Etter 15 måneder med krig mellom Hamas og Israel, har en våpenhvile trådt i kraft. Mange palestinere har mistet sine hjem, familie og jobb, og står overfor en enorm gjenoppbyggingsprosess.
Flere vender tilbake til sine hjem for å lete etter sine døde i ruinene. Til tross for sorgen, opplever palestinere glede over våpenhvilen og håp om en normal hverdag.
Infrastruktur, vann og butikker er nødvendig for å gjenoppbygge livene i Gaza.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er inngått etter over 15 måneder med krig. Avtalen innebærer en gradvis tilbaketrekning av israelske styrker fra Gaza og frigivelse av israelske gisler. Både israelere og palestinere har feiret avtalen, men eksperter advarer om at dette ikke er en endelig løsning på konflikten. En norskpalestiner som overlevde krigen i Gaza, understreker at voldsspiralen ikke er brutt, og at lidelsene vil fortsette i mange år. Minst 46 707 palestinere er drept, og over 100 000 er skadet. Gjenoppbyggingen av Gaza vil ta lang tid, og det er stor usikkerhet rundt den videre utviklingen. Konflikten kan blusse opp igjen, og grobunnen for videre konflikt er større nå enn før krigen.
3 måneder siden
Palestinere på Gazastripen feiret onsdag kveld nyheten om en mulig våpenhvile etter 15 måneder med krig. Jubelrop og bilhorn brøt stillheten i byer som Khan Younis. En innbygger fortalte om lettelse etter langvarige lidelser, og uttrykte håp om at våpenhvilen vil bli implementert. Krigen har ifølge palestinske helsemyndigheter krevd over 46.000 menneskeliv og såret minst 110.000. FN melder at 90 prosent av Gazas 2,2 millioner innbyggere er drevet på flukt, og mange av dem står overfor sult.
2 måneder siden
Familien Mohammed vender tilbake til Jabalia i Nord-Gaza etter å ha vært på flukt i 15 måneder. Hjemreisen er en del av våpenhvileavtalen mellom Israel og Hamas. Familien legger ut på den lange reisen fra en teltleir i Deir al-Balah til Jabalia. De møter et nabolag i ruiner, og finner sitt eget hjem ødelagt. Til tross for mangel på ly, mat og vann, finner barna noen av sine eiendeler i ruinene. Familien håper våpenhvilen vil vare slik at de kan bygge opp hjemmet sitt igjen.
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Hamas og Israel ble kunngjort etter 15 måneder med krig, men timer før avtalen ble kjent, ble et bolighus i Gaza bombet av israelske styrker. VGs lokale reporter var vitne til angrepet, som drepte 13 mennesker, inkludert flere barn. Til tross for jubel over våpenhvilen, er frykten stor for nye angrep før avtalen trer i kraft. Mange internt fordrevne palestinere ønsker å returnere til sine hjem, selv om de ligger i ruiner. Sykehusdirektøren i nord forbereder seg på en stor tilstrømning av hjemvendte, men mangler infrastruktur. Forholdene er spesielt vanskelige nord i Gaza, hvor det siste operative sykehuset befinner seg.
3 måneder siden
Etter 15 måneder med bombing vender tusenvis av palestinere tilbake til Gaza for å se hva som er igjen av hjemmene sine. Mange finner bare ruiner og ødeleggelse. En FN-rapport viser at 69 prosent av bygningene i Gaza er skadet eller ødelagt. Ueksploderte bomber og miner utgjør en fare, og det antas at mange savnede ligger under ruinene. Opprydningen kan ta 21 år, og gjenoppbygging vil kreve et omfattende internasjonalt samarbeid. Noen ønsker å returnere selv om det bare er ruiner, mens andre venter på nødhjelp.
3 måneder siden
Titusener av palestinere er på vei tilbake til sine hjem i Nord-Gaza etter at israelske styrker åpnet Netzarim-korridoren. Mange har ventet i flere dager ved militærsperringer for å kunne returnere. Området er sterkt preget av krig og ødeleggelser, med høy risiko for udetonerte eksplosiver og begrenset tilgang til mat og nødvendigheter. Til tross for vanskelige forhold, uttrykker palestinerne håp om gjenoppbygging og en normal hverdag. Bilder viser folkemengder som bærer eiendeler nordover, og familier som gjenforenes etter lang tid.
3 måneder siden
Titusenvis av palestinere har begynt å returnere til Nord-Gaza etter at Israel åpnet veisperringene. Dette skjedde etter at Hamas gikk med på å frigi israelske gisler, noe som var en forutsetning for at Israel skulle tillate retur. Opprinnelig nektet Israel å åpne for retur, noe som skapte frustrasjon blant de mange fordrevne. Våpenhvileavtalen gir 650 000 palestinere fra nord mulighet til å vende hjem, men mange møter en ødelagt hjemby etter 15 måneder med israelsk bombing.
