En ny bok som blander stoff om Franz Kafka med forfatterens eget liv anmeldes. Anmelderen kritiserer boken for å fortapes seg i forfatterens private trivialiteter.
Anmeldelsen tar for seg Cecilia Hanssons bok «Kafkalungen», som ifølge forlaget er en personlig gjennomlesning av Franz Kafkas verk i lys av vår samtid. Anmelderen påpeker at det er vanlig å inkludere seg selv når man skriver om andre forfattere, og nevner flere norske eksempler.
Hovedkritikken er imidlertid at Hanssons bok i stor grad fortaper seg i trivielle detaljer fra hennes eget liv i Stockholm, mens Kafkas liv og spesielt hans litterære verk kun blir overfladisk berørt. Anmelderen mener boken mangler dypere analyse og fremstår som overflødig.
Tittelen «Kafkalungen» henviser til tuberkulose, en sykdom som bandt Kafka og forfatterens mormor sammen, men anmelderen finner få andre sterke koblinger som rettferdiggjør bokens premiss.
Cecilia Hansson
Franz Kafka
Nasjonalbiblioteket
Luleå
Kungholmen
Stockholm
Praha
Europa
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Israelske myndigheter bekrefter planer om en ny, intensiv offensiv i Gaza med mål om permanent militær tilstedeværelse og mulig tømming av Nord-Gaza for sivile. Samtidig forverres den humanitære krisen, med akutt mangel på nødhjelp siden mars grunnet israelsk blokade, og rapporter om barn som dør av sult. Nye israelske regler for internasjonale hjelpeorganisasjoner på Vestbredden og i Gaza skaper frykt for at viktig arbeid stanses.
India har gjennomført militære angrep i Pakistan og pakistanskkontrollert Kashmir, kalt «Operasjon Sindoor». India hevder målene var terrorinfrastruktur, mens Pakistan rapporterer at indiske missiler traff militære mål, drepte minst ett barn og skadet to personer. Pakistan har varslet et svar på angrepene, som kommer etter et tidligere angrep i indisk Kashmir der 26 sivile ble drept.
EU-kommisjonen har lagt frem en plan for å stanse all import av russisk energi, inkludert gass og brensel til kjernekraftverk, innen utgangen av 2027. Målet er å kutte Russlands finansiering av krigen i Ukraina. Planen innebærer forbud mot nye gasskontrakter fra slutten av 2025. Dette skjer etter at EU har økt importen av flytende naturgass (LNG) fra Russland, til tross for tidligere sanksjoner.
Kine Asper Vistnes er eneste gjenværende kandidat og storfavoritt til å bli ny LO-leder etter at Frode Alfheim trakk seg. Valget skjer på LO-kongressen torsdag. Kongressen vil også preges av store debatter om fremtidens AFP-ordning, der Fagforbundet ønsker radikale endringer, og et krav fra Fellesforbundet-veteraner om nasjonal kontroll over strømpriser.
Stortinget behandler tirsdag kveld Norges fremtidige oljepolitikk, inkludert den 26. konsesjonsrunden og elektrifisering av Melkøya. Uavhengig representant Christian Tybring-Gjeddes stemme er avgjørende. Det ligger an til flertall for å forberede den 26. konsesjonsrunden, da Tybring-Gjedde støtter Senterpartiets forslag. Et kompromissforslag om alternativer til Melkøya-elektrifisering ser derimot ut til å mangle flertall.
7 dager siden
En ny bok om Jonas Gahr Støre anmeldes, og anmelderen mener den mangler kritisk distanse. Boken, med tittelen «Fyrsten», beskrives som mer en hyllest enn et avslørende portrett.
4 måneder siden
Karin Smirnoffs andre bok i Millennium-serien, «Gaupas klo», mottar blandet kritikk og beskrives som en rotete oppfølger til «Havørnens skrik». Boken gjenbruker hovedpersonene Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander, som begge er svekket, og introduserer en ny karakter, Svala Hirak. Handlingen dreier seg om gruvedrift i konflikt med samiske interesser, og en jakt på en harddisk med kryptovaluta. Anmelderen kritiserer boken for manglende sammenheng, rotete handling og vekslende språk, og konkluderer med at Smirnoff ikke lykkes i krimsjangeren, til tross for tidligere suksess i andre sjangre.
