Glenn Dahl, som lider av Crohns sykdom, nektes å kjøre bil selv om fire leger mener han er skikket. Han bruker medisinsk cannabis fra Bedrocan for å lindre smerter, men dagens regelverk forbyr bilkjøring for de som bruker dette legemidlet.
Sunnaas sykehus har testet Dahl og funnet at medisinen ikke påvirker kjøreevnen. Helsedirektoratet begrunner avslaget med at Bedrocan ikke har markedsføringstillatelse og at det er usikkerhet knyttet til virkningen på kjøreevnen.
Dahl er avhengig av kona for transport og har store begrensninger i hverdagen. Helsedirektoratet vurderer endringer i regelverket, men prioriterer andre områder.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Glenn Andre Hanssen (46), som lider av muskelsykdom og er lam, står i fare for å bli tvangsflyttet til sykehjem av Sortland kommune. Kommunen begrunner dette med vanskeligheter med å rekruttere assistenter og påstander om et dårlig arbeidsmiljø i Hanssens hjem, anklager Hanssen selv benekter. Hans advokat kritiserer kommunen for manglende dialog og for ikke å vurdere alternative løsninger, spesielt med tanke på at Hanssen har en spesialtilpasset bolig. Saken er nå under behandling hos Statsforvalteren, og familien vurderer å ta saken til retten. Hanssen uttrykker at situasjonen har redusert hans livsglede.
1 måned siden
Statens helsepersonellnemd har besluttet å opprettholde vedtaket om å frata Finn Skårderud autorisasjonen som lege og psykiater. Begrunnelsen er uforsvarlig behandling av flere pasienter, vesentlig mangel på faglig innsikt og brudd på flere plikter. Nemnden peker på mangler i utredning, diagnostikk, journalføring, rekvirering av vanedannende midler og manglende evne til å opprettholde en profesjonell relasjon til pasientene. Skårderuds advokat opplyser at de vil vurdere å ta saken til retten, da Skårderud selv synes det er beklagelig at vedtaket opprettholdes. Han har nå seks måneder på seg til å eventuelt stevne saken for retten.
1 måned siden
Statens helsepersonellnemd har besluttet å opprettholde vedtaket om å frata Finn Skårderud autorisasjonen som lege og psykiater. Begrunnelsen er uforsvarlig behandling av flere pasienter, vesentlig mangel på faglig innsikt og brudd på flere plikter. Nemnden peker på mangler i utredning, diagnostikk, journalføring, rekvirering av vanedannende midler og manglende evne til å opprettholde en profesjonell relasjon til pasientene. Skårderuds advokat opplyser at de vil vurdere å ta saken til retten, da Skårderud selv synes det er beklagelig at vedtaket opprettholdes. Han har nå seks måneder på seg til å eventuelt stevne saken for retten.
17 dager siden
Christopher Brinkow risikerer utvisning fra Norge etter at UDI har trukket tilbake hans oppholdstillatelse. Begrunnelsen er at hans kone, Ann Karin Solheim, ikke har dokumentert tilstrekkelig inntekt, og at paret har gitt feilaktige opplysninger om bostedsadresse. Ekteparet har klaget på vedtaket, og deres advokat argumenterer for at de er selvforsørgende og at UDI bør ta hensyn til Chris' tilknytning til Norge og konas helseproblemer. Familien er svært bekymret og har sendt brev til Utlendingsnemnda (UNE) der de ber om at det tas hensyn til deres situasjon, spesielt med tanke på familiens behov for støtte i en vanskelig tid med sykdom. Saken er nå til behandling hos UNE.
21 dager siden
Alvorlig syke pasienter i Norge får nå mulighet til å søke om å få dekket livsviktige medisiner, selv om Beslutningsforum tidligere har sagt nei til nasjonal godkjenning. Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre understreker at dette gjelder kun i «klinisk eksepsjonelle» tilfeller, hvor pasientens situasjon vurderes individuelt. Pasientorganisasjonen LHL hyller endringen og mener det kan være avgjørende for mange alvorlig syke.
22 dager siden
Thomas Lillebror Finne, som er rammet av bukspyttkjertelkreft, ønsker mer fokus på denne kreftformen, som har høy dødelighet. Han etterlyser en konkret handlingsplan fra regjeringen, da han mener eksisterende behandling kun lindrer smerte. Overlege Arne Westgaard påpeker mangelen på forskningsgjennombrudd siden 2013. KrFs leder Dag-Inge Ulstein har bedt helseministeren om en begrunnelse for hvorfor bukspyttkjertelkreft ikke er prioritert i kreftstrategien. Helseministeren svarer at pasienter får best mulig behandling og viser til kreftstrategiens mål om gentesting. Finne er likevel ikke beroliget og håper kreftformen en dag vil være utryddet.
3 måneder siden
Glenn-Ruben Larsen opplevde at hans lastebil brant opp i oktober, noe som har ført til en langvarig og frustrerende forsikringsprosess. Han betaler 53.000 kroner i måneden for et utbrent kjøretøy, mens han venter på oppgjør fra Fremtind. Larsen mener forsikringsselskapet har tilbudt for lav erstatning og har forsinket prosessen på grunn av sykdom og juleferie. Han har klaget på tilbudet og mener at selskapet ikke har tatt hensyn til oppgraderinger på bilen. Fremtind beklager manglende informasjon, men sier saken er komplisert og under utredning. Larsen har brukt sparepengene sine på en ny lastebil for å holde bedriften i gang.
