En undersøkelse fra NOVA Spektrum i forkant av Hagemessen 2025 viser at nærmere 30 prosent av de spurte har irritert seg over naboens upleide hage. Over halvparten mener at egen hage holder høyere standard enn andres i nabolaget. Hagen oppleves som en forlengelse av hjemmet og et uttrykk for personlig stil, og mange lar seg inspirere av TV-programmer som viser at enkle og rimelige grep kan forbedre uterommet.
Nabokonflikter knyttet til hage oppstår ofte på grunn av trær som skygger, støyende trampoliner eller snø som dumpes i naboens hage. Advokater anbefaler bedre kommunikasjon for å unngå slike konflikter.
Undersøkelsen viser også at 33 prosent planlegger å bruke eksterne hagerådgivere i 2025. Artikkelen gir også en oversikt over regler i naboloven om trær, hekker og rettigheter ved beskjæring.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
En markant økning i nabokrangler har blitt registrert av forsikringsselskapene. Tall fra Finans Norge viser en økning på 13 prosent i advokatutgifter knyttet til rettshjelpssaker som følge av nabokrangler. De vanligste årsakene til konfliktene er knyttet til snøfresing, høye trær, støy, og uenighet om snørydding på privat vei. Det understrekes at mange krangler oppstår på grunn av manglende kommunikasjon og at det er viktig å prøve å se ting fra hverandres perspektiv. Det er også påpekt at nabokrangler kan gå i arv gjennom generasjoner, noe som gjør det vanskelig å løse konfliktene.
3 måneder siden
Antall nabokrangler har økt betydelig, spesielt relatert til snørydding om vinteren. Advokatutgiftene knyttet til nabotvister har steget med 13,3 prosent. Vanlige konflikttemaer er snøfresing over tomtegrenser og plassering av snøhauger. Naboloven forbyr å måke snø over på naboens eiendom, men kommunen har rett til å deponere snø på private tomter. Det anbefales å løse konflikter tidlig gjennom dialog og kompromisser for å unngå at de eskalerer. Nabokrangler kan gå i arv gjennom generasjoner.
4 måneder siden
En undersøkelse viser at to av tre nordmenn irriteres over mobilbruk i juleselskap. Kvinner og eldre er de som irriteres mest, mens unge, ironisk nok, både irriteres og bruker mobilen hyppig. Psykolog Kirsten Resaland anbefaler et positivt fokus og felles aktiviteter for å redusere mobilbruken. Hun understreker at mobilbruk for noen kan være en måte å håndtere sosiale situasjoner på, og at det er viktig å vise forståelse. Generasjonsforskjeller i synet på mobilbruk er også tydelig.
14 dager siden
Artikkelen omhandler reglene for helligdagsfreden i påsken, som forbyr støyende hagearbeid som plenklipping, bruk av motorsag og vinkelsliper. Politiet advarer om at brudd på disse reglene kan føre til bøter, selv om de bruker skjønn i vurderingen av klager. En leder for et grendeutval har beklaget at de inviterte til dugnad med støyende redskaper på langfredag, mens biskopen forsvarer lovverket og understreker viktigheten av ro i høytiden. En «plenpappa» gir tips til hagearbeid som kan utføres uten å forstyrre naboene.
4 måneder siden
En undersøkelse utført av Opinion for Virke viser at omtrent 30 prosent av nordmenn planlegger å reise bort i juleferien, noe som er litt lavere enn tidligere år. De fleste nordmenn foretrekker å feire jul hjemme. Av de som reiser bort i Norge, skal 36 prosent besøke familie og venner, mens 18 prosent skal på privat hytte. 16 prosent planlegger utenlandsreise. Undersøkelsen er basert på et landsrepresentativt utvalg av 2000 personer over 18 år.
1 måned siden
Et ektepar på Snarøya i Bærum risikerer å måtte rive deler av boligen og garasjen sin etter en nabokonflikt. Naboen oppdaget ulovlige påbygg fra 1980-tallet, noe som førte til at kommunen avslo ekteparets søknad om ettergodkjenning. Ekteparet hevder å ha fått muntlige tillatelser fra kommunen, men dette blir avvist. Kommunen understreker at det er tiltakshavers ansvar å følge regelverket. Planutvalget støttet kommunedirektørens innstilling om å opprettholde avslaget. Saken skal nå behandles av Statsforvalteren.
4 måneder siden
Artikkelen utforsker hvordan nordmenn pynter til jul gjennom tre ulike personligheter. Hege Jenvnaker-Øvstetun, også kalt «Nissemor», pynter tidlig med rødt, rustikt og mye lys. Kunsthistoriker Geir Thomas Risåsen holder seg til tradisjoner og pynter sent med oransje elementer. Interiørekspert Tone Kroken følger ingen regler og oppfordrer til personlig pynting. Artikkelen fremhever også en trend der grønne kranser erstatter hvite papirstjerner. De tre er uenige om når julepynten skal opp og ned, men er enige om at julepynt gjør dem lykkelige.