4 måneder siden
Artikkelen presenterer bokanmeldelser med fokus på julegavetips. Blant de 19 anmeldte matbøkene, deler Eyvind Hellstrøm/Anita Rennan og Arne Brimi førsteplassen. En bildebok om Kong Harald, med bilder fra hele hans liv, er også omtalt, sammen med Harald Stanghelles bok «Kongeord», som inneholder 230 sitater fra Kongens taler. Krimboken «Gaupas klo» av Karin Smirnoff får en lunken anmeldelse, og anmelderen mener hun ikke lykkes som krimforfatter. Artikkelen fremhever flere bøker som egner seg som julegaver.
4 måneder siden
Artikkelen kritiserer Torkil Færøs bok «Hvilekuren» for å være masete, tendensiøs og spekulativ. Boken fokuserer på viktigheten av hvile og stressmestring gjennom pulsmåling, og anbefaler bruk av en Garmin-pulsklokke. Forfatteren gjentar kjente livsstilsråd og bruker anekdotiske bevis, noe som gjør boken lite troverdig. Kritikere mener boken er en parodi på det moderne liv, der helse måles matematisk, og at den inneholder spekulative påstander om pulsklokkens evne til å varsle om alvorlige helseproblemer. Boken fremstår som en gjentagelse av forfatterens tidligere bok «Pulskuren», som også fikk kritikk i fagmiljøet.
4 måneder siden
Psykolog Lars Dehli deler sine leseopplevelser og bokpreferanser. Han er for tiden opptatt av Knausgårds «Det Tredje Riket», og fremhever «The Catcher In The Rye» som en bok med stor innflytelse. Han anbefaler selvhjelpsboken «Please Understand Me» og forteller om sin smuglesing av «Kroppen» i ungdommen. Dehli uttrykker ambivalens rundt Ibsens Hedda Gabler, som han både misliker og ser likheter med Tarantinos karakterer. Han avslører også sin fascinasjon for de kvinnelige karakterene Ylajali og Dagny.
27 dager siden
Øystein Pettersens bok «Myke bein» anmeldes og får terningkast 3. Boken presenteres som en selvhjelpsbok som skal gi leseren nøkkelen til å lykkes uten å miste seg selv. Anmelderen mener boken er forvirrende og spriker i formen. Pettersen deler tips og anekdoter om hvordan man kan oppnå overskudd og virke «mjuk», men det er ikke alltid like tydelig hvordan hans erfaringer som toppidrettsutøver kan overføres til hverdagsutfordringer. Boken inneholder generiske råd om tid, mål og selvomsorg, men anmelderen savner en tydeligere rød tråd og mener formen ikke er god nok.
10 dager siden
En ny seriemordergrøsser fra Søren Sveistrup er lansert. Boken følger forfatterens suksessoppskrift med groteske elementer.
1 måned siden
Øystein «Pølsa» Pettersens nye bok «Mye Pølsevev» får hard medfart og beskrives som en skuffende og overfladisk selvhjelpsbok full av klisjeer. Boken lover å gi innsikt i «Team Pølsa»-filosofien, men anmelderen mener den ikke leverer. Pettersen bruker sin bakgrunn som toppidrettsutøver som eksempel, men fremstår som tvetydig og selvmotsigende. Han gjør narr av selvhjelpsbøkers bruk av grafer og fremmedord, men ender selv opp med å lire av seg floskler. Bokens lansering ble utsatt på grunn av en konflikt med NRK.
4 måneder siden
Vidar Sundstøls roman «Og likevel finnes du» er en kort og ettertenksom tekst som utforsker temaer som tap, tid og eksistensielle spørsmål. Boken handler om en forfatter som føler seg mislykket, og som reflekterer over det som gikk tapt, inkludert et ufødt barn. Teksten inneholder vakre naturskildringer og referanser til filosofi og kunst. Boken mangler en tydelig handling og kan oppfattes som en blanding av roman og essay. Anmelderen savner en tydeligere jeg-forteller og et klarere grep om hva forfatteren vil formidle, men anerkjenner at boken etterlater sterke bilder hos leseren.