3 måneder siden
Etter våpenhvilen mellom Israel og Hamas returnerer sivile i Gaza til massive ødeleggelser, hvor mange finner hjemmene sine i ruiner og leter etter savnede. Dødstallene fortsetter å stige, og det er et stort behov for nødhjelp. FN har sendt over 630 lastebiler med hjelp, men hjelpeorganisasjoner frykter at distribusjonen kan ta tid på grunn av sikkerhetsproblemer. Hamas sier de vil gjenoppbygge Gaza, mens FN anslår at opprydningsarbeidet kan ta 21 år og koste 1,2 milliarder dollar.
3 måneder siden
En våpenhvile mellom Israel og Hamas trådte i kraft søndag morgen, etter uker med forhandlinger. Avtalen innebærer løslatelse av gisler og fanger, samt tilbaketrekning av israelske styrker fra deler av Gaza. Palestinere i Gaza uttrykker lettelse, men også sorg over tapene de har lidd. I Israel er det blandede reaksjoner, med noen som feirer og andre som protesterer. Flere politikere har trukket seg fra regjeringen i protest mot avtalen. Humanitære organisasjoner forbereder seg på å øke nødhjelpsleveransene til Gaza, der behovene er enorme etter måneders konflikt. Det er usikkerhet knyttet til hvor lenge våpenhvilen vil vare.
3 måneder siden
Palestinere i Gaza uttrykker et forsiktig håp om en snarlig våpenhvile, til tross for nylige israelske angrep. Forhandlingene mellom Israel og Hamas er i en avgjørende fase, med en avtale som skal sikre løslatelse av gisler, stans i kampene og humanitær hjelp. Det er imidlertid usikkerhet rundt kontrollen av Gaza etter en eventuell våpenhvile, og hvilken rolle Hamas skal ha. Innbyggere i Gaza er opptatt av nyhetene og samles for å følge utviklingen, mens de forbereder seg på en omfattende gjenoppbygging av de krigsherjede områdene.
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Israel og Hamas er fremforhandlet etter 15 måneders konflikt, men avstemningen ble utsatt grunnet uenighet. NRKs Midtøsten-korrespondent, Yama Wolasmal, uttrykker forsiktig optimisme, men understreker at situasjonen er skjør. Avtalen er ment å sikre løslatelse av israelske gisler og humanitær hjelp til Gaza. Wolasmal mener avtalen er et resultat av Donald Trumps innsats, men påpeker også at Trumps uforutsigbarhet kan skape utfordringer. Han beskriver de enorme ødeleggelsene i Gaza, der infrastruktur er lagt i ruiner og sivile er hardt rammet.
3 måneder siden
En våpenhvile er inngått, noe som gir en etterlengtet pause for sivilbefolkningen i Gaza og håp for gislene og deres familier. Politisk sett løser ikke avtalen konflikten, og det er ingen direkte forhandlinger mellom partene. Avtalen kom i stand etter press fra USA og samarbeid mellom flere land. Hamas har gitt etter på tidligere absolutte krav, men er svekket militært og politisk. Israel har heller ikke fått alle sine krav innfridd, og det er usikkerhet rundt Netanyahus politiske fremtid. Samtidig diskuteres opprettelsen av en palestinsk stat, men det er fortsatt langt frem. Spørsmålet om hvordan Gaza skal styres er også uavklart.
3 måneder siden
En våpenhvileavtale mellom Hamas og Israel gir håp, men markerer ikke slutten på konflikten. Israelske angrep drepte 73 palestinere i timene før våpenhvilen trådte i kraft, noe som illustrerer den dype mistilliten mellom partene. Avtalen skal vare i seks uker, med utveksling av gisler og fanger, og humanitær hjelp til Gaza. Krigen har krevd over 50 000 liv og drevet to millioner på flukt. Det er avgjørende at våpenhvilen brukes til å skape en varig fred, og at omverdenen, spesielt Qatar, Egypt og USA, overvåker at betingelsene oppfylles. Bitterhet og raseri etter terrorangrepet i oktober 2023 gjør situasjonen svært spent.
3 måneder siden
En våpenhvile mellom Israel og Hamas har trådt i kraft, etter over et år med konflikt. Våpenhvilen innebærer tilbaketrekking av soldater, løslatelse av gisler og fanger, samt levering av nødhjelp til Gaza. Flere internasjonale aktører har presset på for våpenhvilen, og det er et håp om at den kan vare. Det er likevel bekymring for at ekstremister på begge sider kan forsøke å sabotere avtalen. De neste ukene vil vise om våpenhvilen holder, med flere gisler som skal løslates og nødhjelp som skal leveres. Det er også forventet at mer informasjon om situasjonen i Gaza vil komme frem.
3 måneder siden
Siden våpenhvileavtalen mellom Israel og Hamas ble kunngjort onsdag, har over 120 palestinere blitt drept i Gaza. Avtalen, som trer i kraft søndag, gir håp om en slutt på konflikten og at nødhjelp kan nå frem. Mange palestinere har flyktet fra sine hjem og lever under vanskelige forhold. Krigen startet etter Hamas' angrep mot Israel 7. oktober 2023, hvor rundt 1200 mennesker ble drept og ca. 250 tatt som gisler. Israel har som mål å knuse Hamas, mens palestinske helsemyndigheter melder om nesten 47 000 drepte palestinere siden krigen startet. FN anslår at 90 prosent av befolkningen i Gaza er drevet på flukt.