet rundt Grønlands fremtid preger Danmark etter at Donald Trump luftet tanken om amerikansk kontroll over øya. Grønlands statsminister har fått støtte fra amerikanske republikanere, mens en dansk ekspert spår at Grønland vil løsrive seg fra Danmark innen fire år. Danmark føler seg alene i situasjonen, da de tradisjonelt har sett til USA for hjelp. Det er ventet en folkeavstemning om Grønlands selvstendighet mellom 2025 og 2029, noe som gjør situasjonen svært spent for Danmark.
3 måneder siden
Donald Trump krever at Danmark gir fra seg Grønland, og truer med økonomiske og militære sanksjoner dersom de nekter. Han sår tvil om Grønlands folkerettslige status som en del av Danmark, og varsler en ny utenriks- og sikkerhetspolitikk som bryter med tidligere amerikansk praksis. Trump truer også Canada og ønsker kontroll over Panamakanalen. Dette skaper uro blant allierte i NATO, spesielt i en tid med høy internasjonal spenning. Statsminister Støre og tidligere NATO-sjef Stoltenberg har understreket viktigheten av allianser og vennskap for USA.
1 måned siden
Grønlands fungerende regjeringssjef, Múte B. Egede, uttrykker bekymring overfor det internasjonale samfunnet for deres tilbakeholdenhet med å støtte Grønland, spesielt i lys av det kommende besøket fra Usha Vance og Mike Waltz. Besøket finner sted etter at Donald Trump tidligere har indikert interesse for å kjøpe Grønland, noe som gir det hele en politisk dimensjon. Egede understreker at den nåværende regjeringen ikke vil møte de amerikanske gjestene og insisterer på at Grønlands integritet og demokrati må respekteres. Han oppfordrer Grønlands allierte til å gi tydelig støtte for å forhindre ytterligere eskalering av situasjonen og økt amerikansk aggresjon.
3 måneder siden
Donald Trump krever at Danmark gir ham Grønland, og avviser et nei. Statsminister Mette Frederiksen har valgt en forsiktig tilnærming, og unngår å kritisere Trump offentlig. Hun søker støtte fra EU og Norden, mens en meningsmåling viser at et overveldende flertall av grønlendere ikke ønsker å bli en del av USA. Trump truer med økonomiske straffetiltak og militære midler mot Danmark, noe som skaper en dyp krise i forholdet mellom de to allierte. Artikkelen understreker at Grønland er en stresstest for det transatlantiske forholdet i Trumps andre periode.
25 dager siden
Artikkelen omhandler Grønlands nye rolle som globalt midtpunkt etter økt interesse fra USA. USAs visepresident JD Vance besøkte Grønland, noe som utløste reaksjoner, spesielt siden det skjedde samtidig med lokalvalg og regjeringsforhandlinger. Danmarks statsminister Mette Frederiksen reiste også til Grønland og understreket viktigheten av samhold i det dansk-grønlandske riksfellesskapet. Mange grønlendere uttrykker bekymring for fremtiden og frykter at USA vil overta Grønland, mens den nye regjeringen oppfordrer til ro og verdighet.