Artikkelen hevder at det liberale USA og Demokratene er handlingslammet og venter på en 'frelser' etter Donald Trumps fremvekst. Etter Kamala Harris' nederlag mangler partiet en klar leder og ser etter en kandidat med nesten religiøs appell, lik Obama.
Trump har i mellomtiden tatt full kontroll over det republikanske partiet. Historisk har slike 'frelsere' omformet partiene sine, som Kennedy og Reagan.
Demokratene håper på en ukjent outsider som kan gjenerobre Det hvite hus i 2028.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen analyserer faren for at Donald Trump og MAGA-bevegelsen undergraver demokratiet i USA, og hevder at Trump kan forsøke å beholde makten etter 2028. Republikanerne beskrives som et autoritært parti, der radikaliseringen har nådd et punkt hvor det er vanskelig å reversere utviklingen. Trump og MAGA besitter et system som kan manipulere historien og snu nederlag til seier, mens Demokratene mangler effektive motstrategier. Artikkelen skisserer mulige skrekkscenarioer, inkludert en fascistisk stat eller borgerkrig, og understreker behovet for at Europa samler seg for å motstå Trumps innflytelse.
3 måneder siden
Den anerkjente politiske analytikeren David Axelrod, tidligere rådgiver for Barack Obama, beskriver Donald Trumps tilbakekomst til makten som et politisk mirakel. Axelrod mener Trump er en mester i merkevarebygging og markedsføring, og at dette er grunnen til hans suksess. Han uttrykker bekymring for Demokratenes manglende evne til å beholde støtten fra arbeiderklassen, og stiller spørsmål ved hvem som vil lede partiet fremover. Axelrod mener det er lite sannsynlig at Kamala Harris vil ta over. Han påpeker også at Trumps tale skapte høye forventninger som den nye presidenten må innfri.
4 måneder siden
Etter et skuffende presidentvalg, mener en politisk strateg at Demokratene må gjennomgå en selvransakelse og endre strategi. Han hevder partiet har fokusert for mye på 'woke'-politikk og identitetspolitikk, og for lite på økonomiske problemer som opptar velgerne. Strategen mener Kamala Harris har en god sjanse til å bli partiets neste presidentkandidat, men advarer mot at hun fremstår som for venstrevridd. Alexandria Ocasio-Cortez blir ansett som for radikal. Partiet må vinne tilbake velgere i kyststatene og fokusere på økonomi for å sikre fremtidige valgseire.
1 måned siden
Demokratene opplever intern uro etter at Chuck Schumer, lederen i Senatet, stemte for Republikanernes budsjettforslag, noe som har utløst sterk kritikk fra partifeller som Jasmine Crockett og Nancy Pelosi. Schumer anklages for å undergrave partiets motstand mot Donald Trump og for å legge til rette for hans politikk. Splittelsen i partiet gjenspeiles i mangelen på en tydelig lederfigur og ulike syn på hvordan man skal konfrontere Trump. Kamala Harris har ikke tatt en aktiv lederrolle, i tråd med en tradisjon der tapende presidentkandidater trer tilbake. Senator Chris Murphy etterlyser en ny strategi og tydeligere motstand mot Trump.
2 måneder siden
Artikkelen utforsker reaksjonene blant muslimske Trump-velgere i Dearborn, Michigan, etter presidentens kontroversielle utspill om Gaza. Mange føler seg sviktet etter å ha støttet Trump i håp om en endring i Midtøsten-politikken. Samtidig belyser artikkelen Trumps økende makt og en rekke oppsiktsvekkende politiske initiativer, som har utløst kraftige advarsler fra kritikere som Robert Reich, som frykter at USA er på vei mot et diktatur. Demokratene oppfordres til å mobilisere velgere for å motvirke Trumps politikk og hindre ytterligere maktovertakelse.
1 måned siden
Demokratenes tidligere visepresidentkandidat, Tim Walz, kritiserer partiets valgkampinnsats og mener de spilte for trygt. Walz mener demokratene burde tatt flere sjanser og hatt flere møter med velgerne. Han mener partiet jobbet for å beskytte en ledelse de aldri hadde. Walz holder døren åpen for et presidentkandidatur i 2028. Kamala Harris vurderer et comeback og stiller muligens som guvernørkandidat i California i 2026 etter nederlaget mot Donald Trump.
27 dager siden
Artikkelen analyserer Arbeiderpartiets situasjon foran valget, der støtte fra Trump og Stoltenberg har gitt partiet et løft på målingene. Forfatteren argumenterer for at denne effekten kan være midlertidig, og viser til historiske eksempler som Churchill-effekten. Velgere tenderer mot å premiere ledere i krisetider, men glemmer dem når hverdagen melder seg. Ap forsøker å distansere seg fra Senterpartiet og fremstå som en ny og fremtidsrettet regjering. Opposisjonen håper at velgerne vil fokusere på tradisjonelle politiske temaer som skatt, skole og helse. Artikkelen peker på at selv om Trump kan gi et løft, vil hverdagens utfordringer til syvende og sist avgjøre valget.