3 måneder siden
En undersøkelse viser at 30 prosent av befolkningen er avhengig av rentekutt i 2025 for å få økonomien til å gå rundt. Spesielt folk mellom 30 og 49 år, som ofte har høye boliglån, er avhengige av lavere rente. Norges Bank valgte å holde renten uendret på 4,5 prosent i desember, noe som ikke overrasket økonomer. Det første rentekuttet er forventet å komme i mars, men det er usikkert hvor mange kutt som vil komme og hvor raskt de vil skje. Økonomer understreker at rentetoppen er nådd, men at kuttene vil komme gradvis.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler vanlige årsaker til arvekonflikter og gir råd for å unngå dem. Advokater peker på manglende testamente ved sammensatte familier, uklarhet rundt forskudd på arv, og manglende arvepakter som store fallgruver. Det understrekes viktigheten av åpenhet, samtaler om arv, og tydelig dokumentasjon. Særeie på arv anbefales, spesielt ved flere ekteskap. Det advares også mot å involvere ektefeller i arveoppgjøret. Artikkelen belyser også utfordringer knyttet til deling av hytte og generasjonsskifte i familiebedrifter.
4 måneder siden
NAF hevder at konfliktnivået mellom syklister og bilister øker, spesielt i byer med høy trafikktetthet. De opplever en hardere tone i trafikken og på nett. En forsker ved Transportøkonomisk institutt mener derimot at konfliktnivået var høyere for ti år siden, da treningssykling ble populært. En MDG-politiker og syklist mener konfliktene har blitt dempet. Flere oppfordrer til å veksle mellom transportformer for å øke forståelsen for hverandre. Dårlig kommunikasjon i trafikken bidrar til irritasjon, og det oppfordres til å bruke tegn og være oppmerksom på andre.
4 måneder siden
En ny undersøkelse viser økt optimisme rundt nordmenns personlige økonomi for 2025. Sammenlignet med fjoråret, er det en markant økning i andelen som forventer bedre økonomi, mens færre frykter en forverring. Spesielt aldersgruppen 25-45 år er positive, mens de yngre er mer bekymret. Undersøkelsen indikerer også en sterk tro på boligprisvekst, særlig i Oslo, samt en økende sparevilje. Forventninger om lavere inflasjon, gode lønnsoppgjør og lavere rente bidrar til optimismen. Likevel er det fortsatt en del som sliter økonomisk.
3 måneder siden
En landsomfattende undersøkelse viser at tre av ti låntakere er avhengige av rentekutt i 2025 for å få økonomien til å gå rundt. Andelen er høyest i Finnmark, med 42 prosent, mens Rogaland har lavest andel med 19 prosent. Norges Bank har signalisert et første rentekutt i mars, men det er usikkerhet rundt hvor mange kutt som kommer og hvor raskt de vil skje. Dagens styringsrente er på 4,5 prosent, det høyeste nivået siden finanskrisen i 2008. Undersøkelsen viser også at det er de mellom 30 og 49 år som har størst behov for rentekutt, da denne gruppen i snitt har høyest boliglån.
2 måneder siden
En artikkel i Nettavisen undersøker hvorfor montering av IKEA Pax-skap kan skape konflikter i parforhold. Influenser Betina Claesson og kjæresten opplevde en krevende monteringsprosess som testet tålmodigheten deres. IKEA påpeker at man må følge bruksanvisningen, mens en samlivsekspert mener at konfliktene ofte handler om underliggende problemer i forholdet. Hun understreker viktigheten av planlegging og kommunikasjon for å unngå krangler. IKEA lanserer en ny versjon av Pax-skapet som skal være enklere å montere.
24 dager siden
En undersøkelse fra Senteret for et aldersvennlig Norge viser at mange nordmenn ønsker å bo hjemme lengst mulig, men er avhengig av offentlig støtte til tjenester som tilsyn og rengjøring. Samtidig er mange villige til å betale for visse tjenester selv. Undersøkelsen understreker behovet for å bevisstgjøre samfunnet om den demografiske endringen og minske forventningsgapet mellom hva folk forventer og hva det offentlige kan tilby. Mangelen på helsepersonell frem mot 2060 gjør egeninnsats viktig.
4 måneder siden
En undersøkelse viser at seks av ti nordmenn synes det er akseptabelt å gi bort gaver man har mottatt, men det bør gjøres i hemmelighet. Kvinner er mer positive til regifting enn menn, spesielt de mellom 30 og 39 år. En filosof mener at giveren har eierskap til gaven og at mottaker bør vise takknemlighet. Samtidig argumenterer en miljøorganisasjon for mer regifting for å redusere forbruk. En ekspert mener at ønskelister fjerner gleden ved å gi den perfekte gaven, som er noe mottakeren ikke visste at hen ønsket seg.