Julie Wilhelmsen, statsviter ved Norsk utenrikspolitisk institutt, påpeker at det er forskjell på hva Ukraina bør få og hva de realistisk kan oppnå i konflikten med Russland. Etter at Donald Trump tok over som USAs president, har maktbalansen endret seg, og presset øker på Ukraina for å inngå kompromisser, inkludert å gi opp deler av territoriet.
Kyivs borgermester Vitalij Klitsjko uttalte i et BBC-intervju at Ukraina kanskje må gi fra seg territorium for å oppnå midlertidig fred, noe som markerer et skifte i den offentlige debatten. Norges statsminister Jonas Gahr Støre har møtt Trump og anerkjenner nødvendigheten av å forholde seg til maktens realiteter, selv om det innebærer å justere forventningene til hva Ukraina kan oppnå.
Samtidig advarer kritikere om at en slik avtale kan være urettferdig og skape problematiske presedenser i folkeretten. Wilhelmsen understreker at dette er et komplekst og dynamisk spill hvor både moralske hensyn og realpolitikk må veies.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Russland-forsker Julie Wilhelmsen kritiserer norske politikere for å fokusere for mye på idealer og for lite på realitetene i Trumps utenrikspolitikk, spesielt hans syn på Ukraina-konflikten. Hun mener Trump ønsker å redusere USAs globale engasjement, noe norske politikere må forstå. Under en NRK-debatt erkjente flere partiledere Ukrainas avhengighet av USA, men understreket samtidig behovet for at Europa tar et større ansvar for egen sikkerhet og støtter Ukraina. Det ble også reist spørsmål om hvor avhengig Norge og Europa bør være av USA, og behovet for å styrke europeisk innsats ble fremhevet.
2 måneder siden
Eksperter vurderer Trump-administrasjonens nye tilnærming til Ukraina-konflikten, preget av enighet mellom USA og Russland om å starte fredsforhandlinger. Samtaler mellom Trump, Putin og Zelenskyj har funnet sted. USA har signalisert at Ukraina må avstå territorium og har droppet Ukrainas NATO-ambisjoner, noe som beskrives som en betydelig endring som styrker Russlands posisjon. Ukraina kan oppleve press for å avstå territorium for å oppnå fred, men det understrekes at Ukraina selv bør delta ved forhandlingsbordet. Det antydes at USA og Russland vil fastsette vilkårene for en fredsavtale, noe som reiser spørsmål om Ukrainas innflytelse.
7 dager siden
Militærekspert Tormod Heier mener at Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har gått bort fra sin tidligere seiersplan og nå kan være villig til å avstå landområder for å oppnå fred med Russland. Dette skyldes endringer i den ukrainske opinionen, som i større grad aksepterer territorielle kompromisser. Professor Hilmar Mjelde advarer om at USAs fredsforslag, som inkluderer at Ukraina må gi fra seg Krim, i realiteten er en kapitulasjon som kan gi Russland mulighet til ny invasjon. Et planlagt møte i London mellom utenriksministrene fra flere land ble avlyst, noe som skaper usikkerhet om fremdriften i fredsforhandlingene. Heier sammenligner situasjonen med det delte Tyskland under den kalde krigen og påpeker at Ukrainas fremtid kan avhenge av hvem som etterfølger Putin. Norge kan bli bedt om å bidra med styrker i en europeisk beroligelsesstyrke for å øke Russlands terskel for videre aggresjon.
5 dager siden
Norges statsminister Jonas Gahr Støre hyllet Donald Trumps fredsinitiativ for Ukraina under et møte i Det hvite hus, med håp om våpenhvile og slutt på konflikten. Trumps tilnærming har imidlertid fått sterk kritikk, særlig for å presse Ukraina til å gi fra seg territorium til Russland uten sikkerhetsgarantier. Kritikere som stortingsrepresentant Peter Frølich og tidligere spesialsoldat Peter Warren mener Norge ikke kan støtte USAs metode, som de beskriver som kapitulasjon før forhandlingene har startet. Diplomatiekspert Iver B. Neumann påpeker at Støre måtte opptre diplomatisk foran verdenspressen, men advarer mot at USAs strategi legger press på den svakeste parten, Ukraina, og sender feil signal til Russland. Møtet preges også av lite tid til reelle samtaler og mer fokus på medieopptredener, noe som svekker tradisjonell diplomatisk praksis.
