Fire statsråder fra Senterpartiet, inkludert justisminister Emilie Enger Mehl, kan miste sine plasser på Stortinget på grunn av sviktende oppslutning i deres respektive valgkretser. Partiet risikerer å miste mandater i flere distrikter, noe som gjør at flere statsråder er avhengige av utjevningsmandater.
I Arbeiderpartiet er situasjonen mer stabil, der de fleste statsrådene er sikret plass, men flere stiller ikke til gjenvalg.
Flere tidligere statsråder fra begge partier har enten trukket seg fra politikken, er usikre på gjenvalg, eller har tapt kampvoteringer om plass på stortingslistene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Flere statsråder fra Senterpartiet, inkludert Emilie Enger Mehl, er i fare for å miste sine stortingsplasser grunnet fallende oppslutning i deres respektive valgkretser. I tillegg er flere profilerte Ap-politikere enten usikre eller har valgt å ikke stille til gjenvalg. Blant annet er flere av statsrådene i Arbeiderpartiet sikret plass på Stortinget, mens andre har valgt å ikke stille til gjenvalg. Fem statsråder stiller ikke til valg i 2025, og tre tidligere statsråder tapte kampvoteringer om plass på stortingslistene. Det er også flere profilerte politikere fra både Ap og Sp som gir seg på Stortinget.
4 måneder siden
Senterpartiet opplever en dramatisk nedgang på meningsmålingene, med oppslutning under sperregrensen. Dette skjer etter en periode med medgang under Trygve Slagsvold Vedums ledelse. Partiet har hatt flere gjennomslag i regjering, men sliter med å overbevise velgerne. Det er usikkert hvor lenge Vedum vil fortsette som partileder, og flere profilerte politikere er usikre på sin stortingsplass. Sandra Borch nevnes som en potensiell arvtaker, men det er uklart om hun ønsker å ta over ledelsen.
3 måneder siden
Etter at Senterpartiet forlater regjeringen, må statsminister Jonas Gahr Støre fylle åtte ministerposter med representanter fra Arbeiderpartiet. Flere kandidater er nevnt for de ulike postene. Jan Christian Vestre og Tuva Moflag er aktuelle for finansministerposten, mens Kari Nessa Nordtun og Hadia Tajik kan bli justisminister. Stian Jenssen, Nils-Ole Foshaug og Sissel Kruse Larsen er mulige kandidater til forsvarsministerposten. Lene Vågslid, Nils Sandtrøen, Kamzy Gunaratnam, Tore O. Sandvik og Åsmund Aukrust er også blant de som nevnes til andre ministerposter. Det er også usikkert hva som skjer med Tonje Brenna og Trond Giske i den nye regjeringen.
3 måneder siden
Etter at Senterpartiet forlater regjeringen på grunn av uenighet om EUs energipakke, må åtte statsråder erstattes. Arbeiderpartiet har hatt et ekstraordinært møte og planlegger å utnevne nye statsråder tirsdag. Flere kandidater fra Arbeiderpartiet er nevnt, deriblant Lene Vågslid, Nils Kristen Sandtrøen og Tore O. Sandvik. Det spekuleres i om det vil bli omrokkeringer blant de sittende statsrådene fra Arbeiderpartiet. Politisk kommentator Aslak Eriksrud påpeker at statsminister Jonas Gahr Støre trolig vil velge trygge kandidater med erfaring. Geografisk spredning og representasjon fra ulike fylker vil også være viktig i utvelgelsen.
2 måneder siden
Høyre opplever en dramatisk nedgang på meningsmålingene, og mister velgere til både Fremskrittspartiet og et revitalisert Arbeiderparti under Jonas Gahr Støre. Støres nylige regjeringsendringer har gitt Arbeiderpartiet et markant oppsving, mens Erna Solbergs tillit som statsminister er svekket. Det borgerlige flertallet er borte, og flere partier sliter med å holde seg over sperregrensen. Høyre står overfor store utfordringer med å finne tilbake til en tydelig profil og gjenvinne velgernes tillit før valget.
3 måneder siden
Senterpartiet forlater regjeringen etter å ha krevd en ny strømpolitikk, noe som betyr at åtte statsråder må erstattes. Statsminister Jonas Gahr Støre møtte Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum tidligere i dag. Flere av de avtroppende statsrådene er usikre på sin politiske fremtid, da de enten ikke sitter på Stortinget i dag eller er usikre på om de får plass ved neste valg. Blant de som må gå er finansminister Trygve Slagsvold Vedum og justisminister Emilie Enger Mehl. Senterpartiet har kalt inn til gruppemøte og varsler pressekonferanse.
1 måned siden
En ny måling viser at Arbeiderpartiet går tilbake, og at det nå er dødt løp mellom blokkene i norsk politikk. Ap stjeler velgere fra flere partier, men mister det solide flertallet de hadde i februar. Frp gjør det bra, spesielt blant menn og yngre velgere, mens Sp sliter etter regjerings-exiten. Listhaug (Frp) mener målingen viser at mange ønsker en ny politisk kurs, mens Brenna (Ap) sier partiet skal styre Norge trygt i usikre tider. Valgforsker peker på at sperregrensen kan avgjøre valget.
