Forsvaret sender i dag ut digitale meldinger til 14. 000 eiere av kjøretøy, maskiner og eiendom om forberedt rekvisisjon.
Dette er en del av Forsvarets beredskapsplan for å sikre tilgang til nødvendige ressurser i en eventuell krigssituasjon. Rekvisisjonene gjelder for ett år av gangen, men kan forlenges.
Meldingene har ingen praktisk betydning i fredstid, men er en del av samfunnets totale støtte til Forsvaret. Forsvarets logistikkorganisasjon understreker viktigheten av rekvisisjonssystemet for landets forsvar.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Forsvaret sender ut 14.000 meldinger om forberedt rekvisisjon av kjøretøy, maskiner og eiendom. Dette er en del av beredskapsplanen for å sikre tilgang til nødvendige ressurser i en eventuell krigssituasjon. Meldingene sendes digitalt til utvalgte eiere og gjelder for ett år av gangen, men kan forlenges. Rekvisisjonene har ingen praktisk betydning i fredstid, men er en del av samfunnets totale støtte til Forsvaret.
3 måneder siden
Forsvaret sender ut 14 000 digitale meldinger om forberedt rekvisisjon av kjøretøy, maskiner, eiendom og mindre fartøyer. Dette er en del av Forsvarets beredskapsplanlegging, som sikrer tilgang til samfunnets ressurser i en krigssituasjon. Eiere vil ikke merke noen stor forskjell i fredstid, men må være klar over at eiendelen kan disponeres av Forsvaret ved behov. Rekvisisjonen gjelder for ett år av gangen, men kan forlenges. Ordningen er hjemlet i lov fra 1951 og kan kun iverksettes ved krig eller beslutning fra Kongen i statsråd.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer for at Norge må forberede seg på krig og andre kriser, og at befolkningen må øke sin utholdenhet. Regjeringen foreslår flere tiltak for å styrke beredskapen, inkludert flere tilfluktsrom, økt siviltjeneste og et eierskapsregister for eiendom. Det er også foreslått at sivile kan bli kalt ut til arbeid i krig for å støtte forsvaret. Artikkelen understreker viktigheten av øvelser for å sikre at ledelsen er forberedt på kriser, og at det er nødvendig med tydelig kommunikasjon om truslene vi står overfor.
3 måneder siden
Regjeringen har presentert en ny totalberedskapsmelding som beskriver et mer usikkert verdensbilde med økt risiko for hybride angrep. Statsministeren og justisministeren understreker at alle må bidra til å styrke beredskapen, og at dette markerer et vendepunkt etter flere tiår med fred. Beredskapsforsker Bjørn Bakken sammenligner situasjonen med starten av pandemien i 2020, og mener at folk må være årvåkne og forberedt. Meldingen inneholder over 100 tiltak, inkludert arbeidsplikt for alle opp til 72 år i krig eller ved nært forestående krig. Befolkningen oppfordres til å ha egenberedskap for å klare seg i inntil en uke.
3 måneder siden
Regjeringen planlegger å styrke Sivilforsvaret ved å øke bemanningen med 4000 personer, fra 8000 til 12.000. Statsminister Jonas Gahr Støre og justisminister Emilie Enger Mehl fremlegger en stortingsmelding om totalberedskap, der Sivilforsvaret prioriteres høyt. Mehl understreker at Sivilforsvaret er til stede over hele landet og kjenner lokale forhold. Målet er å forberede hele Norge på kriser og krig. Sivilforsvaret har som hovedansvar å beskytte sivilbefolkningen og fungere som en forsterkningsressurs for staten. Sjefen for Sivilforsvaret bekrefter at de 4000 ekstra personellene er i tråd med deres behov for økt dybde og utholdenhet.
3 måneder siden
Regjeringen styrker Sivilforsvaret med 4000 nye mannskaper, og øker den aktive styrken til 12.000. Dette er en del av en større satsing på totalberedskap som følge av krigen i Europa og et mer usikkert fremtidsbilde. Sivilforsvaret skal ha større utholdenhet og jobbe i et bredt krisespekter, inkludert trygge oppholdssteder for sivilbefolkningen. De nye mannskapene rekrutteres fra samme system som Forsvaret og får tre ukers opplæring. Sivilforsvaret har rykket ut 183 ganger i 2024, blant annet ved ekstremvær og store branner. Styrkingen følger anbefalingen fra kommisjonen som utredet totalforsvaret i 2023.
2 dager siden
Stortinget har oppnådd bred enighet om Regjeringens totalberedskapsmelding. Forliket omfatter flere sentrale grep for å styrke Norges beredskap.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og justisminister Emilie Enger Mehl presenterte Totalberedskapsmeldingen, som skal styrke Norges beredskap i møte med et endret verdensbilde. Meldingen omfatter både sivile og militære aspekter, og tar sikte på å forberede samfunnet på kriser og krig. Støre understreket at vi er inne i en ny epoke etter den kalde krigen, og at beredskap spiller en stadig viktigere rolle. Mehl beskrev planen som et veiskille, og at man må planlegge for en ny tid. Regjeringen vil gjeninnføre krav om bomberom i nye bygg og styrke Sivilforsvaret med 4000 ekstra mannskaper.