5 dager siden
Donald Trump hevder USA er nær en fredsavtale for Ukraina. Det er imidlertid uklart om partene er enige i dette.
3 måneder siden
En Nupi-forsker mener at Donald Trump har innsett at forhandlinger med Putin om Ukraina blir vanskeligere enn først antatt. Trumps tidsramme for fred har økt fra 24 timer til seks måneder. Det er sprikende meldinger fra russisk hold om et eventuelt møte, og Putin forventes å stille harde krav om Ukrainas nøytralitet og reduserte forsvar. Ukraina på sin side vil kreve sikkerhetsgarantier og en sterk forsvarsevne. En mulig løsning kan være fredsbevarende styrker fra 'russiskvennlige' land i kombinasjon med Nato-styrker. Stemningen i Ukraina er i ferd med å snu, og befolkningen kan være villig til å akseptere tap av territorium for å få fred. Møtet mellom Trump og Putin må finne sted i et nøytralt land.
5 dager siden
Trump-administrasjonens fredsforslag for Ukraina innebærer at USA vil anerkjenne Krym-halvøya som russisk territorium, noe som markerer et betydelig brudd med tidligere amerikansk utenrikspolitikk. Krym har vært okkupert av Russland siden 2014, men er internasjonalt anerkjent som ukrainsk territorium. Seniorforsker Marianne Riddervold beskriver forslaget som et paradigmeskifte som kan sette farlig presedens ved å legitimere maktovertakelse av territorium. Ukrainas president Zelenskyj avviser forslaget, og det er usikkert om USA vil kreve ukrainsk aksept. Forslaget står i sterk kontrast til tidligere amerikanske løfter om ikke å anerkjenne Russlands annektering. Ordføreren i Kyiv antyder at Ukraina kan måtte gi fra seg territorium for fred, men dette er kontroversielt. En eventuell amerikansk anerkjennelse vil være en stor seier for Putin og kan påvirke internasjonale normer om suverenitet og maktbruk.
6 dager siden
Donald Trump hevder han legger enormt press på Russland for å få til en fredsavtale i Ukraina-konflikten, til tross for nylige russiske angrep på Kyiv. Under et møte med Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg uttrykte Trump frustrasjon over bombingen og mener både Russland og Ukraina er klare for fred. Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier at partene beveger seg i riktig retning, men at noen detaljer fortsatt må finjusteres. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj mener de russiske angrepene er et forsøk på å presse USA som mekler. Europiske diplomater frykter at Trumps forslag kan innebære store territorielle tap for Ukraina. Statsminister Støre og Nato-sjef Stoltenberg roser USAs rolle i fredsinitiativet, samtidig som de understreker viktigheten av fortsatt støtte til Ukraina.
5 dager siden
Statsviter Iver B. Neumann uttrykker bekymring for diplomatiets utvikling etter møtet mellom Norges statsminister Jonas Gahr Støre og USAs president Donald Trump i Det hvite hus. Til tross for at samtalen varte i over 90 minutter, mener Neumann at Støre ikke fikk nok tid til private samtaler, og at USA nå prioriterer diplomati som et medieshow. Møtet fokuserte blant annet på krigen i Ukraina, hvor begge ledere var enige om at krigen må ta slutt. Statssekretær Eivind Vad Peterson understreker at Norge også er viktig for USA, og at Støre ønsket å fremme en felles interesse for fred. Utenrikskomiteens leder Ine Eriksen Søreide kritiserer USAs fredsplan, som hun mener ikke sikrer Ukrainas territorielle integritet. Forsker Ståle Ulriksen fremhever Norges viktige rolle i overvåkning av russiske ubåter, noe som ble trukket fram i møtet.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
7 dager siden
Donald Trump har lagt fram en skisse til en fredsavtale som i praksis gir Russland kontroll over okkuperte områder i Ukraina, inkludert Krym-halvøya. Forslaget innebærer at Ukraina må avstå store landområder og ikke får oppfylt sitt ønske om Nato-medlemskap. Trump kritiserer Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj for å være vanskelig i forhandlingene, samtidig som han viser tegn til å miste tålmodigheten med diplomatiet. Visepresident J.D. Vance antyder at USA kan forlate forhandlingene hvis ikke Russland og Ukraina aksepterer forslaget. Flere vestlige land har uttrykt støtte til Ukraina, men USAs rolle virker usikker etter at utenriksminister Marco Rubio avlyste et viktig møte i London. Artikkelen advarer om at en slik avtale kan føre til en frossen konflikt som gagner Russland og svekker den transatlantiske alliansen, og understreker viktigheten av europeisk støtte til Ukraina.
