Emilie Enger Mehl går av som justisminister etter tre og et halvt år i Støre-regjeringen. Hun beskriver avgangen som vemodig og er skuffet over at Senterpartiet forlot regjeringen på grunn av uenighet om EU og kraftpolitikk.
Mehl er stolt over å ha ledet departementet gjennom krevende tider preget av store omveltninger og økonomisk usikkerhet. Hun fremhever alvoret i rollen, spesielt i forbindelse med kriser og voldsepisoder, og forteller om mange tunge dager.
Hun er den som har sittet lengst i rollen siden 2011.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Emilie Enger Mehl reflekterer over sin tid som justisminister, preget av medieoppmerksomhet rundt hennes person og politiske utfordringer. Hun uttrykker skuffelse over Senterpartiets utgang fra regjeringen på grunn av uenighet om EU og kraftpolitikk, og kritiserer medienes fokus på hennes utseende. Julie Brodtkorb forsvarer Mehl og fremhever hennes evne til å være ung og kul i rollen. Mehl deler sin overraskelse over den store oppmerksomheten et padlebilde skapte. Nå vender hun tilbake til Stortinget for å kjempe for nasjonal kontroll over energi og eiendom.
3 måneder siden
Senterpartiet har trukket seg fra regjeringen, og overlater dermed styringen til en ren Arbeiderparti-regjering. Justisminister Emilie Enger Mehl uttrykker sterk misnøye med Arbeiderpartiets strømpolitikk og deres tilnærming til EU. Hun mener at Arbeiderpartiet ikke har vært villig til å bruke reservasjonsretten og markedsdirektivet, og at de taler med to tunger i denne saken. Mehl er bekymret for at regjeringen prioriterer EU fremfor nasjonal kontroll, og frykter at dette kan føre til en sterk motreaksjon fra ytre høyre-krefter. Hun er likevel stolt over det Senterpartiet og Arbeiderpartiet har fått til sammen i regjering.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Emilie Enger Mehls utfordringer inn mot valget, der hun risikerer å miste sin plass på Stortinget. Vedum roser Mehls politiske talent og gjennomslagskraft, men erkjenner at unge, kvinnelige politikere ofte møter tøffere behandling. Mehl åpner opp om krevende saker som justisminister, inkludert NSM-skandalen og håndteringen av Ukraina-krisen, og kritiserer samtidig høyresidens beredskapspolitikk. Hun trekker frem fullføringen av Magnormoen tollstasjon som en viktig seier for Sp. Vedum understreker at Mehl har stått i stormer og har evnet å rydde opp i vanskelige situasjoner.
2 måneder siden
Justisminister Emilie Enger Mehl deltok på Vixen-prisen iført et brukt antrekk fra Tise, til tross for den pågående regjeringskrisen. Hun uttalte at hun ikke forventet en sen kveld. Komiker St. Sunniva imponerte også med en sammensatt kjole av brukte plagg. Arrangementet var preget av kreative antrekk og god stemning. Mehl er fortsatt statsråd frem til neste uke, selv om Senterpartiet trekker seg fra regjeringen.
2 måneder siden
Emilie Enger Mehl blir Senterpartiets finanspolitiske spydspiss i Stortinget og skal lede budsjettforhandlingene med Arbeiderpartiet og SV. Trygve Slagsvold Vedum går inn i utenriks- og forsvarskomiteen for å diskutere nasjonal selvråderett i EU-spørsmål. Marit Arnstad blir Sps frontfigur i energi- og klimapolitikken. Endringene kommer etter at Senterpartiet gikk ut av regjeringen, noe som har ført til en rokering av komitéplasser for å tilpasse seg den nye situasjonen i opposisjon.
29 dager siden
Senterpartiet kritiseres for å tilsidesette Emilie Enger Mehl, til tross for anerkjennelse fra partileder Trygve Slagsvold Vedum. Mehl ble ikke gitt topplasseringer på partiets liste til stortingsvalget eller i ledelsen, noe som kan føre til at hun forlater politikken. Kritikere mener partiet risikerer å miste et viktig talent, spesielt med tanke på partiets fallende oppslutning. Artikkelen fremhever også Mehls tidligere rolle i å stoppe salget av Bergen Engines til Russland som en viktig bragd.
4 måneder siden
Fire statsråder fra Senterpartiet, inkludert justisminister Emilie Enger Mehl, kan miste sine plasser på Stortinget på grunn av sviktende oppslutning i deres respektive valgkretser. Partiet risikerer å miste mandater i flere distrikter, noe som gjør at flere statsråder er avhengige av utjevningsmandater. I Arbeiderpartiet er situasjonen mer stabil, der de fleste statsrådene er sikret plass, men flere stiller ikke til gjenvalg. Flere tidligere statsråder fra begge partier har enten trukket seg fra politikken, er usikre på gjenvalg, eller har tapt kampvoteringer om plass på stortingslistene.