4 måneder siden
Freddy Varnås, talsperson for Essensiell Tremor-foreningen, kritiserer norske helsemyndigheter for å ikke godkjenne en ny behandlingsmetode (MRgFUS) for essensiell tremor, en sykdom som rammer rundt 50 000 nordmenn. Han har solgt huset sitt for å finansiere behandlingen i utlandet, da Norge ikke tilbyr den. Varnås mener norske myndigheter er for trege og at dette fører til unødvendig lidelse for mange. Han har tatt saken opp med Stortingets helsekomité, som erkjenner at saksbehandlingstiden er lang, men viser til nødvendig dokumentasjon og prisforhandlinger. Direktoratet for medisinske produkter (DMP) jobber med en metodevurdering, men en endelig avgjørelse er ikke ventet før i 2025.
3 måneder siden
Katrine Rakeng har for andre gang fått avslag på å få dekket kreftbehandling med legemiddelet Trodelvy, som har vist god effekt for henne. Beslutningsforum har kun godkjent medisinen for en annen gruppe brystkreftpasienter, og Oslo universitetssykehus (OUS) mener Rakeng ikke skiller seg nok ut til å få individuell vurdering. Professor i helserett mener sykehuset bryter loven ved å ikke gjøre en individuell vurdering, og viser til at medisinen er tilgjengelig for hennes pasientgruppe i flere andre land. OUS begrunner avslaget med kostnadene. Rakeng har tidligere samlet inn penger til privat behandling, og har nå fått hjelp av en anonym giver. Frp mener saken er en fallitterklæring for helsevesenet.
2 måneder siden
Stortinget kan vedta en utredning av alternativer til Helseplattformen, et omstridt journalsystem i Helse Midt-Norge, stikk i strid med regjeringens ønske. Flere partier ser ut til å støtte forslaget, og Fremskrittspartiet vurderer å endre sin posisjon. SV, som fremmet forslaget, mener pasientene lider under mangelen på en langsiktig plan for Helseplattformen. Systemet har møtt kritikk fra Statsforvalteren og Helsetilsynet, som mener det øker risikoen for feilbehandling av pasienter. Riksrevisjonen har også påpekt svakheter i prosessen rundt Helseplattformen. Den nåværende mindretallsregjeringen opplever flere nederlag i Stortinget.
3 måneder siden
Kombinertstjernen Jarl Magnus Riiber annonserte på en pressekonferanse at han legger opp etter denne sesongen. Han har fått diagnosen Crohns sykdom, en tilstand han må leve med resten av livet. Til tross for helseutfordringer har han vunnet to verdenscuprenn denne sesongen og leder verdenscupen sammenlagt. Riiber fortalte at han har slitt med mageproblemer siden før sesongstart, og at han føler seg som en fange på grunn av sykdommen. Han er regjerende verdensmester fra VM i Planica for to år siden, der han tok fire gull.
21 dager siden
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre har kunngjort en ny ordning som gir alvorlig syke pasienter mulighet til å få livsviktige medisiner, selv om Beslutningsforum tidligere har sagt nei. For å kvalifisere må pasientens situasjon vurderes som «klinisk eksepsjonell», noe som gir håp for dem som tidligere er blitt nektet livsforlengende behandling. Samtidig åpnes det for at klinikere og brukerorganisasjoner kan delta i diskusjonene i Beslutningsforum, men uten beslutningsrett. Regjeringen vil også prioritere medisiner og vaksiner som reduserer behovet for helsepersonell, for å effektivisere ressursbruken i helsevesenet.
1 måned siden
Bianca Bertelsen, som har hatt migrene siden barndommen, oppsøkte Glenn Jarle Jordheim i Lillestrøm for å få en migrenepiercing. Jordheim hevder at 90-95% av hans pasienter opplever effekt, men norske eksperter er kritiske og mener det er uetisk å markedsføre udokumentert behandling til en sårbar pasientgruppe. Overlege Erling Tronvik påpeker at placeboeffekten kan gi reell, men ofte kortvarig, helseeffekt. Hodepine Norge advarer også mot å stole på piercing som kur mot migrene, selv om noen opplever umiddelbar lindring. Jordheim selv mener han bare prøver å hjelpe folk, uavhengig av vitenskapelige bevis.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Trond Vesterås (68), en ALS-pasient som opplevde å bli tvangsflyttet av Gjøvik kommune til en skjermet avdeling for demente. Flyttingen skjedde etter at Vesterås hadde klaget på forholdene ved sitt tidligere omsorgssenter. Kommunen begrunnet først flyttingen med at Vesterås manglet samtykkekompetanse, men trakk vedtaket tilbake dagen etter. Vesterås selv opplever oppholdet på den skjermede avdelingen som svært negativt, preget av hyling og skriking, og han savner muligheten til å spise middag sammen med andre beboere. Pasient- og brukerombudet har klaget på tvangsvedtaket, og stiller spørsmål ved vurderingen av Vesterås' samtykkekompetanse. Vesterås har søkt om overflytting til en lindrende avdeling, men har fått avslag. Statsforvalteren og Pasient- og brukerombudet er uenige om klagen er gyldig eller ikke.
2 måneder siden
Etter å ha fått kreft i ryggen og gjennomgått en operasjon som skadet nerver, opplevde sykkelentusiasten Ole Christian Nymoen lammelser i begge bena. Han er nå testpilot for en Tectus-ortose, en avansert støtteskinne som bruker hydraulikk og datastyring for å muliggjøre bevegelse. Ortosen gir ham bremsefunksjon i venstre bein, noe som gjør at han kan gå nesten normalt på jevnt underlag og trene på å gå i trapper. Nymoen deltar på et opphold ved Beitostølen Helsesportsenter for å lære seg å bruke ortosen optimalt og trene seg opp igjen. Han har satt seg ambisiøse mål, inkludert deltakelse i Ridderrennet 2026 og å kunne sykle på en tohjulssykkel igjen.