2 måneder siden
Artikkelen omhandlar spliden i Kristen-Noreg grunna Donald Trump si rolle i å revitalisere kristendommen. Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk åtvarar mot å la seg blende av Trump, og meiner fleire kristne har gitt etter for autoritære lengslar. Andre meiner han har stått fast i forsvaret av kristne verdiar, ufødde liv og Israel. Undersøkingar viser at mange kristne støtta Trump under det amerikanske valet. Reaksjonane er delte, der nokon takkar for tydeleg tale, medan andre meiner Selbekk har gått seg vill. Kyrkjerådet understrekar at kyrkja skal romme ulike politiske meiningar, men protesterer når grunnleggjande verdiar blir trua. Selbekk presiserer at han ser positivt på at kristne kjempar for det dei trur på politisk, men meiner Trump er ein autoritær og udemokratisk leiar.
12 dager siden
Artikkelen hevder at Donald Trump, i likhet med Judas i bibelfortellingen, svikter demokratiet innenfra. Den lister opp tolv handlinger som angivelig undergraver demokratiske prinsipper, inkludert angrep på pressefriheten, spredning av løgner om valgresultatet, oppildning til storming av Kongressen, benådning av de dømte, planer om å styrke presidentmakten gjennom Project 2025, trusler mot dommere, politisering av statsapparatet, opprettelse av et organ for å etterforske valgkriminalitet, start av handelskrig, trusler mot allierte, misbruk av presidentmakten og angrep på akademisk frihet. Artikkelen oppfordrer leserne til å engasjere seg aktivt i å forsvare demokratiet.
2 måneder siden
Kristenkonservative mobiliserer for en borgerlig seier etter valget, men ser helst at Venstre ikke er en del av regjeringen. Under Oslo Symposium oppfordres KrF til å distansere seg fra Venstre og heller fokusere på verdikonservative saker som abort, familieverdier og støtte til Israel. Venstre på sin side aksepterer rollen som forsvarer av liberale rettigheter og ser seg som en motvekt til konservative krefter. Samtidig diskuteres Donald Trumps innflytelse, der noen gir ham anerkjennelse for å fremme kristne symbolsaker, mens andre advarer mot personkult.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at det amerikanske demokratiet er truet, og sammenligner Trumps handlinger med en høyreradikal revolusjonær prosess. Den reiser spørsmål om republikanere og velgere vil «ta til fornuften», og undersøker hvordan radikalisering kan føre til demokratiets oppløsning. Paralleller trekkes til historiske hendelser som Nazi-Tyskland, og faren for konformitet i autoritære stater understrekes. Artikkelen fremhever at demokratiets fremtid avhenger av de amerikanske velgerne og viktigheten av å være oppmerksom på radikale ideer og strømninger.
1 dag siden
Rykter svirrer om at Donald Trump vurderer å stille til presidentvalget i 2028. Trump-organisasjonen selger allerede varer med «Trump 2028»-påskrift.
1 måned siden
Etter et valgnederlag vurderer Kamala Harris et politisk comeback, enten i guvernørvalget i California i 2026 eller i presidentvalget i 2028. Støtten hennes ser ut til å svekkes, og flere sentrale støttespillere er skeptiske til hennes kandidatur i 2028. Eksperter anser sjansene hennes for å vinne nominasjonen som små, og påpeker at Det demokratiske partiet må fornye seg for å gjenvinne velgere.
3 måneder siden
Donald Trumps tilhengere venter spent på hans tiltredelse, og forventer raske politiske endringer. Mange ønsker at han umiddelbart skal deportere ulovlige migranter og stenge grensene. Flere mener Trump har sikret fred i Midtøsten og kan løse konflikten i Ukraina. Økonomi, forholdet til Kina og tollmurer er også viktige temaer for tilhengerne. Noen ser på Trump som en retur til normalen etter det de oppfatter som radikal venstrepolitikk under Biden-administrasjonen. Enkelte tilhengere er også opptatt av at Trump skal benåde de som er dømt for angrepet på Kongressen 6. januar 2021.
3 måneder siden
Artikkelen analyserer årsakene til fremveksten av ytre høyre og trumpismen. Den diskuterer om det er liberale feil eller demagogiske fortellinger som er hovedårsaken. En arketypisk meningsbærer (M) hevder at 'wokeisme' og identitetspolitikk har ført til ytre høyres fremgang, mens artikkelen argumenterer for at demagogi og følelsesappeller er sentrale drivkrefter. Den stiller spørsmål ved om Trumps appell skyldes velgernes forakt for svakhet og et ønske om å kaste av seg politisk korrekthet. Artikkelen diskuterer også om velgere kan ta 'feil' og om deres oppfatninger alltid samsvarer med sannheten, spesielt i demagogiske bevegelser.