3 måneder siden
Ingvild Kjerkol (Ap) trekker seg som leder i Trøndelag Arbeiderparti etter fylkesårsmøtet i mars. Hun understreker at beslutningen er personlig og ikke knyttet til den turbulente situasjonen i partiet, selv om hun erkjenner at partiet er i en alvorlig krise. Kjerkol ble vraket som toppkandidat i Nord-Trøndelag i november og ønsker nå et liv med mindre politisk engasjement etter 30 år som folkevalgt. Hun vil likevel bidra til å bygge opp partiet igjen, men uten store forpliktelser. Kjerkol unngår å svare på spørsmål om tillit til partileder Jonas Gahr Støre, men påpeker at partiet må gjøre endringer for å gjenvinne tillit.
2 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre varsler endringer i regjeringen etter at Senterpartiet trekker seg. Et ekstraordinært statsrådsmøte vil avholdes for å formalisere endringene. Lene Vågslid, Sigrun Gjerløw Aasland og Nils Kristian Sandtrøen er rapportert å tre inn i nye ministerroller. Senterpartiet forlater regjeringen på grunn av manglende gjennomslag for sine krav om å utsette behandlingen av omstridte EU-direktiver på strømfeltet. Flere departementer vil stå uten ministere inntil videre.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre uttrykker skuffelse over at Senterpartiet har valgt å trekke seg fra regjeringen. Bruddet kommer som følge av uenighet om EUs «Ren energi»-pakke, der Arbeiderpartiet ønsker å innlemme direktivene, mens Senterpartiet er imot. Støre understreker at EØS-avtalen er avgjørende for norske arbeidsplasser og mener Senterpartiets krav ville skapt tvil om avtalens troverdighet. Senterpartiet på sin side mener Norges tilknytning til EUs energimarked har ført til ustabile strømpriser. Til tross for bruddet, sier Senterpartiet at de mener Støre bør fortsette som statsminister.
3 måneder siden
Tidligere helseminister Ingvild Kjerkol har valgt å ikke stille til gjenvalg i Arbeiderpartiets sentralstyre. Dette skjer etter at hun tapte kampen om førsteplassen på valglisten i Nord-Trøndelag, noe som medfører at hun også forlater Stortinget til høsten. Kjerkol har også varslet sin avgang som fylkesleder i Trøndelag Ap. Hun har vært medlem av sentralstyret i 16 år og uttrykker takknemlighet for tilliten hun har fått. Kjerkol har ønsket å være kandidat til partiets valgkomité, men dette har møtt motstand fra enkelte sentralstyremedlemmer som mener at de som er på vei ut av partiet ikke bør ha for stor innflytelse i valgkomiteen.
3 måneder siden
Statsminister Jonas Gahr Støre beklaget at Senterpartiet valgte å forlate regjeringen etter en konflikt om EUs fjerde energipakke. Støre understreket at regjeringen hadde forsøkt å finne en løsning, men at det ikke var tilstrekkelig for Senterpartiet. Han fremhevet betydningen av EØS-avtalen for norske arbeidsplasser og argumenterte for at det ikke er ønskelig å svekke forholdet til EU. Støre påpekte også at konflikten ikke handler om strøm eller Acer, og at regjeringen har iverksatt tiltak for å håndtere strømprisene.
3 måneder siden
Senterpartiet har valgt å forlate regjeringen på grunn av en fundamental uenighet med Arbeiderpartiet angående strømpolitikken og Norges tilknytning til EUs energimarked. Partileder Trygve Slagsvold Vedum bekrefter at de vil bruke de resterende fem månedene av stortingsperioden til å fremme forslag for en ny strømpolitikk i Stortinget. Senterpartiet mener Arbeiderpartiet ønsker en tettere tilknytning til EUs energimarked, noe de ikke støtter. Marit Arnstad fra Senterpartiet uttaler at de anser det som naturlig at Jonas Gahr Støre fortsetter som statsminister, men advarer samtidig Arbeiderpartiet om at Senterpartiet nå er i en vippeposisjon i Stortinget. Arbeiderpartiet vil trolig fortsette som en mindretallsregjering etter at Senterpartiets statsråder har fratrådt.
2 måneder siden
Emilie Enger Mehl får gjennomslag for visitasjonssoner, et tiltak mot gjengkriminalitet, til tross for motstand fra den nye justisministeren og regjeringen. Senterpartiet allierer seg med Høyre, Frp og KrF for å vedta tiltaket i Stortinget. Visitasjonssoner gir politiet rett til å ransake personer i begrensede områder uten konkret mistanke, for å forebygge voldsspiraler. Mehl og Borch frykter utviklingen i Sverige og Danmark, og mener tiltaket er nødvendig. Arbeiderpartiet uttrykker også bekymring for organisert kriminalitet, men er skeptiske til visitasjonssoner. Politiet i Malmø har ikke tatt i bruk slike soner.
3 måneder siden
Senterpartiet forlot regjeringssamarbeidet med Arbeiderpartiet på grunn av uenighet om innføring av EUs energidirektiver. Statsminister Jonas Gahr Støre understreker at regjeringen vil fortsette arbeidet med å redusere etterslepet av EU-saker, som nå er på 624. Han avviser forslaget om å opprette en egen EU-minister, og sier at utenriksministeren har hovedansvaret for EØS-saker. NHO støtter innføringen av EUs energidirektiver, mens Venstre mener etterslepet er alvorlig og har foreslått en egen EU-minister for å håndtere situasjonen.