3 måneder siden
I boken «Kul i brystet» deler Line Norman Hjorth og Vigdis Hjorth sine personlige erfaringer med brystkreft. Line ble diagnostisert i 2023, og kort tid etter fikk moren Vigdis samme diagnose. Boken gir et innblikk i kreftforløpet fra begge perspektiver, og skildrer de fysiske og psykiske utfordringene de møtte. Boken tar også opp temaer som pårørenderollen, intimitet, og relasjonen mellom mor og datter. Selv om temaet er alvorlig, er boken også fylt med humor, spesielt i Vigdis' partier. Boken fremstår som et kampskrift for åpenhet rundt sykdom og en hyllest til velferdsstaten.
3 måneder siden
Nora Eides roman «God mor» utforsker en nybakt mors opplevelse av fødselsdepresjon, preget av følelser som tomhet, meningsløshet og frykt. Isolasjon forsterker de negative tankene. Boken tar også opp kjønnsforskjeller i foreldrerollen, der moren føler seg oversett sammenlignet med faren. Anmelderen påpeker at romanen gir et generelt bilde av fødselsdepresjon, men savner et dypere innblikk i morens personlighet og bakgrunn, noe som gjør det vanskeligere å engasjere seg fullt i fortellingen.
1 måned siden
Maren Uthaugs «88%» er en oppfølger til «11%» og tar for seg et matriarkalsk samfunn der menn er innesperret i institusjoner og brukt som avlsdyr. Kvinnene har makten, og samfunnet preges av kvinnelig seksualitet og nytelse. Samekvinnen Inga, en sentral karakter med overnaturlige evner, vandrer gjennom historien og binder sammen fortid og nåtid. Boken kritiseres for å være spekulativ og usammenhengende, og anmelderen savner en dypere mening og et mer troverdig samfunnsbilde. Anmelderen mener forfatteren tyr til billige dramaturgiske triks når samekvinnen Inga fremstilles med overnaturlige evner. Likevel fremheves forfatterens gode språk og en glimrende oversettelse.
3 måneder siden
Denne uken anmeldes krimboken «Nomaden» av Pascal Engman og Johannes Selåker, samt romanen «Lønnetreet» av Nina Staff. «Nomaden» får terningkast 4 og beskrives som en lang bok på 500 sider, der anmelderen mener den burde vært strammet inn. Boken er den tredje i serien «Skumringsland». «Lønnetreet» får terningkast 5 og er en selvbiografisk roman på 200 sider som følger hovedpersonen Anni fra 1960 til 2024. Anmelderen er imponert over den litterære kvaliteten og det økonomiske språket i «Lønnetreet».
2 måneder siden
Vigdis Hjorth og datteren Line Norman Hjorths bok «Kul i brystet», som omhandler deres erfaringer med brystkreft, har blitt avvist av Kulturrådets innkjøpsordning for sakprosa, til tross for positiv mottakelse fra kritikerne. Forlagssjefen i Cappelen Damm uttrykker overraskelse og skuffelse over avgjørelsen, mens Vigdis Hjorth selv argumenterer for en forbedring av innkjøpsordningen for sakprosa. Kulturrådet begrunner avslaget med at boken ikke oppfyller de nødvendige litterære kravene, samtidig som de påpeker at budsjettet begrenser antall innkjøpte bøker. Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening kritiserer forskjellsbehandlingen mellom innkjøpsordningene for skjønnlitteratur og sakprosa, og anser dette som et demokratisk problem, da det begrenser tilgangen til viktig sakprosa for allmennheten.
3 måneder siden
Denne artikkelen er en kritisk anmeldelse av Mette Tronvolls fotoutstilling i Kristiansand, med fokus på landskapsbilder fra Hidra. Anmelderen savner tydelig fokus og komposisjon i flere av bildene, og mener de fremstår som ordinære og lite nyskapende. Likevel fremheves enkelte lyspunkter, som et bilde av en nedsnødd koie og en serie der Tronvoll har fotografert de samme kvinnene på nytt etter flere år. Anmelderen konkluderer med at utstillingen ikke rettferdiggjorde den lange reisen.