22 dager siden
En fersk partimåling fra Norstat, utført for Dagbladet, NRK og Vårt Land, viser tilbakegang for Arbeiderpartiet, men partiet sikrer fortsatt et knapt flertall sammen med Rødt og MDG. Fremskrittspartiet går også tilbake, mens Høyre ligger på tredjeplass. Flere partier sliter med sperregrensen, noe som gjør situasjonen usikker. Rødts ene mandat kan vise seg å bli avgjørende for et rødgrønt flertall. Arbeiderpartiets nestleder understreker at de vil styre landet trygt, mens Frp advarer mot å la Støre styre videre med Rødt og MDG.
4 måneder siden
Arbeiderpartiet står overfor en dyp krise med en oppslutning på 18,9 % i VGs desembermåling, noe som likevel er en forbedring fra tidligere målinger på rundt 14 %. Partiet mister velgere til både Frp og Høyre, og interne konflikter skaper ytterligere utfordringer for statsminister Jonas Gahr Støre. Regjeringspartner Senterpartiet opplever også en kraftig tilbakegang, med kun 30 % av tidligere velgere som fortsatt støtter partiet. Samtidig har Frp stabilisert seg som landets største parti, med høy lojalitet blant sine velgere. Høyre, derimot, har hatt en svak nedgang gjennom året, men er fortsatt marginalt større enn Arbeiderpartiet.
1 måned siden
Senterpartiet sliter med dårlige meningsmålinger og risikerer å miste profilerte politikere. Partiet ser en mulighet i den økende EU-debatten, etter Høyres landsmøtevedtak om å jobbe for EU-medlemskap. På landsmøtet i Haugesund understreket Trygve Slagsvold Vedum partiets motstand mot EU og fremhevet Senterpartiet som en garantist for norsk selvbestemmelse. Vedum hyllet Anne Enger som et ideal og bekreftet partiets ambisjon om å kjempe for sine saker i regjering. Han kritiserte også høyresiden og understreket partiets engasjement for velferdsstaten og nasjonal kontroll.
3 måneder siden
Senterpartiet og Arbeiderpartiet har hatt krisemøter om EUs fjerde energimarkedspakke. Senterpartiet mener en tettere tilknytning til EUs energimarked er feil vei å gå, og har fått støtte fra sin stortingsgruppe for en tøff linje. Arbeiderpartiet diskuterer de tre direktivene og ønsker å finne en løsning med Senterpartiet. Statsminister Støre understreker at han ikke ønsker å vrake regjeringen og håper på enighet. Det er fortsatt usikkert om partiene klarer å bli enige, og det er beredskap for flere møter.
3 måneder siden
Senterpartiet har forlatt regjeringen, og flere Sp-politikere tror dette kan føre til økt oppslutning for partiet. Ordfører Pål Rørby i Hemsedal mener det ikke var noen annen utvei, da energisaken var en kjernesak for Sp. Flere andre Sp-representanter, som Aud Hove og Magnus Weggesrud, støtter avgjørelsen og mener at Ap ikke var villig til å inngå kompromiss. De tror at å forlate regjeringen kan styrke partiets posisjon frem mot valget. Selv om partiet mister en statsråd, er det en forventning om at Sp kan vinne tilbake velgere ved å stå fast på sine prinsipper i energipolitikken.
2 måneder siden
Arbeiderpartiet opplever et betydelig fall på en fersk meningsmåling etter at Senterpartiet trakk seg fra regjeringen. Partiet går tilbake 2,1 prosentpoeng og ender på 18,4 prosent. Samtidig ser Senterpartiet en oppgang til 8,2 prosent. Valganalytiker Svein Tore Marthinsen mener Senterpartiets klare nei til EU-direktiver om strøm har mobilisert velgere. Arbeiderpartiet, ved energiminister Terje Aasland, erkjenner at de har en jobb å gjøre for å øke oppslutningen. De lanserer blant annet en fastpris på strøm til 40 øre. Valgforsker Jonas Stein påpeker at Aps resultat er innenfor feilmarginen, og at nye statsråder kan skape optimisme og flytte fokus fra strømpolitikken.
22 dager siden
En fersk måling fra NRK viser et dødt løp mellom de rødgrønne og de borgerlige partiene, med MDG i vippeposisjon. Både Arbeiderpartiet og Høyre satser på å fremstå som trygge og erfarne styringspartier i valgkampen. Målingen indikerer endringer i styrkeforholdet innad i blokkene, der Ap vinner velgere fra partier som ikke ønsker Solberg som statsminister, mens Høyre mister velgere til Frp. Flere partier kjemper for å passere sperregrensen, noe som gjør situasjonen kompleks og kan føre til vanskeligheter med å danne en stabil flertallsregjering.
6 dager siden
KrF sliter med å komme over sperregrensen på fire prosent i meningsmålingene, noe som blir partiets viktigste mål foran valget. Dag-Inge Ulstein har vært partileder siden januar etter at Olaug Bollestad trakk seg under vanskelige omstendigheter i fjor. Partiet har beveget seg mot en tydeligere borgerlig profil og nærmer seg Fremskrittspartiet i flere saker, som EU-skepsis, bevæpning av politiet og redusert kvoteflyktningtak. Landsmøtet i Bergen skal vedta nye programpunkter under temaet «trygghet», men kjønnsdebatten er tonet ned. KrF ønsker å nå unge, konservative velgere, men står overfor utfordringer med å fornye partiet uten dagens stortingsrepresentanter. Ulstein har sagt nei til gjenvalg, noe som kan skape usikkerhet blant velgerne. Partiet fokuserer nå på hjemlige verdier og velgere, samtidig som det tar avstand fra tidligere forsøk på å bevege seg mot sentrum.