3 måneder siden
Regjeringen presenterer en ny stortingsmelding om totalberedskap, som markerer en ny retning for Norges kriseberedskap i en mer usikker verden. Meldingen inneholder flere forslag, blant annet å styrke Sivilforsvaret, gjeninnføre krav om tilfluktsrom i nye bygg, og sørge for at alle kommuner har et beredskapsråd. Det foreslås også en ny lov om kontroll av utenlandske investeringer i strategiske sektorer, samt tiltak for å styrke maritim sikkerhet og befolkningens motstandskraft mot desinformasjon. I tillegg skal nasjonal matsikkerhet styrkes gjennom økt selvforsyning og beredskapslagring av korn. Den sivile evnen til å støtte alliert militær innsats skal også styrkes.
3 måneder siden
Fredrik Andreas Juell, en prepper fra Sørlandet, har lagret mat og nødvendigheter for seg og familien for et helt år. Han ble motivert av en transportstreik da hans første datter ble født, og mener det er hans ansvar å være forberedt på kriser. Juell understreker viktigheten av å ha basisvarer, varme og medisiner. Regjeringen har nylig presentert Totalberedskapsmeldingen, som inneholder over 100 tiltak for å styrke landets beredskap. Meldingen tar for seg ulike scenarioer, fra naturkatastrofer til krig, og inkluderer tiltak som lovfesting av beredskapsråd, økning i Sivilforsvaret og plikt til å bygge tilfluktsrom.
7 dager siden
Regjeringen presenterer et lovforslag om sivil arbeidskraftberedskap for å sikre nasjonal trygghet i sikkerhetspolitiske kriser eller krig. Forslaget gir regjeringen fullmakter til å mobilisere arbeidskraft, men disse kan kun brukes når et strengt situasjonskrav om trussel mot rikets sikkerhet er oppfylt. Vanlige hendelser som naturkatastrofer eller digitale angrep kvalifiserer ikke. Regjeringen avviser påstander om vilkårlig bruk av fullmaktene og understreker at tiltakene må være nødvendige og forholdsmessige. Stortinget har løpende kontroll og kan når som helst be regjeringen stanse tiltakene. Taushetsplikten kan unntas ved strenge krav til nødvendighet og forholdsmessighet for å sikre gjennomføring av beredskapstiltak. Formålet er å skape forutsigbarhet og sikre samfunnets mobilisering ved alvorlige trusler mot nasjonen.
3 måneder siden
En test av nødvarsel på mobiltelefoner sendes ut over hele landet klokken 12. Formålet er å varsle befolkningen om akutte hendelser. De fleste vil motta varselet, men det krever en nyere telefon med 4G- eller 5G-dekning. Eldre telefoner eller de uten dekning vil ikke bli varslet. For å unngå varselet må telefonen slås av eller settes i flymodus. Nødvarselet bruker ikke personlig informasjon, men sendes til alle i et gitt geografisk område. Det er viktig å ta varslingen på alvor, selv om det er en test.
4 måneder siden
Forsvaret mottar nye artillerivogner og ammunisjonsvogner fra Sør-Korea, til en verdi av over en milliard kroner. Hæren får fire K9-vogner og åtte K10-vogner, som skal testes etter ankomst tidlig neste år. Dette kommer etter at det ble avdekket at Hærens eksisterende artillerisystem delvis var ute av drift på grunn av mangel på reservedeler. K10-vognene måtte midlertidig tas ut av tjeneste for å opprettholde beredskapen for K9-vognene. Driften av K10 skal gjenopptas i 2025.
2 måneder siden
Forsvaret reduserer øvelsesaktiviteten i 2025 for å prioritere forsyningsberedskap og støtte til Ukraina, ifølge forsvarssjef Eirik Kristoffersen. Selv om verdenssituasjonen tilsier økt beredskap, vil Forsvaret fokusere på å fylle lagrene og styrke Ukrainas forsvar. Dette fører til færre øvelsesdøgn i Hæren, men økt trening i Heimevernet. Forsvaret jobber også med en plan for å gjennomføre en omfattende langtidsplan som krever effektivisering og potensielle alternative løsninger for å holde budsjettet. Det er også bekymring knyttet til anskaffelse av nye helikoptre innenfor de økonomiske rammene.
1 måned siden
Landstillitsvalgt for soldatene ønsker å innføre undervisning om verneplikt i videregående skole, da mange ikke er klar over at den gjelder selv uten førstegangstjeneste. Vernepliktige kan innkalles i krise eller krig for å fylle stillinger eller bære våpen. Kunnskapsministeren støtter forslaget og oppfordrer skolene til å ta imot besøk fra Forsvaret. Forsvarsministeren understreker at verneplikten er en bærebjelke i forsvaret, og at ungdom må ha kunnskap om hva den innebærer i en krisesituasjon.