1 måned siden
Donald Trump vurderer å innføre omfattende sanksjoner og tollsatser mot Russland for å presse landet til å inngå en fredsavtale med Ukraina, og oppfordrer begge land til å sette seg ved forhandlingsbordet. Nupi-forsker Julie Wilhelmsen påpeker at dette er i tråd med Trumps utenrikspolitikk, hvor han benytter både 'pisk og gulrot'. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen tror imidlertid ikke Trump vil strupe Russlands oljeeksport, da dette kan føre til økte bensinpriser i USA. Trump har også gitt Mexico og Canada tollpause frem til 2. april som en gest av imøtekommenhet.
5 dager siden
USAs president Donald Trump uttaler i et intervju med Time at Krym-halvøya vil forbli under russisk kontroll og skylder krigen i Ukraina på Ukrainas ønske om Nato-medlemskap. Uttalelsene har fått kritikk fra Sveriges statsminister Ulf Kristersson, som mener kun Ukraina kan definere sitt territorium. En talsperson for det norske utenriksdepartementet understreker også at Ukraina aldri vil anerkjenne russisk kontroll over deler av sitt land. Trump påpeker at Krym har vært under russisk kontroll siden 2014, og sier at det vil bli vanskelig for Ukraina å få tilbake hele sitt territorium. Han legger press på Ukraina for å inngå fredsforhandlinger, samtidig som han kritiserer både Ukrainas president Zelenskyj og Russlands president Putin. Trumps spesialutsending er i Russland for samtaler, og en mulig avtale kan innebære at Russland beholder rundt 20 prosent av Ukrainas territorium.
1 måned siden
Ukraina og USA møtes til forhandlinger i Saudi-Arabia etter et turbulent møte mellom Zelenskyj og Trump, der USA valgte å fryse våpenstøtten. Ukraina står under press på grunn av russiske fremskritt i øst og usikkerhet rundt vestlig støtte. USA signaliserer at hjelpen kan gjenopptas dersom Ukraina viser vilje til å gi etter på visse punkter. Eksperter spekulerer i at USA ønsker en full våpenhvile, mens Ukraina primært søker trygghetsgarantier. Tidligere samtaler mellom USA og Russland uten deltakelse fra Ukraina har skapt kontrovers.
5 dager siden
Statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg ledet en norsk delegasjon til et møte med USAs president Donald Trump i Det hvite hus. Trump ga ros til Norge og Støre, som på sin side berømmet Trumps initiativer for fred i Ukraina, til tross for store uenigheter mellom Norge og USA i denne saken. Professor Jo Jakobsen ved NTNU beskriver møtet som et nødvendig diplomatisk spill hvor Norge må unngå konflikt og opptre høflig, selv om landet er dypt uenig i USAs politikk overfor Ukraina, Russland og Grønland. Jakobsen mener møtet var et «kosemøte» for å styrke det bilaterale forholdet, men advarer samtidig om at Norge må forberede seg på et økt samarbeid med Europa i fremtiden. Han peker på at Norges avhengighet av USA gjør det vanskelig å uttrykke åpen kritikk, og at det er viktig å unngå å skape konflikter som kan skade norske interesser.